VECKOMATSEDEL

Detta inlägget verkade fastna så jag provar att uppdatera igen.
”Gårdagens veckomatsedel”

Måndag Grekisk sallad (veg)
Tisdag Teriyakilax med nudelwok
Onsdag Pasta med bacon & krispiga grönsaker 
Torsdag Korvstroganoff a la taco 
Fredag Tacofrallor


Till 4 portioner behöver du: 
4 frallor
3 dl färdigstekt tacofärs
1/2 dl creme fraiche
1 msk kethup
körsbärstomater
2 dl riven ost
tacochips

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Skär av toppen på frallan och gröp ur det mjukaste av brödet. Placera alla frallor i en ugnssäker form.  Värm upp en kastrull med färsen tillsammans med crème fraiche & ketchup. Fyll upp bröden med färsen. Skiva körsbärstomater och lägg på, riv över ost och krossa lite tacochips.

Wisch in i ugnen på 15 minuter, sedan är det klart att serveras med en sallad.

* * * * * * * * * *

Kärleksmumskakor till kaffet <3

Det här behöver du till 40 snittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao

Det här behöver du till glasyren:
125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.

Serveras med kall mjölk

 

0
2 kommentarer

MIDSOMMAR 2019

Hej där, 
Detta kan vara den längsta ”ledigheten” jag tagit från bloggen, ever.
Två hela dagar utan uppdateringar. Det var välbehövligt, fast nu är jag tillbaka igen.
Hoppas ni haft en lika trevlig midsommarhelg som vi har haft.

 


Huset har varit fullt av vänner, barn & ungdomar. 
Precis som det ska vara. 
Lovali & hennes kompis Julia stod för jordgubbstårtan.
Den blev sååå god. Fyllningen var med vaniljkräm & jordgubbssylt.
Och toppingen självklart med vispgrädde & massa jordgubbar. Vi hade tänkt att plocka egna jordgubbar borta i Smedby (självplock) men det visade sig att det inte öppnade förän på tisdag.

Charlie började lära sig att tycka om vatten under midsommarhelgen.
Förra året var hon ganska rädd, men nu har hon badat som bara den och älskar att rulla sig i sanden efteråt ( mindre kul ) Hehe. 
Vi dukade upp på bryggan för gäster både midsommarafton & midsommardagen.
I går var det helt klart bättre väder. Stora sonen kom hit från Växjö, han jobbade halva dagen, men anslöt till oss lagom att vi kom hem från dansen kring midsommarstången.


Grillade allt möjligt gott.
Kyckling, fläskfile, korv , sparris och grillbacon.

Ja en superhärlig helg,
med god mat, trevligt sällskap, skratt, sol & bad. Vad kan man mer begära? Jacob stannar nog kvar tills eftermiddagen, sedan ska han hem till sin egna lägenhet. På Tisdag åker han till Cypern med sina vänner, roligt för honom.

Nu ska jag ta och bädda upp till Thelma och hennes kompisar som är på väg hem hit från Öland.
De ville stanna kvar hos oss till imorgon, så vi tänkte väl fortsätta även söndagen med att grilla, sola & bada.

.

Hoppas ni får en ljuvlig dag.

Psst… kikar förbi lite senare med en veckomatsedel.

0
15 kommentarer

Saftiga högrevsburgare

Grillar ni också på midsommaraftonskväll?
Prova då dessa saftiga & grymma högrevsburgare.

Till 8-10 burgare :
1 kilo högrevsfärs
2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause
salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Pensla dem med lite Barbequesås under grillningen.

Klara att servera ( helst rosa i mitten )

 

1
2 kommentarer

SYLTGROTTOR

Sa jag att vi åt pannkakor med hallon- & jordsylt till frukost? Och fortsatte med potatisbullar å lingonsylt.
Men jag har fortfarande mängder med sylt kvar. Majj gaad, kommer inte behöva köpa sylt på flera år. Jag som hade tänkt att koka massa sylt i sommar, jag tänker nog om lite nu. Något som är gott som man kan göra om man har gott om sylt hemma är syltgrottor.

Går bra med vilken sylt som helst, jag hade jordgubbssylt  & hallonsylt i mina denna gången. Funkar finfint att frysa in. 

Det här behöver du: 
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Fyllning : Valfri fast sylt.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på en plåt.  Gör en grop i varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

0
Kommentera

SOMMARFIKA

Hej där soliga onsdag,

Har precis ätit frukost och ska ge mig ut och öppna poolen till barnen & kompisarna. Jag ska skrapa/ rengöra stegen till bryggan idag så att vi kan få i den i vattnet innan midsommar. Det var faktiskt oväntat ljummet i havet märket jag, så kanske till och med en badkruka som jag vågar bada snart. Här fortsätter jag med kyl, frys och rensning. Så efter en djupdykning i fruktskål och frys fick jag ihop sommarens godaste mellanmål.

För vad kan bli mer somrigt än fruktsallad ? 
Jag hade lite söta halvfrusna jordgubbar,
mogen kiwi, banan, äppel, päron och några clementiner. Skala och klyfta ner i en stor skål.
.


Serveras i strålande solsken med ovispad grädde.
Så gott & med smak av sommar.

.

0
Kommentera

SYLTRUTOR MED CRUNCH

Jag har gjort en kylskåpsrensning hemma, kändes som jag bara hade massa av varor som står i kylen och tar onödig plats. Och mycket  riktigt, jag hittade typ femtioelva syltförpackningar. Så nu har jag provat massa nya recept där jag kan ta till vara på all sylt. Blandannat bakade jag dessa sega syltrutor, perfekt att frysa in och ta fram när man får oväntat besök. Däremot hade jag också ett femtontal senapsflaskor / burkar… inte riktigt lika lätt att baka med va. Haha… Men nu blir det mycket grillad korv framöver, så de kommer att komma till användning.

 

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl hallonsylt ( eller lingonsylt / jordgubbssylt )

Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svala innan du skär upp kakan i bitar

 

 

4
7 kommentarer

Dagens kontorsplats


Hej hej,

Nu är huset fullt av barnfötter igen, precis som det ska vara.
Några hade sovkompisar sedan igår, några kompisar kommer idag och ska stanna tills imorgon. Sommarlov när det är som bäst. Solen skiner och det planeras poolbad även idag, och sedan blir det nog en grillmiddag till kvällen. Fast jag har massor med jobb att göra, plöja mig igenom mailen kommer ta sin tid. Hann aldrig öppna den igår, pju.  Men min kontorsplats är det inget fel på iallafall, en vacker sommarbukett och en stor kopp kaffe. Love it.

Förresten jag bakade en super god syltkaka igår, i långpanna. Ska slänga in receptet till er snart.
Håll utkik.

0
Kommentera

KÖTTBULLAR TILL MIDSOMMAR

Såg att bilden kom upp igår, men receptet fattades.
Så vi provar igen. Grymt goda midsommarköttbullar kommer här.

Det här behöver du:
1 dl grädde
1 dl mjölk
3/4 dl ströbröd
1 kg blandfärs
1 1/2 tsk salt
2 ägg
2 msk grovmalen senap
1 1/2 tsk socker
smör till stekning

Gör så här: 
Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt det svälla ca 10 minuter, rör om då & då.
Blanda färsen med salt. Rör ner äggen. Krydda med senap och socker. Rulla färsen till små köttbullar, och stek dem i rikligt med smör.

 

1
6 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej finingar,
Här kommer söndagens veckomatsedel. Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag : Pasta med pesto & valnötter
Tisdag Lax med couscous-sallad och kall sås
Onsdag : Grillade tacotoast 
Torsdag: Curry Stroganoff med falukorv
Fredag : Grillad Kyckling med sommarsallad

IMG_3913

Till salsan behöver du: 
1 bit gurka
1 bit vattenmelon
1 mango
1 bit paprika
1 avokado
1 finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
några droppar tabasco

Så här gör du:
Hacka smått & blanda ihop i en skål.
Pressa över lite citronsaft, tabasco och blanda om.

Klar att servera.

* * * * *

Något gott till kaffet Knäckig bärpaj

Denna är så smidig, den måste ni prova. Ni kan använda vilka bär eller frukter som helst.

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

 

0
2 kommentarer

SMÅ KÖRSBÄRSDESSERTER

Tipselitips på god efterrätt kommer här.

Det här behöver du till 4- 6 portioner:
Nutellafluff:
2-3 småkakor
1 1/2 dl vispgrädde
100 gram nutella

100 gram grovhackad schweizernötschoklad

Gör så här: 
Värm upp grädden ( ska INTE koka ) och vänd ner nutellan under omrörning.
När den är slät och jämna, ställer du in den i kylskåpet i minst 4 timmar, och gärna över natten. Vispa nutellablandningen fluffig. Rör ner chokladen. Krossa en halv valfri kaka i varje serveringsskål. Sen kan du fylla serveringsglasen med fluffet.
Dekorera med körsbär eller valfria bär.

Klart att servera.

0
Kommentera