Det här behöver du till 4 personer: 4 kycklingfileer
salt & peppar
5 dl creme fraiche
3/4 dl stark ajvar
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i formen, salta och peppra.
Rör ihop crème fracihe och ajvar och fördela över kycklingen, skjuts in i ugnen. på cirka 30 – 40 minuter,
beroende på hur tjock kycklingen är.
* * * * * * * * * * *
Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )
Fyllning: 1/2 burk med karamelliserad kola
150-200 gram salta jordnötter
Chokladdoppa dem i mjölkchoklad
( 200 gram)
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Rör ihop jordnötter med kolakrämen, och fyll kakorna med röran. Låt dem svalna ytterligare i kylskåpet.
Chokladdoppa dem och servera sedan när de svalnat.
Hoppas ni fått bästa starten på dagen. Här kommer jag med roligt & smaskigt erbjudande, så passa på nu. Erbjudandet är tidsbegränsat. Just nu har Smakbox en ny box som heter MATFESTIVAL. Denna har jag varit med och ordnat lite inspiration till. Boxen börjar skickas nu och du kan beställa den fram till mitten av mars. Med koden JENNYSMATBLOGG får du 50% rabatt på 1:a boxen (99 kr), ordinarie 199 kr /box
Men nu får ni följa med mig när jag öppnar boxarna och hittar lite favoriter. Smakbox finns numera i 4 st Smakinriktningar och här ser du skillnaden mellan de olika. Jag börjar med Nyfiken.
Även denna boxen är såklart fullproppad med godsaker och nyheter.
Jordnötterna från Estrella har jag varit nyfiken på att testa sedan tidigare, de heter ”Salted Caramel”. Sött & salt = Bästa kombon. Likaså har jag velat prova den omskrivna raketosten, så jag var tvungen att prova den till frukost. Kul att den är tillbaka efter så lång tid!
Tillsammans med SuperGranola, Göteborgskes nya fröknäcke blev det en succé. Kavlis mjukost på tub är smidig, man slipper kladd och den är krämig och mjuk att fördela ut. Fröknäcket älskade jag, jag är ju en riktig ”knäcke-fantast” äter hårt bröd till frukost nästan varje dag. Och granolan, den var superfräsch tillsammans med yougurten. Känns verkligen som en extra fin frukost. Just Granolan finns i Smakinktningen Original som är den populäraste.
Frukosten är ju dagens viktigaste mål säger de.
Här blev det en riktigt bra start på dagen då med andra ord.
Smakboxen innehåller även kaffe från cafego.
Detta ska bli spännande att prova detta höghöjdskaffe, jag gillar mörkrostat kaffe, det är en bra start på dagen.
Håll utkik för denna Poke Sauce från kikkoman, tänkte jag prova fram nytt recept med snart. Poke bowls pratar alla om nu. Du hittar den i smaktinriktningen Nyfiken och Måltid.
Och ni missar väl inte Jakobsdals goda salami,
jag tipsar att man även kan göra urgoda minipizzor med dessa på i receptfoldern.
Det här behöver du:
Färdig pizzadeg
Pizzasås
Riven mozzarella
Haga- Petters Tryffelsalami
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Stapla ut lagom stora minipizzor.
Bred över pizzasåsen, riv över mozzarella och toppa med ett par bitar tryffelsalami.
Skjut in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills bjudpizzorna har fått vacker färg.
Strö över ruccola och servera genast.
Till detta kan man med fördel servera Kronenbourg 1664 Blanc ,den alkoholfria ölen som finns i boxen. Just denna öl finns i alla smakinriktingar av Smakbox matfestival. Den är verkligen något helt annat än en vanlig öl, smaka så får du se.
En gräddig köttgryta till helgen.
Köttet går att byta ut mot fläsk, kyckling och älg. Ta det som finns hemma.
Det här behöver du:
1 gul lök
1 stor morot
1 palsernacka
1 msk tomatpure 1paket bacon 500gram grytbitar av oxe 2 1/2dl vatten 2msk kalvfond
1/2 msk kinesisk soja
1 burk med champinjoner
2 dl vispgrädde 1nypa timjan
salt & peppar
ev. maizena
Gör så här:
Börja med att skala grönsakerna. Slanta upp morot och palsternacka, klyfta löken.
hetta upp en kastrull med smör och fräs grönsakerna tills de får vacker färg, pressa ner tomatpure och låt fräsa ihop i en minut.
Lägg på ett fat och klipp ner baconet i grytan och fräs den knaperstekt, och lägg på tallriken med frästa grönsaker.
Nu fräser du upp köttbitarna i några minuter tills de får gyllene färg.
Vänd över vatten, soja och fond och låt allt sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme, på svag värme. Kokar vätska bort så tillsätt mer. Vänd sedan ner svamp och grönsaker / bacon och låt allt sjuda ytterligare tills grönsakerna mjuknat. Vänd ner grädde, smaka av med timjan, salt och peppar Önskar man kan man runda av gryta med en dl grädde.
Jag är snart på väg till Öland, ska luncha med Ingela idag. Det är alltid roligt att ses och att skvallra ikapp lite. Sen ska jag hem och packa, för imorgon bär det av på spaweekend. Det ser jag fram emot, ska packa ner nya badkläderna och förbereda massa bra poddar & ljudböcker. Men här kommer litet lunch eller middagstips till er som är inne och söker inspiration till det.
Det här behöver du till sconesbotten:
5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl mjölk
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader.. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål, vänd ner oljan och mjölken. Rör samman allt till en deg. Arbeta samman, och om det behövs tillsätt ev. lite mer mjöl. Arbeta ut den på en bakplåtsklädd plåt. Förse den nu med alla dina favorit fyllningar, sedan ska den gräddas mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Jag hade förutom pizzasåsen , riven mozzarella, tacofärs, tomater, jalapenos.
Efter gräddningen toppade jag med lite ruccola.
Här kommer ett sent middagstips, men hinner ni inte laga detta idag.
Då tycker jag ni ska prova senare i veckan. En Thai-inspirerad lax med kokoschips.
Denna middagen tar inte längre tid är riset tar att koka.
Smaklig spis Det här behöver du till 2 portioner: 2 portioner lax
1/2 dl sweetchilisås
1/2 tsk sambal oelek
1 dl rostade kokosflingor
Serveras med ris
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Rör ihop sweetchilisås med sambal oelek och pensla över laxen.
Rosta kokoschipsen i en torr stekpanna tills de får en vacker färg.
Strö över laxen och skjuts in i ugnen i 15-20 minuter.
Under tiden kokar du riset.
Hoppas ni har en finfin tisdag denna semmeldagen. Vill ni baka vanliga semlor i dag så har ni mitt bästa recept HÄR
Men för er som vill baka lite annorlunda semlor dagen till ära så kommer här ett gäng.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret & låt det svalna lite. Häll i filmjölken. Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Blanda de torra ingredienserna, och vänd sedan ner det med äggsmeten. Rör försiktigt ner det smälta smöret + filmjölken. Skeda upp i 10 formar. jag ställer mina formar i ett muffinsjärn, för att de inte ska flyta ut. Fyll upp varje form 3/4 delar. Grädda i cirka 15-17 minuter, prova med sticka.
Låt muffinsen svalna helt. Under tiden kan du röra ihop fyllningen.
Ovispad grädde med mandelmassa, rör ihop till önskad konsistens. Vispa grädden luftig.
När muffinsen svalnat helt så skär du av som ett lock på toppen, fyll med mandelmassan. Och spritsa sedan ut grädden. På med locket och pudra över med massa florsocker.
Smaklig fika
Mumlor
Gör så här:
Skär av toppen på munkarna, och gröp ur dem lite för att få plats med mandelmassa-fyllningen.
Mandelmassa + lite ovispad grädde som man rör ihop till en kräm.
Fyll sedan munkarna med detta. Vispa grädde och spritsade runt om.
På med locket, pudra med florsocker
* * * * *
Semmelkladdkaka
Det här behöver du: smör+ ströbröd till formen 150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter. Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker & på med den kalla mandeln
* * * * * * * * * *
Sockerkakssemla
Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde
Vispad grädde
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.
Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera. Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.
* * * * * * * *
Wienersemlor
Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllning man vill ha. Nu har vi även testat med nutellafyllning och med nötkräm i – blir fantastiskt gott! Det här behöver du till 4 wienersemlor: 12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker
Florsocker
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, Ta fram tre smördegsplattor pensla dem med kallt vatten och lägg dem över varandra . Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla dem med kallt vatten. Och grädda dem tills de precis blir gyllene, ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa & lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig. Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden & spiritsa/ klicka ut.
Pudra över florsocker och servera genast.
* * * * * * * * * * Kanelbullesemlor
Fyllningen: 75 gram mandelmassa
+ lite vispgrädde ( ovispad)
vispad vispgrädde
florsocker
Gör så här
Rör ihop mandelmassa & vispgrädden till en ”lagom” smidig fyllning. Dela bullen, och gröp ur lite ur bullen och fyll sedan med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa sedan runt fyllningen. Lägg på locket & pudra med rikligt med florsocker över semlorna.
* * * * * * * * * *
Lussesemlor
Det här behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg eller creme fraiche
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 30-40 minuter. Baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna helt innan du fyller dem med fyllningen. ( Jag rör ihop mandelmassan med ovispad grädde till en lagom konsistens. Sedan vispar jag grädden tillsammans med rårörda lingon, sötar med florsocker till en lagom söt blandning.) Fyll lussebullarna och servera genast.
Sist men inte minst : Räksemlor
Du behöver
Frasiga frallor
Smör
Några salladsblad
Skagenröra ( recept finns här )
Handskalade räkor
Citron
Hårdkokt ägg
Dill kvist
Gör så här:
Skiva av toppen, gröp ur lite av brödet, för att få plats med fyllningen.
Fyll med allt gott du får plats med och på med locket.
Hej på er,
Nu närmar sig den riktiga våren med stormsteg. Och jag vet inte hur det är med era skönhetsrutiner, men nu när det närmar sig soligare tider är det lite extra roligt att ta hand om sig. Och min hy blir rätt trött av den torra vinterluften. Så jag försöker skämma bort den med lite extra produkter. Därför kommer mina bästa skönhetsknep här.
En tre-i-ett behandling. Alla produkter kan användas var och en för sig.
Men är grymma att använda alla tre under behandlingen.
Vi startar med Face Gel. Den finns i en så smidig liten förpackning som man lätt kan ta med den i necessären. Själva gelén är ljusrosa i färgen, och doftar väldigt gott.
Hur använder man då Face Gel ?
Jo, man masserar in gelen i ansiktet, och man märker med en gång hur de döda hudcellerna & orenheterna lossnar. De smular liksom ihop sig, när man masserat in gelen i hela ansikten så sköljer man bort den med ljummet vatten. Och huden känns grymt ren & fräsch efteråt.
Det är en liten behändig förpackning, som är smidig att förvara i necessären. Och själva gelén är lite ljusrosa i färgen, och doftar väldigt gott.
Sedan har vi Face Mask : Perfekt för oss som aldrig kommer iväg på SPA,
Jag lyxar gärna till det och har ett eget litet hemmaspa när jag har en stund över. Ni har säkert sett dessa svarta masker överallt på Instagram, och jag tycker de är lika bra som alla säger.
Låt masken stelna i cirka 30 minuter, innan du peelar av masken. Jag har lärt mig hur man kan snabba på processen om man har bråttom. ( Blås med en ljummen hårblås över ansiktet, så är masken klar på ett kick )
När den svarta ansiktsmasken har torkat så ska den ju bort.
Första gången tyckte jag att det kändes lite, fast ju fler gånger jag provat den desto mindre tycker jag den känns.
Jag gillar att man märker skillnaden med en gång, och att det är så behändigt att kunna ha lite spa så här hemma.
Vardagslyx!
Jag sköljer med ljummet vatten efter behandling och lägger på en lugnande lermask. Nämligen ”Pore Mask”
Har jag 20 minuter extra på morgonen så lägger jag gärna denna ler-mask innan jag sminkar mig på morgonen också. Den får porerna att minska och hyn blir babblen. Alla produkter här kan användas var och en för sig , eller så här i en följd.
Pore mask är en ansiktsmask som suger ut talg, döda hudceller, den stänger porerna och gör dem mindre. Jag gillar att man får ett synligt resultat med en gång.
Hur gör man då?
Jo, applicera ut Pore masken i ansiktet, låt den stelna i 15-20 min och skölj sedan av med ljummet vatten. Denna masken använder jag ofta, gärna innan det är dags för fotograferingar eller man vill känna sig lite extra fin. Jag tycker sminket sitter snyggare när man börjar dagen med denna. 15-20 minuter är precis lagom tid för att landa med en kopp kaffe i soffan.
När jag sköljt bort lermasken så smörjer in mig med en mild dag- eller nattkräm.
Len och rosig som en nyponros.
Detta kanske är världens enklaste efterrätt.
Och så himla goda dessutom. Perfekt att slänga ihop om du får oväntat besök.
Till 4 portioner behöver du:
4 smördegsplattor
1 banan
1/2 dl nutella
Garnering: florsocker
Gör så här: Kavla ut smördegen något. Skär banan på längden i fyra delar.
Bred över rumsvarm nutella. Vik smördegen på längden, och tryck ihop kanterna med gaffel.
Pensla med vatten och skjuts in i ugnen i 10 minuter på 225 grader, tills de blir perfekt gyllene.
Pudra över rikligt med florsocker och servera genast.
Gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
Mmmm…
Helgen försvann i ett nafs, så jag hann ju knappt uppdatera allt vi gjort.
Fredagen var det middag hemma hos systeryster på Öland. Lördagen ville Nomi & Tuva åka och rida, och som tur var så hade bästa Amie tid för dem. Så det blev en stalldag för töserna.
Amies dotter Meia tävlar & vinner massa priser med sin häst. En liten kändis med andra ord 🙂
Och henne kan ni snart se på Sverigeponnyn 2019 i Scandinavium,
då håller vi tummarna för dem.
Det blev en härlig tur i skogen. Känner ni igen området här bakom eller kanske väderkvarnen?
Detta är ju väldigt nära sommarhuset vi hade.
Tuva & Nomi turades om att rida,
så himla nöjda.
Och efter ridturen så åkte vi hemåt Kalmar igen, hämtade upp Thelma vid tåget.
Sedan raka vägen hem med godis & hämtmat och avslutade framför Mello.
Mysigt! Men nu får ni hålla utkik på bloggen. för snart kommer en galet god efterrätt.
En fiskgratäng för 6 personer 4 bitar lax
400 gram torskfile
200 gram philadelphiaost
4 dl grädde
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 gäng med körsbärstomater
Toppa med nyskalade räkor
Gör laxgratängen så här :
Ställ ugnen på 225 , skär fisken i 2*2 cm bitar. Och lägg i en ugnssäkerform.
Vispa ihop gräddde, philadelphiahummerfond, dill med salt och peppar i en kastrull. Låt sjuda upp, och lägg över de tinade fiskbitarna.
Strö över ett gäng körsbärstomater och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klart och gratängen fått en fin färg.
Toppa med de skalade räkorna när gratängen kommer ut.