Sådär, då är barnen på väg till skolan. Friska & krya,
och jag på väg till Växjö för en dejt med min hårfrisörska. Dags att få lite ny färg & glans i mitt vintertorra hår.
Kolla in på Instagram om ni vill följa mej mer lite bakom kulisserna ( @jennysmatblogg )
Igår blev det grönpepparbiffar till middag. Och tusan så goda de blev.
Receptet kommer här.
Till 8 biffar behöver du: 800 g nötfärs 1 dl vispgrädde 1 1/2 tsk salt 2 msk grönpepparfinhackad 1 st ägg
Till såsen:
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
1 msk oxfond
2 msk hel grönpeppar
1 tsk lingonsylt
Gör så här:
Blanda färs, grädde, salt, grönpeppar och ägg. Rör ihop tills allt är väl blandat. Forma till 8 stora biffar alternativt 16 små.
Stek biffarna i omgångar i smör tills de är genomstekta. Mät upp alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt sjuda upp. Servera detta med kokt potatis eller potatismos.
Ursäkta min frånvaro, Det är väldigt mycket denna veckan. Förberedelser med boken ( som jag tjatat om ett tag nu ) och sedan vart barnen sjuka. Det går mycket förkylningar nu alltså. Men imorgon blir det skolan igen för dem. Jag bakade en god choklad- & kolapaj till sjuklingarna i gårkväll. Den blev magiskt god. Prova vetja.
Det här behöver du:
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
100 gram smält smör
2 dl chokladknappar (mörka)
Några chokladknappar till dekoration
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 180 grader, smörj och bröa en springform på cirka 22 cm.
Rör ihop äggen, farinsocker & strösocker i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och smält smör. Rör till en jämn smet.
Vänd ner chokladknapparna i smeten. Grädda sedan mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Den ska vara lite lös / dallrig i mitten, men fast längst kanterna. När kakan kommer ut från ugnen så lägger du på resten av chokladknapparna.
Låt svalna, och servera med vaniljglass.
När man är vill laga något gott som inte tar för lång tid.
Då tycker jag att stekt kyckling med tzatziki är gott! Till barnen brukar jag göra klyftpotatis, men jag föredrar nog en god sallad.
Tzatziki gör jag gärna mycket av så att jag kan förvara den i kylskåpet till nästkommande middagar.
Här kommer receptet då:
Det här behöver du : 1 hink med turkisk( alternativt grekisk ) yougurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
örtkrydda
Gör så här : Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Fick tips om detta för ett tag sedan, nämligen att gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked.
Och det var ett bra tips, då försvinner den mesta vätskan automatiskt. Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet. Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan. Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yougurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter. Krama försiktigt ut all vätska. Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan i hinken. Rör om, och smaka av med salt, peppar och ev lite örtsalt.
Lätt som bara den!
Det här behöver du till 4-5 personer: 1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar
Serveras med pasta & en krispig sallad
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.
Servera genast.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Semmelkladdkaka
Det här behöver du: smör+ ströbröd till formen 150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter. Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker & på med den kalla mandeln
Denna helgen blev det ett spontanbesök här. Vi började med sovmorgon och god frukostbuffé. Det är ju det bästa med att bo på hotell. Frallor, croissanter, frukt, ägg & bacon, yougurt och goda juicer.
Efter frukosten så blev det en tur på stan. Letade rekvisita till nya boken.
Längtar efter att vi ska börja fota den.
Sedan var vi på jakt efter trevlig atomsfär för att fota ett större samarbete.
Ja vi hittade efter några timmars letande, men det blir toppen. Och ska nu sätta mig och redigera de bilderna.
En fullsmockad och rolig lördag.
Önskar er en riktigt fin lördag.
Vi håller på med både kyl & frystömning så här efter jul. Har ju hur mycket mat som helst när man börjar kolla runt.
Januari kallas ju årets ”fattigaste” månad, och därför tänkte jag tips om något så billigt & gott som potatisplättar.
Det här behöver du för 3-4 portioner:
4 medelstora kokta kalla potisar
2 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl
5 dl eko. mjölk
1/2 tsk salt
smör
Gör så här: Pressa potatisarna ner i en skål, knäck äggen och rör ihop dem med potatisen.
Vänd i mjölk, mjöl och salt och rör ihop allt till en jämn smet. Hetta upp en stekpanna och grädda plättarna 3 och 3. Servera sedan med rårörda lingon eller valfri sylt.
Nej så här mycket snö har vi inte idag, ingen snö alls faktiskt. Utan det är ganska grått och regnigt här i Kalmar.
Men jag hoppas på massa snö snart, tycker det är så himla mysigt. Bilden tog jag förra året, vilken vargavinter vi hade då.
Helt underbart. I dag har jag annars bara redigerat recept till kommande boken, och svarat på mail. Jisses var det dimper in mail nu när alla är tillbaka efter julledigheten.
Nu ska jag diska undan efter maten och förhöra läxor.
Kikar förbi er om en stund.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackning.
Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst och har tinat upp lite grann) Hetta upp en wokpanna med olja och fräs kycklingen och löken som du lägger ner efter att du har skivart den i rejäla klyftor – stek på medelstarkvärme, några minuter tills kycklingen fått färg. Gör såsen : blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsås, fisksås, socker, pressad eller tunt skivad vitlök med finhackad chili. Blanda ner nudlar, hackad vårlök , och groddar och fräs med lite mer olja , rör sedan ner såsen och fräs ett par minuter. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem lätt innan du blandar ner dem , låt fräsa under omrörning tills äggen har stannat till sig.
Klart att servera.
* * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Nutellasnittar
Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella
Topping: hackade rostade nötter
Gör dina nutellakakor så här:
Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Jag blir så himla glad & stolt över att ni gillar den nya boken. Vet inte hur många tryck denna har gått till, men många är det! Jag signerade närmare 10 000 förbeställda böcker på lagret förra året, och det var en så galet maffig känsla! Att ni hade beställt alla dessa. Det var så sjukt mycket böcker, att jag fick nypa mig i armen både en och två gånger. Haha… jag kände mig lite som Läckberg där jag satt och signerade i flera dagar. Sa jag att boken även kommer släppas i USA !? Woop woop.
* * * * * * * * * * * *
För er som vill ha en bok med särskilt personlig hälsning tänkte jag nu köra en tävling.
Vi tävlar ut tre böcker där vinnarna själva får bestämma till vem den ska signeras och med vilken hälsning.
För att vara med och tävla måste ni svara på frågan:
* Hur många böcker har jag givit ut ?
* * * * * * * * * * *
Tänk på att ange rätt mailadress då vinnarna kontaktas via den.
Tävlingen pågår till den 10:e Januari.
I boken middagstipset finns lättlagade middagar för hela familjen.
Köttfärs, Korv, Kött, Kyckling, Fisk och Vego.
Vill ni beställa boken med en gång så finns den att klicka hem HÄR
Hemmagjorda fiskpinnar eller hemmagjorda Chicken Nuggets brukar bli poppis.
Enkla vegetariska rätter som hela familjen gillar.