Dagens kontorsplats


Hej hej,

Nu är huset fullt av barnfötter igen, precis som det ska vara.
Några hade sovkompisar sedan igår, några kompisar kommer idag och ska stanna tills imorgon. Sommarlov när det är som bäst. Solen skiner och det planeras poolbad även idag, och sedan blir det nog en grillmiddag till kvällen. Fast jag har massor med jobb att göra, plöja mig igenom mailen kommer ta sin tid. Hann aldrig öppna den igår, pju.  Men min kontorsplats är det inget fel på iallafall, en vacker sommarbukett och en stor kopp kaffe. Love it.

Förresten jag bakade en super god syltkaka igår, i långpanna. Ska slänga in receptet till er snart.
Håll utkik.

0
Kommentera

KÖTTBULLAR TILL MIDSOMMAR

Såg att bilden kom upp igår, men receptet fattades.
Så vi provar igen. Grymt goda midsommarköttbullar kommer här.

Det här behöver du:
1 dl grädde
1 dl mjölk
3/4 dl ströbröd
1 kg blandfärs
1 1/2 tsk salt
2 ägg
2 msk grovmalen senap
1 1/2 tsk socker
smör till stekning

Gör så här: 
Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt det svälla ca 10 minuter, rör om då & då.
Blanda färsen med salt. Rör ner äggen. Krydda med senap och socker. Rulla färsen till små köttbullar, och stek dem i rikligt med smör.

 

1
6 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej finingar,
Här kommer söndagens veckomatsedel. Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag : Pasta med pesto & valnötter
Tisdag Lax med couscous-sallad och kall sås
Onsdag : Grillade tacotoast 
Torsdag: Curry Stroganoff med falukorv
Fredag : Grillad Kyckling med sommarsallad

IMG_3913

Till salsan behöver du: 
1 bit gurka
1 bit vattenmelon
1 mango
1 bit paprika
1 avokado
1 finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
några droppar tabasco

Så här gör du:
Hacka smått & blanda ihop i en skål.
Pressa över lite citronsaft, tabasco och blanda om.

Klar att servera.

* * * * *

Något gott till kaffet Knäckig bärpaj

Denna är så smidig, den måste ni prova. Ni kan använda vilka bär eller frukter som helst.

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

 

0
2 kommentarer

SMÅ KÖRSBÄRSDESSERTER

Tipselitips på god efterrätt kommer här.

Det här behöver du till 4- 6 portioner:
Nutellafluff:
2-3 småkakor
1 1/2 dl vispgrädde
100 gram nutella

100 gram grovhackad schweizernötschoklad

Gör så här: 
Värm upp grädden ( ska INTE koka ) och vänd ner nutellan under omrörning.
När den är slät och jämna, ställer du in den i kylskåpet i minst 4 timmar, och gärna över natten. Vispa nutellablandningen fluffig. Rör ner chokladen. Krossa en halv valfri kaka i varje serveringsskål. Sen kan du fylla serveringsglasen med fluffet.
Dekorera med körsbär eller valfria bär.

Klart att servera.

0
Kommentera

Trädgårdsfix

Tjena, 

Trädgårdsfix står på schemat mellan möten med revisorn, och min tålmodiga PT ( som äntligen lyckats tjata upp mig från sofflocket ) Haha… Jag förstår på riktigt inte varför det är så svårt för mig att få till dessa träningspass, jag är BÄST på att hitta på ursäkter. Vi kom fram till att det var 4-5 månader sedan jag tränade sista passet. Så ni förstår va? Känns så onödigt att ha gymkort som kostar pengar varje månad utan att man använder det. Så nu blir det nya tag igen…. Hehe. Idag lyser solen över Kalmar så det blir middag på någon av uteserveringarna på stan idag. Hur mysigt, var evigheter sedan jag var ute & käkade med någon tjejkompis. Så det ser jag fram emot, och eftersom jag tränat idag så borde jag kunna beställa in lite extra pommes och sås. Eller hur? 😉

Hoppas ni får en härlig start på helgen
och att solen lyser över er också.

Kram

0
4 kommentarer

COCKTAIL MED AVOKADOKRÄM & MANGOTOPPING

Jag ville ha en förrätt utan skaldjur.
Då det finns de som inte gillar detta ( Fast det som är så gott )
Så jag tog fram en len och krämig avokadofyllning toppad med mango, lök & chili och så en rejälklick med stenbitsrom.
För det gillar väl alla 😉


Till 6 förrätter behöver du: 
2 mogna avokado
2 msk gräddfil
några droppar citronsaft
1 nypa flingsalt
1 doft med vitpeppar

Toppingen: 
Mogen mango
rödchili
hackad rödlök
citronsaft

Gör så här:
Skala och mosa ihop avokadon till en krämig röra. Smaka av med gräddfil, citron, salt & vitpeppar.
Fyll sedan snapsglasen till hälften. Hacka ner lök chili och mango och smaka av detta med citronsaft.
Fyll upp glasen ytterligare med detta. Toppa med stenbitsrom.
Volia, klart att bjussa på.

1
1 kommentar

Sommarkvällar

Gokväll, 

Fick precis skåda en sådan fin solnedgång här utanför fönstret, och som den snälla bloggerskan jag är så vill jag ju dela med mig av den till er. Denna himmel är som en vacker målning varje kväll, i olika färger & nyanser. Magiskt.  Mitt och barnens paradis ! Här ska jag bli gammal ( och grå.. hehe ), jag tror man känner sådant när man liksom hittat hem. För här vill jag sitta på bryggan och blicka ut över vattnet medan barnbarnen badar, lyssna på fåglarna, kasta mackor på vattnet, och se båtarna som sakta svepa förbi medan jag dricker mitt morgonkaffe. Är det inte livet så säg!

 I år har jag inte hunnit med hälften av vad som ”skulle” vara klart tills nu.  Här ska ju dukas med långbord till midsommar, jag som inte ens är färdig med bytet av den gamla trallen. Rabatterna är övervuxna och staketet mot vattnet ska tvättas, slipas och målas. Pust, stånk när ska man hinna med allt ?

Men jag försöker att inte ge mig själv för dåligt samvete över det, det är åtminstone ingen annan som kommer göra det åt mig. 😉 Så det som är kvar att göra till midsommar kommer vänta på mig tills efteråt om man säger så. Stegen måste i, så man kan bada. Men den är lite för tung för mig bara så jag behöver ringa hem lite vänner för att få hjälp med den.

.

Tänkte duka med de vita och blå dukarna jag köpte förra året. Duka upp med sommarängsblommor i vaserna och bara göra det enkelt. Det är det mysigaste.  Taket till pergolan ska jag montera igen, skyddar iallafall mot några droppar regn.

Jag hann iallafall klippa gräset idag, höll nästan på att köra över en stor tjock snok.
Så det blev lite skrik och jag dansade (skuttade) regndansen innan den hade ringlat iväg igen. Blä, varför är det så äckligt med ormar.

Imorgon efter lunch hoppas jag på att hinna till blomsteraffären, och handla lite nya växter till pooldäcket.
Och massa örter & jord till min tilltänkta örtträdgård a la Ernst.
Kommer bli så fint, ser det framför mig.


Och har ni sett vår ”nya” båt, en liten eka som jag och barnen ska göra fin innan vi sjösätter den.
Jag hittade den på blocket, den är kanske inte är vad vi hade drömt om. För en riktig båt hade klart vart coolare, eller en vattenskoter som jag drömmer om. Men vet ni,denna räcker gott och väl med tanke på att vi inte heller har någon större sjövana. 😉

Imorgon väntar middag på stan med en tjejkompis, hoppas på fint väder då också så man kanske kan sitta utomhus.
Vad har ni för planer i helgen?

0
13 kommentarer

Mjölkchokladmousse med maränger och jordgubbar

God förmiddag gott folk,

Roligt att läsa ikapp vilka ni är som hänger här med mig om dagarna. Fortfarande mycket förskolefröknar, trevligt!
Jag å Charlie kom precis hem från en långpromme, och jag ska nu få mitt efterlängtade morgonkaffe. Första koppen är den bästa på hela dagen. Något annat som är riktigt gott är denna chokladmoussen jag gjorde igår.
Prova´t så snart ni hinner.

Detta behöver du till mjölkchokladmousse 6 portioner :

200 gram mjölkchoklad eller smaksatt
3 äggulor
1 msk strösocker
3 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad

Dekorering : jordgubbar & små maränger

Gör din chokladmousse så här : 

Bryt chokladen ner i en skål och smält på svag värme över ett vattenbad.
Vispa ihop äggulorna och sockret och rör sedan ner i den smälta chokladen tills allt blandat sig ordentligt. Det är viktigt att chokladen inte är för varm bara, då kan det skära sig. Vispa grädden i en annan skål och rör sedan ner den med chokladblandningen. Ställ kallt i kyl i minst  1 timme innan servering.  Under tiden kan du göra crispet – riv chokladen på ett rivjärn jag valde den grövsta sidan. Rör ner crispet innan du häller upp i portionsskålarna och toppa med maränger & jordgubbe.

 

0
1 kommentar

Tre snabba frågor

 

Var nere och storhandlade i förmiddags, provar efterrätter på löpande band i dag. Kul, men framförallt gott. 😉
Och medan de står i kylen och gottar till sig tänkte jag kika förbi er.
.

Köpte mig ett gäng röda rosor på affären.

Brukar köra ett litet sådant här inlägg var & vartannat år. Först för att det är kul att lära känna er,
och även för att se om ni gamla följare fortfarande hänger kvar här. Det jag kunnat utläsa de flesta gånger är att en majoritet av er jobbar som ”dagisfröknar”. Så nu vet vi att många dagisfröknar gillar mat & bakning väldigt mycket. Tänkte se om det stämmer även i år. Jag kan börja.
.

” Jenny heter jag och är nyss 38 år fyllda. Jag har fyra barn och bor i Kalmar.
Startade denna bloggen för 10 år sedan, och har arbetat med den sedan dess.  ” 🙂
.

1. En liten snabb presentation vem du är. 
2. Vad jobbar du med.
3. Hur / när hittade du hit till bloggen.
.

 

 

0
101 kommentarer

MAT TILL MIDSOMMAR

Nästa helg är det dags för midsommar ♡
Jag och barnen har inte riktigt spikat planerna ännu, antingen om vi blir hemma på ”ön” hela dagen. Vi har ju ett himlans trevligt midsommarfirande här också, där det kläs midsommarstång och dansas. Eller om vi gör som vi brukar göra, att vi åker över till systeryster på öland & dansar och äter gräddtårta med dem först. Innan vi åker hem hit för att duka upp till grillmiddag på bryggan. Ska vi gissa på att det kommer regna en skvätt på midsommar ? 😉 Det gör det ju ändå alltid.


.

Midsommarmaten är för oss väldigt lik påskbuffen.
Med ägghalvor, sill, köttbullar, prinskorvar, skagentårta & janssons och matigare pajer.

.

Recept kommer under veckan.

0
Kommentera