CITONPAJ I LÅNGFORM

Jag älskar syrliga efterrätter, denna är en återkommande paj vi oftast bakar.

Det här behöver du till en form  cirka 25 * 30
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
125 gram smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner)
Florsocker till garnering

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form ( cirka 20*20 ) som är klädd med bakpapper. Förgrädda degen i cirka 10 minuter, eller tils den fått lite färg.

Gör under tiden fyllningen : rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker med en handvisp, och vispa även ner citronskal & citronsaft. Vispa till en jämn smet, ta ut den förgräddadepajen och häll över fyllningen över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills kakan har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.

Låt svalna något innan du skär bitar, pudra över med florsocker.

Klar att servera.

 

9
Kommentera

GROTTOR MED KRÄMIG FYLLNING

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär /hallon att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

0
Kommentera

RABARBERPARFAIT

Har du gott om rabarber så prova denna goda glassen.
En smak av sommar.

Det här behöver du :
500 gram färska rabarber
1 dl vatten
1 1/2 – 2 dl strösocker
6 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad mjölk  (inte kokad)

Gör så här :
Ansa och skär rabarberna i små bitar. Mät upp vatten och socker i en kastrull, värm upp tills sockret löst sig. Häll ner rabarberna och låt sjuda i ett par minuter- tills rabarberna är mjuka. Ställ i frysen tills det svalnat / kallnat. Mixa slätt med stavmixer.
Vispa grädden så att den bildar toppar när du lyfter upp elvispen, och varva / vänd sedan ner grädde, den kondenserad mjölk och rabarberkrämen.

Häll upp i en form och ställ kallt och frys in minst 5 timmar innan servering.

Så gott.

1
Kommentera

SEG JORDGUBBSKAKA I LÅNGPANNA

Det här behöver du

Smör och ströbröd till långpannan( ugnsplåt) .

200 gram smält smör
4 stycken ägg
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
400 gram jordgubbar

Garnering florsocker

Gör så här : 
Ställ ugnen på 175 grader. 
Börja med att smälta smöret, låt svalan något. Smörj långpannan och bröa.
Rör sedan ner ägg, mjöl , socker och vaniljsocker. 
Häll ut smeten i pannan, strö över bären. 

Grädda i ca 30- 45 minuter ( beroende på ugn ), tills kakan är gyllene.

Kan med fördel serveras med fluffig marsansås eller en skopa gräddglass.

2
Kommentera

SOMRIG RULLTÅRTA

Det här behöver du:
3 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kokhett vatten

Fyllning: 
3 dl vispgrädde
1/2 dl jordgubbssylt
200 gram färska jordgubbar

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten under omrörning. tillsätt även vattnet och rör ihop.
Fördela ut smeten på i enlångpanna som är klädd med ett bakplåtspapper.
Grädda kakan i cirka 5-6 minuter. Ta fram ett annat bakplåtspapper och strö över socker, stjälp över kakan där och lossa försiktigt på det andra pappret. Jag brukar ta hjälp med en brödpensel & kallt vatten som jag penslar på utsidan av pappret, då lossnar det lättare. Vispa ihop grädden fluffigt, och rör ihop med sylten. Bred ut detta över den svala kakan, tärna över önskad mängd jordgubbar och rulla ihop.

Toppa tårtan med lite lättvispad grädde, färska jordgubbar,

0
Kommentera

MIDSOMMARHELGEN 2023

Hej, Nu kom visst inläggen lite i oordning. Men vill inte hoppa över att skriva om vår midsommarhelg, för vilken fantastisk sådan vi hade. Huset fullt med vänner massa barn / ungdomar och hundar. Fullt ös, men ändå så lugnt och få måsten.

Under Torsdagen så styrde Micke och jag kosan hem efter ett par veckors renoveringskaos i hans hus. (Vi blåser ut kök och river väggar. Men mer om det en annan gång) Väl hemma hos mig la vi i vattenskotern och gjorde fint på altanen.

Jag som är sämst på att vattna är inte ledsen för att det regnat en hel del sedan midsommar.
Mina växter stortrivs just nu.
Vi körde korvlunch den dagen, vilket alltid är både smidigt och gott när man vill äta något snabbt.
Nomi och hennes kompisar var hemma och kastade i sig lite mat innan de skulle iväg och bada.

Vi trimmade trädgård och städade poolerna och donade när vi såg att det kom en båt och parkerade vid bryggan. Det var hans syster / kusin med deras familjer. De skulle lägga till vid en av öarna utanför oss…. Och vi passade såklart på att ta en paus och hakade på.

Det blev bad och upptäcktsfärd efter vi lagt till vid bryggan, och sen blev även en korvmiddag på ön, inte tokigt alls.
All mat blir så mycket godare utomhus, och speciellt på sådana här små guldkorn som man lägger till vid.

Vi stannade tills solen började gå ner, sedan blev vi avlämnade hemma, där vi avslutade kvällen med serier. ”Vår tid är nu” vilket är en av mina bästa serietips- jag kollar på den andra rundan nu eftersom Micke inte har sett den. Rekommenderar varmt.

Sedan vaknade vi upp till midsommarafton 2023. Martina och hennes kids kom på förmiddagen och likaså Lina ( Mickes lillasyster) med hennes familj. Nomi var hemma med hennes tonårsgäng- så fullt hus. Vi badade , åkte supbrädor och band midsommarkransar.

Lina, Mackan , Alma och Alicia

Grabbarna grus badar.

Sedan var det såklart dags för midsommarlunchen.

Tur med vädret hade vi också.

Senare på eftermiddagen anlände Mickes andra syster Ida, tillsammans med hennes familj och sedan Johanna ( kusin) med hennes familj. Så trevlig midsommarhelg.

Midsommardagen hann jag inte fota, men då bjöd vi hem till knytkalas, och bad.
En toppendag helt enkelt.

18
Kommentera
REKLAM FÖR DESTINATION BORNHOLM

MAJESTÄTISKA BORNHOLM

Hej där,
Hoppas att veckan börjat snällt mot er. Vi har varit uppbokade så mycket de senaste veckorna, och bara med massa roligheter. Jag säger bara…. Bornholm- vilket magiskt ställe.

Första besöket här för både mig och Micke. Men definitivt inte det sista.
Vi startade med att ta färjan över från Ystad. Endast 1 timme och 20 minuter tog det, hade ingen aning om att det var så smidigt.


Vi har sett så mycket under våra dagar här: bilar runt, vandrat runt och cyklat runt.
Det finns så mycket att se och uppleva här.

Vi blev båda överrumplade av den magiskt vackra naturen på ön, de karga landskapen, blommande ängarna och vackra stränderna. Hade ingen aning om att vi kunde resa så här ”långt bort” på så kort tid.

Att ta sig runt med cykel var nog mitt favorit sätt att färdas på här.
Cykelstigarna var så genomtänkta här, och man fick se allt från gröna skogsdungar till blåa kommande fält till att cykla bland klipporna.

Joels kapell var ett sådant litet gulskorn som vi bara råkade cykla på, ett av de coolaste ställena jag sett.
Rekommenderar verkligen att ni tar er hit om ni är på Bornholm.

Ett annat ställe ni vill besöka är ju pampiga Hammershus, vi gick här i timmar och bara njöt av den vackra naturen runt omkring.

Nästa gång tar vi med oss picknick hit, för det var så rogivande och naturnära här.

Och maten på Bornholm – vi har ätit på sådana fantastiska ställen. Fast Det röde Pakhus, det kan vara det godaste jag någonsin ätit. Smakerna satt som en smäck tillsammans med de goda vinerna. Detta måste ni försöka boka när ni är här.

Jag skulle säga att Bornholm har något för alla. Vi vill tillbaka så snart vi bara kan.
Förhoppningsvis en tur till Hösten, vill både vandra och cykla längre turer runt Bornholm.
Det står på bucketlisten redan nu.

25
1 kommentar
REKLAM FÖR WRÅGÅRDEN

WRÅGÅRDEN I VÅRA HJÄRTAN ❤️

Godkväll i stugorna.
Hoppas ni har en härlig söndag. Jag har suttit och kikat igenom bilderna från de senaste resorna vi varit iväg på. Jisses så mycket vi har hunnit med bara de senaste veckorna. Och då får vi börja i rätt ordning, vi börjar med Falköping.
Det har ju blivit en tradition att vi firar in sommarlovet på Wrågården. Älskar´t ❤️

Anlände i god tid på fredagen och kickade igång helgen på Wrågården med att spela paintball.
Herrejisses så roligt, jag som inte är en tävlingsmänniska i vanliga fall går in till tusen när jag hamnar på planen. Verkligen jättekul att göra detta tillsammans.

Efter en rejäl omgång så blev vi riktigt hungriga,
vi gick tillbaka till stugorna för att grilla hamburgare hela gänget.

Vi hade magiska solnedgångar bägge kvällarna. Här satt vi och bara kände oss helt förtrollade av den fina naturen och att få vara nära alla djuren.

På lördagen fick vi träffa gårdens lilla nytillskott.
En älgkalv, som mamman hade stött bort vid födseln. Det är tydligen vanligt att de gör de om de får tvillingar. Så denna älgkalven bor hos Henrik ( ägaren av gården ) och hans familj på nätterna, och flaskmatas många gånger per dag. När han är tillräckligt stor ska han släppas tillbaka till de andra älgarna.

Vi fick äran att döpa honom, och Marika kom på det klockrena namnet: Älgiott

Jag fick även mata en av de stora älgarna.
Mäktigt.

Jacob & Klara var iväg till Stockholm denna helgen. Så vi fick låna med oss Aron.
Så mysigt att rå om honom själv ett par dagar.

En fantastisk helg med nära & kära.
Och vi har ätit sååå gott, slappat, umgåtts,
spelat paddel, åkt traktor och kollat på bufflarna på nära håll.


Detta är mitt bästa sommartips till er, rekommenderar verkligen att ha vägarna förbi Falköping och besöka detta magiska ställe.
Och med koden JENNY23 vid bokning så får ni 20 % RABATT på boendet i det häftiga älgstugorna. KLICKA HÄR för att komma till hemsidan

15
Kommentera
REKLAM FÖR TALLINK SILJA

EN HÄRLIG TUR TILL TALLIN

Hej där raringar

Ursäkta radiotystnaden, men jag har haft tekniska problem här på sajten. Men nu ska det funka igen. *peppar peppar*
Och jag har ju massor av bilder / recept och utflykter att visa er.
Till att börja med så måste jag ju berätta om vår mysiga resa till Tallin. Vi reste med Baltic Queen med Tallink Silja. Ett stort företag med massa trevliga restauranger och saker att se och göra.

Efter att vi checkat in och fräschat till oss så gick vi ner till den trevliga restaurangen Aleksandra.
Där vi beställde in och provade rysk kaviar för första gången.

Till varmrätt beställde vi in en oxfilé. Allt var supergott, och i trevlig gamaldags miljö.

Det blev en tidig kväll och vi kom fram till hamnen i Tallin på förmiddagen.
Åt en god frukost och gick av, sedan traskade vi bort till vårt hotell. Som låg cirka 10 minuters gångväg i från färjan.

Ett stort och rymligt rum, mitt i staden.

Tallink City Hotell, bokade via Tallink siljas hemsida när vi bokade.

Vi promenerade runt och upptäckte staden, fikade och stannade till på museum och besökte gamla byggnader. Ett av de häftigare besökte vi gjorde var när vi gick upp i kyrktornet mitt i staden. Väldigt högt. Alltså wooow vilket utsikt.

Det är så vackert att stå så här och kika över hustaken. Det finns massa att se, uppleva och äta här i Tallin, så jag tycker att det är värt flera besök hit. Detta var mitt andra besök, men jag återkommer gärna igen.

Sedan blev vi såklart hungriga igen. Så det blev ett besök til Nok Nok ( igen )
Här var jag för någora år sedan , sist jag var i Tallin. Sååå god asiatisk mat.

Beställde in flera olika smårätter, och blev mätta som bara den.

Det som är så härligt med kryssningar är att man liksom reser utan att märka det.
För det är så trevligt omkring på båtarna att det liksom är redan man stiger ombord som semestern börjar. Och när man vaknar äter man frukost sedan stiger man av och är på ett helt nytt ställe / annat land.

Dag två i Tallin åt vi mat på hotellets restaurang. City Grill House
Så mycket och gott att välja på, fin miljö och trevlig personal.

Efter två härliga dagar i Estland, med massor av historia, god mat och trevligt sällskap var det dags att stiga på färjan hem igen.

Borta bra, men hemma bäst.

14
1 kommentar

OSTIGA TILLTUGG MED RÄKOR

Ostkexen till cirka 15 stycken:
5 dl riven lagrad ost

Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en  1/2 burk med röd stenbitsrom

Dekorering: Räkor, röd rom & gräslök

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Riv osten och dela upp i små plättar på en ugnsplåt med bakpapper. Ställ in i mitten av ugnen cirka 5- 10 minuter, tills osten smält  och börjat bubbla. Ta ut och låt svalna, lägg sedan ostkexen på ett fat eller ostbricka och klicka ut skagenröra & dekorera med räkor & gräslök

0
Kommentera