SIGNERADE BÖCKER MED JULHÄLSNING

 REKLAM FÖR MIN BOK


Godkväll i stugorna,

Hoppas ni fått en fin start på veckan. Jag gillar verkligen måndagar.
Jag lyckades komma iväg till gymmet, och sitter här med sådan träningsvärk nu. För min del är det alltid så många ursäkter innan jag kommer iväg och tränar. Men efteråt känns det så himla bra, den känslan vill man ju åt när man ska packa sig iväg till gymmet. Hehe.

Har börjat klura på vad jag ska laga till middag idag, och det lutar åt att jag gör en av gratängerna i nya boken.
I den finns massor av snabba smidiga vardagmiddagar, fisk, korv, färs, kyckling och kött. De flesta maträtterna tar 20 minuter. Men jag har även lite festmåltider och efterrätter för dem som gillar det.

Vill ni beställa en signerad bok med julhälsning så finns det några kvar
KLICKA HÄR

Annars finns den att också att beställa (soignerad )
KLICKA HÄR

Fri frakt inom hela Sverige.

Vegetariskt, gratänger, lasagne och massa goda rätter.
Varför inte beställa till någon du tycker om eller till paketleken på julafton.
Finns bara ett fåtal signerade kvar så först till kvarn.
Beställ innan den 19:e och ha din bok innan jul

0
Kommentera

Morgonstund har guld i mund

Jag trodde alltid att det hette morgonstund har guld i mun. Men efter en snabb googling heter det visst mund.
Japp, google är din vän. Haha. Så nu vet vi det.

Denna morgonutsikten går inte tröttna på.
Här kan jag sitta med min kopp kaffe och kikar ut genom köksfönstret i evigheter. Blir så lugn av vatten, och titta på fåglarna som flyger förbi. Köpte mig förresten en ny fågelmatare på Ullared. Ska visa när jag fått upp den, den är som ett litet rött hus. Gulligt. Nu när barnen åkt till skolan så ska jag ta och svida om till träningskläderna, sedan bär det av mot veckans första gympass.

Kram på er, 

0
Kommentera

Brigadeiro

Julgodis från Brasilien med endast 3 ingredienser.
Plus valfritt strössel. Detta måste ni prova, de var verkligen försvinnande goda. 

Det här behöver du:
1 burk kondenserad sötad mjölk
50 g smör
3 matskedar kakao

Gör så här:
Blanda den kondenserade mjölken, smöret + kakaon i en kastrull på medelhög värme. Rör om under ungefär tio minuter tills kolan börjar tjockna. Ställ sedan svalt tills kolan är formbar. Rullar den till bollar, och doppa i strössel.

Klart! Magiskt goda

1
19 kommentarer

ZASSENHAUS KRYDDKVARNAR

REKLAMSAMARBETE MED ZASSENHAUS

 

Hej raringar,

Jag vet att ni precis som jag är ute på nätet och letar julklappstips till nära & kära. Många av oss föredrar ju att sitta hemma och klicka hem klapparna. Då kan man planera bättre och ha tid att jämföra priser & kvalité. Och kvalité vad det jag skulle skriva om i dagens inlägg.

För dessa ursnygga designade salt & pepparkvarnar är just av ytterst god kvalité. Den serien är Zassenhaus lyxserie ”Munchen”, en av deras mest exklusiva serie. I vit- & svartlackerad bok och guldpläterad botten. Jag tycker att det är den perfekta julklappen för i år, den sätter guldkant på vilken dukning som helst.

Personligen önskar jag mig köksprylar, och dessa är så snygga!
Och de har keramiska malverket zeraplus, och de har 25 års garanti. Det enda som är hårdare än keramik är diamant.

Snygga till bords och praktiska vid matlagning. Sätter guldkant på ditt kök.
Kolla in denna filmsnutten HÄR

Snart är det jul i hela vårt hus. Pyntar mer och mer för varje dag.
Är ni likadana? Dessa stora röda julstjärnor är så fina.

Och jag upptäckte precis att de fanns rabatterade nu på Åhlens.
Perfekt att man kan fynda dem till ett extra bra pris nu innan jul.
KLICKA HÄR 

0
5 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag: Avokadopasta  ( veg )
Tisdag:  Lax med krämig täcke av getost
Onsdag: Potatis- & kasslergratäng med smak av curry
Torsdag: Kyckling- & Ajvargratäng
Fredag : Italiensk Köttfärspaj

IMG_4703
Det här behöver du :

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 gram smör

Fyllning:
400- 500 gram blandfärs
1 liten finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl creme fraiche ( paprika & chili hade jag)
1/2 burk med strimlade soltorkade tomater
1/2 burk gröna oliver
1 msk oxfond / köttfond
1 msk chilisås
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar

Topping:
1 stor boll mozzarella
körsbärstomater
1/2 burk stora oliver
1/2 burk soltorkade tomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Hetta upp en stekpanna med smör fräs löken glansig, vänd ner färsen och stek den klar. Vänd i crème fraîche, soja, fond. Låt sjuda upp och sist vänder du ner oliver och strimlade soltorkade tomater. Fyll upp pajskalet med fyllningen ( blir det mycket vätska i botten av stekpannan kan du skippa just det) Skiva mozzarellan och strö över toppingen och ställ in i ugnen i cirka 30 – 35 minuter tills pajen fått vacker färg.

Smaklig spis

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: SNICKERSRUTOR

Det här behöver du: 
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 burk jordnötssmör (340 g)
1 tsk vaniljsocker
10 dl rice krispies
250 g mjölkchoklad

Gör så här: 
Värm upp socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull.
Ta bort från plattan, och rör sedan ner vaniljsocker & rice crisp.
Häll i en bakplåtsklädd form ( cirka 25*25 ) och fördela ut.
Ställ svalt, och smält chokladen över ett vattenbad.
Fördela sedan ut ett täcke av choklad över kakan.
Låt allt stelna / kallna innan du skär lagom stora bitar.

Mumsigt julgodis, eller helggodis.

 

 

0
4 kommentarer

Ostkaka på keso

Ostkaka och ris a la malta är mina favvo-efterrätter på jul.
Ja plus mandelmusslor, saffranssockerkaka och julgodis, ja ni förstår. Finns så mycket gott som man inte vill vara utan på julbordet. Nu har jag provat att göra egen ostkaka, en fuskvariant på keso. Smakar precis som den ska, så god att jag går och ”kylskåpsäter” den hela tiden. Farligt att ha den hemma helt enkelt.

Maaaagiskt god.

Receptet lånade jag från arla.se

Detta behöver du till ostkakan: 
4 st ägg
2 msk strösocker
1/2 dl vetemjöl
500 gram KESO cottage cheese naturell
3 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel ( 1 påse )
2 hackade bittermandlar

Serveras med lättvispad grädde & sylt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.  Vispa ihop ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna. Häll i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 35-45 min.  Servera ostkakan ljummen med hjortronsylt och vispad grädde.

 

4
10 kommentarer

KLADDKAKEBOLLAR

 

Dessa har jag provat att göra innan, fast med mjölkchoklad.
Båda är goda, men dessa är ju snäppet ”juligare” med vit choklad och kokos. 

Du behöver till 20-24 kladdkakebollar :
400 gram kladdkaka (frusen)
250 gram vit choklad
riven kokos

Gör så här:
Skär upp kladdkakan i småbitar, och rulla till bollar. Smält chokladen och doppa bollarna.
Strössla över kokosen och förvara kallt.

3
2 kommentarer

Recept på de godaste lussekatterna

REKLAMSAMARBETE MED RAMLÖSA KVARN

 

Go´morgon, 

Jag har just nu ett spännande samarbete med Ramlösa Kvarn. Och där jag har fått lära mig massor om deras olika mjölsorter. Att det är skillnad på mjöl och mjöl det vet jag men att det kan vara så stor skillnad för resultatet på plåten visste jag inte. Så jag tänkte lite kort berätta om deras mjölskola så att ni också får chansen att lära er mer. Därför att baka olika sorters kakor, bröd och inte minst lussebullar med bästa resultat, kräver olika komponenter i mjölet.  

En snabb mjölskola:

Vetemjöl: Idag finns det över 5000 olika slags vete. Hälften av dessa odlas fram och sedan finns det nästan lika många olika sätt att mala mjölet på som det finns sorter. Höst-& vårvete, varav vårvetet sås på våren och skördas på hösten. Höstvetet sås på hösten och skördas året efter på våren. I Sverige är höstvete det vanligaste.

* * * * * * * * * *

Gluten: Den stora skillnaden mellan de olika sorterna ovan är gluten. I höstvetet är gluten naturligt lägre, vilket ger ett plattare resultat. Dessa passar då bättre för kakor, kex och annat fikabröd. Vårvetet ger luftigare deg vilket då är att föredra till baguetter, formfranska och hamburgerbröd.

* * * * * * * * * * *
Proteinhalt i mjölet : Ett mjöl med lägre proteinhalt binder mindre vätskan, och passar därför sprödare bakverk. Ett mjöl med högre proteinhalt binder mer vätska och passar saftigare bakverk och mjöl.

* * * * * * * * * * * *

Vad är gluten: Bland mjölets proteiner finns glutenin & giadin, vilket tillsammans bildar gluten.  Ett bröd som innehåller mycket gluten kännetecknas ofta som segare och har mer volym.

* * * * * * * * * * * * *
Malning: Den vanligaste metoden av malning är valsmalning. Det innebär att kornet passerar roterande räfflande valsar, som spräcker kornet i mindre bitar. De bitarna passerar igen och valsar till ännu finare mjöl. Detta pågår till önskad finhetsgrad på mjölet. Mjöl som malts med stenkvarn blir luddigare och har lättare att ta upp vätska. Vilket passar ett extra saftig bröd.

Vad betyder att mjöl är siktat: Jo, det innebär att det mjöl som man vid malning brutit ned och delat upp kornen i olikabeståndsdelar så kallade fraktioner. Man sorterar dessa i olika produkter såsom : kli, kärnmjöl och eftermjöl. Det innehåller allts bara de komponenter man vill ha.

Jag ville såklart passa på att baka saftiga lussebullar.
Och då passade Ramlösa Kvarns: Siktat kärnvetemjöl perfekt.

Lussebullar a la Ramlösa Kvarn:
1 pkt jäst
175 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
2 dl socker
1/2 tsk salt
10-12 dl ( 900 gram ) siktat kärnvetemjöl Ramlösa Kvarn

Vaniljfyllningen:
100 gram rumsvarmt smör
3 msk vaniljsocker
4 msk strösocker

Garnering :
Vispat ägg och pärlsocker

 

 

Gör så här: 

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, socker & salt. Arbeta i nästan allt mjöl, (degen är klar när den släpper från bunken) gärna med bakmaskin. Pudra över lite och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen: Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig kavla ut rektangulärt på mjölat bord. Bred över fyllningen på tvären, över halva degen. Vik sedan dubbelt, och skär 1 1/2 cm breda remsor. Rulla sedan dessa remsor som vanliga lussekatter och lägg på bakplåtspapper. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt med ägget innan de ska gräddas och strö över pärlsocker.

Grädda i cirka 10-12 minuter tills lussebullarna fått en fin färg.

 
På väg in i ugnen! 
Wow säger jag bara, de godaste lussekatterna jag smakat.
Barnen gav dem också högsta betyget. 

 

Detta måste ni prova till helgen! Mums

0
13 kommentarer

Provbakar nytt julgottis

Tjingeling,

Vilket uuunderbart väder vi haft idag, sol och så där kallt & krispigt i luften.
Så det har blivit extra långa hundpromenader för att hamstra D-vitamin. Och något som också ger extra energi just nu är allt julpysslande och julbakande. Är det inte mysigt så säg. Vi har bakat julgodis så det står det härliga till.
Håll utkik på bloggen under veckan för här kommer bombarderas med massa smarriga recept.

Imorgon har barnen studiedag här i Kalmar, så det blir en liten mini-fredag hos oss.
Tacomiddag med extra allt ( som alltid när barnen får bestämma) 😉
och sedan filmkväll med chips och dipp är beställt. Inte denna mamman emot, och köper jag salt & vinägerchips så får jag dessutom behålla hela påsen själv. Det är ingen annan som gillar det. Haha..

0
5 kommentarer

SAFFRANSCHEESECAKE

Godmorgon raringar,

Hoppas ni fått en bra start på denna onsdag. Jag ville starta dagen med att bjuda på denna goda saffranscheesecaken.
Prova den redan till helgen vetja, sagolikt god!

 

Det här behöver du till botten:
50 gram smält smör
20 pepparkakor

Cheesecakefyllning:
250 gram mascarpone
100 gram philadelphiaost
1 1/2 dl strösocker
2 kuvert med saffran
1 kryddmått vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Gör saffranscheesecaken så här:
Smält smöret och låt det svalna. Mixa pepparkakorna fint. Blanda smör och pepparkakssmulor och tryck ut i en rund form på cirka 22 cm. Vispa färskost, mascarpone, socker, saffran och vaniljpulver till en fluffig konsistens. Vispa grädden och vänd försiktigt ner i färskostsmeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 30 min. Garnera med färsk frukt eller bär. 

2
8 kommentarer