LAX I UGN MED RÄKOR

Tack för alla braiga restips. När jag googlade ytterligare så hittade jag att man kunde bila över till Senegal från Gambia och göra safari där. Så coolt. Det lutar nog åt en resa dit i år, ska sätta mig senare i veckan och kolla över tänkbara datum.
Men till er ville jag kika in med ett smarrigt middagstips, ut min senaste bok.
Varsågoda.
.
Fotograf : Ulrica Pousette 

Det här behöver du till 4 personer:
4 portionsbitar lax

Citronsås:
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
1 citron
nyskalade stora räkor

Gör så här: 
Börja med att ställ ugnen på 200 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås. Häll citronsåsen över laxen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar.
Toppa med nyskalade räkor och servera genast.

Smaklig spis

1
1 kommentar

GAMBIA, ZANZIBAR ELLER KENYA

Hej där,

Jag googlar ju alltid bland nya resmål, det finns så många vackra platser att se. Och det som just nu är mest googlat på min dator är : Zanzibar, Tanzania, Kenya. Jag har även nu i dagarna också börjat kika på Gambia. Gambia har ingen safari vad jag har förstått med jag har läst att man kan åka på utflykter för att se fria schimpanser. Det hade också varit så coolt.

Har ni varit där kanske, hur är stränderna, priserna och maten ?
.

Något ställe ni kan rekommendera ?
.


Bild från Seychellerna. 

0
18 kommentarer

THELMAS VEGANSKA GRYTA

Detta grytan provade Thelma fram.
Sååå himla gott att det fick hamna i min senaste kokbok ”Middagstipset”Fotograf Ulrica Pousette

.

Du behöver till 4 personer: 
ris ( för 4 pers )
rapsolja
1 msk med röd currypasta
1 gul lök
1 stor sötpotatis
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
1 burk kokosmjök
1 burk / tetra med kikärtor
4 cm riven ingefära
1 finhackad urkärnad röd chili
100 gram babyspenat
1 lime

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med rapsoljan, fräs runt currypastan tillsammans med den hackade löken.
Skala och tärna ner sötpotatisen i 1*1 cm stora bitar, fräs och tillsätt tomatkrossen tillsammans med vatten. Låt detta koka upp och sänk värmen, låt puttra under lock tills sötpotatisen är mjuk. Vänd då i kokosmjölk kikärtor, riven ingefära, chilin och låt sjuda upp. Vänd i babyspenatet och rör om, när allt puttrat ihop till en härlig gryta drar du bort stekpannan från värmen. Pressa ner limen och vänd om. Nu är det klart att servera!

Mums

 

1
Kommentera

FESTLIG SKOGSPANNA

Hej och välkommen ny vecka & måndag,

Jag sitter his frissan och jobbar lite medan jag får lite nya slingor.  Multitasking eller vad 🙂 Och nu när det svala vädret håller i sig så kan det vara läge att tipsa om den här smarriga skogspannan. 

Fotograf Ulrica Pousette, recept från min senaste bok ”Middagstipset”

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

0
1 kommentar

VÅR SISTA DAG PÅ KORSIKA

REKLAM FÖR LANGLEY

 

Tjingeling,

Nu är vi hemma igen i ett kallt, mulet och regnigt Sverige. Är det ens sommar här? Haha.
Fast vi fick en fantastisk vecka på Korsika, med extrem värme, sol & bad. Så vi har med oss sommaren i sinnet.
Under vår vecka på ön så upplevde vi fantastiskt mycket, en aktiv semester är det roligaste. Nu är jag ingen träningsmänniska, men Langley erbjuder även träningsresor & yogaresor för de som tycker det är härligt. Själv föredrar jag upplevelser, det är det som gör hela semestern.


Men jag vill inte bara ha ett inbokat schema på semester´n.
Så sista dagen valde vi att bara ha en lugn ”slapp-dag”. Vi hängde halva dagen vid havet ( precis utanför hotellet )
Och halva dagen vid poolen. 
Här behövs inga filter! Klart turkost vatten så långt ögat kan nå.
Erkänn att det påminner en hel del om Karibien?


Lunchen åt vid på en av strandrestaurangerna. 

Jag som trodde jag beställde in en liten assiett med musslor. Fick in ett helt berg av musslor.
Och jag som inte heller ens var hungrig, jag satte i mig alla i ett nafs.
.

Sen blev det poolhäng resten av dagen.
Vi ser ut som små gyllenbruna pepparkakor hela bunten. Viktigt att smörja sig, så man inte bränner sig.
Vi hade med 30 i solskydd, det behövs. Sola fem minuter bada i 30, typ så hela dagen. Så det är inte blåsor jag har på benen, det är vattendroppar. Haha ..
Restaurangen på Hotell Napoleon erbjuder hamburgare, pasta, pizza och lättare sallader.
Mestadels åt vi utanför hotellet men igår kände vi att vi bara ville ta det lugnt, så perfekt att hämta lite snacks här uppe då & då.
.


Mycket mat blir det när jag är i väg!
Så vi avslutade naturligtvis den sista kvällen med middagen på hotellet. God skaldjurspasta till mellanrätt.
.
Och det bjöds på ankbröst till varmrätt, första gången jag äter anka tror jag.
Supergott var det!

Nu ska jag hämta hem Charlie och sedan blir det att packa upp väskor och tvätta idag.
Så det gör inte så mycket att det är dåligt väder över Kalmar, då slipper man få ”dåligt samvete” för att man inte är ute.

På återseende!

0
4 kommentarer

VECKOMATSEDEL


Gomorron,
Här kommer veckans matsedel,
Hoppas ni hittar något ni gillar.

Måndag
: Vegetarisk Pyttipanna 
Tisdag: Hela havet stormar 
Onsdag : Kasslergryta
Torsdag : Köttfärsgratäng 
Fredag: Grekisk Kyckling


Det här behöver du till 4 personer :
800 gram kycklinginnerfile
salt & peppar + torkad timjan
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
2 msk kycklingfond
2 nypor strösocker

Toppa med knaperstekt bacon & smulad fetaost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg filéerna i en ugnssäker form salta & peppra och krydda över timjan, vispa ihop alla ingredienser till såsen och häll över filerna. Ställ in i mitten av ugnen, i 20 minuter eller tills kycklingen är klar. Strö över knaperstekt bacon, smulad fetaost och färska örter.

Servera med ris, potatis eller en god sallad.

* * * *

Något gott till kaffet : Mjölkchokladbiskvier

IMG_3793 (2)

Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllningen: 
300 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 dl florsocker
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering: 200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop 300 gram rumsvarmt smör+ 1 äggula, avsvalnad smält mjölkchoklad & florsocker. Rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Fördela ut fyllningen på bottnarna. Ställ dem gärna svalt 10-15 minuter innan du chokladdoppar dem ( spara ett par rutor för dekoration av biskvierna )

Voila! Busenkelt & jättegott.

0
Kommentera

FISKTACOS DELUXE

Istället för vanliga tacos till fredagsmyset, prova då att göra fisktacos.
Ett gott & lätt sätt att få barnen att äta mer fisk. 


Fotograf Ulrica Pousette. Recept ifrån min senaste bok ”Middagstipset”

Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar lax
2 ägg
2 dl ströbröd
sesamfrön
1 tsk flingsalt
smör

serveras i mjuka tortilla bröd
valfria grönsaker
god kall sås

Gör så här:
Skär laxen i lagom stora bitar, lättast när den är halvtinad. Vispa upp äggen och stjälp upp på en tallrik, och fyll en annan tallrik med ströbröd, salt och lite sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med smör, och doppa laxbitarna i de uppvispade äggen och sedan i ströbröden & rätt ner i pannan. Stek några minuter under omrörning, tills laxen är klar.

Så här gör jag min sås:

2 1/2 dl med creme fraiche eller gräddfil
2 msk chilisås
1 tsk pressad citronsaft
salt & citronpeppar

Gör så här: 

Blanda ihop och ställ kallt innan & efter servering.

0
Kommentera

KORSIKA MED KATAMARAN

REKLAM FÖR LANGLEY

 

Tjingeling,

Då fortsätter vi med bilder från vår härliga resa. Vi har gjort så mycket under dessa dagar.
Bland annat åkte vi till sjöss med en Katamaran, detta har ni kunnat följa på min instagram ( @jennysmatblogg ) Igår var det Ziplines & bergsklättring och sedan har vi badat i massa turkosa vatten.


Startar varje dag med en rejäl frukost.
Och nybakade varma croissanter & kaffe. Hur lyxigt?
Blivit så bortskämd här att det kommer vara lite tungt nu att stå och göra egen frukost som vanligt resten av sommaren 😉

Katamaranturen var helt fantastisk, vi såg fyra delfiner som lekte runt omkring båten i flera minuter.
Har aldrig sett vilda delfiner på så nära håll innan.  Det var nog min top 10- bästa upplevelse i livet, så himla häftigt. 
Vi stannade till på halva vägen och fick hoppa i från båten.
Turkost vatten ( igen )och fick låna ett varsitt snorkling set. Vi såg olika fiskar, några av resenärerna såg till och med rockor.

.

Sedan gick vi i land och åt lunch, trevlig utsikt och god mat.


Barnen har växlat mellan pasta, pommes & pizza.
Men är det semester så är det!


Lite trötta på hemvägen, småtjejerna vilade längst fram på båten.

Citadellet i Calvi från havet. 

Här kommer ett gäng bilder från restaurangen och middagen när vi kom tillbaka från vår utflykt.  

Nomi kollar in utbudet bland efterrätterna & desserterna.
Varierande och vällagad mat bjuds det på.

Söta förrätter.

Dessa vildsvinssliders var mina favoriter 

Efterrätter med kakor, pajer, tårtor, mousser och pannacottor. 
Har man varit iväg hela dagen så förtjänar man lite extra efterrätt.
Key Lime Pie är inte så tokigt.  
Fick inga kamerabilder på utflykten från bergen där det klättrades i berg och åktes ziplines.
Men jag tänkte lägga ut lite videosnuttar på Instagram, så in och följ mig där vetja.

Langleys koncept på samtliga deras hotell är att man ska uppleva stället/landet man besöker. Läs mer om deras resutbud HÄR
Det erbjuds massor med utflykter, äventyr och dagsturer. Detta är enligt mig den bästaste semestern, jag hade tröttnat så fort att bara hänga vid poolen en hel vecka. Jag vill se och uppleva saker när jag är på semester.

0
5 kommentarer

CAESERSALLAD MED RÄKOR & BACON

Hej från ett hett & soligt Korsika,

Idag är första riktiga slappar-dagen vi har. Så jag tänkte passa på att arbeta lite vid poolen medan barnen leker. Imorgon bär det av hemåt igen, hörde att ni hade det svalt hemma i Sverige. Inte mig emot efter alla dessa dagar av tropisk värme. Något som är gott att äta på sommaren är sallad. Och detta har blivit en favorit : Caesersallad med räkor & bacon
.

Fotograf Ulrica Pousette 

Till ceasarsalladen: 
handskalade stora räkor
romansallad
+ lite finhackad paprika
knaperstekt bacon
Hyvla gärna över lite parmesan också

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till salladen på ett vackert fat. Gör sedan såsen.
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

 

0
1 kommentar

ROSA KLIPPORNA

REKLAM FÖR LANGLEY

 

Hej hej,

Jag vill ju visa er lite bilder från vår biltur häromdagen. Då besökte vi de ”rosa klipporna” som vi hört så många rekommendera.  ( eller de orange:a klipporna sa barnen) Bilvägen dit från L’Ile-Rousse är jättevacker.
Dock väldigt trånga smala vägar, så man måste köra sakta och vara vaksam i kurvorna – så man inte mister en backspegel eller två 😉

Först åker man över bergen, grönt och blomstrande. Sedan åker man vidare längst snirkliga serpentinvägar med kusten under sig. Jag skulle beskriva Korsikas landskap som dramatiskt vackert.
.

Det finns många små mysiga vikar att stanna till på längst vägen. Den ena trevligare och mer turkos än den andra. Än så länge har inte så mycket turism hittat hit. Så det är inga överfyllda stränder, vilket jag gillar.


Vi mötte både kossor & bergsgetter på vägarna. 

Räkna med att det tar lite extra tid att ta sig dit för  man vill stanna många gånger på vägen och fota. Detta är en av de finaste vägarna jag åkt på. Eller kanske inte vägarna i sig, men utsikten. Den e magisk.


Efter ett par- tre timmar i bilen var det välbehövligt att sträcka på benen.
Vi klättrade upp bland klipporna och tog fina bilder & filmade.
.



Här är vi högt uppe bland bergen

Barnen & ungdomarna hittade små ödlor längst vägen,
som var minst lika spännande. 
Det var varmt som tusan, så vi stannade till och badade i Porto.
Hur coola är inte klipporna?

Tillbaka på hotellet så bjöds det som vanligt på god mat. Grönsaksbuffe, förrättsbuffe, mellanrätt-, varmrätt- & efterrätts-bbuffe.
Mycket gott att välja ibland.

Musslorna är så goda här.  
Efterrrättsbuffen går inte av för hackor den heller.
Hallonpaj, mousse, pannacotta och tårtor.

Är ni mer nyfikna på hotellet där vi utgår & bor på så kika in här.

.

0
1 kommentar