PURJOLÖK- & POTATISSOPPA

Så god, och nästan gratis.

Det här behöver du:
8 medelstora potatisar
1 purjolök
7-8 dl vatten
3 msk konc. kycklingfond
5 dl vispgrädde
Salt & peppar

Servera med smörstekta krispiga krutonger
4 skivor formfranska
olivolja
flingsalt

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olivolja, bryt ner brödet i större bitar. Fräs dem knapriga, strö över flingsalt. Nu börjar du med soppan.
Skala och finhacka potatis och lök. Hetta upp en kastrull med smör eller olivolja och fräs den mjuk.
Tillsätt vätskan och låt det koka mjukt. Mixa soppan slät och häll upp i djupa tallrikar. Ringla över olivolja & strö över krutonger

God och enkel soppa.

0
Kommentera

JENNYS HERRGÅRDSKYCKLING

Här kommer ett tidsinställt inlägg medan vi sitter i bilen.
En stund kvar till Köpenhamn / Kastrup.


Recept från min senaste bok ” Middagstipset” Fotograf Ulrica Pousette

Recept till 4 personer på herrgårdskyckling:
4 kycklingfileer
smör
salt& peppar
100 gram rökt skinka
2 msk finhackad persilja
4 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 1/2 dl riven herrgårdsost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Bryn kycklingfilerna runt om i en stekpanna så att de får fin färg. Salta & peppar under stektiden. Lägg dem i en form och strössla över den strimlade skinkan. Blanda ihop creme fraiche, persilja, dijonsenap, och riven ost. Fördela ut röran över kycklingen och skinkan. Och ställ in imitten på ugnen, i cirka 20 minuter- eller tills kycklingne är klar.
Servera med klyftpotatis eller ris.

 

7
4 kommentarer

FRÅGESTUND OCH RESFEBER

Tjingeling, 

I dag påbörjar vi resan mot Koriska, jag hämtar barnen om några timmar. Och ska bara packa in det sista i bilen och förbereda för husvakten innan vi styr vår lilla kosa mot Kastrup. Det blir en natt på flygplatshotellet innan vi åker vidare i morgonbitti, tidigt som tusan. Så jag tänkte att vi kunde köra en liten frågestund idag, ( fråga i kommentarsfältet eller på Instastory ) så kommer jag svara här på bloggen. Frågestunderna på Instastory har uppskattats jättemycket, det är dock svårare att svara lite utförligare på där.  Men ställ frågor där, så svarar jag här.
Ok, då kör vi.

Bor du och barnen kvar i huset efter skilsmässan? 
Svar: Japp, det gör vi.

Hur lång är du & vad väger du?
158 och en halv ( viktig halva ) Och väger nog helt normalt skulle jag tro.

Hur är livet? 
Jo, jag mår jättebra tack. Barnen är friska och vi har en hel härlig sommar att se fram emot tillsammans.
Så synd att klaga.

Hur ofta bakar du ?
Svar: Det varierar men ett par gånger i veckan blir det i genomsnitt.
Runt jul och födelsedagar mycket oftare.

Läser du andra bloggar?
Svar: Ja, alla mina vänners bloggar läser jag. När jag hinner.

Vilken parfym har du? 
Svar: Jag har rätt många. Gillar friska parfymer gärna med inslag av citrus. Clean-parfymerna gillar jag.
Men tycker tyvärr inte de doftar så länge.

Hur gamla är dina barn?
Jacob blir 20 i år, Thelma fyller 18 år om en månad, Melvin fyller 14 i September och Nomi är 10 år.

Volter i Dubais öken

Känner du dig glad? 
Svar: Ja jag känner mig nog överlag som en ganska lycklig person.

Godaste såsen till grillat?
Svar: Beror lite på vad man ska grilla. Men denna fetaostsåsen är magiskt god till det mesta.

Hur varmt har du i poolen ? 
Svar: Just nu är det 27- 28 grader.

Tränar du? 
Svar: Jag har en PT som försöker hjälpa mig att träna. Dessvärre finner jag inte tid ( eller motivation) att gå dit så ofta. Haha.

Vilket är ditt senaste recept du tagit fram och som du är nöjd med? 
Svar: Recept skapas hela tiden. Det senaste var nog ett bakverk som snart kommer på bloggen.
Håll utkik.

Du, Mat-Tina, Leila & 2 till borde ställa upp i Sveriges Mästerkock. 
Svar : Hmm… Både Mat-Tina & Leila är superbra så det hade varit coolt. Bara det att jag bestämt mig för att aldrig göra tv.
Liksom inte min grej.

Bästa sommarlunch, nu när det är varmt? 
Svar: Helt klart en kall krämig Pastasallad. Kolla här bland mina recept.

Favoritfärg gällande kläder? 
Svar: Det mesta i min garderob är svart & grått. Egentligen inga färger jag gillar. Har mest blivit så.
Försöker köpa mer färger nu, man blir ju gladare av lite färg.

Är ditt resande alltid jobbrelaterat eller reser du privat?  Hur ser du miljömässigt på detta ?
Svar: Nej det är inte alltid jobbrelaterat. Men många gånger är det så. Jag gillar att resa, men jag försöker att planera mitt flygande bättre nu och väljer andra alternativ när möjlighet finns.

Vart kommer den gråa soffan ifrån?
Svar : Den har några år på nacken, men den kommer från MIO.

Vad gör du helst en ledig dag? 
Svar: Hänger med min familj eller vänner.

Vilka tre serier kan du rekommendera? 
GOT, Sons of anarchy & Homemaids Tale

Är du på Malta ?
Svar: Nej, på väg till Korsika


Är du rik ? 
Svar: Jag har en stor familj & 4 barn. Det är en rikedom 🙂

Bästa godispåsen? 
Svar: Salt, surt, choklad.

0
2 kommentarer

HIMMELSKA EFTERRÄTTER

Imorgon är det dags för helg igen. Woop Woop.
Så ni är många här inne nu och letar efterrätter.
Vad kan då vara godare och enklare än dessa små himmelska desserter.


Receptet kommer från senaste boken: Middagstipset. Fotograf Ulrica Pousette

Det här behöver du till 10 små portioner :
200 gram digestivkex
100 gram smält smör
400 gram karamelliserad mjölk ( 1 burk )
ca 250 gram färska bär
2 1/2 dl vispgrädde
2 grovhackade daim
citronmeliss

.

 

Gör så här:
Krossa kexen till fina smulor.
Lägg smulorna i en skål och rör ihop med smält smör.
Varva smulor, karamelliserad mjölk, bär, grädde i fina portionsglas. Strö över hackad daim, bär och citronmeliss.
Klart att servera.

20
8 kommentarer

Glöm inte laddare på semestern

REKLAMSAMARBETE MED IDEAL OF SWEDEN

Hej hej,

Här i Kalmar är det städning och packning som pågår.
För nu är det bara ett par dagar kvar tills jag och kidsen drar till Korsika. Jag reser gärna lätt, har lärt mig att man oftast packar alldeles för mycket onödiga plagg & skor. Några lätta ombyten, badkläder, solbrillor och hatt kommer man långt med. Och såklart laddare, för detta är något som bara tycks ha en tendens att försvinna. Så en varsin laddare & powerbank till samtliga telefoner är ett måste.

 

Charlie rör inte en min medan jag städar & packar. Hon sover gott efter en heldag med badande i havet. Frisk luft gör en tydligen trött, så sant som det är sagt.

Något som är smart är också att välja samma skal / laddare / powerbank.
För att slippa blanda ihop. Då har man varsin laddare under hela resan och slipper höra att någon tagit någon annans laddare. Lättare för alla att hålla koll på vems som är vems. Hehe…


Detta somriga setet med solrosor ska jag packa ner till mig.
Hur fint?  Ni hittar skalet här
och Power Banken här

Sen finns det ju massor av andra snygga skal för alla tillfällen och outfits. 

Alla dessa rosa skal är superfina tycker jag.

Nu har Ideal ett riktigt bra erbjudande som ni inte vill missa:
”BOGO” ( Dv.s Buy One Get One)
.


Köp 1 och få 1 på köpet
Köp 2 och få 2 på köpet
Köp 3 och få 3 på köpet
osv.


En favoritkombination har länge varit dessa röda med blommor på.
Du hittar powerbanken HÄR och skalet HÄR

.



Rosa med djungeltema.
Detta är Nomis favorit.  

 

Detta är Melvins favorit.
Härligt sommarblå.

”BOGO” erbjudandet är perfekt nu till semestern om man vill passa på att matcha sina skal.
Så skynda att fynda.

0
1 kommentar

FISKBURGARE MED PICKLAD LÖK

Hej där,
Hoppas ni har en riktigt fin onsdag.
Har ni inte bestämt er för vad ni ska äta idag så vill jag tipsa om dessa grymma fiskburgare.
Ett enkelt sätt att få barnen att äta fisk.


Recept från min senaste bok ”Middagstipset” Fotograf : Ulrica Pousette

4 Fiskburgare  :
200 gram torsk /sej
200 gram lax
1/2 msk dill
1 tsk salt
citronpeppar

Ströbröd att panera dem i

Gör dina fiskburgare så här :
Skär fisken i små kuber ( gärna när den är lite halvtinad, då är det lättare )
Mixa allt i mixern till en smet. I receptet jag hade stod det att det skulle i 1 dl grädde- jag tyckte inte att det behövdes, så jag hade inte i något alls. Men om eran blir torr, ha i lite grädde då. Rör ner salt, dill och lite citronpeppar.
Forma burgare och panera dem i ströbröd, och smörstek de klara.

Servera med gott hamburgerbröd, pommes & grönsaker och en god gurkdressing.
Picklad lök

 

Gurkdressing :
2 1/2 dl creme fraiche
4 msk gurkmix ( typ bostongurka)
salt och citronpeppar

Gör dressingen så här: 
Rör ihop och ställ kallt.

Smaklig spis.

1
2 kommentarer

FALUKORVSLÅDA


Recept från min bok Middagstipset, Fotograf Ulrica Pousette
.

Det här behöver du till 5-6 personer:
500 gram okokt pasta
1 ring med falukorv
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2- 3 msk stark ajvar
salt & peppar
1 låda med körsbärstomater

Topping : riven ost

Gör så här: 
Koka pastan al dente, och lägg i botten på en stor ugnsfast form. Ställ ugnen på 200 grader. Skiva falukorven tunt och fördela ut över pastan och klyfta tomaterna och fördela ut. Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche och smaka av med ajvar salt & peppar. Häll detta över gratängen och toppa med god ost.

Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Servera genast.

 

6
Kommentera

Dagens lista

Länge sedan vi körde en dagens lista. 
Det kan vara lite roligt då och då.

.

Dagens start på dagen:
Vaknade ganska hastigt, kan jag säga. Hade en så konstig dröm inatt, drömde att jag var höggravid!! Wow, jag borde ju någonstans förstått att jag drömde där…. Hahah. Men inte, så inatt har jag haft fullt sjå med att hitta en bra vagn, spjälsäng och så massa bebiskläder. Haha… Så roligt med drömmar ändå, jag kände ju sparkar och allting.
Dagens humör:
Känner mig glad, och förväntansfull idag.
Dagens frisyr :
Okammad, men ska snart kamma till mig och åka in till stan.
Dagens outfit:
Shorts & linne. Så bilden är alltså tagen en annan dag.
Dagens lunch :
Fil och jordgubbar. Mums
Dagens måste :
Få iväg ett utkast till samarbete, handla sköljmedel och tvätta ( massor av tvätt i korgarna nu)
Dagens roligaste :
Alla söta & tokiga djurklipp jag scrollat igenom på Instagram.
Dagens tråkigaste :
Städa, plocka & sortera.
Dagens planer:
Jobba, maila, fota & baka…. och förbereda inför min resa till helgen.
Dagens miss:
Lyckades brygga kaffe med mängder av sump i. Så äckligt! Så det var
bara att brygga om det.
Dagens lycka :
Fick hem svaret på cellprovet på posten, och att få vara frisk är ju lycka <3
Uppmaning till er kvinnor- gå och gör era cellprov.
Dagens craving :
Ops, springer och äter upp barnens ostbollar nu när de inte är hemma.
Snart har en hel påse rykt här, jag har ingen karaktär när det gäller godis alltså.
Dagens önskan :
Ja det är ju mycket. Men jag kan nöja mig med att någon kommer hit och putsar mina smutsiga fönster.
Det hade varit riktigt najs.
Dagens onödigaste :
Att mjölken tog slut till kaffet. Surt.
Dagens musik :
Har alltid radion, fast jag egentligen helst lyssnar på spotify.
Glömmer liksom bort att jag har dem tjänsten. Haha..
Dagens borde :
Massor! Förutom jobb så är det trädgård, målning och planering.
Dagens middag:
Jag tror faktiskt att jag ska lyxa till det med en hämtpizza. Fy tusan så gott.
Dagens fundering:
Så onödigt på något vis att man skickar meddelande till vänner igenom olika appar.
Messenger, snap, Instagram och sms…. Svårt att ha koll på alla olika ställen ju. Haha…
Dagens sista:
Planerar att kolla på några avsnitt av Homemaids tale. Den är så galet konstig den serien, men går inte att sluta kolla på den. Man vill bara att hon ska lyckas fly. Riktigt bra skådespelare också!

0
3 kommentarer

Falsk Fläskfile

Tjingeling,

Klockan närmar sig lunchtid, och jag tänkte duka fram lunch i min ensamhet.
Filmjölk & massa jordgubbar, det är sådan ”snabbmat” jag gärna äter när kidsen inte är hemma. Något som de gillar är denna rätten som är en återkommande favorit. ”Falsk Fläskfile”, det är många av er som gillar den också.
Den ser ut och smakar faktiskt som fläskfile, om man inte vet om att det är färs man jobbar med d.vs.

Du behöver: 
500 gram fläskfärs
1 msk aromat

Gör så här:
Rör ihop färsen med aromaten och forma färsen till en ”fläskfile”,
plasta in och lägg i frysen ett par timmar. Skiva sedan upp och stek den.

Serveras med kokt potatis och brunsås.

Brunsåsen gjorde jag så här:
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
1 tsk rödavinbärsgele
salt & peppar

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i en kastrull,
låt sjuda upp en minut eller två.
klart att servera

1
6 kommentarer

KREOLSK GRYTA MED CHORIZO

Gokväll,

Då var jag precis hemkommen efter en promenad med Charlie,
kvällsrundorna gör vi lite längre då hon tycker det är för varmt om dagarna. Vad har jag annars gjort idag? Ja förutom att jobba så har jag : efter lunch skjutsat Thelma och hennes kompis till tåget, uträttat några snabba ärenden på stan. Sen bjöd jag hit min systerdotter Fanny på besök med sonen Walter. Jisses så snabbt han växer, tänk att han snart blir tre månader.  Vi drack kaffe och skvallrade lite medan Nomi och hennes kompisar badade. En ljuvlig sommardag helt enkelt. Och nu är det dags att jobba ikapp det jag missat.

Här kommer ett middagstips till er som vill laga något gott, enkelt & samtidigt bjudvänligt. 


Receptet kommer från min bok Middagstipset. Fotograf:  Ulrika Pousette

Kreolsk gryta för 4 personer:
smör
600 gram fläskfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär fläskfilén  i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över fläskfilen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka fläskfilén . Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

 

2
1 kommentar