Snart bär det av mot Tallinn

Hej där finingar,

Här sitter jag och försöker planera ihop dagens möten och måsten. Många har efterfrågat mellistips kan jag utläsa bland kommentarerna. Och det förstår jag det, speciellt nu under sportlovsveckan.  Det hittar ni både HÄR och HÄR. Och jag skulle vilja efterfråga tips till Tallinn! Vi kliver på båten på torsdag och ska stanna några nätter i Estlands huvudstad.

Vad får vi inte missa?

Bild lånad från radisonblue

 

0
23 kommentarer

KÄRLEKSMUMSKAKOR

Tjena,

Första dagen på sportlovet här i Kalmar och Nomi ville att vi skulle hitta på något bara hon och jag.
Så hon fick bestämma vad vi skulle göra, det blev en tur in till stan och fikade. Sedan gick vi och kollade i butiker innan vi slutligen åkte till leksaksaffären och köpte det coolaste slime:et ever. När vi kom hem så slängde vi ihop dessa godingar, har ni inte provat dem än så tycker jag ni ska passa på nu på lovet. Magiskt goda.

Det här behöver du till 40 snittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao

Det här behöver du till glasyren:
125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.

Serveras med kall mjölk

4
12 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Bättre sent än aldrig.
Här kommer veckans matsedel 🙂 

Måndag Världens godaste vegangryta
Tisdag Torsk med Kallesås
Onsdag Krämig ostpaj
Torsdag: Mustig köttfärssoppa 
Fredag Chicken con carne

 

Kyckling con carne

Chicken con carne för 5-6 personer :
800 gram kycklingfärs
smör
1 vitlök
1/2 finhackad gul lök
1 kycklingbuljong
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
2 burkar med vita bönor
en nypa socker
1 kryddmått salt
Sambal oelek  – hur mkt beror på hur starkt du vill ha det

Tillbehör : sallad , turkisk yougurt och tortillachips

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med smör, hacka löken och fräs lök / vitlöken glansig.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd ner vatten, krossade tomater, fond, bönor  , salt oc kryddor.
låt puttra på svag värme, och smaka av med sambal oelek, med tesked. För det är ganska starkt, föredrar du inte så starkt räcker det med ett par tsk, jag hade i lite mer.

Gott gott

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Chokladmousse-cheesecake

img_4729-1

Botten:
200 gram cookies ( te.x Maryland )
80 gram smält smör

Mousse:
3 gelatinblad
400 gram mjölkchoklad
250 gram mascarpone
500 gram philadelphiaost
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk vatten
1 rulle center

Topping: 
färska hallon
1 rulle center

Gör så här:
Mixa kakorna till smulor och rör ihop med det smälta smöret.
Pressa ut blandningen i en rund springform med avtagbara kanter. ( cirka 22-24 cm) Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad ( den ska inte bli för varm )
Vispa ihop mascarpone& färskostmed en elvisp i en bunke. Vispa grädden tills den är ordentligt fast och bildar stadiga toppar. Vänd ner grädden tillsammans med chokladen i mascarponeblaningen, vänd försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat.
Krama ur gelantinbladen och värm dem tillsammans med 2 msk vatten i en kastrull, de ska precis bara smälta. Rör ner detta i smeten, och rör kraftigt så att allt blandar sig väl. Grovhacka ner centern och blanda om fördela sedan ut jämt över kakbotten.
Låt stå och svalna i kylskåpet i minst 5 timmar, men gärna över natten.

Toppa med center och hallon.

0
2 kommentarer

FRUNCH VAR DET HÄR

Välkommen härliga härliga söndag, 

Känner ni också att det bubblar av härliga vårkänslor nu när det blir sol och varmare ute. Jag hittade till och med nyknoppade snödroppar i trädgården nu i veckan. Konstigt ändå hur några grader påverkar hela ens sinne. Kaffet smakar godare, smörgåsen bättre och frukosten är roligare att duka fram.

Eller frukost å frukost, det blev ju till och med en hel jäkla FRUNCH.
Mums,

 
Finns det mat i köket är Charlie sällan långt borta.
Ni som har Golden vet nog vad jag pratar om. Jag har aldrig varit med om en glupskare ( eller så här matglad ) hund.
Sötnöten.

Vi dukade fram allt vi hade i kylen.
Frukost, lunch och fika och så fick det bli en Frunch.
Krämig äggröra med knaperstekt bacon till mig.
Pannkakor med grädde, bär och nutella till barnen. 

Vi gick inte hungriga härifrån. Förresten ni som gillar tävlingar och finfina priser
Kolla in min Instagram, där pågår nu en tävling för fullt. @jennysmatblogg

0
6 kommentarer

Pannkakssemla med nutella

Hej fina,
Oj vilket väder vi fick. Jag har varit ute och sopat rent altanen, och plockat ner all julbelysning utomhus.
Jag får sådan energi av detta vädret, funderade till och med på att åka och tvätta bilen. Heheh… men någon måtta får det vara. Kalla det vårkänslor eller vad som helst, det känns ju så fantastiskt vad lite sol kan göra! Och Lördagsfrulle var det här. Pannkakssemla med färska bär.

Dööör så gott! 
Jag hade mandelmassefyllning i mina med grädde och bär.
Melvin gjorde nutellapannkakor. Säkert gott det också. Och titta så små söta burkar jag sprang på i Polen.
Köpte ett par till alla hjärtansdagfrukosten i torsdags. 

Nu ska jag över till Öland och hämta hem Nomi som sovit hos kusinerna.
Hoppas ni får en ljuvlig dag i vårsolen.

0
1 kommentar

Vegetarisk pyttipanna

Hej raringar, 

Hoppas ni vaknat upp till bästa fredagshumöret. Det har jag tack!
Nu är jag på väg till Växjö ( så jag bjuder på ett tidsinställt inlägg till er ) jag ska till min frisör. Ja jag har kvar henne i Växjö, för att jag tycker hon är bäst och känner mitt hår så bra vid det här laget. Sedan hinner jag ju ta en fika med lite vänner också, så jag gillar mina växjöbesök. Något som jag också gillar är att äta mindre kött, så dagens tips blir lite vegoinspirerat.


Jag körde en liten kylskåpstömning så middagen blev lite ”du-tager-vad-du-haver”-middag.

Jag hade till min tallrik: 
kokt potatis
röd paprika
grön paprika
gul paprika
lök
smör + potatiskrydda
massa färsk persilja

Serveras med stekta ägg

Gör så här: 
Klyfta ner allt i lagom stora bitar.
Fräs i rikligt med smör, krydda och strö över persilja. Och servera med stekta ägg.
Mums

3
3 kommentarer

Järpar med tomat och persilja

Middagstips var det här: 

För i går lagade vi kryddiga järpar till middag, serverade med ett fluffigt potatismos. Kokade dock extra potatis för att hälften ska jag göra stekpotatis med idag. Är det bara jag som är galen i all sorts potatis : pommes, klyftisar, potatisgratäng, råstekt potatis, kokt potatis eller varför inte bara duschesspotatis?

Det här behöver du:
600 gram nötfärs
5 röda körsbärstomater
1 kruka persilja
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond
1 tsk timjan
1/2 tsk spiskummin
salt & peppar

Gör så här:
Hacka tomaterna så smått du kan och vänd ner i färsen. Finklipp persiljan, riv ner den gula löken & vitlöken.
Rör ner kryddor och fond i färsen, och blanda om väl. Forma smeten till små järpar, och stek dem i rikligt med smör tills de är klara. Servera med potatismos.

1
3 kommentarer

Cupcakes till alla hjärtans dag

 

Hej där,

Ni har väl inte glömt bort att det är alla hjärtans dag imorgon. Kanske vill ni baka något extra gott till kaffet.
Då har jag bästa tipset till er!  Ursöta och busenkla små cupcakes med smak av choklad & hallon.

Varsågoda.   Till 15 cupcakes : 
50 gram smör
1 dl standardmjölk
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

* Hallon

Gör dina cupcakes så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten och pressa ner ett eller ett halvt hallon i varje.  Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg.

Spritsa dem sedan med grädde och dekorera med färska bär.
Severa genast.

1
Kommentera

Tisdagsbestyr


Hej fina,
Det har gått i ett i dag, handlat, städat, tvättat, uträttat ärenden, telefonmöte, hämta barn, mailat och nu till sist baka och röja hela köket. Sa jag att jag även tömde hela kylskåpet och städade ur också? What… nej jag vet inte var jag fick all energi ifrån , men det var välkommet tihi. Så nu har jag precis landat i tv-soffan och det doftar Ajax och rengöringsmedel i varenda vrå.  Så nu har jag med gott samvete startat senaste avsittet av lyxfällan. Vet inte varför jag gillar att titta på den serien, men det är spännande att se hur alla lyckas att planera sin ekonomi bättre. Heja dem!

Dessa godingar skjutsade jag in i ugnen för ett par timmar sedan.
De ska toppas och dekoreras lite. Så recept kommer imorgon. Men vi provsmakade dem efter maten, mycket goda! Dagens middagen har jag också fotat,  ska skriva ner receptet så snart jag hinner.  Säker på att ni kommer gilla den också.

Men nu måste jag redigera lite bilder så att jag kommer i kapp.

Ha en härlig kväll, 

0
1 kommentar

Dag tre i Gdansk

Välkommen måndag och ny vecka,

Fått lite frågor kring hotellet vi bor på och det är Hilton Hotell, bra läge, hög standard och bra frukost. Sist när vi var i Gdansk så bodde Thelma och jag utanför stan på ett härligt spahotell som hette Dwor Oliwski. Kan varmt rekommendera det också, ni hittar vår vistelse här

En stadig frukost igår innan vi knatade bort till krigsmuseet.
I Polen är det bra priset på alla museum, detta kostade cirka 20 polska pengar per person. 
Det var hur stort som helst, och museet är byggt under jorden.
Så tre våningar ner får du uppleva hur kriget utspelade sig i Polen. Hemskt men ändå så viktigt att aldrig glömma.

De hade byggt upp en typisk gata i Gdansk, så här såg det ut innan kriget.

Och så här såg det ut efter kriget hade utspelat sig.

Vi promenerade inne på museet i säkert två och en halvtimma.
Det fanns hur mycket som helst att lyssna på , se filmer och kolla på tillhörigheter från avlidna och militärer.
Jag kan rekommendera ett besök hit (dock inget för småbarnsfamiljer), även om det är riktigt otäckt stundtals. Vi avslutade dagen senare på PanKejk, ett lite annorlunda pannkaksställe. Vet inte om jag blev imponerad eller så- men kul att ha provat. Vi provade både matigare variant som en efterrätt.

Vad händer idag då, undrar ni ? Jo idag är sista dagen här, innan vi åker hem i eftermiddag.
Jag ska hem till mina små trollungar & hund igen.  Borta bra med hemma bäst.

På återseende bloggisar,

0
11 kommentarer