MUNK+SEMLA=MUMLA

Hej hej,

Hoppas ni haft en superfin Julafton.
Ätit gott, tittat på Kalle och undgåtts med nära och kära.
Nu har jag ätit så mycket julmat att till och med jag börjar tröttna på det. Däremot har jag varit sååå sugen på friterade munkar & semlor.

Har ni provat Mumlor?
Så himla gott.

Skär av toppen på munkarna, och gröp ur dem lite för att få plats med mandelmassa-fyllningen.
Mandelmassa + lite ovispad grädde som man rör ihop till en kräm.
Fyll sedan munkarna med detta. Vispa grädde och spritsade runt om.
På med locket, pudra med florsocker

ÄT OCH NJUT!

4
7 kommentarer

Julafton

God jul alla bloggisar,

Hoppas ni får en riktigt mysig julafton med nära och kära.
Vi firade ju vår ”riktiga” julafton i går, och bjöd hit mormor & morfar, mamma & Lalle.

Nomi fick fria händer med dukningen, så här tjusigt blev det.
Jag och de stora barnen ( ungdomarna ) stökade i köket med att duka fram all mat.

Sillar, ägghalvor, sallader. ost & kex och rökta korvar, salami & skinka. 

Varmrökt lax, gravad lax och annat gott.
Nomis köttbullar, de blev så goda.
Vi rullade och stekte en så där 100 stycken dagen innan. Får uppdatera detta receptet lagom till nästa jul.

Kroppkakor hann jag inte göra själv i år, så vi köpte färdiga.
Stekte upp dem med smör och lite ströbröd, för att de skulle få en snyggare yta.
Galet goda honungsglaserade revben. Tur att jag skrev ner receptet på dessa.
De kommer också lagom till nästa jul. 

Hihi, rolig bild på Melvin.
Ser ut som han är rädd för att spilla ut julmusten på bordet. 
Lalle & Thelmis ska precis hugga in på maten.
Sedan hade vi ju gottisbordet, som jag inte fotade. Missade detta, eftersom vi hade så trevligt. Så jag får skylla på det. Men det var lika mycket mumsigt där med ostkaka, ris a la malta och julgodis & skumtomtar.
Vi gick inte hungriga om man säger så. Känner mig fortfarande mätt på all maten 😉

Ja, det vår jul i lite bilder.

Hoppas ni får en fortsatt härlig julafton.
På återseende snart igen.

0
5 kommentarer

Tomteskumspannacotta

Efterrätt på 2 ingredienser. Kan det bli enklare ?
Här hemma gav barnen pannacottan högsta betyget.

Det här behöver du till 4 portioner: 
2 1/2 dl vispgrädde
50 gram skumtomtar

Gör så här:
Mät upp grädden i en kastrull.
Klipp ner tomtarna och låt sjuda under omrörning tills allt smält samman.
Häll upp i portionsglas. Ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
Dekorera dem med vispad grädde och tomte.

Klart!

9
6 kommentarer

Hej Vinterland

Ser man på, vi vaknade upp till ett pudervitt kalmar. Jippi!
Hoppas den kan få ligga kvar över julen. Jag och hundarna tog vår morgonpromenad, medan Nomi och Elsa fixade frukost.
Så mysigt att komma hem till dukat frukostbord och kika på julkalendern. Visst är den bra i år, Lena Philipsson spelar sin roll klockrent. Haha…


Efter frullen gick jag ut och fotade i trädgården.
Tänkte vara snabb innan barnen startade snöbollskrig. 
Det kommer lysa så fint här under snön när mörkret lägger sig.

Jag bytte ut min adventsgran här ute mot den inne. Och med lite snö på den så ser man inte att den är vissen 😉
Det var lite kallt och slingan var stelfrusen när jag skulle klä den här om kvällen, så jag fick inte till ljusslingan så snyggt.
Haha… Typiskt mej, men den lyser fint när det är mörkt. 

Nu väntar vi hem Daries och barnen på lite julfika. Sedan ska jag laga julmat och koka julgodis för hela slanten.
I morgon är det ju vår julafton och då kommer barnen hem ( med respektive ) och så min mormor & morfar
och mamsen och Lalle. Ser fram emot det, och håll tummarna för att snön stannar tills dess.

Vi hörs lite senare.

0
Kommentera

Nu är det jul här i vårt hus

Hej hej,

Är ni lediga idag kanske, det är tyvärr inte jag. Har deadlines, och recept som ska korras innan jag kan ta helg. Här vaknade töserna tidigare än mig idag, trots att det var uppe rätt sent igår.
Men det är ju spännande med sovkompis såklart. Jag tog morgonrundan med vovvarna, och när jag kom tillbaka hade de fixat frukost och kaffe. Så himla gulligt. Så den åt vi frullen framför julkalendern, inte Melvin dock- han sov. Han är den värsta sjusovaren i familjen. Haha…

Här kommer den fina granen som Nomi klädde igår. Tycker att rödgranarna är finast. Eftersom de oftast är de tätaste granarna.
Men Kungsgran / silvergran får ju pluspoäng för att de inte barrar. Det är ju värt en del det också. Min gamla ljusslinga la av igår, så jag fick på jakt efter ny julgransbelysning. Dessa ljusen hittade jag på Ica, de lyser superfint. Svårt att fånga på bild, men i verkligheten ser de nästan ut som de brinner på riktigt.
I dag ska jag och barnen in och de ska handla julklappar till stora syskonen och julklappsleken. Sedan ska vi se julbio och äta popcorn, har ni sett den nya tecknade Grinchen? Vi har ju sett originalen och tycker de är så himla roliga, så vi får se vad vi tycker om denna.

Men nu ska jag dyka ner i jobb igen, så att vi kan styra kosan in mot staden.

Kram på er!

0
2 kommentarer

TRADITIONELLT JULGODIS

God kväll ( höll jag på att skriva )

Men klockan är ju bara halvfyra, men det blir ju mörkt så tidigt. Jag har hunnit med en hel del idag,
tränat, jobbat, handlat och kokat julgodis. Förutom alla nya sorters som jag provar så vill jag ju ha det vanliga traditionella julgodiset på gottebordet. Såsom knäck, wienernougat (recept här) , mozartkulor (recept här), ischoklad (recept här)
karamelliserade mandlar (recept här), polkabräck (recept här)

Min knäck kokade jag utan hackad mandel detta året.
Jag har 2 1/2 av allt i mitt bästa knäckrecept.

Det här behöver du:
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl ljus sirap
2 1/2 msk smör

Gör så här:
Koka upp allt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till en 124-125 grader, eller tills knäcken klara kultestet.
Häll upp i knäckformar. Jag använder mig av en såskanna, så slipper man så mycket kladd.
Låt svalna och förvara sedan svalt.


Denna söta tomteslinga hade Nomi gjort i skolan.
Så den ska vi ha till att dekorera julbordet med. 
Två buntar med rosor fick följa med hem också. Sedan bytte vi plats på utomhusgranen och den vi hade inne,
ska fota och visa imorgon hur fint Nomi julpyntade den.

 

Men nu ska vi köra mot Växjö för att möta upp Nomis kompis.
Eller ja inte hela vägen till Växjö, utan vi kör halva vägen var.

Hej på ett tag. 

0
2 kommentarer

Baconinlindad fläskfile

Tjingeling,

Fick höra igår att min bok är årets mest sålda kokbok på adlibris. Samt den näst mest sålda av alla titlar 2018. Hur galet roligt är inte det? Blir stolt som en tupp, och så känns fantastiskt att ni har tagit emot den med öppna armar. Tänk att tack vare er får jag chansen nu att ge ut min 3:dje bok. Vilken dröm! Ville bara säga det.Tack!

Nu är planerna att jag ska svida om till träningskläderna och möta upp min PT på gymmet. Träningen går sådär, i vågor är jag duktig, men det kommer mycket emellan. Så jag har fortfarande många ursäkter för att inte hinna till gymmet 😉 Sedan ska jag julhandla den sista maten. Och sen i eftermiddag kommer Nomis kompis Elsa från Växjö. Hon ska hänga här med oss tills på lördag. Så ja det är fullt ös idag! Kul.

För er som kikar förbi och inte vill ha mer jultips kommer denna istället :
Baconinlindad fläskfile, 


Skär tjocka skivor. Linda in med bacon och fäst skivan med en tandpetare
( glöm inte att ta bort den innan servering )
Stek den klar,
servera med hemmagjorda klyftisar eller potatisgratäng.

1
4 kommentarer

Krämiga Oboykulor

I dag har det kokats både en och två julgodisar här i mitt kök.
Först ut var denna goding. Går såklart göra även med kakao, men den blir lenare i smaken av oboý.

Det här behöver du:
1 burk kondenserad sötad mjölk
50 g smör
4 matskedar oboy
1 nypa salt

Gör så här:
Blanda den kondenserade mjölken, smöret + oboy & salt i en kastrull på medelhög värme. Rör om under ungefär tio-tolv minuter tills kolan börjar tjockna. Ställ sedan svalt tills kolan är formbar. Rullar den till bollar, och doppa i oboy.

Klart! Magiskt goda

1
Kommentera

Drömfrulle

Morrn morrn,

Hittade denna härliga frukosttallrik bland mina bilder på datorn. Alltså hur gott?! Hotellfrulle när den är som allra bäst.
Ja annars är det ju bara fem dagar kvar till julafton nu, eller egentligen blir det fyra dagar kvar för oss 😉
Jag & alla barnen kommer fira vår ”julafton” den 23:e med massa julmat, Kalle Anka och tjocka släkten på besök. Mysigt det ska bli, blir lite födelsedagsfirande också eftersom jag fyller år också. Så idag blir det storhandling av mat, koka julgodis och skriva listor på all mat som ska lagas. Hur har ni det med julstressen? Är klapparna klara än ?

Kramar,

0
16 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

KÄRLEKSMUMS-KLADDKAKA

Hallå där,

Barnen har precis hoppat på bussen på väg till skolan. Såg att Nomi missat sina överdragsbyxor, så jag får åka förbi och lämna dem innan första rasten. Det blir en kort vecka, på torsdag är det julavslutning. På fredag bokade jag julbio och middag på stan med barnen, blir mysigt. Till er som är inne och letar efterrätter så kommer ett tips här.
Kärlesmumskladdkaka, ni förstår hur gott va?!

Det här behöver du till kärlekmumskladdkaka :
 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Topping ( rör ihop ):
50 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt kaffe
2 1/2 dl florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Strö över kokos

Gör din kärleksmumskladdkaka så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Låt den stå i kylen i minst ett par timmar innan du brer över toppingen. Och när toppingen & riven kokos är på plats låt den stå kallt i ett par timmar till.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och ett annat Torsdagstips är REAN på Bubbelroom just nu. Massa snygga höst- & vinterkläder till bra priser.  Klicka här

2
3 kommentarer