Här är det matlagar-dag, jag har börjat provlaga era smarriga recept ni har mailat in.
Tack, så roligt att få ta del av er favvisar. Självklart kommer de dyka upp här på bloggen, men först om en vecka eller två.
Här kommer iallafall en galet god TexMex-soppa, en favorit även för barnen.
Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1/2 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram stekt & kryddad tacofärs
1 msk tomatpure
5 dl vatten
2 msk oxfond
2 dl pasta
1/2 msk kinesisk soja
1 burkar krossade tomater
1 burk med majs
Serveras med creme fraiche
Gör så här:
Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, fond, soja, krossade tomater. Häll bort vattnet från majsen och vänd ner resten i grytan. Låt sjuda upp- och vänd ner pastan, när pastan är färdigkokt så är soppan klar.
Provade nytt recept på våfflor denna helgen.
Majj gadd så goda de blev. Prova nu i veckan vetja.
Det här behöver du:
125 g smör eller margarin 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk 2 ägg 2 dl iskallt vatten
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Rör ihop mjöl & bakpulver i en skål, vispa i mjölken, äggen & vattnet.
Grädda sedan med olja i våffeljärnet.
Godkväll i stugorna,
Nu är det sommartid, åtminstone om man ska tro almanackan.
Och det går verkligen snabbt, snart är vi där igen: Till semestern och sena ljumna sommarkvällar.
Jag är nog inte den enda som längtar dit. Tills man Kan få bli lite solbränd och bättra på sommarfräknarna. Sommaren är en så härlig tid. Dessa bilder är från Köpingsvik på Öland, det är så vackert där. Hit brukade vi cykla ner på kvällen från sommarstugan och grilla, medan kusinerna kvällsbadade. Hur vacker är inte himlen ?
Ska boka in fler sådana här sommarkvällar med systeryster.
Så himla mysigt.
Har du någon semester i sommar måntro ?
Och vad planerar ni att göra? Berätta gärna och ge massa tips!
Gärna tips och mysiga smultronställen här i Sverige.
Woop woop, igår satt Thelma jag uppe sent och kollade roliga djurklipp på youtube och instagram.
Skrattade så jag nästan kiknade. Nomi & Lova (kusinvitamin) vaknade rätt tidigt och tassade in till mig och sa godmorgon. Så det var bara att stiga upp och fånga dagen. Tidig frulle och nu göra oss klara för att åka till Öland och fira Nea ( kusinvitain hon också). Så det blir en söndag i kalasets tecken. Kikar förbi er senare, här kommer iallafall den obligatoriska veckomatsedeln.
Det här behöver du: 1 stor putsad fläskfile
smör
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1 dl riven smakrik ost
( tex, präst eller västerbotten)
Toppa med färska örter & knaper stekt bacon
Serveras med ris, potatis eller pasta
Gör så här: Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. Putsa filen och skär i medaljonger. Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp en panna med smör och fräs lök & svamp gyllene. Stek sedan fläskfilen klar, krydda med lite salt & peppar. Vispa ihop grädde, crème fraîche, vatten, fond, senap i en kastrull och låt sjuda upp.
Häll sedan detta över fläskfilen och låt sjuda några minuter. Riv över osten och vänd om tills den smält,
strössla över bacon och så är det klart att servera.
* * * * * * * * * * *
Saftig äppelkaka med smak av kardemumma.
Det här behöver du till en form 30*25 cm: 225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel
Kardemumma och Pärlsocker
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker. Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn) minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig. Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.
Hoppas ni vaknat upp till den finaste lördagen.
Vi ska bara äta lite frukost och ge oss iväg till Borgholm. De har något jippo där idag, och jag har lovat Nomi att vi ska åka dit för de hade tydligen hoppborgar på stan. Vad har ni själva för planer idag?
Som jag skrev tidigare i veckan, så åt vi ju middag ute.
Och jag hade precis hämtat ut den senaste kollektionen från Ideal of sweden.
Och ville ha hjälp av mitt sällskap att välja ut de finaste skalen.
Det var ett svårt beslut, för det fanns så många snygga.
Och håll i hatten nu, det är först idag som den nya kollektinen släpps på hemsidan. Och med koden ”MATBLOGGMARS” får ni hela 20 % på hela ditt köp. Ni hittar in på deras hem sida HÄR.
* * * * * * * *
Nomi gillade denna med solrosor bäst.
…. och även alla dessa tre modeller. Haha.
Tuva tyckte dessa tre var de snyggaste.
Jag gillar ju leomönstret.
Så denna föll mej i smaken.
Våriga och pastelliga skal, känns helrätt nu.
Nu satt vi inte med mobilerna under hela måltiden 😉
Utan bara i väntan på maten.Och sedan avslutade vi maten med lite marängswiss.
Något som jag gillar jätte mycket är de matchande laddarna / powerbanks ni ser här nedan.
Huuur snyggt? Jo det kan jag berätta för dig, galet snyggt !
Glöm inte ange koden ”MATBLOGGMARS” när du gör din beställning. För då får du 20 % på hela köpet. KLICKA ER IN HÄRför att kolla in matchande powerbanks / laddningsalternativ. Denna Blåa trådlösa laddare är en QI-charger. Här lägger du mobilen med skalet nedåt så laddar den. Hur smidigt som helst.
I gårkväll blev det trädgårdsarbete för hela slanten.
Jag passade på att köpa på mig massa matjord när jag var inne stan, och även gräsfrön. Grävmaskinerna förstörde halva trädgården när vi grävde poolen förra året, inte med mening alltså. Men det blir ju så när stora maskiner ska in i trädgården.
Men 10 säckar förslog ingenting kunde jag snabbt lära mig. Så jag ska in och köpa på mig 20 säckar till här snart. Så nu vet ni vad jag ska göra i eftermiddag ( kratta ut jord till förbannelsen )
Sen gjorde jag lite vårfint på trappen och runt husknuten.
Alla blomlökar planterar jag ner i trädgården sedan efteråt.
Lite gula och mörklila pensel fick också följa med från blomaffären.
Mina fulsöta gummistövlar från Rusta. Tror inte de finns kvar längre, men ändå värda sina 99 :- 😉 Nähepp, nu ska jag packa in mig i bilen för att handla mer jord.
Lägg av vilket underbart väder vi har här i Kalmar idag. Sol från klarblå himmel och 15 grader. Ljuvligt. Så idag blev det lite gofika ute på altanen när barnen + kompisar kom hem efter skolan. Dessa kakor är så enkla, och goda.
De måste ni prova till nästa fredagsfika. Nu ska jag fortsätta att dona i trädgården, innan det är dags att åka till stallet med Nomi.
Detta behöver du till 40 småkakor:
150 gram saltat smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
80 gram finhackad valfri choklad
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till en deg. Dela den på mitten, och rulla ut till 25 cm långa rullar. Ställ kallt i 4 timmar,
eller gärna över natten. Jag rullade in mina rullar i plastfolie. Ställ ugnen på 200 grader. Skär upp kakorna och grädda kakorna i cirka 13-15 minuter eller tills de blir lite gyllenen.
Vi hade en mysigare onsdagseftermiddag i går. Det blev både restaurangbesök med mängder av plockmat och bästa sällskapet förståss. Jag tycker nog det är trevligare att gå ut på restaurang eller bio mitt i veckan, blir lite vardagslyx. Varför ska man spara allt roligt till helgen för?
Tjejerna provade godisdrinkarna, de är alltid lika populära. Sen hade ju bägge töserna nyss fyllt år, eller ja det var ju ett tag sedan nu. Haha… Men vi kollade lite med personalen om de kunde göra något fint till efterrätten. Så de kom in med stora tomtebloss och fin musik/sång, så det var två väldigt nöjda och uppvaktad töser här.
Efter ”födelsedagsfirandet” så åkte vi vidare till klätterklubben där barnen fick prova de olika väggarna.
Nomi & Melvin har ju provat en del klätterväggar på Karibienkryssningen, och tyckte detta var hur coolt som helst. Och Tuva har klättrat lite mer, så alla barnen hade ju lite vana.
Två timmar försvann snabbt här,
vi stannade till stängning innan det var dags att bege oss hemåt igen. En bättre onsdag med andra ord.
Nu ska jag sätta mig och redigera bilder, och skicka iväg lite utkast.
Så på återseende om en stund igen.
Roligt att du kikar förbi. Här kommer ett litet tidsinställt blogg inlägg för barnen och jag är iväg in till stan.
Jag har bokat bord på restaurang och sedan ska vi iväg och klättra klättervägg. Eller ja, inte jag. Men jag ska heja på medan barnen klättrar. Dagarna går så fort på barnveckorna, man vill ju bara stanna tiden. Och så kommer Thelma också till helgen, så mysigt.
En stor bukett med pampiga rosor.
Till mig, från mig.
Fick bli en onsdagsbukett, istället för en fredagsbukett.
Älskar färgen på denna.
Tjingeling,
Här kommer jag med middagstips på en riktigt god gratäng.
Smaklig spis.
Det här behöver du:
8-10 mellanstora potatisar (mjöliga)
3 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche ( vitlök & örter)
2 dl riven ost
Köttfärsröran:
500 gram köttfärs
smör
1 pressade vitlök
1 msk tomatpure
1 förpackning med finkrossade tomater
3 msk ketchup
100 gram färskost ( smaksatt)
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader. Värm upp en panna med smör, vänd ner färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör ner tomatpure, krossade tomater, färskost smaka av med salt och peppar. Låt sjuda några minuter på svag värme. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör.
Rör ihop grädde och crème fraîche. Vänd ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen.
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över osten och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.