SVARTVINBÄRSSYLT & JORDGUBBSSYLT

Nu under sommartiden vill man ju ta till vara på bären.
Så varför inte göra goda sylter?



Jordgubbssylt
Det här behöver du:
2 liter jordgubbar
8 dl syltsocker

Gör så här:
Skölj bären och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret. Koka upp och låt sjuda i några minuter, mosa runt med en gaffel och ta bort skummet på sylten. Häll upp burken i rengjorda glasburkar och skruva på locket och förvara i kylskåp.

Svartvinbärrssylt
Det här behöver du:

1 liter svarta vinbär
1/2 liter vatten
12 dl strösocker

Gör så här:
Rensa de tvättade bären och lägg dem i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda i 15 minuter, rör om då och då.
Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner sockret. Rör tills allt socker har löst sig.
Häll upp den varma sylten i rengjorda glasburkar. Skruva på locket och placera i kylskåp.

Receptet finns i min bok Jennys Sommar

4
Kommentera
INNEHÅLLER REKLAM FÖR MIN BOK

JENNYS SÖTA

Hej där ute,
Hoppas att ni har det bra i sommar. Trots att solen kanske inte titta fram så mycket som vi hoppats på.
Nu äntligen kan jag visa er senaste boken ❤️ En sockersöt smällkaramell, fullproppad med godsaker.

Såklart nödigt många småkakor, bullar, pajer, mjuka kakor och kondisbitar. Låt mig presentera en av anledningarna till min lilla frånvaro : Jennys Söta

Nya bakboken bjuder på massvis av nya chokladiga recept.

Oreobakelser med extra allt ❤️ Är mina nya favvisar

Blåbärspaj med inbakad vaniljfyllning. To die for!

Jag skulle vilja säja att boken innehåller gott och blandat till varje tillfälle,
och något för alla.

Jag åker upp till stockholm nästa månad och skriver så pennan glöder.
Vill ni beställa en signerad bok så finner ni den HÄR

15
1 kommentar

EFTERRÄTT PÅ GRILLEN

Detta är såååå gott att grilla.

Det här behöver du:
mjuka tortillabröd
nutella
jordgubbar & banan

Gör så här
Bred på nutella, skiva över banan & jordgubbar. Vik den på mitten och grilla snabbt på bägge sidor.
Servera och njut!

2
Kommentera

BLÅBÄRSPAJ DELUXE

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

17
Kommentera

RESTFEST

När man får massa pitabröd eller torillabröd över så kan man festa till det så här.

Du behöver det här :
6 pitabröd
100 gram färskost med vitlök och örter
1 finhackad solmogen tomat
100 gram skinka
Persilja

Gör så här :
Hacka tomat, strimla skinka och fyll upp pitabröden med färskost, tomat, skinka och finhackad persilja.
Lägg på grillen och grilla dem på lågvärm tills de fått färg och innehållet blivit varmt.

Servera genast.

2
Kommentera

CITONPAJ I LÅNGFORM

Jag älskar syrliga efterrätter, denna är en återkommande paj vi oftast bakar.

Det här behöver du till en form  cirka 25 * 30
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
125 gram smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner)
Florsocker till garnering

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form ( cirka 20*20 ) som är klädd med bakpapper. Förgrädda degen i cirka 10 minuter, eller tils den fått lite färg.

Gör under tiden fyllningen : rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker med en handvisp, och vispa även ner citronskal & citronsaft. Vispa till en jämn smet, ta ut den förgräddadepajen och häll över fyllningen över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills kakan har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.

Låt svalna något innan du skär bitar, pudra över med florsocker.

Klar att servera.

 

9
Kommentera

GROTTOR MED KRÄMIG FYLLNING

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär /hallon att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

0
Kommentera

RABARBERPARFAIT

Har du gott om rabarber så prova denna goda glassen.
En smak av sommar.

Det här behöver du :
500 gram färska rabarber
1 dl vatten
1 1/2 – 2 dl strösocker
6 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad mjölk  (inte kokad)

Gör så här :
Ansa och skär rabarberna i små bitar. Mät upp vatten och socker i en kastrull, värm upp tills sockret löst sig. Häll ner rabarberna och låt sjuda i ett par minuter- tills rabarberna är mjuka. Ställ i frysen tills det svalnat / kallnat. Mixa slätt med stavmixer.
Vispa grädden så att den bildar toppar när du lyfter upp elvispen, och varva / vänd sedan ner grädde, den kondenserad mjölk och rabarberkrämen.

Häll upp i en form och ställ kallt och frys in minst 5 timmar innan servering.

Så gott.

1
Kommentera

SEG JORDGUBBSKAKA I LÅNGPANNA

Det här behöver du

Smör och ströbröd till långpannan( ugnsplåt) .

200 gram smält smör
4 stycken ägg
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
400 gram jordgubbar

Garnering florsocker

Gör så här : 
Ställ ugnen på 175 grader. 
Börja med att smälta smöret, låt svalan något. Smörj långpannan och bröa.
Rör sedan ner ägg, mjöl , socker och vaniljsocker. 
Häll ut smeten i pannan, strö över bären. 

Grädda i ca 30- 45 minuter ( beroende på ugn ), tills kakan är gyllene.

Kan med fördel serveras med fluffig marsansås eller en skopa gräddglass.

2
Kommentera

SOMRIG RULLTÅRTA

Det här behöver du:
3 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kokhett vatten

Fyllning: 
3 dl vispgrädde
1/2 dl jordgubbssylt
200 gram färska jordgubbar

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten under omrörning. tillsätt även vattnet och rör ihop.
Fördela ut smeten på i enlångpanna som är klädd med ett bakplåtspapper.
Grädda kakan i cirka 5-6 minuter. Ta fram ett annat bakplåtspapper och strö över socker, stjälp över kakan där och lossa försiktigt på det andra pappret. Jag brukar ta hjälp med en brödpensel & kallt vatten som jag penslar på utsidan av pappret, då lossnar det lättare. Vispa ihop grädden fluffigt, och rör ihop med sylten. Bred ut detta över den svala kakan, tärna över önskad mängd jordgubbar och rulla ihop.

Toppa tårtan med lite lättvispad grädde, färska jordgubbar,

0
Kommentera