FALUKORVSLÅDA


Recept från min bok Middagstipset, Fotograf Ulrica Pousette
.

Det här behöver du till 5-6 personer:
500 gram okokt pasta
1 ring med falukorv
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2- 3 msk stark ajvar
salt & peppar
1 låda med körsbärstomater

Topping : riven ost

Gör så här: 
Koka pastan al dente, och lägg i botten på en stor ugnsfast form. Ställ ugnen på 200 grader. Skiva falukorven tunt och fördela ut över pastan och klyfta tomaterna och fördela ut. Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche och smaka av med ajvar salt & peppar. Häll detta över gratängen och toppa med god ost.

Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Servera genast.

 

6
Kommentera

Dagens lista

Länge sedan vi körde en dagens lista. 
Det kan vara lite roligt då och då.

.

Dagens start på dagen:
Vaknade ganska hastigt, kan jag säga. Hade en så konstig dröm inatt, drömde att jag var höggravid!! Wow, jag borde ju någonstans förstått att jag drömde där…. Hahah. Men inte, så inatt har jag haft fullt sjå med att hitta en bra vagn, spjälsäng och så massa bebiskläder. Haha… Så roligt med drömmar ändå, jag kände ju sparkar och allting.
Dagens humör:
Känner mig glad, och förväntansfull idag.
Dagens frisyr :
Okammad, men ska snart kamma till mig och åka in till stan.
Dagens outfit:
Shorts & linne. Så bilden är alltså tagen en annan dag.
Dagens lunch :
Fil och jordgubbar. Mums
Dagens måste :
Få iväg ett utkast till samarbete, handla sköljmedel och tvätta ( massor av tvätt i korgarna nu)
Dagens roligaste :
Alla söta & tokiga djurklipp jag scrollat igenom på Instagram.
Dagens tråkigaste :
Städa, plocka & sortera.
Dagens planer:
Jobba, maila, fota & baka…. och förbereda inför min resa till helgen.
Dagens miss:
Lyckades brygga kaffe med mängder av sump i. Så äckligt! Så det var
bara att brygga om det.
Dagens lycka :
Fick hem svaret på cellprovet på posten, och att få vara frisk är ju lycka <3
Uppmaning till er kvinnor- gå och gör era cellprov.
Dagens craving :
Ops, springer och äter upp barnens ostbollar nu när de inte är hemma.
Snart har en hel påse rykt här, jag har ingen karaktär när det gäller godis alltså.
Dagens önskan :
Ja det är ju mycket. Men jag kan nöja mig med att någon kommer hit och putsar mina smutsiga fönster.
Det hade varit riktigt najs.
Dagens onödigaste :
Att mjölken tog slut till kaffet. Surt.
Dagens musik :
Har alltid radion, fast jag egentligen helst lyssnar på spotify.
Glömmer liksom bort att jag har dem tjänsten. Haha..
Dagens borde :
Massor! Förutom jobb så är det trädgård, målning och planering.
Dagens middag:
Jag tror faktiskt att jag ska lyxa till det med en hämtpizza. Fy tusan så gott.
Dagens fundering:
Så onödigt på något vis att man skickar meddelande till vänner igenom olika appar.
Messenger, snap, Instagram och sms…. Svårt att ha koll på alla olika ställen ju. Haha…
Dagens sista:
Planerar att kolla på några avsnitt av Homemaids tale. Den är så galet konstig den serien, men går inte att sluta kolla på den. Man vill bara att hon ska lyckas fly. Riktigt bra skådespelare också!

0
3 kommentarer

Falsk Fläskfile

Tjingeling,

Klockan närmar sig lunchtid, och jag tänkte duka fram lunch i min ensamhet.
Filmjölk & massa jordgubbar, det är sådan ”snabbmat” jag gärna äter när kidsen inte är hemma. Något som de gillar är denna rätten som är en återkommande favorit. ”Falsk Fläskfile”, det är många av er som gillar den också.
Den ser ut och smakar faktiskt som fläskfile, om man inte vet om att det är färs man jobbar med d.vs.

Du behöver: 
500 gram fläskfärs
1 msk aromat

Gör så här:
Rör ihop färsen med aromaten och forma färsen till en ”fläskfile”,
plasta in och lägg i frysen ett par timmar. Skiva sedan upp och stek den.

Serveras med kokt potatis och brunsås.

Brunsåsen gjorde jag så här:
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
1 tsk rödavinbärsgele
salt & peppar

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i en kastrull,
låt sjuda upp en minut eller två.
klart att servera

1
6 kommentarer

KREOLSK GRYTA MED CHORIZO

Gokväll,

Då var jag precis hemkommen efter en promenad med Charlie,
kvällsrundorna gör vi lite längre då hon tycker det är för varmt om dagarna. Vad har jag annars gjort idag? Ja förutom att jobba så har jag : efter lunch skjutsat Thelma och hennes kompis till tåget, uträttat några snabba ärenden på stan. Sen bjöd jag hit min systerdotter Fanny på besök med sonen Walter. Jisses så snabbt han växer, tänk att han snart blir tre månader.  Vi drack kaffe och skvallrade lite medan Nomi och hennes kompisar badade. En ljuvlig sommardag helt enkelt. Och nu är det dags att jobba ikapp det jag missat.

Här kommer ett middagstips till er som vill laga något gott, enkelt & samtidigt bjudvänligt. 


Receptet kommer från min bok Middagstipset. Fotograf:  Ulrika Pousette

Kreolsk gryta för 4 personer:
smör
600 gram fläskfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär fläskfilén  i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över fläskfilen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka fläskfilén . Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

 

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Detta inlägget verkade fastna så jag provar att uppdatera igen.
”Gårdagens veckomatsedel”

Måndag Grekisk sallad (veg)
Tisdag Teriyakilax med nudelwok
Onsdag Pasta med bacon & krispiga grönsaker 
Torsdag Korvstroganoff a la taco 
Fredag Tacofrallor


Till 4 portioner behöver du: 
4 frallor
3 dl färdigstekt tacofärs
1/2 dl creme fraiche
1 msk kethup
körsbärstomater
2 dl riven ost
tacochips

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Skär av toppen på frallan och gröp ur det mjukaste av brödet. Placera alla frallor i en ugnssäker form.  Värm upp en kastrull med färsen tillsammans med crème fraiche & ketchup. Fyll upp bröden med färsen. Skiva körsbärstomater och lägg på, riv över ost och krossa lite tacochips.

Wisch in i ugnen på 15 minuter, sedan är det klart att serveras med en sallad.

* * * * * * * * * *

Kärleksmumskakor till kaffet <3

Det här behöver du till 40 snittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao

Det här behöver du till glasyren:
125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.

Serveras med kall mjölk

 

0
2 kommentarer

MIDSOMMAR 2019

Hej där, 
Detta kan vara den längsta ”ledigheten” jag tagit från bloggen, ever.
Två hela dagar utan uppdateringar. Det var välbehövligt, fast nu är jag tillbaka igen.
Hoppas ni haft en lika trevlig midsommarhelg som vi har haft.

 


Huset har varit fullt av vänner, barn & ungdomar. 
Precis som det ska vara. 
Lovali & hennes kompis Julia stod för jordgubbstårtan.
Den blev sååå god. Fyllningen var med vaniljkräm & jordgubbssylt.
Och toppingen självklart med vispgrädde & massa jordgubbar. Vi hade tänkt att plocka egna jordgubbar borta i Smedby (självplock) men det visade sig att det inte öppnade förän på tisdag.

Charlie började lära sig att tycka om vatten under midsommarhelgen.
Förra året var hon ganska rädd, men nu har hon badat som bara den och älskar att rulla sig i sanden efteråt ( mindre kul ) Hehe. 
Vi dukade upp på bryggan för gäster både midsommarafton & midsommardagen.
I går var det helt klart bättre väder. Stora sonen kom hit från Växjö, han jobbade halva dagen, men anslöt till oss lagom att vi kom hem från dansen kring midsommarstången.


Grillade allt möjligt gott.
Kyckling, fläskfile, korv , sparris och grillbacon.

Ja en superhärlig helg,
med god mat, trevligt sällskap, skratt, sol & bad. Vad kan man mer begära? Jacob stannar nog kvar tills eftermiddagen, sedan ska han hem till sin egna lägenhet. På Tisdag åker han till Cypern med sina vänner, roligt för honom.

Nu ska jag ta och bädda upp till Thelma och hennes kompisar som är på väg hem hit från Öland.
De ville stanna kvar hos oss till imorgon, så vi tänkte väl fortsätta även söndagen med att grilla, sola & bada.

.

Hoppas ni får en ljuvlig dag.

Psst… kikar förbi lite senare med en veckomatsedel.

0
15 kommentarer

Saftiga högrevsburgare

Grillar ni också på midsommaraftonskväll?
Prova då dessa saftiga & grymma högrevsburgare.

Till 8-10 burgare :
1 kilo högrevsfärs
2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause
salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Pensla dem med lite Barbequesås under grillningen.

Klara att servera ( helst rosa i mitten )

 

1
2 kommentarer

SYLTGROTTOR

Sa jag att vi åt pannkakor med hallon- & jordsylt till frukost? Och fortsatte med potatisbullar å lingonsylt.
Men jag har fortfarande mängder med sylt kvar. Majj gaad, kommer inte behöva köpa sylt på flera år. Jag som hade tänkt att koka massa sylt i sommar, jag tänker nog om lite nu. Något som är gott som man kan göra om man har gott om sylt hemma är syltgrottor.

Går bra med vilken sylt som helst, jag hade jordgubbssylt  & hallonsylt i mina denna gången. Funkar finfint att frysa in. 

Det här behöver du: 
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Fyllning : Valfri fast sylt.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på en plåt.  Gör en grop i varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

0
Kommentera

SOMMARFIKA

Hej där soliga onsdag,

Har precis ätit frukost och ska ge mig ut och öppna poolen till barnen & kompisarna. Jag ska skrapa/ rengöra stegen till bryggan idag så att vi kan få i den i vattnet innan midsommar. Det var faktiskt oväntat ljummet i havet märket jag, så kanske till och med en badkruka som jag vågar bada snart. Här fortsätter jag med kyl, frys och rensning. Så efter en djupdykning i fruktskål och frys fick jag ihop sommarens godaste mellanmål.

För vad kan bli mer somrigt än fruktsallad ? 
Jag hade lite söta halvfrusna jordgubbar,
mogen kiwi, banan, äppel, päron och några clementiner. Skala och klyfta ner i en stor skål.
.


Serveras i strålande solsken med ovispad grädde.
Så gott & med smak av sommar.

.

0
Kommentera

SYLTRUTOR MED CRUNCH

Jag har gjort en kylskåpsrensning hemma, kändes som jag bara hade massa av varor som står i kylen och tar onödig plats. Och mycket  riktigt, jag hittade typ femtioelva syltförpackningar. Så nu har jag provat massa nya recept där jag kan ta till vara på all sylt. Blandannat bakade jag dessa sega syltrutor, perfekt att frysa in och ta fram när man får oväntat besök. Däremot hade jag också ett femtontal senapsflaskor / burkar… inte riktigt lika lätt att baka med va. Haha… Men nu blir det mycket grillad korv framöver, så de kommer att komma till användning.

 

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl hallonsylt ( eller lingonsylt / jordgubbssylt )

Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svala innan du skär upp kakan i bitar

 

 

4
7 kommentarer