Ny vecka och nya tag


Hej och välkommen Måndag,

Jag hade en fin söndag, och jag jobbade bara halvdag.
Sedan styrde jag kosan mot Växjö för att kolla in sonens nya lägenhet. Superfin var den, och så roligt att se hur fint de fått i ordning i den. Det är något speciellt med första lyan! Man minns den där känslan när man får nycklarna i handen. Det är stort. Efter en tur genom lägenhet så åkte jag och mötte upp Thelmis, och vi drog in och käkade middag på stan. Supermysigt avslut på veckan. Och idag är det äntligen barnvecka igen, jaaaaay! Bästa veckorna ♥

0
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Bättre sent än aldrig, här kommer söndagens veckomatsedel
Hoppas ni hittar något ni gillar annars söker ni bara i de olika kategorierna genom att klicka på de 3 strecken uppe till höger på skärmen.
.

 

Måndag : Fläskytterfile i pepprig sås
Tisdag: Pankopanerad falukorv i ugn
Onsdag: Smarrig fiskgryta med kokosmjölk 
Torsdag: Skogsgryta med kyckling
Fredag GRILLMIDDAG

 

couscoussallad

Till denna behöver du:
5 dl couscous
5 dl turkisk yogurt
2 små vitlöksklyftor
1 gurka
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 msk finhackad persilja
salt
italiensk salladskrydda

Gör så här :
Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten. Rör om då och då.
Låt svalna. Blanda i turkisk yougurt, och finhackad gurka, paprika och lök & örter.
Smaka av med lite salt och italiensk sallladskrydda.

Klart!
  .

Grillspetten med fläskfile´, lök och paprika penslade vi bara med teriyakisås under tiden vi grillade dem.
Smaskigt och enkelt. Teriyakisås kan man köpa ”färdig” i affären.

IMG_2893


Och så något gott till kaffet:
Rabarberkladdkaka med vit choklad
.

 

 

Det här behöver du:
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 stjälkar rabarber + 2 msk strösocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm.
Skär de rabarberna tunt i lagom storlek så du kan fördela ut dem i formen. Men innan du lägger dit dem strö över lite socker.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp.
Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.
0
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Måndag : Vegetarisk Pastatallrik
Tisdag : Lax med sommarsmaker
Onsdag : Mozzarellagratinerad kassler
Torsdag : Köttfärsgratäng med pasta
Fredag : Kyckling med duschesspotatis


Duschesspotatis för 4 personer: 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.


Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.

Pepparsåsen:
Vispa ur ev steksky med lite vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond
salt och peppar

Gör så här :

Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

* * * *  *

Något gott till kaffet : Hallonrutor med vanilj

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 1/2 dl Vanilj kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

3 pkt med färska hallon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner hallon i smeten.  Strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor.

Blir helt galet saftig och med krispig toppen.

 

0
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONLÄNKAR

KYCKLING I SWEET CHILISÅS

Ännu ett recept som ni bloggisar skickat in.
Tyvärr glömde h*n skriva från vem det var, men kan jag tyda mailadressen rätt så kommer den ifrån familjen Holm.
Riktigt smarrigt, prova snart vetja,

Jag hade även lite strimlad röd paprika i. Men det gör man som man vill.

För 4 personer :

1 pkt bacon
400 gram kycklingfileé
salt & citronpeppar
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl sweet chili-sås
1 msk kycklingfond
3 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Klipp baconet smått och knaperstek.
Använd tunna filéer eller dela själv på mitten, lägg i en form och krydda med salt & citronpeppar.
Vispa ihop samtliga ingredienser till såsen. Fördela baconet över kycklingen och vänd över såsen. Toppa med riven ost och skjuts in i ugnen. Gratinera det hela i 20-25 minuter.
❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Och sedan en liten tyst minut för de här snyggelisnygga träningskläderna. Jag älskar ju grönt och tror att det hade blivit såååå mycket roligare att gå till gymmet och svettas i fina kläder 😉 Eller vad tror ni ? Ni hittar setet HÄR


❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

20
3 kommentarer

OXFILEPASTA

Tips på härligt krämig och god oxfilegryta.
Detta tipset kommer från bloggläsare David, från Malmö.
Det tackar jag så mycket för, jättegott och enkelt recept som är svårt att misslyckas med.

Går att byta ut mot både fläskfile och kycklingfile.  

Ta gärna fram oxfilen i god tid ( ett par timmar innan)

Till 4 personer
Pasta för 4
1 schalottenlök
200 gram kantareller  ( smör + en nypa flingsalt )
400 gram oxfile
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1/2 msk sweetchilisås
salt & peppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. 
Skär oxfilen i mindre bitar, fräs den snabbt i en het panna. Den ska bara få lite stekyta. Lägg bort köttet och fräs svampen tills all vätska försvinner. Vänd ner smör i pannan och smaka av med lite flingsalt. Fräs ihop en minut. Vänd ner crème fracihe, grädde, fond och  sweetchilisås.
Smaka av med salt och peppar.

Klart att serveras.

0
Kommentera

ChokladCupcakes med crunch

Hej sköna fredag,
I går kväll avslutade vi kvällen med att se Swedish House Maffia. Hur jäkla coolt var inte de?!  Trevligt att öka upp medelåldern på konserten en del också. Hahah..

 

 

Men nu ska jag precis checka ut från hotellet, har ett sista möte på agenden innan det är dags att styra kosan hemåt Kääälmar ingen. Till er som är inne och letar efter något gott att bakat till helgen kommer här ett recept. Detta skickade Ann-Sofie från Göteborg in.Hennes favvo-recept. Och så gott det blev sen!

Först en chokladgömma i själva muffinsen sedan den crunchiga toppingen.
Mums.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
15 stycken center eller Dumle

Crunch:
30 gram smör
1/2 dl vetemjöl
25 gram strösocker
25 gram kokos
25 gram havregryn


Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Tryck ner en chokladbit i varje muffens. Arbeta ihop crunchen, och fördela ut över muffinsen. ( Det blir lite över vilket kan frysans in) Grädda sedan cupcake:n i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Serveras genast med ett stort glass iskall mjölk till.

2
Kommentera

KASSLERPAJ MED FETAOST

 

Denna goda pajen kommer från Katrin i Lysekil,
Tackar Katrin- denna var supersmarrig.

 

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram smör

Fyllning:
300-400 gram kassler
100 gram färskost

2 vispade ägg
2 1/2 dl creme fraiche ( paprika & chili )
1/2 dl sweetchili
1 dl riven ost
1/2 tsk salt
fetaost
körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Skär kassler tunt, rör ihop med samtliga ingredienser och fyll pajskalet.

Jag valde en fetaost i smaksatt olja, men välj vilket ni gillar bäst.
Skjuts in i ugnen och grädda i 30-35 minuter.

1
4 kommentarer

SHEPHERD PIE

Vi fortsätter med recepten som ni skickat in och tipsat om.
Jag har några varianter av ”Shepherd Pie” på bloggen sedan tidigare, men denna gången provade jag med lammfärs såsom Sofia från Kiruna som skickade in receptet. Supergott.

Det går naturligtvis bra med vilken färs som helst, även vego. 

Det här behöver du :
1 kg potatis
2 dl grädde/mjölk
en klick  med smör
1 ägg
salt & peppar
Till köttfärsröran:
500 gram lammfärs
150 gram finrivna morötter
1 finriven gul lök
50 gram riven rotselleri ( kan hoppas över)
4 msk tomatpure
2 1/2 dl creme fraiche (smaksatt med chili )
2 msk ox- eller kalvfond
1 tsk salt
Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Koka potatisen mjuk och rör / vispa ihop moset.
Fräs färsen klar i smör, tillsätt sedan  grönsakerna och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda upp en tio minuter.Fördela ut färsen i en ugnssäkerform , spritsa eller klicka ut moset och grädda sedan i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills moset fått en fin färg.
Spritsa moset över och skjuts in i ugnen. 

1
1 kommentar

Incheckad på hotellet och lunchmöte

Tjingeling,

Hoppas ni hade en superfin Valborgsmässoafton igår,
Vare sig ni fick se en brasa eller inte. I Stockholm fick vi skymta en liten brasa nere vid riddarholmen. Det kändes som ett väldigt trevligt avslut på Aprilmånad. Och nu är det alltså första maj, hur härligt!?

 

 


Checkade in på hotellet strax innan fem igår

 

 Hann med ett inbokat möte innan det var tid att fota för ett kommande samarbete.

Dagens frukost intog jag samtidigt som dagens första möte, trevligt att ha möten på olika cafeer. Jag gillar att fika! Egentligen skulle jag kanske beställt in en smörgås, men blev så sjukt sugen på paj. Så mackan uteblev och ersattes med en liten fikafrulle.


Hallonpaj med extra mycket vaniljsås.

Nu har jag en timme kvar tills nästa möte. Så jag tänkte sitta och jobba här på fiket en stund. Ville bara kika in till er och önska er en riktigt fin första maj.

Kram på er,

0
2 kommentarer

Annas Goda Äppelpaj

Minns ni att jag efterfrågade era bästa recept som jag skulle prova. Ni skickade in duktigt många, så det finns ingen möjlighet att jag skulle hinna prova alla. Men en hel del blev det. Så dessa tänkte jag uppdatera med denna veckan.
Först ut är denna goda äppelpajen som Anna skickade in receptet på. Tänkte den kunde passa bra nu en valborgsmässoafton som denna.

Tack, Anna Nilsson från Lund. Denna kommer jag göra fler gånger.
Extra gott med smak av kokosen.


Det här behöver du :
5-6 st äpplen
1/2 dl sirap till äpplena
100 gram smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl kokos
1 dl havregryn

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till smuldegen i en påse ( på så vis slipper du kladd) . Degen ska vara grynig och smulig . Innan du blandar i smöret så kan du smörja pajformen.
Skala och skiva äpplena i formen. Minus kärnhusen såklart. Strö över sirap. Fördela över smuldegen och baka äppelkakan i ca 35 minuter tills den fått fin färg. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering.
Serveras med vaniljglass eller marsansås

 

 

0
Kommentera