Vi var bjudna till min syster på tacomiddag igår, det funkar ju alltid. Det är barnens favvo, och till efterrätt blev det smarrig chokladmousse. Att något så enkelt kan vara så grymt gott! Självklart fixade jag fram receptet till er. Och här kommer det:
Det här behöver du till 4 portioner: 3 dl vispgrädde 150 gram choklad ( vi hade mjölkchoklad ) 3 äggulor 1/2 tsk flingsalt
Serveras med hembakade havreflarn, vispad grädde & färska bär
Gör så här: Vispa grädden hårt. Bryt chokladen och smält över vattenbad. Rör ihop äggulorna, vänd ner chokladen under kraftig omrörning. Rör i lite av grädden i taget, och sedan resten. Smaksätt med salt. Fördela chokladmoussen i portionsglas. Låt stelna någon timme i kylen före servering.
Nu får ni 25 % RABATT på den dyraste varan hos ELLOS. Med koden 455755 Gäller både möbler och kläder. Denna fåtöljen skulle bli så himla fin hemma hos mig. Villhöver!! KLICKA HÄR
Majj Gadd så gott!
Detta måste ni bara prova i helgen, som glass fast godare. Semifreddo betyder halvtinad,
och det är just var denna härliga efterrätt är. Lägg den direkt i portionsskålar / glas / burkar så blir det ännu trevligare att servera.
Det här behöver du till 4 portioner:
2 ägg
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 dl dulce de leche ( karamelliserad mjölk )
1 dl salta jordnötter
1 dl chokladknappar
chokladsås
Gör så här:
Dela äggen i gulor & vitor och lägg i två olika skålar. Vispa äggulorna tillsammans med vaniljsocker tills det blir luftigt.
Vispa grädden tills den bildar toppar. Vispa äggvitorna fluffigt.(Tänk på att använda rena vispar till äggvitan )
Vänd ner grädden i äggulesmeten och sen även försiktigt ner äggvitorna.
Spara lite av den karamelliserade mjölken för att lägga i botten på skålarna, resten blandar di i smeten tillsammans med, jordnötter, choklad och ringla i chokladsås. Fördela smeten i portionsskålar och täck med plast.
Ställ glassen 4 timmar i frysen, ta upp den en stund innan den ska serveras och dekorera med choklad, jordnötter, och lite kolasås.
Denna veckan har gått så himlans snabbt. Redan torsdag nu ju.
I dag har jag jobbat av mailen, och suttit i telefonmöten. Helst hade jag velat vara ute hela dagen i det härliga vädret, men det har inte funnits tid. Hoppas vädret håller i sig hela helgen nu! Ska iallafall snart ut i skogen med Charlie, behöver frisk luft nu så jag piggnar till. I eftermiddag ska vi ner till ridskolan jag och Nomi + kompis. De har ridlektion och jag ska stå i kiosken hela eftermiddagen, så det blir en lång men rolig dag. Ville bara kika förbi er och önska er en riktigt fin eftermiddag.
Vi hörs senare ikväll.
Här kommer ett smarrigt middagstips från mig till dig.
Det här behöver du:
1 falukorvsring
ketchup
senap
panko
flytande smör
Såsen:
1 burk med fylliga krossade tomater/alt. pizzasås
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk med kalvfond
Ett gäng med söta körsbärstomater
Garnering: 2 dl riven ost.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Skär massa snitt över falukorven, och lägg den i en form. Fyll varje snitt med ketchup.
Ringa över senap, strö över rikligt med panko och ringla över flytande smör.
Rör ihop ingredienserna till såsen och häll i formen. Klyfta ner massa goda körsbärstomater, riv över osten och skjuts in i ugnen tills allt får en vacker färg.
Det är inte lätt att fotografera middagarna på kvällen.
Därav försöker jag ha mina fotostunder just på förmiddagen. Men denna middagen blev så god så jag var tvungen att dela med mig av receptet, trots att bilderna inte blev så roliga.
Detta behöver du till 4 personer: 4 fläsksnitzel
1 dl vetemjöl
2 vispade ägg
ströbröd + vitlökspeppar, persilja
Gör så här: Mät upp mjöl i en tallrik, vispa ihop äggen på en annan och på den tredje blandar du ströbröd vitlökspeppar ( eller annan valfri krydda) och färsk finklippt persilja. Doppa snitzeln först i mjöl, sedan i vispat ägg och sist i ströbrödsblandnigen.
Pepparsås: Vispa ur ev steksky med lite vatten 2 dl grädde 2 1/2 dl creme fraiche 2 msk köttfond
1 msk kinesisk soja nymalen grov peppar ( te.x tre olika pepparsmaker )
Gör så här :
Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa. Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik. Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.
Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.
* * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Nutella & Jordnötsgrottor
Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör
Fyllning : Nutella & jordnötssmör
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Tärna smöret och häll ner resten av ingredienserna, arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg. Tryck ut en grop i mitten av dem med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk.
Pressa ut groparna försiktigt så att mördegen inte går sönder. Låt det svalna något innan du fyller upp dem.
1 msk jordnötssmör i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Servera genast!
Så GOTT
Gör så här :
. Grovhacka sötmandel. Ställ ugnen på 200 grader.
Stöt saffranet med lite strösocker, och sen rör du ihop detta med smör, resten av sockret med hjälp av en elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget medan du vispar.
I en annan skål blandar du samman vetemjöl, mandel och bakpulver och vispa i detta i smeten en kort tid- bara tills allt precis har blandat sig. Ta upp degen på ett mjölat bord och dela i två delar. Rulla till två längder(lika långa som bakplåten) och lägg demma på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka längderna i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Ta ut plåten och låt längderna svalna. – sänk värmen till 120 grader –
Och sen skär du upp längderna i långa /sneda bitar. lägg då tillbaka dem på plåten, med snittytan uppåt och torka dem i ca 30 minuter – eller tills de är torra.
Vägen från Kalmar till Stockholm är rätt tråkig och långsam, om man inte gör några stopp på vägen.
Så vi bestämde oss för en matpaus som även blev en fikapaus. Och pssst… följ mej på instagram @jennysmatblogg om ni vill se mer av resan. Där lägger ju ut en hel del resevideos och bilder på instastories.
Jag har stannat här någon gång tidigare,
man behöver stanna lite och sträcka på benen när man ska köra så här långt. Myspys med öppen brasa.
Lite gammaldags inredning, tycker det påminner om matställena uppe i fjällen.
Tycker inte ni också ?
Hemkallade köttbullar och ceasarsallad.
Som vi avslutade med våfflor med sylt och grädde.
Kunde först inte välja om jag ville ha semla eller våffla. Men med tanke på mitt saftiga semleintag de senaste veckorna så föll valet på det sista alternativet.
Vet inte om det var det dåliga väglaget, den långa matpausen eller bara att vi blev sittande i bilköer,
för vi lyckades boarda båten med knappa 2 minuter innan avgång. Så det var med andan i halsen kan jag säga som vi kom in i hytten, och båten började lotsa och tuffa ut på vattnet.
Denna grytan kommer från min senaste kokbok, det är så roligt att läsa att ni inväntar fler böcker.Nästa kommer dock inte släppas förrän till hösten, men den är på väg.
Det här behöver du: 800 gram lövbiff 4 msk tomatpure 3 dl vatten 3 msk koncentrerad oxfond 2 msk kinesisk soja 1 dl vispgrädde 3 dl creme fraiche flingsalt persilja att garnera med
Till servering: kokt potatis eller ris
Gör så här:
Skär lövbiffen i centimeterbreda strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet tills de får färg. Rör ner tomatpuren och låt fräsa en kort stund. Bland ner vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 1 1/2 timme. Nästan allt vattnet ska ha ångat bort. Tillsätt fond, soja, grädde & crème fraîche. Rör ihop allt och låt det sjuda i några minuter. Smaka av med flingsalt. Klipp över persilja eller valfri ört. Klart att servera.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och mitt lilla tisdagstips kommer här. Missa inte toppen erbjudandet på Jackor & kavajer nu. För just nu är det upp till 30% RABATT. KLICKA HÄR
Här är jag snart på väg till Växjö för lunchmöte, samt passa på att träffa Thelma innan hon åker till jobbet. Men innan jag ska fara ville jag tipsa er om världens godaste köttgryta jag gjorde förra veckan. Det var rena tallrikar runt hela bordet, är inte det bästa betyget så säg. Här kommer lilla receptet:
Det här behöver du:
1 gul lök
1 stor morot
1 palsernacka 1 msk tomatpure 1paket bacon 500gram grytbitar av oxe 4dlvatten 2msk kalvfond 1/2 msk kinesisk soja 1 burk med champinjoner 1nypatimjan
salt & peppar
Gör så här:
Börja med att skala grönsakerna. Slanta upp morot och palsternacka, klyfta löken.
hetta upp en kastrull med smör och fräs grönsakerna tills de får vacker färg, pressa ner tomatpure och låt fräsa ihop i en minut.
Lägg på ett fat och klipp ner baconet i grytan och fräs den knaperstekt, och lägg på tallriken med frästa grönsaker.
Nu fräser du upp köttbitarna i några minuter tills de får gyllene färg.
Vänd över vatten, soja och fond och låt allt sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme, på svag värme. Kokar vätska bort så tillsätt mer. Vänd sedan ner svamp och grönsaker / bacon och låt allt sjuda ytterligare tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med timjan, salt och peppar Önskar man kan man runda av gryta med en dl grädde.