KOKOSTOPPAR

Tjingeling, 

Kikar förbi med ett tidsinställt inlägg till er, medan vi fortsättar att jobba på med nya boken.
Idag är sista fotodagen för denna gången och det ska bli såååå kul att se alla bilderna. Jag kommer berätta mer om vad boken ska handla om när det närmar sig.

Till er som är lite baksugna kommer här ett smaskigt och enkelt recept på kokostoppar.

Det här behöver du: 
100 gram smör
4 st ägg
2 dl strösocker
400 gram kokosflingor

Garnering: 
100 gram mörk choklad

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Rör ihop ägg, socker, häll vänd ner det smälta smöret & kokosflingorna.
Blanda ihop smeten och låt den svälla i 15 minuter.  Forma små toppar av smeten, ställ topparna på bakplåtsklädd plåt. Grädda dem i ca 10  min. Eller tills de får vacker färg.

Smält chokladen och doppa foten av toppen i choklad.

Servera och njut.

0
2 kommentarer

Hounungsglaserade revben

Mina goda honungsglaserade revben har ni ju önskat recept på.

Yummi Yummi.
Det här behöver du: 
1 kg tjocka revbensspjäll
1 msk balsamvinäger
1 msk tomatpure
2 msk honung
1/2 dl kinesisk soja
1/2 dl olja
1 krm svartpeppar
1/2 tsk mald ingefära

chiliflakes

Gör så här:
Lägg spjällen hela i en trång kastrull och häll på kokande vatten så det täcker revbenen. Häll i salt och låt Koka upp och låt sjuda på svag värme ca 1 timme. Låt spjällen kallna i kokspadet, gärna över natten. Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Dela spjällen i lagom storlek  lägg dem i en ugnsform och pensla över marinaden. Skjuts in i ugnen på 200 grader eller tills de fått en vacker färg. Vänd spjällen efter halva tiden. Kan kylas igen och serveras kalla.

4
7 kommentarer

Pizza på sconesbotten

Hej där,
Måndagsmorgon och snart fylls hela mitt hus av ”bokfolket” från stockholm. Haha… det är fotograf, stylist, redaktör och allt-i allo. Jag förberedde fram till långt efter midnatt igår, och är fortfarande inte riktigt färdig. Men det här ska vi lösa.  Att göra böcker är så himla roligt, även fast det är sjuuuuukt mycket jobb bakom. Så tack för att ni är så fina och förstående.

Här kommer ett härligt tips på snabbpizza. Prova så snart ni hinner.

Det här behöver du till sconesbotten:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål, vänd ner oljan och mjölken. Rör samman allt till en deg. Arbeta samman, och om det behövs tillsätt ev. lite mer mjöl. Arbeta ut den på en bakplåtsklädd plåt. Förse den nu med alla dina favorit fyllningar,  sedan ska den gräddas mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Jag hade förutom pizzasåsen , riven mozzarella, tacofärd, tomater, jalapenos.
Efter gräddningen toppade jag med lite ruccola.

0
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag Vegetariska Majsplättar
Tisdag : Korvstroganoff a la Thai
Onsdag: Spagettigratäng 
Torsdag Kycklingkebabsallad 
Fredag: Skagenrulltårta 



Det här behöver du:
4 landgångsbröd

Skagenfyllningen: 
2 finhackade hårdkokta ägg
170 gram finhackade kräftstjärtar
100 gram färskost med dillsmak
1 msk röd rom / kaviar
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs

Alternativt leverpastejsfyllning  ( som mina barn gillar här hemma ) 
200 gram leverpastej
1 1/2 sl creme fraiche
1/2 dl bostongurka

Grundröran till smörgåstårtan:
1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Förslag på topping:
räkor
kallrökt lax
citron
dill
gurka / grönsaker

Så här gör du:
Börja att ta fram en skärbräda och lägg ut landgången där. Jag skär bort en del av kanterna ( torr smörgåstårta är inget kul)
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred ut. Låt stå och safta till sig en kvart, medan du förbereder toppingen. Rulla sedan ihop från långsida till långsida ( som en rulltårta ) Fördela ut grundröran runt om hela och placera den sedan på ett snyggt uppläggningsfat. Dekorera skagenrulltårtan med allt du tycker är är gott!

Klar att serveras, men den är ännu godare dagen efter.

* * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet: Kokosrutor på browniebotten.

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

 

0
1 kommentar

OBOYBOLLAR

Vill ni baka något snabbt och gott med barnen idag?
Då kan jag rekommendera dessa oboykulor. Enkelt & mumsigt.

Det här behöver du:
1 burk kondenserad sötad mjölk
50 g smör
4 matskedar oboy
1 nypa salt

Gör så här:
Blanda den kondenserade mjölken, smöret + oboy & salt i en kastrull på medelhög värme. Rör om under ungefär tio-tolv minuter tills kolan börjar tjockna. Ställ sedan svalt tills kolan är formbar. Rullar den till bollar, och doppa i oboy.

Klart! Magiskt goda

1
Kommentera

GUACAMOLE TILL TACOS

 

Jaaaay Friday it is,

Antar att vår familj inte är ensamma om att äta fredagstacos ?
Mysigt när alla kan hjälpas åt att hacka grönsaker och duka fram. Bästa helgfeelingen.
Och till detta måste man ju ha en riktigt god guacamole.
Och här hittar ni den kompisar. Varsågoda.

Det här behöver du: 
2 mogna avokado
1 finhackad tomat
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Mosa avokadon med en gaffel tills den är slät.
Rör ner den hackade tomaten, och löken + crème fraîche . Smaka av med vitlök, citronsaft salt och peppar.

Klar att serveras.

 

0
3 kommentarer

SEGA CHOKLADSNITT

Startar denna regniga torsdag med ett härligt recept på sega chokladsnitt.

Det här behöver du:
220 gram smör
6 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Garnering
1 uppvispad äggula
pärlsocker

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela till tre delar & rulla ut till längder. Platta ut något och pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10-12 minuter.

Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Fungerar finfint att frysa in om det blir något över.

 

11
4 kommentarer

Ideal of Sweden

 I REKLAMSAMARBETE MED IDEAL OF SWEDEN

 

Hej där, 

I mitt jobb så kan jag sköta det mesta av jobbet via datorn & mobilen. Vilket gör det extra smidigt för mig att ta lunchmöten på något trevligt cafe eller restaurang. Datorn är såklart viktig, men jag skulle ändå säga att det främst är mobilen som är mitt viktigaste arbetsredskap. Och något som jag tycker är roligt just nu är att variera skal efter tillfälle.

 

Hanna Friberg – ”Hannalicious X iDeal Of Sweden” har precis släppt sin andra kollektion med Ideal of Sweden.
Den första var ju superpoppis och sålde slut snabbare än blixten. Kolla in så snygga!

Jag varvar just nu mellan alla tre.
Tycker de är så fina!

Maten intogs på ett trevlig fik i Varberg.

Sen har vi de här läckra skalen i marmor/guld och svart granit.
Riktigt snygga de här också. Marmorskal kan man inte ha för många av.
* * * * * * * * * * *
Och nu har jag en GRYM kod till er som vill shoppa.
För med koden JENNY20 får du nu 20 % på hela köpet.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL IDEAL

Så skynda att fynda.
Erbjudandet räcker hela januari ut.


Vårt lunchmöte övergick senare till fikamöte, hade så mycket att gå igenom inför kommande året.
Medan vi gjorde det drack vi varmchoklad & tryckte i oss wienerbröd och chokladbollar.
Mysigt, att prova på lite nya cafeer. 

0
Kommentera

Frågestund

  1. Morrn morrn,
    Hoppas ni fått bästa starten på dagen, kanske sitter ni i fikarummet nu och dricker nio-kaffe. Mysigt för er!
    Jag är precis på väg genom ytterdörren för att hoppa in i bilen. Jag har min hårfrisörska i Växjö, och medan jag sitter där och försöker få ordning på barret, så kunde vi kanske ha en frågestund. Jag kommer uppdatera inlägget här under med frågorna jag svarar på. Det går att ställa dem både här och på Instastory.

Och jag kommer svara på dem under dagen. Tills dess ha en superfin Onsdag.

 Vart hittar du inspiration? 
Svar: Överallt tycker jag. Instagram, Facebook, vänner eller i mataffären.

Skostorlek ?
Svar: 37

Vad kommer nya boken handla om?
Svar: Får inte avslöja det riktigt än.

Om du bara får äta en sak resten av livet, vad skulle det då vara ?
Svar: Någon flottig kebabsallad.

Hur mycket tjänar du i månaden?
Svar: Så jag klarar mig. Det är offentliga uppgifter.

Kommer många fram till dig på stan?
Svar: Det händer, men oftast när jag är bortrest i andra städer. Jättekul.
Kom fram och säg hej om ni ser mig.

Hur är barnens förhållande till sötsaker?

Svar: Det mesta jag bakar är på helgerna. Sedan uppdaterar jag med recepten på veckodagarna. Så vi fikar mest då, men absolut händer det att vi ”fuskar” ibland oxå. Så när barnen är sjuka, då kan det bli både oboy och glass.

Vad skulle du fixa för snabbfika om du får oväntat besök? 

Svar: Oftas har jag hela frysen full med fikabröd. Men annars skulle jag nog röra ihop en kladdkaka. Det gillar väl alla ☺️

Vad är det bästa med USA?

Svar: jag vet inte, jag gillar verkligen USA. Speciellt Kalifornien. Det är atmosfären, maten, människorna.

Hur kom du in på att börja blogga? 

Svar: Jag ville spara en matdagbok på nätet som barnen kunde läsa ikapp när de flyttade hemifrån. Ville spara mina bästa recept. Sen ”hittade ” Pernilla Wahlgren min blogg. Och då började jag skriva på hennes sajt, så på den vägen är det.

Hur mår Charlie ? 

Hon mår bra, hon fyller ett år nästa vecka.

Hur hinner du testa så mycket gott?

Svar: Det är mitt jobb. Nu är det lite mindre tid över till det bara. Iochmed nya boken så provar jag ju fram massa recept till den.

Har du rädslor i livet? 

Svar: Absolut. Att någon av mina nära & kära ska bli sjuka.

Hur vill du tillbringa din pension? 

Svar: Här i huset i Kalmar ❤️

Om ALLT verkligen var gratis under en timme, vad hade du gjort då?

Svar: Haha, vilken underbar fråga. Oj jag hade nog sprungit in på möbelaffären och plockat ihop ett nytt vardagsrum 😂

Varför är det så mycket grädde & crème fraîche i dina recept?
Svar: För att jag tycker det är gott? 🙂

Har du tackat nej till reklamsamarbete av etiska skäl någon gång?
Svar: Ja, många gånger.

Vad menar du skrivit för Pernilla W? 
Svar: Jag drev min blogg på hennes sajt.

Vad väger du & hur lång är du?
Svar: Cirka 159 och väger lagom skulle jag tro. Väger mig så sällan.

Ny plan för 2019 ?
Svar: Jag har massor av spännande planer för året.

Finns det någon mat som du vägrar äta?
Svar : Jorå, lever och sådan där inälvsmat. Urk.

Bästa tips i Miami ?
Svar: Det finns så mycket att se gå strandpromenaden, åk in till stan.
Fika, ät middag eller bara kolla in folket.

Favoritfärg på kläder? 
Svar : Svart, grått, vitt och numera även rött.

Favoritfärg på inredning? 
Svar: Oj, jag vet inte. Men jag har gått över till mörkare jordnära färger.

Har ni delad vårdnad om hundarna ?
Svar: De har bott hos mig. Tyvärr så fick Molly somna in sent i söndagsnatt 🙁
Det var för tufft att skriva om det just då, så jag har försökt smälta det lite. Jag åkte in med henne till jourveterinären, då hon helt plötsligt varken kunde andas eller ställa sig upp. När vi kom in så misstänkte det att en hjärntumör låg bakom detta, så för hennes skull lät vi henne somna in där. ( Gråter bara jag tänker på det )

När kände du senast att du gjorde en skillnad?
Svar: Oj, jag önskar att jag kunde göra mer. Men det är nog varje månad när jag skänker pengar till 2 byar via Plan International.
Samt även när jag samlade ihop över 71 000 kronor ( med hjälp av er ) till barncancerfonden. <3

Vad gör dig glad respektive ledsen? 
Svar: Jag är nog en positiv person, men blir extra glad av att träffa familjen och mina vänner. Ledsen blir jag av orättvisor,
krig och annat elände.

Vad har du för planer imorgon?
Svar: Jobba av mailen, Baka semlor och en lunchmöte på stan.

Vad gör du när barnen är hos sin pappa varannan vecka?
Svar: Jobbar.

Går du ut ? Träffar kompisar? Eller annat på din fritid?
Svar: Jag är en hemmagris, nej jag går inte gärna ut. Men tidig middag på stan eller bio, det händer absolut.

Med det jobb du har och med den takten du har jobbat,
känner du att du borde spenderat mer tid med dina kära och nära?
Svar: Nej, jag tror jag träffar min familj mer än de flesta andra med ”vanliga” jobb. Dock borde jag nog bli bättre på att hänga med kompisar 🙂

Varför har ni inget pooltak som man kan ha året runt? 
Svar: Jag tycker det förstör vår utsikt.

Hej! Har du nåt bra recept på kålpudding? Och lax?
Svar: Ja, det tycker jag. Sök i sökrutan högst upp i högerhörnet.

0
14 kommentarer

Grönpepparbiffar med pepparsås

Sådär, då är barnen på väg till skolan. Friska & krya,
och jag på väg till Växjö för en dejt med min hårfrisörska. Dags att få lite ny färg & glans i mitt vintertorra hår.
Kolla in på Instagram om ni vill följa mej mer lite bakom kulisserna ( @jennysmatblogg )

Igår blev det grönpepparbiffar till middag. Och tusan så goda de blev.
Receptet kommer här.

Till 8 biffar behöver du: 
800 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
2 msk grönpeppar finhackad
1 st ägg

Till såsen: 
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
1 msk oxfond
2 msk hel grönpeppar
1 tsk lingonsylt

Gör så här: 
Blanda färs, grädde, salt, grönpeppar och ägg. Rör ihop tills allt är väl blandat. Forma till 8 stora biffar alternativt 16 små.
Stek biffarna i omgångar i smör tills de är genomstekta. Mät upp alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt sjuda upp. Servera detta med kokt potatis eller potatismos.

Smaklig måltid

 

6
5 kommentarer