RESEBLOGGEN

Hej där,

Jag har suttit och bläddrat igenom hela resekategorin här på bloggen. Många sidor blev det.
Vilka fantastiska äventyr vi har gjort. Och vad roligt när allt är sparat och dokumenterat.

 

Dubai var en riktigt häftig upplevelse.
Allt är så nytt och rent & fräscht, sen var det riktigt coolt att köra offroad i öknen över de höga sanddynorna. Och från Dubai till Texas, där jag och barnen tillbringade en vecka efter Karibien.


Jacob var så nöjd över att vi hittade en hyrbil-firma där han fick hyra bil.
Thelma fick tyvärr inte ledigt då vi var borta i 2 1/2 vecka.

Men hon och jag gjorde ju en egen resa till Japan och besökte Tokyo,
så hon var inte ledsen för det. Tokyo är riktigt häftigt, som New York fast ännu mer. Vi besökte knasiga kattcafeer, såg på galna robotshower och besökte roliga restauranger.
Och sedan är det Karibien, dit har det hunnit bli rätt många resor nu.
Eftersom vi kryssade runt förra året, samt besökte Guadeloupe nu i höstas.

Jag, Jacob, Melvin och Nomi åkte till regnskogen, kollade in mäktiga vattenfall, red hästar genom bergen, besökte kakao-odlingar, solade & badade och åt massvis med god mat.


Sedan har vi bilat massor :
Portugal, Spanien, Andorra, Frankrike, Belgien, Luxemburg, Italien. Bara en liten del av alla länder vi besökt när vi susat fram genom Europa. 
Makedonien, Bosnien, Serbien & Albanien.
Ja det finns massor av länder att läsa om här på bloggen.
Klicka er in HÄR  om ni vill läsa mer.
Fördelen med att bila är såklart att man inte flyger. Och även att man upptäcker så mycket smultronställen längst vägen.
Frankrike och Spaniens kust är extremt vacker. 

Nu ska jag jobba av mailen innan det är lunchmöte inne i stan.
På återseende ikväll bloggisar.

Önskar er den bästa tisdagen.

1
14 kommentarer

RECEPT PÅ VÅFFLOR

Här kommer mitt bästa recept  

Många våfflor blir det av detta,
men det går bra att halvera receptet
 :

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Sedan är hemligheten för att få dem fraisga är att använda smör i järnet när man gräddar dem . Och låta våfflorna gräddas länge. Då blir de riktigt krispiga.

0
Kommentera

Korv- & rispytt

Vem gillar inte snabblagad mat en måndag?
Och denna går enkelt att göra vegetarisk genom att byta ut korv mot halloumi. Och till efterrätt idag vill jag såklart pusha för våfflor, det är ju ändå våffeldagen. Mitt bästa recept kommer snart uppdateras här. Så håll utkik.

Jag hade fått ris över sedan dagen innan. Så detta är ett perfekt ”ta-till-vara-på-maten-tips”.
Salsan väljer du själv om du gillar mild, medium eller hot! 

Du behöver:
smör
500 gram falukorv
3 msk tomatpure
1 burk tacosås ( salsa )
4 portioner ris ( färdig kokt )
1/2 msk med koncentrerad lökfond
1/2 msk med koncentrerad köttfond
3 msk ketchup
salt & peppar

Gör så här: 
Skär korven i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna och stek dem gyllene i smör. Vänd ner tomatpure & salsa. Låt det sjuda upp och vänd ner riset. Blanda väl och vänd ner fonderna tillsammans med ketchup. Smaka av allt med salt & peppar.

3
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Välkommen sköna söndag,

Hoppas ni har en härlig dag vart ni än befinner er i landet. Startade dagen med att gå ut och äta frunch, väldigt trevligt och väldigt gott. Och nu står här trädgårdsfix på schemat. Men innan dess ville jag uppdatera med en smarrig veckomatsedel,
varsågoda.

Måndag:
Flygande Jakob med Halloumi (veg)
Tisdag: Smörstekt torskrygg med bacon 
Onsdag: Brie- & salamipaj
Torsdag: Pastasallad deluxe
Fredag: Grillade Kebabspett



Till 4 personer:
800 gram nötfärs
1 finriven vitlöksklyfta
2-3 msk kebabkrydda
1 tsk paprikapulver
4 msk finhackad bladpersilja
salt & peppar

Gör så här: 
Blanda ihop alla ingredienser och trä sedan på spett.
Använder ni träspett, ska dessa ligga i vattenbad innan.
Grilla sedan på grillen, vi penslade kebabspetten med matolja för att de inte skulle fastna.
Tips.

* * * * * * * * * * * * * * *

Knäckig äppelpaj


Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Serveras med glass eller vaniljvips.

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

0
1 kommentar

POSTERS OCH SNYGGA TAVLOR

REKLAMSAMARBETE MED DESENIO

 

Hej där bloggisar,

Det kan ju inte bara vara jag som blir sugen på att göra om hemma nu när våren närmar sig,
Jag slukar allt jag ser som har med heminredning och möbelkataloger att göra. Dreglar halvt ihjäl mig efter allt snyggt som finns just nu. Fast här finns inte budget för att handla loss på dyra soffor eller mattor, just nu. Men däremot på snyggelisnygga tavlor / posters. Bara kolla in dessa läckra som jag fått hem.


Ville ha något till köksväggen, och dessa gillade jag så mycket. Jag vill ju ändra om så sakta, till mer mörkare och jordnära.
Har tröttnat på att allt bara ska vara vitt & fräscht 😉

Så jag tänker att köket ska få sig en mörkare nyans, fast det kanske blir först till hösten. Och så väntar jag hem mörka köksstolar som jag kikat på i flera år. Ska visa er fler bilder på det när de har kommit.

Sedan ville jag ha någon fin tavla på lilla gästtoaletten. Det har känts så kalt där inne på väggarna. Och jag hittade två superfina, kunde dock inte bestämma mig för vilken jag skulle sätta upp. Jag får väl helt enkelt varva dem ibland.


Just nu har jag ett grymt erbjudande till er som också vill unna er en ny tavla eller posters för med koden ”
JENNY30” får du 30% rabatt på posters hos Desenio. KLICKA HÄR
Koden är giltig mellan den: 23-25 mars

Gäller ej på ramar, handpicked-/collaboration/ personal posters

0
7 kommentarer

Efterrätt i burkar

Välkommen soliga fredag, 
Vilket ljuvligt väder vi har! Jag sitter här med morgonkaffet på trappan och tänkte gå igenom den mest brådskande mailen för dagen. I eftermiddag vankas det födelsedagskalas, det ska bli väldans trevligt. Och imorgon blir det lite middagsbjudning hemma hos mig. Har inte alls bestämt vad som ska stå på menyn än, men får väl klura på det.
För er som vill bjuda på  både något enkelt och gott i helgen så är ju dessa små efterrätter i burkar så himla goda.

Till 8 personer behöver du:
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
100 gram smör
250 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

 Gör så här:

 Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll ner smöret i smulorna och mixa lite till. Tryck ut blandningen i burkarna. Ställ i kylen medan du sköljer bären, finhacka daimen och Vispar grädden, Vispa den fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Fördela ut kolakräm, spritsa eller bred daimgrädden över. strö över bären och ev mer daimkross.

Klara att serveras.

Det smidigaste med burkarna är att de är lätta att stapla i kylen och tar minimalt med plats. Jag köpte mina på Ica Maxi tror jag, men de finns på Öbo och Ikea också. 

0
8 kommentarer

Och nästa resa går till. . . . .

Hej där,

Vilken fantastisk eftermiddag vi fick här i Småland, sol från klarblå himmel. Jag passar på att ta tillvara på de där solstrålarna, för Mars och April brukar ju vara så grå. Så idag har jag bunkrat D-vitamin, för sämre dagar kan man säga. Men vet ni, denna veckan bokade jag även in en vecka till solen, med barnen. Det blev en resa efter midsommar, och det ska bli sååå härligt. Turkost hav, ljumna vindar, roliga utflykter och massa god mat. Längtar.


Känner ni igen bilderna,
Kan ni gissa vart resan går denna gången? 

0
15 kommentarer

Tilltugg

Hej hej ,
Tack för alla era goda recept som strömmat in på mailen.
Vet inte hur jag ska kunna välja ut bland alla olika godingar. Idag tänkte jag bjuda er på ett tips till helgen.
Detta år så enkelt att göra och uppskattat. Perfekt som tilltugg när man har gäster, eller under tiden man lagar mat.
Mums 
Du behöver:
1 ark med smördeg
röd pesto
grön pesto

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader och lägg smördegen på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
Fördela ut peston enligt bilderna. Vik ihop mot mitten, och skär centimetertjocka remsor som du tvinnar.
Skjuts in i ugnen i 10 – 12 minuter eller tills den har fått vacker färg.

Håll utkik så den inte bränns, min var inne en minuter för länge.
Men detta är supergott. 

0
2 kommentarer

TexMex-soppa med tortillachips

Tjingeling raringar,
Nästa månad tänkte jag prova något nytt. Nämligen en önskevecka som flera av er har efterfrågat. Denna gången tänkte jag att det skulle vara att provlaga ERA bästa recept under en hel vecka. Hade det inte varit roligt ?
Så tveka nu inte. Maila mig era godaste recept, vare sig det är en förrätt, varmrätt, efterrätt, mellanmål eller brödrecept. Mailen är: jennysmatblogg@hotmail.se

Till alla er andra så kommer här en riktigt barnvänlig soppa.
Den är dessutom perfekt att göra om du får tacorester över.

Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1/2 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram stekt & kryddad tacofärs
1 msk tomatpure
5 dl vatten
4 små fasta potatisar
1/2 msk kinesisk soja
1 burkar krossade tomater
1 burk med majs

Garnering: riven ost & tortillachips

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, fond, soja, krossade tomater. Häll bort vattnet från majsen och vänd ner resten i grytan. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
Häll upp i skålar, och strö över riven ost låt smälta. Sedan är det klart att serveras. Gärna med lite nachochips.

0
2 kommentarer

Philadelphialax

 

Det länge sedan vi lagade lax här hemma, så häromdagen var det dags igen.
Denna var så enkel och god. Till 4 portioner behöver du:
4 bitar lax
200 gram philadelphiaost
10 finhackade körsbärstomater
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
salt & citronpeppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form,
rör ihop ingredienserna till toppingen. Fördela ut över laxen. Och skjuts in i ugnen på 20 minuter.
Eller tills laxen är klar.

Serveras med pressad potatis.

0
5 kommentarer