Västerbottenpaj

Hejsan hejsan,

Det gick kanon att hämta hem ekan igår, nu ska den bara tjäras och göras iordning. Det blir spännande, för mig som kan noll om båtliv. Men nu ska Nomi, Tuva och jag till Skälby, ska möta upp mina systrar med familj där och fika lite grann. Härligt med påsklov.

Här kommer en favorit bland klassiker, nämligen : Västerbottenpaj.
Passar lika bra till påsk som till midsommar.

En form på 24-25 cm:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram  smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.  Tryck ut degen i formen och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter (Beror på ugn ) Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

 

0
Kommentera

LAXRULLAR MED GRÄSLÖKSOST

En annan go´sak som passar bra till både påsk, midsommar & jul.
Det är dessa fyllda laxrullar.

Du behöver 
kallrökt skivad lax
färskost med gräslökssmak

Gör så här.
Dela till lagom stora skivor.
Bred över ett lager med färskost.
Rulla ihop och ställ på ett fat.

Klipp över färsk dill eller gräslök

0
Kommentera

Tunnbrödssnittar

Tunnbrödssnittar brukar jag alltid göra till barnen när vi har buffé.
Smidigt, enkelt och gott.

Det går variera dessa i evighet. Men detta hade jag i mina, i olika kombinationer.

Tunnbröd
Smör

Ost
Skinka
Färskost med vitlökssmak
Färskost med Tacosmak 
Färskost med örter

Rulla ihop dem och skär dem i lagom stora munsbitar.

0
Kommentera

Daries Krämiga Köttfärspaj

Tjingeling,

Nu kommer lite tidsinställda inlägg, för vi är på väg till Tingsryd för att hämta hem vår eka. Tänkte även stanna till och fika på Börjes, jag har nämligen aldrig varit där innan. Så det kunde ju vara väldans trevligt.

Nu kommer iallafall lite matuppdateringar, för jag har så mycket recept här att dela med mig av.
Denna köttfärspaj är inte bara för påsk, den passar när som helst.

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllningen :
600 gram köttfärs
smör
1/2 riven gullök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk oregano
2 msk oxfond
2 msk stark chilisås
2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
1 tsk salt

2 dl riven ost + 1/2 dl creme fraiche

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och  vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås ( Mer eller mindre efter smak )  vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar, innan du fyller pajskalet med fyllningen. Rör ihop ost med creme fraîche och fördela ut över fyllningen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.

Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.

0
Kommentera

Påskmiddag med familjen

 Godkväll,

Det blir ett sent inlägg då jag inte har hunnit sätta mig framför datorn förän nu.
Ny veckan, och äntligen är barnveckan här ♥  Vid högtiderna och skolledighet känns det extra tydligt att det ekar tomt i huset. Men man kanske vänjer sig efter ett tag. Jag försöker att jobba så mycket som möjligt när de inte är hemma, så tiden går rätt fort ändå. Så idag passade vi på att fira av påsken ordentligt, bjöd in släkten på påsklunch. De stora barnen kom från Växjö, känns så himla fint att ha alla samlade. Tänk vilka fina ungar jag har fått ha turen att få!

Sen så mysigt att ha släkten samlad. Dock kunde inte Mona med familj komma. Men min mamma, Lalle, min mormor & morfar kom från Nybro. Och Daries, Tobias och kusinvitaminer kom från Öland.

 


Daries & Tobias hade gjort två supergoda pajer. Självklart fixade jag fram recepten på dessa.
Och själv stod man och rullade köttbullar och förberedde skagencheesecake till midnatt igår,
Så går det när man skjuter fram det som måste göras.


Allt möjligt gott och blandat.
Chips med creme fraiche, röd rom, rödlök & dill är en favorit att bjuda på.
Så enkelt och gott,

 
Recept kommer under morgondagen.

 


Tunnbrödsrullar med ost, skinka & färskost.

 
Fyllda crusanter med mjukost & räkor.

Förutom massa mat och fika, så avslutade vi dagen med äggjakt.
Självklart hade påskharen varit och gömt godisfyllda ägg i trädgården.
Så det blev en härlig dag med släkten, som avslutade denna påsken på bästa vis.

 

På återseende imorgon raringar,
då ska poolen startas igång och vi ska hämta hem en liten träeka att ha vid bryggan.

Men mer om det imorgon 🙂

0
7 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag Omelett med räkstuvning 
Tisdag: Panerad torsk med dillstuvning 
Onsdag Köttgryta med kokt potatis 
Torsdag Fransk kycklinggratäng
Fredag Grillad oxfile


Du behöver till 4-6 portioner:

300 gram smör
1/2 msk finhackad sharlottenlök
8 vitpepparkorn ( krossade )
2 msk vitvinsvinäger
1/3 dels dl vatten ( 2 *gånger )
4 äggulor
2 tsk torkad dragonkrydda
3- 4 msk färsk hackad persilja

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan. Krossa pepparkornen i en mortel.
Finhacka löken , och häll upp den i en annan kastrull tillsammans med vatten ( 1 /3 dels dl ) vitvinsvinäger och peppar. Låt det koka upp. Låt det sjuda så att all vätskan nästan kokat bort – häll då i den andra delen vatten ( 1/3 dl )
Ställ kastrullen i ett vattenbad med hett vatten, och häll under tiden du vispar i en äggula i taget. Vispa tills äggsmeten tjocknar.
Då tillsätter du smöret – först dropp vis – och vispa under tiden – sedan häller du sakta i. Vispa hela tiden. ( annars finns risk för att såsen skär sig )
Tillsätt sist dragonen och färsk persilja. Rör om , och sedan är den klar att serveras.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Ryttarkaka i långpanna

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

 

0
Kommentera

Frukostmöte och Bonnier

Hej finingar,
Såg att detta inlägget inte riktigt kom upp som det skulle. Det skulle ju kommit upp redan i torsdags. Men men… Jag kan ju snabbt berätta hur min gårdag såg ut, det var en riktigt trevlig sådan. Jag startade med en gofika med Annika på förmiddagen, sen blev det en glass på stan i solen, och dagen avslutades med middag med vänner. Vi grillade och åt gott, en bättre fredag med andra ord. Hoppas ni också har en riktigt härlig påskledighet där ute. Barnen och jag har bjudit hem släkten på måndag för påskbuffe & äggjakt. Ska bli supermysigt.

 

Det har ju varit en del farande fram och tillbaka denna veckan. Stockholm tur & retur, och massa spännande möten där. Frukostmötet på hotellet, med massa gott.

Onyttigt så det förslår men gott för själen.
Mums. 
Efter dagens första möte packade jag mig vidare till Sveavägen och Bonnierkontoret.
Och där jobbade vi vidare med nya idéer och projekt, som vanligt kan jag inte skriva så mycket mer om dem än. Men det kommer såklart så fort allt är klart.


Det är alltid en sådan cool känsla att vara här, och att få se mina böcker i hyllorna bland riktiga författare 😉 Nästan lite overkligt sådär, så att man vill nypa sig i armen.
Och tänk att min tredje bok faktiskt går i tryck nästa månad. Magisk känsla.

Men nu raringar ska jag hoppa ur pyjamasen och ta en runda med Charlie,
sedan ska jag jobba några timmar. Önskar er en riktigt fin lördag.

Kram

0
1 kommentar

GRILLA I PÅSK ?

 

Ni är många som efterfrågat grilltips.
Och ni vet väl att det finns en hel meny här på sajten?

KLICKA HÄR SÅ KOMMER NI TILL HELA MENYN

0
1 kommentar

Säg hej till Walter

Tjingeling,

Jag har ju berättat för er att min systerdotter Fanny fått barn. Som vi väntat dessutom, jag har smsat henne varje dag för att kolla så att hon var hemma eller om det var något på gång. Men den 30:e Mars var första gången hon inte svarade tillbaka på mina sms, och då förstod jag minsann. Och det stämde, för senare kom en bild och ett sms om att hon och Casper blivit föräldrar. Så fantastiskt!

Och detta gör då mig till en stolt ”Gammelmoster”, kan ni tänka er va? Gammelmoster? ( tror inte ens det finns ett ord som heter så.)
Hehe… Nu gör det.


Känns som en evighet man hade en så här liten fis hemma, men det var ju bara en sådär tio år sedan.
Finaste Walter, du har verkligen kommit till de bästa föräldrarna du kan tänka dig.
Och välkomna till vår familj, du har varit så efterlängtad.

 


Nomi och Melvin ville självklart också hålla.
Jag har ju redan varit och hälsat den nyblivna familjen tidigare, men det var pappavecka då. Så nu fick vi anledning att hälsa på igen.

Walter är en lugn kille som äter bra och sover på nätterna.

Ser ni så ljuvlig han är. Pax för att vara barnvakt! 🙂

Nu ska Charlie och jag packa in oss i bilen för att fara till Öland,
Hoppas ni får en ljuvlig dag i solen.

0
4 kommentarer

Farang Stockholm

Tack snälla för alla tips på restauranger här i storstan,
på Instagram kom det in över 300 olika tips! Maj gadd, ska försöka skriva ner alla så jag har till nästa gång. Jag hade helt enkelt några att välja bland, och slutligen föll valet på Farang. Först och främst för att jag gillar asiatiskt. Men sedan även att det låg precis mitt emot mitt hotell. Mötena drog ut på tiden, så vi var inte på plats där förän 21.30.


För er som är nyfikna kommer bilder här på hela måltiden.
Vi valde en avsmakningsmeny, med massa smårätter. Jag lyckades fånga alla på bild, utom en av varmrätterna.
Så håll till godo.


Vi avslutade hela måltiden med att avrunda med en kokosefterrätt med glass.
Gudagod!

Och nu då? Jo, nu ska jag rusa iväg till Bonnier-huset där jag har möte idag.
Det handlar om ett nytt ( eller faktiskt flera nya ) projekt som vi jobbar med.
Ska bli spännande att visa er sedan.

Hoppas ni får en härlig dag,

Allt gott,

0
4 kommentarer