Det har varit ett lugnt och härligt jullov, och barnen har haft kompisar nästan hela lovet. I dag är Nomis kompis från Växjö här, och snart kommer Melvins kompis från klassen bägge ska stanna tills i morgon. Även stora dottern är hemma några dagar nu när hon är ledig från jobbet. Vi lagade potatisgratäng & fläskfile i går och satt uppe och tittade på film sent . Härligt när inte väckarklockan ringer i ottan. Så ja vi passar på att bara vila upp oss detta lovet, första lovet på länge som vi inte reser bort. Känns konstigt men samtidigt lite skönt att bara vara hemma och inte göra någonting särskilt. Jag och Nomi bakade lite igår, och förutom kärleksmumssnittarna så blev det dessa godingar med choklad i. Så nu är hela frysen fylld till bredden med småkakor.
Tur att vi har en liten tjej som snart ska ha kalas här hemma.
De blev så där perfekt knäckiga/ sega.
Det här behöver du till 40 snittar: 220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
120 gram chokladknappar ( jag hade vita och mörka )
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg, och rör ner chokladknapparna. Dela degen och rulla ut 4 länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.
Det här behöver du till 40 snittar: 220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao
Det här behöver du till glasyren: 125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.
Hoppas ni fått en fin start på dagen. Och ursäkta att jag inte hinner uppdatera lika mycket som vanligt.
Men jag har så många deadlines nu i ochmed den kommande boken. Vi börjar fota för den om bara ett par veckor, så det är mycket som ska vara klart innan dess. Men ja, tillbaka till Nyårsafton ja, den kommer här.
Dukade upp med fin porslinet. Kunde inte bestämma mig för om jag skulle duka med silver eller guld,
så jag YOLO:ade och körde på bägge 😉
Dukade upp med lite söta rosor blandade i ljusa färger. Sedan blev det ”bara” en exotisk planka.
Gjorde det lite enkelt för mig i år. Beställde allt det kalla i köttdisken. Kyckling, fläskfile, salami, rostbiff och annat massa gott.
Ost, kex, vitlöksbröd, och frukt och kalla såser. Så är det klart.
Guaccamolen och efterrätten var det enda hemmagjorda under kvällen.
Och med minimalt jobb i köket hinner man med att umgås också, så det fick gå jämnt ut.
Nu sitter min redaktör och väntar på att jag ska korra klart de sista recepten…. så nu vet ni vad jag ska göra resten av dagen.
Ha det bästa och så hörs vi framåt kvällen igen.
Hoppas ni fick ett bra avslut på 2018 och att 2019 startade fint.
Vi slängde ihop en exotisk planka, men har inte redigerat bilderna än. Så det kommer.
Idag är annars dagen då pizzeriorna jublar. Är det inte så? Ska eller har ni också käkat hämtpizza idag? Vilken är er favorit?
Då är det inte många dagar kvar av år 2018. Närmare bestämt så blir det årets sista redan imorgon.
Vilket innebär att det då är dags igen för den traditionella årsresumen.
Här finner ni tidigare 2017, 2016 och 2015
Gjorde du något 2018 som du aldrig gjort förut?
Ja, jag var på min livs första safari i Afrika.
Och fick min livs coolaste upplevelse där jag fick se lejon,elefanter, zebror, hyenor och alla möjliga tänkbara vilda djur på savannen.
Genomdrev du någon stor förändring 2018 ? Vi flyttade till Kalmar, så ja det känns ganska stort.
Blev någon av din vänner föräldrar i år? Jag måste tänka efter nu, ja flera bekanta. Men inte mina närmaste vänner. Däremot väntar ju min
systerdotter barn i Mars! Så himla roligt.
Vilken händelse från år 2018 kommer du att minnas bäst? Förutom Afrika, så kommer jag minnas barnens och min resa i Karibien / Texas bäst.
Ja för att inte tala om resan till Tokyo med Thelma! Det var så himla coolt.
Vilka länder besökte du 2018 ?
Vi bilade ju i somras så då var det ju alla länder fram och tillbaka till: Portugal, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Belgien, Frankrike (3 ggr), Spanien, Andorra. Sedan besökte jag : , Sydafrika, Island, Italien, Vatikanstaten, San Marino, Finland, Guadeloupe, USA (2ggr), Tokyo, Makedonien, Serbien, Kosovo, Albanien.
Trots mycket resor i år ( ni vet ju att jag samlar på länder ) så har det varit både båtkryssning och mer bilande i år, och det känns bra.
Bästa köpet ? Det tror jag var de nya gardinerna & sängkläderna från IKEA.
Eller kanske nyårsklänningen jag fyndade i USA.
Vad gjorde dig riktigt glad? Att min nya kokbok blev näst bästsäljande hos adlibris år 2018. Och mest sålda kokbok, så himla häftigt ändå!
Att barnen trivs så bra i nya skolorna.
Saknar du något under 2018 som du vill ha 2019 ? Jag tror inte att jag saknar något. Jag är så tacksam för allt jag har just nu.
Vad önskar du att du gjort mer ? Tränat, men jag har så mycket ursäkter. Men se där, nu har vi snart ett nytt år framför oss.
I Januari är det jag som hänger på gymmet och lyfter skrot. Haha..
Vad önskar du att du gjort mindre? Att jag oroat mig, för allt löser sig.
Bästa boken jag läst i år ? Jag har inte läst så mycket i år, jag lyssnar mest på ljudböcker. Den senaste boken av Kepler var sjukt läskig.
Vågade bara lyssna när det var ljust ute.
Vad är din största framgång på jobbet? Att boken har gått så bra, och att jag nu ska få göra en ny!
Jippi, som jag ser fram emot att få visa den för er.
Största framgången på det privata planet ? Det är att jag känner mig starkare än någonsin. Så välkommen 2019.
Största misstaget ? Att jag har varit för snäll. Fast nu blir det nytt år & nya möjligheter.
Nu har jag mer skinn på näsan, och jag har lärt mig att stå på mig mer.
Vad spenderade du mest pengar på år 2018 ? Poolbygget och resorna som vi gjort.
Något du önskade dig och fick ? Fick och fick… men ja Charlie kom ju till oss.
Det är fantastiskt med husdjur, och vi är galna i både henne & Molly.
Något du önskade och inte fick ? Förutom fred på jorden och allt det här vanliga…
Nej, jag önskade mig nog inget direkt i år.
Vad gjorde du på din födelsedag 2018?
Jag fyller ju dagen innan julafton. Så den firade jag med hela familjen/släkten Kalmar, vi firade vår ”lilla julafton”.
Så himla mysigt. Nästa år är min riktiga jul med alla barnen, ser fram den alla redan.
Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre? Nej, jag kommer faktiskt inte på någonting just nu. Jag har en fin & glad familj, bästa kollegorna (mitt säljteam) och ett hus jag bara kunnat drömma om. Jag har allt man kan önska sig och lite till.
Vad fick dig att må bra? Att jag tagit mer tid för mig själv, umgåtts mer med vänner och familj.
Att vi ( jag & mina bloggläsare ) skänkte över 71 000 kronor till barncancerfonden.
Vem saknade du? Jag låter denna stå kvar i år igen.
För det är som alltid min storasyster Linda. Hon fattas mig varje dag.
Mest stolt över ? Att jag lär av alla misstag. Att jag blir klokare med åren.
Och så mina barn <3 tänk att jag har fyra så fina ungar. Jag är även stolt över att de stora ungdomarna
som jobbar nu och tjänar egna pengar.
Högsta önskan just nu ? Haha… Jag har ingen direkt önskan just nu. Men det hade varit fint om det inte regnar imorgon.
Jag hade tänkt att städa ur spabadet nu, och sedan hade vi tänkt att bubbla och kolla ev fyrverkerier.
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Nästa år tänker jag inte göra så mycket annorlunda.
Jag har massor med roliga jobb, jag kommer umgås mycket med barnen träffa släkt & vänner. Jag kommer fortsätta resa en hel del, men planera in mer bilkörning så vi får upptäcka fler länder.
Det kommer bli ett riktigt bra 2019 det känner jag på mig.
Så bring it on.
Har ni tid över så svara gärna på samma frågor som mig i kommentarsfältet.
Så roligt att läsa ikapp sedan.
Gör så här:
Smula kexen för hand eller i matberedare, smält smöret och rör ihop till en smulig deg.
Fördela ut i glasen, och fördela även ut den karamelliserade mjölken ( kolan) skiva banan och lägg över. Grädden ska vara lättvispad och läggas över bananerna. Strö över daimkrosset och servera.
Den går att förbereda flera timmar innan servering, förvaras i kylskåp.
Kolapannacotta med pecannötter och lingon
Det här behöver du till 8- 10 stycken portioner:
1 dl nutella + 3 msk grädde
1 burk med kondenserad mjölk sötad (cirka 400 gram)
5 dl vispgrädde
4 gelatinblad
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädde & kondenserad mjölk tillsammans i en kastrull – den ska inte koka men bli het. Krama ut gelatinbladen och vänd ner i grädd/mjölken rör ner den så att den blandas väl och löses upp. Ställ av från plattan och ta fram glasen du ska fylla efterrätten med. Rör ihop nutella med grädde ( fungerar också med lite philadelphiaost om du inte har grädde ) Nutellan blir väldigt hård i kylskået om man inte blandar ut den med något. Fyll glasen med en msk eller par av nutellan, höll försiktigt ner pannacottan i glasen och ställ kallt i fyra timmar. Under tiden kan du göra de karamelliserade pecannötterna. Grovhacka nötterna , typ dela dem tre gånger. Hetta upp en panna och häll i sirap, socker och salt och låt detta bubbla några minuter under omrörning. Vänd ner nötterna och blanda om så det fördelas över alla nötter. Ta fram en bakplåtsklädd plåt och fördela ut pecannötterna där med hjälp av två gafflar ( detta är super varmt) ställ in i ugnen i cirka 5- 10 minuter. De ska bara få fin färg och dofta nötigt – låt svalna. Servera sedan pannacottan med de goda nötterna och lite färska syrliga bär.
KitKat-tårta
Vill man kan man dela kitkatchokladen i enstaka bitar- men jag tycker att den är lättast att få både snygg & hålla ihop om det är större delar.
Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen
Gör så här:
Ugnen 175 grader. Börja med att smöra & bröa formen. Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna innan du skär upp i 2 delar.
Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning :
4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd
Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten. Dekorera tårtan precis innan servering – detta är ju det allra roligaste 🙂
Sedan är den klar att servera.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Sedan vet jag att ni älskar tips på RABATTER och när det är REA.
Så här kommer dagens tips! KLICKA HÄR
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Daimpannacotta
Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)
Topping:
1 dubbeldaim
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering
Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.
Twixpannacotta
Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. . Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan hela twixbitar och smeten i två olika lager. Tänk på att inte lägga twixgodisarna så nära mitten, för då blir det svårt att skära i den. Frys in kakan minst i 5 timmar
Rör ihop grädden med den karamelliserade mjölken och fördela ut ungefär 3/4 av detta över kakan.
Strö över grovhackade twixbitar precis innan servering.
Chokladpaj med kola
Karamelliserad mjölk är färdig kokat ( kondenserad sötad mjölk)
Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75 gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
( Knappt )1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt
Serveras med lättvispad grädde
Gör så här :
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.
Chokladfondant med salt caramel
Det här behöver du till 4 portioner :
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.
Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!
Här kommer lite förslag på olika varmrätter.
Oxfile, fläskfile, lax eller kyckling.
Smördegsinbakad oxfile med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.
Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg
Potatisgratäng recept här Rödvinsåsen recept här Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här
Gör så här: Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.
Laxplanka med räkor
Det här behöver du till 4 st Laxplanka: 1 kilo potatis 1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)
Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen. Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen.
Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskalade stora räkor. Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.
Du behöver till 4 portioner : 12 jämnstora potatisar olivolja ströbröd och salt
smördeg
fläskfile
smör
salt & peppar
Philadelphiaost
vatten till pensling
sesamfrön
Gör så här :
Ta upp smördegen i god tid, så att den tinar.
Ställ ugnen på 225 grader, skala och skär potatisarna i tunna skivor, men inte helt igenom.
Pensla dem med olivolja ( eller smält smör ) och strö över ströbröd och salta. Lägg dem i en smord ugnsform och ställ in i ugnen. Under tiden putsar du fläskfilen, och skär dem i centimeters tjocka skivor, platta ut något. Värm upp en stekpanna med smör och stek köttet när smöret tystnat och luktar nötaktigt. Lägg på lagom många bitar i taget, det är inte gott om köttet kokar – vilket finns risk för om man steker för många samtidigt. Salta och peppra. När köttet är färdigt, lägger du den på smördegsplattan ( jag hade rektangulära frysta smördegsplattor ) bred ett par msk philadelphia på varje köttbit och bakar du in dem i smördegen, ett paket av varje köttbit- pensla med vatten och strö över sesamfrön. Man äter en eller högst två av dessa inbakade knyten, de är väldigt mättande. Ställ sedan in i ugnen tillsammans med potatisen i cirka 20 minuter eller tills de har fått en fin fluffig och frasig yta.
Serveras sedan med egen kokt rödvinssky och en god sallad.
Eller varför inte bjuda på Kyckling med Duschesspotatis.
Duschesspotatis för 4 personer:
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.
Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.
Godaste pepparsåsen: Vispa ur ev steksky med lite vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond
salt och peppar
Gör så här :
Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Gör så här:
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas. Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Krossa ostbågarna i en fryspåse med hjälp av en kavel som du rullar ovan på. När ostbågarna pulvertiserats rullar du snittarnas kanter i detta. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröranStäll kallt fram till servering.
Krämig räksoppa
Det här behöver du till 4- 5 förrätter :
1 ask med räkost (mjukost med räksmak )
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 kruka hackad dill
1 kryddmått salt
ev dofta över cayannepeppar
500 gram XL räkor
Gör så här:
Börja med att skala räkorna.
Ta fram en kastrull, vänd ner räkost, grädde, vatten & fond och låt sjuda upp under omrörning.
Hacka ner dillen och smaka av med salt & cayennepeppar. Lägg de handskalade räkorna i tallrikarna/ skålarna & häll över soppan. Ju mindre räkor kokar , ju godare. De blir lätt sega annars.
Kyckling-& currykrustader
Det här behöver du till 20 krustader:
2 st stekta kycklinfiléer 1/2 dl majonnäs 1 1/2 dl creme fraiche 2 msk curry (gul vanliga krydda
1/2 liten finhackad rödlök 1/2 röd paprika i små fina bitar
salt & peppar efter smak
ev. lite chiliflakes
Gör så här: Strimla den kalla stekta kycklingen smått.
Och rör ihop med de andra ingredienserna.
Fyll krustader och klart att servera.
En klassiker : Toastskagen
En klassiker som uppskattas av alla:
Toastbröd + olivolja
Stenbitsrom
hackad rödlök
1 msk creme fraiche
Gör så här:
Stek toasten i olivolja.
Lägg upp upp en tallrik och servera.
Ägg & Räkbakelser
Det här behöver du till denna räkcheesecake : 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.
Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost,
Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Hoppas ni har fått en bra start på dagen. Jag har fått massor av önskemål att lägga upp tips på mat och fika till nyåret.
SÅ har ni inte bokat och bestämt allt tills dess så kommer jag uppdatera massor av den varan här nu under dagen.
Håll till goda, vi börjar med plockmaten.
Varm brietårta serveras med ost & kex
Du behöver :
1 rund brie
naturella nötter
torkad frukt
honung
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader.
Skär av locket på brien, strö över nötter + torkad frukt.
Ringla över honung , och gratinera sedan i cirka 20 minuter.
Petit choux– med räkor , creme fraiche och svart kaviar Har man inte färskost hemma går det lika bra med bara creme fraiche, jag tyckte smaken blev extra krämig och god med lite philadelphia i.
Det här behöver du till smeten 20 :
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg
Fyllning :
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
räkor
finhackad rödlök
svart rom
Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader. Koka upp vattnet + smöret i en kastrull , och smöret skall smältas helt. Vispa kraftigt ( jag hade elvisp ) och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så knäck i ett ägg i taget fortfarande under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12– 15 bröden. Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du förbereder fyllningen.Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost med lite salt och peppar. Skala räkorna och hacka löken. Skär sedan av toppen på de luftiga bröden, och bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.
Små krispiga bjudsnittar
Jag använde mig av de färdiga små rostade bröden som du finner i kex-hyllan i butik. Fyllning nummer ett är:
1 mogen avokado
1-2 msk färskost
Lite flingsalt + peppar
stenbitsrom
finklippt gräslök
Mosa ihop avokado, färskost & smaka av med salt & peppar.
Toppa sedan snittarna med detta.
Alternativ nummer 2: Smaksatt färskost ( Te.x chili )
Handskalade räkor
finhackad rödlök
Läckra bjudchips
Det var väldigt gott med smaken sourcrem på chipsen dessutom.
Du behöver: 1 påse chips ( jag hade lantchips / naturchips )
1 burk med stenbitsrom
1 burk smetana
finhackad rödlök
nyklippt färsk dill
Gör så här
Lägg ut chipsen på ett fat och klicka ut stenbitsrom, smetana, lök & dill.
Servera genast.
Minipajer som alla gillar
Det här behöver du: 10 Tarteletter ( finns att köpa bland Kex i din butik)
Fyllning: 3 dl riven ost
1 dl creme fraiche
skivad tomat
oregano
Gör så här: Ställ ugnen på 180-200 grader.
Rör ihop fyllninggen och fördela ut i skalen .
Ställ in i ugnen och gratinera,
Klart när osten har smält och de fått en fin färg.
Varning: Dessa är farligt goda!
Har även provat en variant med chilicheese, galet goda.
Recept finns här
Tortillachips med dipp Du behöver :
100 gram philadelphiaost + 1 msk creme fraiche för att den skulle bli lite mjukare.
Sen klickar man ut detta på en tallrik, ringlat över sweet chili och lägger ut chipsen runt om
klart att duka fram.
Sist men inte minst: Räkcocktail
Serveras i mindre glas, typ snapglas.
Det här behöver du till 6 förrätter: 2- 3 mogna avokado
2-3 msk creme fraiche
1 skvätt färskpressad citronsaft
salt
ev. cayennepeppar
Gör så här:
Mosa ihop alla ingredienser till avokadokrämen. Smaka av med citron, salt & ev cayennepeppar.
Häll upp i glasen och garnera med toppingen.
Ställ in i kylen fram till servering.
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vipsa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger. Smörj en form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar). Bred ut smeten i formen. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat. Låt botten svalna. Lossa kanten på formen och därefter bottenplattan. Lägg tårtbotten på ett fat. Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Skölj bären och låt dem torka, och skiva dem eventuellt. Garnera tårtan, sedan är den klar för att ätas.