Kladdkaka med vit choklad

Hej hej,

Jag sitter och väntar på min lillasyster och hennes familj.  De kommer hit för att stanna tills imorgon. Nomi ska ha ”sleep-over”-kalas med tjejkompisarna ikväll, så de börjar väl droppa in här framåt kvällen. Det ska bjudas på hamburgare och glass i stora lass innan det blir filmkväll. Får väl se om det kanske även finns lite plats för den här goda kladdkakan som jag bakade igår. Undrar just hur många kladdkakor som jag har här på bloggen, men de går ju variera i oändlighet.
Här hittar du alla andra varianter

Perfekt kladdig blev den. Mums.

 

Form cirka 22-24 cm
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
100 gram vita chokladknappar

Garnering: 
50 gram vita chokladknappar
mörka chokladknappar

Gör din kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör ner smöret. Vänd i chokladknapparna och rör om. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten över. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Strö över 50 gram vita chokladknappar och bred ut när det smält. Jag toppade med några vanliga chokladknappar också. Ta ut den från ugnen och låt den stå svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.

0
2 kommentarer

Chocolate chip COOKIES

 

Gomorron fina bloggisar,

Märks det att bloggen börjar vakna till liv nu igen ? Jag kände att det vart en liten svacka med för mycket andra jobb.
Men nu så känns det som vi är tillbaka på banan igen. Igår bakade jag till Nomis kommande kalas, det blev några sorters kakor samt en kladdkaka ( såklart ). Barnen föredrar kladdkaka framför tårta, och inte mig emot.

Receptet på dessa galet goda ”Chocolate chip cookies” lånade jag
rätt ”uppochner” av fina Frida.

Det här behöver du:
200 gram smör, rumsvarmt
1.5 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
3 dl chokladknappar

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa rumsvarmt smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och äggula, rör om tills smeten går ihop.Arbeta sedan in vetemjöl, bakpulver och salt. Knåda ihop en smidig kakdeg.
Tillsätt 2/3 av chokladknapparna och arbeta in dem i degen.
Rulla 10 stora bollar av kakdegen, drag sedan isär alla bollar så att de delar sig på mitten och lägg med den ojämna sidan uppåt på en plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 9-10 minuter, tag ut och lägg på resterande chokladknappar.
Låt svalna på plåten innan du flyttar dem.

Självklart var vi tvungna att provsmaka några stycken. Man vill ju inte bjuda på äckliga kakor 😉
Som tur var så vart de suuuupergoda.

3
9 kommentarer

BAKA GODASTE SEMLAN MED ODENSE

 I REKLAMSAMARBETE MED ODENSE

 

Tjingeling raringar,

Hoppas ni får en härlig start på dagen. Det har jag, tack!
Och kanske vill ni precis som jag vill slänga ihop lite festliga semlor till helgen. Då har jag bästa receptet till er! Nomi och jag ville göra lite fantasifulla & färgglada semlor och bjuda på till fikat. Hur söta blev de inte. Och smarriga!

Den godaste semlan får man med den godaste fyllningen.

En riktigt god semla handlar om att få den saftig och med riktigt god smak. Då har jag alltid tyckt att fyllningen är nyckeln till det. Ibland får jag frågan om ingredienser och i det här fallet tänkte jag förklara:
Vad skillnaden är på mandelmassa och mandelmassa?

Det är kanske inte alla som tänker på det men produkternas innehåll och kvalitet skiljer sig ofta åt och vet vi inte vad skillnaden är så kanske man inte gör det bästa valet. Det som skiljer Odense från annan mandelmassa du hittar på hyllan är:

– Odense använder endast mandlar av högsta kvalitet i sina produkter. Bra råvaror skapar godare slutresultat.
– Mängden mandel i mandelmassan påverkar även smaken. Högre mängd mandel ju tydligare och godare mandelmassa får du.
– Malningen av mandlarna. Mandlarna mals på stenvalsar som ger den garanterat bästa smaken.

Visste ni?! Odense mandelmassa är både vegansk och glutenfri. Även helt utan färgämnen och innehåller ingen palmolja.
Så den är ett riktigt bra val nu i dessa ljuvliga semletider.

Klicka här för att läsa mer om Odenses produkter.

Nomi pimpade sina semlor med färgglatt strössel. Odense har massa fina och goda varianter.

Vi pimpade de med strössel och samt ”guld-& rosa pulver” till locket.

Ni känner säkert igen dem sedan tidigare. Strösslet från Odense har naturliga smaker & färger.

Rosa dekorationspulver och florsocker. Sött som bara den
Pudra här över vilket pulver du vill. Odense har färgerna Guld, Silver, Brons och Rosa.

Odense Mandelmassa LYX är vår absoluta favorit. Den blir så där krämig och smakrik som en mandelmassa ska vara.

Fyllning till 4 semlor:

100 gram Odense mandelmassa Lyx
2 msk vispgrädde

Gör så här:

Riv ner mandelmassan i en skål. Och rör ihop den med grädden.
Rör tills du fått en lagom slät fyllning. Gröp ur ett litet håll i mitten av semlorna och fyll dem med mandelmassefyllningen.
Vispa grädden och spritsa sedan ut runt omkring. Rikligt med grädde gillar vi, ju mer ju bättre. Gäller både mandelmassa och grädde.

Det här behöver du till bullarna:

1 paket jäst
200 gram smör
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2 krm salt
4 krm hjorthornssalt
ca 14-15 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken & värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara ev lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakhandduk i 30 minuter. Ställ ugnen på 225 grader, och nu är det dags att baka ut. Ta upp degen på mjölat bord, dela degen i 20 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa under kökshandduk i 15-20 min. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

Låt svalna innan ni fyller dem.

By the way… Ni frågar ju alltid vart jag köper mina chokladknappar jag bakar med. Det är ju dessa från Odense, finns i de flesta välsorterade butikerna.

Och pssst….
ville jag även påminna er om att hålla koll på Instagram den 5 Februari, för då mina vänner kommer en rolig tävling äga rum där. Så missa inte den! Heter ju @jennysmatblogg även där!

0
10 kommentarer

Mitt blåa sovrum

Godmorgon,

Ni ville ju se lite mer bilder hemifrån. Så det får bli lite bilder under tiden jag planerar och vill få klart allting. I sovrummet vill jag ha en större grå matta under sängen, ska börja kika på det. De röda julgardinerna bytte jag ut i går mot dessa gråa i sammet. Den söta robotlampan i vänster fönster fick jag av Melvin när jag fyllde år, lyser jättefint på kvällen. Ovanför sängen har jag kikat på en snygg mörk ”trätavla”, men jag avvaktar lite och försöker bo in mig. 


Låt er inte luras av de här söta ögonen, för hon är just nu ett litet monster.
Kan det vara någon trotsålder de går igenom nu runt året?

Allt som hon hittar vill hon bita i, eller hellre bara bära runt på.
Skor, handskar, kepsar, glasögon Nomis leksaker och pennor.

Trivs himla bra med denna mörka färgen på väggarna.
Funderar på att ta hit någon som kan hjälpa mig med färgskala val till resten av rummen.
Har jag sagt att jag tröttna på alla vita väggar? Haha… det trodde jag inte skulle ske, men efter 10 år med vitt, vitt, vitt så börjar jag längta efter färg och mer jordnära färger. Men nu, dags att jobba av mailen. Sedan ska Fanny och jag till hundgården och låta vovvarna busa av sig i snön.

Hej på ett tag, 

0
15 kommentarer

Sesamkyckling med stompad potatis

Gokväll, 

Vissa dagar kan jag bli så sjuuukt sugen på potatismos. Hemmagjort stompat sådant med en rejäl klick smör, en skvätt grädde & så riven muskotnöt + lite salt. Idag var precis en sådan dag, och till detta magnifika mos stekte jag upp kyckling & brysselkål.
Japp, min stora kylskåpsrensning blev ju nästan en festmåltid, värdig en prins eller prinsessa.

Kycklingen stekte jag upp kryddad med sesamfrön + chiliflakes.
Brysselkålen fräste jag i smör & olivolja + flingsalt.
Yummi yummi.

0
1 kommentar

Lista för dagen

Bilden är inte från idag, men det var den jag hittade först bland mina selfies. 😉
Nu blev jag lite sugen på att klippa av håret till axellångt. Så himla smidigt och lättskött.

Dagens första ögonblick ?
Jag vaknade av att Charlie kom och puttade på mig med sin kalla nos. Sötnöten.

Dagens humör ?
Nu är jag på min tredje kopp kaffe, så jag börjar vakna till. Är ingen morgonmänniska, punkt.

Dagens outfit? 
En prickig (två storlekar för stor) morgonrock. Osminkad med en stor rufsig svintotofs på huvudet.

Dagens frukost?
Två knäckebröd med ost och kaviar. Mums.

Dagens måste?
Gör mig iordning för att fota samarbete.

Dagens första snap?
Skickade jag till Thelma.

Dagens to-do-list?
Förutom samarbetet, så ska jag iväg på lunchmöte på stan, boka tid för vaccination till Charlie.
Handla mat, förbereda för Nomis ”sleep-over”- kalas, iväg med Melvin till frisören och betala räkningar. Däremellan ska jag jobba, i vanlig ordning.


Dagens sämsta?
Att INGET i min garderob är snyggt eller passar, vill byta ut ALLT. Hehe…

Dagens bästa?
Att jag äntligen börjar bli av med min hosta. Känns som jag hostat sönder mina lungor nu i tre veckors tid.
vem har tid att vara sjuk liksom?

Men nu vänner & bloggisar är det dags att fånga dagen
Hörs om en stund.

0
3 kommentarer

VÅFFLOR

Snabbaste sättet att skaffa extra mammapoäng är att göra våfflor till mellis.
Gärna mer lite nutella och färska bär. Superlätt!

VÅFFLOR:
2 ägg
3 dl kolsyrat vatten ( naturell)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Hemligheten för att få dem frasiga är att använda MYCKET smör när man gräddar dem . Och låta våfflorna gräddas länge. Då blir de riktigt spröda.

 

0
Kommentera

Semlebak

       

Hej där,

29:e januari idag, första dagen på länge som jag inte har massor av deadlines att beta av. Så idag står det matlagning och bakning på schemat, vilket jag tycker är det allra roligaste med mitt jobb. Jag ska prova nya recept och uppdaterar här såklart när jag är ”färdigprovad”. I går hann även Nomi och jag slänga ihop lite semlor, eller slänga ihop var det ju knappast det rätta ordet. Jag rörde ihop en deg lagom tills hon kom hem från skolan och sedan bakade vi ett helt tjog med semlor.
Maj gadd så gott! Snart kommer receptet på saftigaste bullarna och godaste fyllningen. Men inte nog med det, vi har preppat dem också i de läckraste designen. Haha… Håll utkik med andra ord.

Har ni hunnit äta några semlor än i år? 

1
7 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Ursäkta förseningen av veckomatsedeln,
Men jag körde hem från Stockholm igår, och det tog sådan tid. Riktigt dåligt väglag.
Så klockan blidde helt enkelt för mycket tills jag kom hem. Så därför kommer veckomatsedeln här istället.
Håll till godo.

Måndag : Bakad sötpotatis i micron med fetaostfyllning
Tisdag : Raggmunkar med bacon & lingon
Onsdag : Currydoftande torskgryta 
Torsdag : Krämig kycklinglasagne 
Fredag : Tacotårta

Nu hade minitortilla när jag lagade denna, så kan behöva lite mer av allt om ni använder större bröd.

Det här behöver du:
800 gram stek tacokryddad färs
1 dl creme fraiche
tortillabröd

Topping: 
1/2 dl creme fracihe
1/2 dl riven ost
tomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader
Stek färsen klar och i med tacokrydda,
vänd sedan ner crème fracihe så att den blir så där krämig och god. Använd en ugnssäker form ( eller stekpanna) Och varva sedan bröden med tacofyllningen. Sen på med toppingen, och tomaterna. Det gör inget om det rinner lite på sidorna- blir bara godare då. In i ugnen och gratinera tills osten smält och tårtan fått vacker färg. Cirka 15 minuter hade jag inne denna

IMG_4507
Något gott till fikat:
Hastbullar med kanelfyllning

Det här behöver du till 15-20 bullar:
75 gram smält smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl

Gör fyllningen:
50 gram mjukt smör
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocjer
1/2 dl strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop alla ingredienser till degen. Kavla sedan ut den tunt till en rektangel.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Mycket fyllning = saftiga bullar. 
Bred ut fyllningen och rulla ihop. Skär sedan upp bullarna cirka 2 cm breda.
Och lägg dem i bullformar på en bakplåt.  Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Och så puts in i ugnen en cirka 14-16 minuter eller tills de får vacker färg.

0
Kommentera

CLEANMATE

 

 I REKLAMSAMARBETE MED COOLEST


Hej raringar, 

Jag är rätt pedant av mig och vill alltid ha rent & städat runt omkring mig.
Och kanske känner du precis som jag att du inte gör annat att att dammsuga?  Då tycker jag att du ska kolla in dagens tips. För nu har jag en grym rabattkod till er på just robotdammsugare.


När jag hämtade hem Charlie fick jag höra från många att just ”golden” kommer fälla rätt mycket.
Men inte trodde jag att hon skulle fälla så HÄR mycket. Hahah…
Därför är det extra roligt att presentera det här samarbetet.

Jag har provat Cleanmate S1000 nu under ett par veckor.
Och jag tycker att den är grym. Den tar sig över mattor, lister och under säng och soffa.
Både S900 & S1000 har moppfunktion, så de dammsuger och moppar på samma gång.
S1000 kan du även styra via app, så du kan effektivt starta den när du är på jobbet. Rullborstarna som finns på båda modellerna är riktigt effektiva mot mattor. Vilket är fantastiskt när man har husdjur.


Med koden: JENNY30 så får ni hela 30 % på en valfri Cleanmate.
Så passa på att fynda, erbjudandet gäller från och med nu tills Februari. Rabattkoden gäller på redan nedsatt pris

KLICKA HÄR 

Kolla in det här, så här full blir behållaren på en liten promenad i mitt hus.
Så satisfying att tömma denna när man kommer hem.

1
5 kommentarer