VÅR SISTA DAG PÅ KORSIKA

REKLAM FÖR LANGLEY

 

Tjingeling,

Nu är vi hemma igen i ett kallt, mulet och regnigt Sverige. Är det ens sommar här? Haha.
Fast vi fick en fantastisk vecka på Korsika, med extrem värme, sol & bad. Så vi har med oss sommaren i sinnet.
Under vår vecka på ön så upplevde vi fantastiskt mycket, en aktiv semester är det roligaste. Nu är jag ingen träningsmänniska, men Langley erbjuder även träningsresor & yogaresor för de som tycker det är härligt. Själv föredrar jag upplevelser, det är det som gör hela semestern.


Men jag vill inte bara ha ett inbokat schema på semester´n.
Så sista dagen valde vi att bara ha en lugn ”slapp-dag”. Vi hängde halva dagen vid havet ( precis utanför hotellet )
Och halva dagen vid poolen. 
Här behövs inga filter! Klart turkost vatten så långt ögat kan nå.
Erkänn att det påminner en hel del om Karibien?


Lunchen åt vid på en av strandrestaurangerna. 

Jag som trodde jag beställde in en liten assiett med musslor. Fick in ett helt berg av musslor.
Och jag som inte heller ens var hungrig, jag satte i mig alla i ett nafs.
.

Sen blev det poolhäng resten av dagen.
Vi ser ut som små gyllenbruna pepparkakor hela bunten. Viktigt att smörja sig, så man inte bränner sig.
Vi hade med 30 i solskydd, det behövs. Sola fem minuter bada i 30, typ så hela dagen. Så det är inte blåsor jag har på benen, det är vattendroppar. Haha ..
Restaurangen på Hotell Napoleon erbjuder hamburgare, pasta, pizza och lättare sallader.
Mestadels åt vi utanför hotellet men igår kände vi att vi bara ville ta det lugnt, så perfekt att hämta lite snacks här uppe då & då.
.


Mycket mat blir det när jag är i väg!
Så vi avslutade naturligtvis den sista kvällen med middagen på hotellet. God skaldjurspasta till mellanrätt.
.
Och det bjöds på ankbröst till varmrätt, första gången jag äter anka tror jag.
Supergott var det!

Nu ska jag hämta hem Charlie och sedan blir det att packa upp väskor och tvätta idag.
Så det gör inte så mycket att det är dåligt väder över Kalmar, då slipper man få ”dåligt samvete” för att man inte är ute.

På återseende!

0
4 kommentarer

VECKOMATSEDEL


Gomorron,
Här kommer veckans matsedel,
Hoppas ni hittar något ni gillar.

Måndag
: Vegetarisk Pyttipanna 
Tisdag: Hela havet stormar 
Onsdag : Kasslergryta
Torsdag : Köttfärsgratäng 
Fredag: Grekisk Kyckling


Det här behöver du till 4 personer :
800 gram kycklinginnerfile
salt & peppar + torkad timjan
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
2 msk kycklingfond
2 nypor strösocker

Toppa med knaperstekt bacon & smulad fetaost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg filéerna i en ugnssäker form salta & peppra och krydda över timjan, vispa ihop alla ingredienser till såsen och häll över filerna. Ställ in i mitten av ugnen, i 20 minuter eller tills kycklingen är klar. Strö över knaperstekt bacon, smulad fetaost och färska örter.

Servera med ris, potatis eller en god sallad.

* * * *

Något gott till kaffet : Mjölkchokladbiskvier

IMG_3793 (2)

Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllningen: 
300 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 dl florsocker
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering: 200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop 300 gram rumsvarmt smör+ 1 äggula, avsvalnad smält mjölkchoklad & florsocker. Rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Fördela ut fyllningen på bottnarna. Ställ dem gärna svalt 10-15 minuter innan du chokladdoppar dem ( spara ett par rutor för dekoration av biskvierna )

Voila! Busenkelt & jättegott.

0
Kommentera

FISKTACOS DELUXE

Istället för vanliga tacos till fredagsmyset, prova då att göra fisktacos.
Ett gott & lätt sätt att få barnen att äta mer fisk. 


Fotograf Ulrica Pousette. Recept ifrån min senaste bok ”Middagstipset”

Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar lax
2 ägg
2 dl ströbröd
sesamfrön
1 tsk flingsalt
smör

serveras i mjuka tortilla bröd
valfria grönsaker
god kall sås

Gör så här:
Skär laxen i lagom stora bitar, lättast när den är halvtinad. Vispa upp äggen och stjälp upp på en tallrik, och fyll en annan tallrik med ströbröd, salt och lite sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med smör, och doppa laxbitarna i de uppvispade äggen och sedan i ströbröden & rätt ner i pannan. Stek några minuter under omrörning, tills laxen är klar.

Så här gör jag min sås:

2 1/2 dl med creme fraiche eller gräddfil
2 msk chilisås
1 tsk pressad citronsaft
salt & citronpeppar

Gör så här: 

Blanda ihop och ställ kallt innan & efter servering.

0
Kommentera

KORSIKA MED KATAMARAN

REKLAM FÖR LANGLEY

 

Tjingeling,

Då fortsätter vi med bilder från vår härliga resa. Vi har gjort så mycket under dessa dagar.
Bland annat åkte vi till sjöss med en Katamaran, detta har ni kunnat följa på min instagram ( @jennysmatblogg ) Igår var det Ziplines & bergsklättring och sedan har vi badat i massa turkosa vatten.


Startar varje dag med en rejäl frukost.
Och nybakade varma croissanter & kaffe. Hur lyxigt?
Blivit så bortskämd här att det kommer vara lite tungt nu att stå och göra egen frukost som vanligt resten av sommaren 😉

Katamaranturen var helt fantastisk, vi såg fyra delfiner som lekte runt omkring båten i flera minuter.
Har aldrig sett vilda delfiner på så nära håll innan.  Det var nog min top 10- bästa upplevelse i livet, så himla häftigt. 
Vi stannade till på halva vägen och fick hoppa i från båten.
Turkost vatten ( igen )och fick låna ett varsitt snorkling set. Vi såg olika fiskar, några av resenärerna såg till och med rockor.

.

Sedan gick vi i land och åt lunch, trevlig utsikt och god mat.


Barnen har växlat mellan pasta, pommes & pizza.
Men är det semester så är det!


Lite trötta på hemvägen, småtjejerna vilade längst fram på båten.

Citadellet i Calvi från havet. 

Här kommer ett gäng bilder från restaurangen och middagen när vi kom tillbaka från vår utflykt.  

Nomi kollar in utbudet bland efterrätterna & desserterna.
Varierande och vällagad mat bjuds det på.

Söta förrätter.

Dessa vildsvinssliders var mina favoriter 

Efterrätter med kakor, pajer, tårtor, mousser och pannacottor. 
Har man varit iväg hela dagen så förtjänar man lite extra efterrätt.
Key Lime Pie är inte så tokigt.  
Fick inga kamerabilder på utflykten från bergen där det klättrades i berg och åktes ziplines.
Men jag tänkte lägga ut lite videosnuttar på Instagram, så in och följ mig där vetja.

Langleys koncept på samtliga deras hotell är att man ska uppleva stället/landet man besöker. Läs mer om deras resutbud HÄR
Det erbjuds massor med utflykter, äventyr och dagsturer. Detta är enligt mig den bästaste semestern, jag hade tröttnat så fort att bara hänga vid poolen en hel vecka. Jag vill se och uppleva saker när jag är på semester.

0
5 kommentarer

CAESERSALLAD MED RÄKOR & BACON

Hej från ett hett & soligt Korsika,

Idag är första riktiga slappar-dagen vi har. Så jag tänkte passa på att arbeta lite vid poolen medan barnen leker. Imorgon bär det av hemåt igen, hörde att ni hade det svalt hemma i Sverige. Inte mig emot efter alla dessa dagar av tropisk värme. Något som är gott att äta på sommaren är sallad. Och detta har blivit en favorit : Caesersallad med räkor & bacon
.

Fotograf Ulrica Pousette 

Till ceasarsalladen: 
handskalade stora räkor
romansallad
+ lite finhackad paprika
knaperstekt bacon
Hyvla gärna över lite parmesan också

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till salladen på ett vackert fat. Gör sedan såsen.
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

 

0
1 kommentar

ROSA KLIPPORNA

REKLAM FÖR LANGLEY

 

Hej hej,

Jag vill ju visa er lite bilder från vår biltur häromdagen. Då besökte vi de ”rosa klipporna” som vi hört så många rekommendera.  ( eller de orange:a klipporna sa barnen) Bilvägen dit från L’Ile-Rousse är jättevacker.
Dock väldigt trånga smala vägar, så man måste köra sakta och vara vaksam i kurvorna – så man inte mister en backspegel eller två 😉

Först åker man över bergen, grönt och blomstrande. Sedan åker man vidare längst snirkliga serpentinvägar med kusten under sig. Jag skulle beskriva Korsikas landskap som dramatiskt vackert.
.

Det finns många små mysiga vikar att stanna till på längst vägen. Den ena trevligare och mer turkos än den andra. Än så länge har inte så mycket turism hittat hit. Så det är inga överfyllda stränder, vilket jag gillar.


Vi mötte både kossor & bergsgetter på vägarna. 

Räkna med att det tar lite extra tid att ta sig dit för  man vill stanna många gånger på vägen och fota. Detta är en av de finaste vägarna jag åkt på. Eller kanske inte vägarna i sig, men utsikten. Den e magisk.


Efter ett par- tre timmar i bilen var det välbehövligt att sträcka på benen.
Vi klättrade upp bland klipporna och tog fina bilder & filmade.
.



Här är vi högt uppe bland bergen

Barnen & ungdomarna hittade små ödlor längst vägen,
som var minst lika spännande. 
Det var varmt som tusan, så vi stannade till och badade i Porto.
Hur coola är inte klipporna?

Tillbaka på hotellet så bjöds det som vanligt på god mat. Grönsaksbuffe, förrättsbuffe, mellanrätt-, varmrätt- & efterrätts-bbuffe.
Mycket gott att välja ibland.

Musslorna är så goda här.  
Efterrrättsbuffen går inte av för hackor den heller.
Hallonpaj, mousse, pannacotta och tårtor.

Är ni mer nyfikna på hotellet där vi utgår & bor på så kika in här.

.

0
1 kommentar

UGNSBAKAD FALUKORV MED HALLOUMI

Tips på god och enkel torsdagsmiddag kommer här. 

Det här behöver du : 
1 falukorvsring
2 äppel
Dijonsenap
Gurkmix / Bostongurka
1/2 finhackad lök
10 cocktailtomater
3 dl grädde
2 msk chilisås
salt & peppar
halloumiost

Klipp över lite färsk persilja

Serveras med: kokta makaroner eller hemmagjort potatismos

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär cm tjocka bitar i falukorven utan att skära igenom – ni ser på bilden. Bred ut senap i varje, en liten bit av gurkmix som ni rört ihop med den finhackade löken. Tvätta och skär äpplena i lagom tunna bitar och stick ner i varje snitt, Dela tomaterna och lägg i mitten. Värm upp en kastrull med grädde chilisås , och lite salt och peppar. Låt sjuda upp och häll ner i ugnsformen med korven.  Riv över cirka halva halloumiosten och gratinera korven tills den får fin färg.

Servera sedan genast.

1
Kommentera

KORSIKA

REKLAM FÖR LANGLEY

Godkväll från ett varmt Korsika,

Idag har vi haft en en 35-37 grader här. Så det blev en båttur med Katamaran för att upptäcka Korsika till havs. Fast jag tänkte skriva mer om i förrgår, då vi lämnade vårt trevliga Langleyhotell och gav oss iväg på biltur mot vackra Calvi. Så här kommer en bildkavalkad från vår måndag i paradiset.


Mini-me som precis som jag vill fota överallt.
.


Första stoppet blev Citadellet.
Så himla fint och med mycket historia.
.

Många fina utsiktsplatser,
så man ser över hela staden.


Varmt som tusan även denna dagen, så vi höll oss mest i skuggan.
och åt glass och drack mycket vatten.
.


Kollade in utsikten med kikare.

Citadellet tycker jag verkligen är värt ett besök om ni är på Korsika.
Ta gärna en guidad tur, jag har ju redan varit här så jag kunde guida min grupp.


Gränder och gamla byggnader.


På toppen finns en vacker katolsk kyrka, som man kan besöka.
Väldigt spännande tyckte både barn &vuxna.
.


Efter kyrkan tog vi en glasspaus.


Jag och Melvin valde sorbet i värmen.

Färgglada dörrar och turkost vatten. 
Barnen tyckte det var lite roligt hur man torkar tvätten här.
Så vi tog en bild på det också.


Restauranger, fik, och trevliga promenadstråk.

Jag ville även visa resterna av huset där Columbus påstods ha fött.
Många olika teorier, men en av dem är att han är född här på Korsika, och då i citadellet.
.


Ännu mera glass
Lite shopping hann vi också med. 
Vackra fruktaffärer.
Sen var det dags för sen lunch.
Pasta & Pizza för hela sällskapet.

Ja, och så en pommestallrik för Nomi.
.

Efter maten styrde vi kosan mot en jättetrevlig beach,
nämligen: Playa d´Algajola.
.


Fina långa sandständer med kristallklart turkost vatten.
Nomi & Tuva snorklade, och fick se massa fina fiskar.


Svalkande vatten efter en lång dag på stan.

Roligt att ni gillar att läsa om resorna vi gör. Korsika är ett resmål som passar alla.
Gamla, unga och barnfamiljer här finns det mesta.

.
Hoppas att ni får en fortsatt fin kväll.
Själva sitter vi och kolla fotbollsmatchen och hejar på Sverige!

På återseende
.

0
4 kommentarer

SOUVLAKISPETT MED TZATZIKI MED GREKISK SALLAD

Sugna på att grilla något gott.
Prova då dessa goda souvlakispett, tillsammans med en god grekisk sallad.


Recept från min senaste bok ” Middagstipset” . Fina bilden kommer från Ulrica Pousette

I salladen hade jag: 
Ruccola
Gurka
Tomat
Rödlök
Gröna Oliver
Svarta Oliver
Fetaost

Till Souvlaki-spetten:
600 gram fläskkarré
1/2 pressad citron
3-4 msk finhackad färsk oregano
1 tsk timjan
1 pressad vitlök
4 msk olivolja

Gör så här: 

Skär upp köttet i mindre bitar och lägg i en skål, vänd ner citron, kryddor, vitlök & olivolja. Plasta skålen och ställ in i kylen över natten. Innan de ska tillagas trä dem på spett och grilla dem. Det går även bra att steka dem, eller köra dem i ugnen.
Denna marinaden är lika god att använda till lamm & kyckling.

Tzatziki med fetaost:
( Halvera detta receptet om ni inte planerat att äta det i en vecka ) 😉
1 hink med turkisk yoghurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
1 förpackning med fetaost

Gör så här :
Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Gröp ur de vattniga kärnhuset med sked, då försvinner den mesta vätskan automatiskt. Riv sedan gurkan. Jag brukar använda de grövsta rivjärnet. Lägg på en tallrik med kaffefilter under , strö över en tsk med salt över gurkan.  Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yoghurten. Och sedan är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffefilter.  Krama försiktigt ut all vätska. Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan med yoghurten. Smula ner fetaosten och rör om, och smaka av med salt, peppar.

0
3 kommentarer

KORSIKA

REKLAMSAMARBETE MED LANGLEY

 

Jajamänsan,
.

Då vart vi framme på vackra Korsika. Resan tar knappt 2 timmar, vilket är perfekt för dem som inte vill flyga så länge.
Idag, igår och dagen innan dess har solen skinit och det är 33-35 grader,
Alldeles ljuvligt med andra ord.


Hotellet som vi bor på ser ut som ett rosa prinsesslott. Ni kan läsa mer om hotellet HÄR
Det är gulligt, hemtrevligt och med massa aktiviteter.  Barnklubben de har här uppskattas supermycket. De har skattjakter, baklängesmiddagar och vattenlekar. Så mammor & pappor kan vila en sekund eller två 😉


Hotellet är så gulligt med sina tinnar å torn.
Vem har inte alltid velat bo på slott liksom ?

Här är det nära till både pool och bad i havet.
Snorkling dirket ifrån sandstranden, det är väl smidigt.
Och vi fick se ett gäng olika fiskar redan här. Sedan anordnar hotellet mer organiserade snorklingturer på fredagar,
hoppas att det fanns ett par platser till oss då.


Men imorgon blir det ingen snorkling, för då har vi hyrt en bil och ska fara in till närliggande stad Calvi.
Jag har varit där tidigare, men det blir barnens första gång. Vi ska besöka citadellet och promenera lite längst båthamnen, det blir himlans mysigt.


Utsikt från dagens lunchställe,
och havet är så där galet turkost.

På Korsika är det inte alls lika mycket turister som på övriga ställen i medelhavet. Vilket jag gillar.
Det känns lite mer ovanligt, och jag gillar det. Naturen påminner mycket om Sicilien och det är otroligt vackert.
Kan varmt rekommendera alla att åka hit!


Lite av bilder från gårdagens middag från hotellet.

Svärdfisk & Pasta ( som jag inte hann fota ) var varmrätterna.
Sedan var det en hel uppsjö med smarriga efterrätter.

Ja vi gick inte och lade oss hungriga.
Mums.

Men missa inte att häng med oss bakom kulisserna på Langleys Instagram
NI HITTAR DET HÄR

0
10 kommentarer