Veckomatsedel

Då bjussar vi på söndagens veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Pannkaksmuffins (veg)
Tisdag Krämig Lax- & sparrisgratäng
Onsdag Kasslergratäng a la LCHF
Torsdag Fyllda tacofrallor
Fredag Grillade Beercanburger

IMG_2634

Det blir cirka 6 stycken av detta recept.

Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar
6 stycken baconremsor

Fyllning: 
1/2 burk soltorkade tomater ( stimla dem)
hackad jalapenos ( efter eget tycke )
riven mild ost

Gör så här:
Rör ihop färsen med fonden & salt och peppar, låt vila medan du förbereder fyllningen. Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar.  Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
Fyll upp med den goda fyllningen och grilla dem, man behöver bara grilla på ena sidan. De blir genomstekta iallafall. Vi satte våra på grillfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna botten

Servera sedan med en god sallad.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Knäckig blåbärspaj

IMG_5839 (1)

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

 

0
4 kommentarer

Smördegspizzor till förrätt

Men hallå där,
Vädret här hemma är lite osäkert just nu, det blir inte alls så mycket grillat som jag hade hoppats.
Men det vänder nog snart (hoppas vi) Fast tills dess är det ju trevligt med inomhus-mat. Prova dessa goda förrättspizzor, busenkelt och gott precis som jag vill ha det.


Du behöver till 4 personer:
4 stycken smördegsplattor
salsasås / pizzasås
2 dl riven mild ost
salami

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Ta fram smördegen och låt den tina. Bred över salsasås och riven ost, toppa med strimlad salami.
Skjuts in i ugnen 15 minuter,

Klart att serveras.


Funkar lika bra till mellis.

0
Kommentera

MITT BÄSTA RECEPT PÅ LASAGNE

Ett av de mest eftersökta recepten på min sajt är min lasagne.
Så därför var det självklart att den skulle få ett eget uppslag i boken. På tal om bok, så har jag fått se första upplagan nu på vår nya bok. Den är så fin att jag blir alldeles varm i hjärtat. Längtar efter att jag ska få visa er den,
.

Lasagne till 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram blandfärs
smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås till lasagne:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du lasagne: 

Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, Chilisåsen och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra  och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!

2
Kommentera

RECEPT PÅ LANGOS

Fredag it is!
Och kanske funderar ni på vad ni ska bjuda på för gott ikväll.
Så har jag ett braigt tips till er. Hemmagjorda Langos , så gott!

.

Fotograf Ulrica Pousette 

 

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis

Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

0
2 kommentarer

Gambia i Oktober / November

Hej där, 

Då vart resan bokad och klar!  Gambia i Oktober / November och vi ska även förboka bilturen över till Senegal. Blev då glad att de hade safari så pass nära, och att vi får se oss en skymt av ett till land när vi ändå är på resande fot. Tycker att bila är ett av de bästa sättet att färdas. Då man ser så mycket längst vägen, och kan stanna i lugn och ro och fota.

 


Samtliga bilder lånade från hotellets hemsida.
Ser ut som ett jättetrevligt ställe, eller hur?


Vi bokade bara till frukost, sedan har vi inga direkta planer att hänga på hotellet hela veckan. Utan vi vill ut och se saker, upptäcka, och äta mat utanför hotellområderna. Ser så mycket fram emot maten!
.

Upptäckte också att vi behövde malariaprofylax, det har vi aldrig behövt någon gång tidigare.
Jag har tyckt att det verkar läskigt med biverkningarna.  Men efter att jag googlat en del så verkar det som om många inte ens får några biverkningar. Så vi håller väl tummarna för det !

Vackert så in i norden. 109 dagar kvar till Gambia nu då.
Och som vanligt, ge mig alla era bästaste tips!

Hoppas ni får en härlig torsdag. 

0
17 kommentarer

KYCKLING- & AJVARGRATÄNG

En god och enkel gratäng till kvällens middag?
Varsågoda

Det finns olika sorters ajvar,  jag gillar den starka varianten, men det finns även en mild. 

Du behöver till 4 portioner:
4 stora kycklingfileer
smör att steka i
salt & peppar
2 1/2 sl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk kycklingfond
1/2 dl ajvar
10 cocktailtomater
1 dl riven lagrad ost

Serveras till ris eller couscous

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader. Skär kycklingfileerna i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen med salt & peppar tills den är genomstekt.  Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop grädde, crème fraîche, fond och ajvar och fördela ut över kycklingen. Häll i tomaterna strö över osten och skjuts in i ugnen i 15 minuter.
Strö över ruccola och pinjenötter.
Klart!

5
6 kommentarer

LAX I UGN MED RÄKOR

Tack för alla braiga restips. När jag googlade ytterligare så hittade jag att man kunde bila över till Senegal från Gambia och göra safari där. Så coolt. Det lutar nog åt en resa dit i år, ska sätta mig senare i veckan och kolla över tänkbara datum.
Men till er ville jag kika in med ett smarrigt middagstips, ut min senaste bok.
Varsågoda.
.
Fotograf : Ulrica Pousette 

Det här behöver du till 4 personer:
4 portionsbitar lax

Citronsås:
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
1 citron
nyskalade stora räkor

Gör så här: 
Börja med att ställ ugnen på 200 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås. Häll citronsåsen över laxen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar.
Toppa med nyskalade räkor och servera genast.

Smaklig spis

1
1 kommentar

GAMBIA, ZANZIBAR ELLER KENYA

Hej där,

Jag googlar ju alltid bland nya resmål, det finns så många vackra platser att se. Och det som just nu är mest googlat på min dator är : Zanzibar, Tanzania, Kenya. Jag har även nu i dagarna också börjat kika på Gambia. Gambia har ingen safari vad jag har förstått med jag har läst att man kan åka på utflykter för att se fria schimpanser. Det hade också varit så coolt.

Har ni varit där kanske, hur är stränderna, priserna och maten ?
.

Något ställe ni kan rekommendera ?
.


Bild från Seychellerna. 

0
18 kommentarer

THELMAS VEGANSKA GRYTA

Detta grytan provade Thelma fram.
Sååå himla gott att det fick hamna i min senaste kokbok ”Middagstipset”Fotograf Ulrica Pousette

.

Du behöver till 4 personer: 
ris ( för 4 pers )
rapsolja
1 msk med röd currypasta
1 gul lök
1 stor sötpotatis
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
1 burk kokosmjök
1 burk / tetra med kikärtor
4 cm riven ingefära
1 finhackad urkärnad röd chili
100 gram babyspenat
1 lime

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med rapsoljan, fräs runt currypastan tillsammans med den hackade löken.
Skala och tärna ner sötpotatisen i 1*1 cm stora bitar, fräs och tillsätt tomatkrossen tillsammans med vatten. Låt detta koka upp och sänk värmen, låt puttra under lock tills sötpotatisen är mjuk. Vänd då i kokosmjölk kikärtor, riven ingefära, chilin och låt sjuda upp. Vänd i babyspenatet och rör om, när allt puttrat ihop till en härlig gryta drar du bort stekpannan från värmen. Pressa ner limen och vänd om. Nu är det klart att servera!

Mums

 

1
Kommentera

FESTLIG SKOGSPANNA

Hej och välkommen ny vecka & måndag,

Jag sitter his frissan och jobbar lite medan jag får lite nya slingor.  Multitasking eller vad 🙂 Och nu när det svala vädret håller i sig så kan det vara läge att tipsa om den här smarriga skogspannan. 

Fotograf Ulrica Pousette, recept från min senaste bok ”Middagstipset”

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

2
1 kommentar