MÖRA KOTLETTER I UGN

Här kommer himmelska kotletter.
Smaklig måltidFotograf : Ulrica Pousette.

6 portioner:
6 benfria kotletter
smör
salt & peppar + lite grillkrydda
ca 250 gram färska champinjoner

Såsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk kinesisk soja

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader, hetta upp en stekpanna och bryn kotletterna så att de får vacker färg.
Krydda med lite salt, peppar & grillkrydda. Lägg kotletterna i en ugnssäker form, skär svampen i kvartar och lägg över, och värm upp alla ingredienser till såsen i en kastrull.  Låt sjuda upp några minuter och häll sedan över den goda såsen över kotletterna. Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter, eller tills kotletterna är klara.

Servera med kokt potatis, så gott.

7
3 kommentarer

Glass i stora lass

Goder morgon,
Något som är väldans mysigt är att turista på hemmaplan.
Och Öland på sommaren är ju ändå magiskt vackert. Sagt och gjort så har det blivit en del semestrande på ön i sommar. Borgholm och Köpingsvik är de ställena jag oftast håller till på, Köpingsvik för att bada och Borgholm för att äta 😉

.

Och även Sandvik är otroligt vackert, en liten hamnby med trevliga fiskrestauranger. 

Här ser vi även Blå Jungfrun i bakgrunden, jag har aldrig varit där men hoppas på att åka dit någongång.
Till skillnad från Köpingsvik så är det stenstränder i Sandvik.

Vi hade vackert väder med solsken och klarblå himmel.
Fast ganska blåsigt och svalt i luften. Bra dag att bila med andra ord. 

Man blir hungrig också av att fara runt och turista.
Så vi stannade till i Källa ( Strax innan Löttorp) och åt massvis med glass och arbetade någon timme.
Det är mer glass än man orkar, så även om jag kan äta MYCKET. Så fanns det tydligen en botten i mig också.
Jag tycker nog att dessa monsterglassar fungerar bra att dela på två, vissa kanske till och med tre.

.

Men fina och goda var dem.

.

I dag ska jag till Öland igen och jobba med insamlingen till Willefonden. Vet inte om jag hann skriva om den förra veckan. Men ni kan läsa mer om det HÄR

Är ni i Borgholm så kom förbi vetja, det är hoppborgar, ponnyridning, käpphästhoppning och ansiktsmålning.
Det blir kul 🙂

.

0
Kommentera

Följ mig på Instagram också vetja

Hej där.
Nu under sommartid, semester & resor så uppdaterar jag oftare på Instagram. Speciellt på Instastory ( som du kommer till om du klickar på min profilbild, med ringen runt ) Där lägger jag upp frågestunder, videofilmer och annat smått och gott från dagarna som går.
Ni hittar mig HÄR 
.

Igår var vi på Öland och käkade lunch, tog en tur till norra ön och åt på glasscafe.
Magiskt goda och sen så stora glassar man fick. Idag ska jag jobba några timmar sedan funderade jag om vi inte skulle åka till Karlskrona ( Kristianopel ) och ta en fika eller så. Det är alltid extra mysigt där på sommaren.

Men håll utkik, uppdaterar mer & oftare om mina dagar på Instagram.
KLICKA HÄR 

.

0
1 kommentar

Mina böcker

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

 

Godmorgon,

.
Söndag och den 14 Juli säger kalendern. Jag & Charlie har tänkt att packa ihop oss nu efter frukosten och åka över till Öland.
Det är Victoriadagen där ju och det brukar alltid vara trevligt. Vädret är fortfarande lite och si och sådär denna sommaren. Så om ni inte heller grillar varje dag denna sommaren så kanske ni behöver lite mer tips på lättlagad ”inomhusmat”. Nu under en begränsad tid så reas min bok ut till bara 125 :- ( vet dock inte hur länge erbjudandet sträcker sig )

.

 

Köper man 2 böcker så slipper man även frakten.
Så passa på att samfrakta med en vän eller två. 

.

KLICKA HÄR FÖR ATT KÖPA

.

 


Boken innehåller fisk, fågel, kött, korv, färs, vego.
Och även festmat /bjudmat och efterrätter. 

.


De flesta rätterna tar max 20 minuter att laga. 
Lite chokladiga efterrätter, goda pajer och desserter. 

Sen har vi ju min förstfödda 😉 söta ”Pastell-karamell”.
Baka med Godis går också att köpa superbiliigt just nu.
För bara 108 :- blir den din.

.


Biskvier, tårtor, desserter, småkakor och annat gott & blandat. 

Självklart ett helt kapitel med mina bästa kladdkakor.

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA.

.


0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Då bjussar vi på söndagens veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Pannkaksmuffins (veg)
Tisdag Krämig Lax- & sparrisgratäng
Onsdag Kasslergratäng a la LCHF
Torsdag Fyllda tacofrallor
Fredag Grillade Beercanburger

IMG_2634

Det blir cirka 6 stycken av detta recept.

Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar
6 stycken baconremsor

Fyllning: 
1/2 burk soltorkade tomater ( stimla dem)
hackad jalapenos ( efter eget tycke )
riven mild ost

Gör så här:
Rör ihop färsen med fonden & salt och peppar, låt vila medan du förbereder fyllningen. Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar.  Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
Fyll upp med den goda fyllningen och grilla dem, man behöver bara grilla på ena sidan. De blir genomstekta iallafall. Vi satte våra på grillfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna botten

Servera sedan med en god sallad.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Knäckig blåbärspaj

IMG_5839 (1)

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

 

0
4 kommentarer

Smördegspizzor till förrätt

Men hallå där,
Vädret här hemma är lite osäkert just nu, det blir inte alls så mycket grillat som jag hade hoppats.
Men det vänder nog snart (hoppas vi) Fast tills dess är det ju trevligt med inomhus-mat. Prova dessa goda förrättspizzor, busenkelt och gott precis som jag vill ha det.


Du behöver till 4 personer:
4 stycken smördegsplattor
salsasås / pizzasås
2 dl riven mild ost
salami

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Ta fram smördegen och låt den tina. Bred över salsasås och riven ost, toppa med strimlad salami.
Skjuts in i ugnen 15 minuter,

Klart att serveras.


Funkar lika bra till mellis.

0
Kommentera

MITT BÄSTA RECEPT PÅ LASAGNE

Ett av de mest eftersökta recepten på min sajt är min lasagne.
Så därför var det självklart att den skulle få ett eget uppslag i boken. På tal om bok, så har jag fått se första upplagan nu på vår nya bok. Den är så fin att jag blir alldeles varm i hjärtat. Längtar efter att jag ska få visa er den,
.

Lasagne till 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram blandfärs
smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås till lasagne:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du lasagne: 

Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, Chilisåsen och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra  och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!

1
Kommentera

RECEPT PÅ LANGOS

Fredag it is!
Och kanske funderar ni på vad ni ska bjuda på för gott ikväll.
Så har jag ett braigt tips till er. Hemmagjorda Langos , så gott!

.

Fotograf Ulrica Pousette 

 

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis

Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

0
1 kommentar

Gambia i Oktober / November

Hej där, 

Då vart resan bokad och klar!  Gambia i Oktober / November och vi ska även förboka bilturen över till Senegal. Blev då glad att de hade safari så pass nära, och att vi får se oss en skymt av ett till land när vi ändå är på resande fot. Tycker att bila är ett av de bästa sättet att färdas. Då man ser så mycket längst vägen, och kan stanna i lugn och ro och fota.

 


Samtliga bilder lånade från hotellets hemsida.
Ser ut som ett jättetrevligt ställe, eller hur?


Vi bokade bara till frukost, sedan har vi inga direkta planer att hänga på hotellet hela veckan. Utan vi vill ut och se saker, upptäcka, och äta mat utanför hotellområderna. Ser så mycket fram emot maten!
.

Upptäckte också att vi behövde malariaprofylax, det har vi aldrig behövt någon gång tidigare.
Jag har tyckt att det verkar läskigt med biverkningarna.  Men efter att jag googlat en del så verkar det som om många inte ens får några biverkningar. Så vi håller väl tummarna för det !

Vackert så in i norden. 109 dagar kvar till Gambia nu då.
Och som vanligt, ge mig alla era bästaste tips!

Hoppas ni får en härlig torsdag. 

0
17 kommentarer

KYCKLING- & AJVARGRATÄNG

En god och enkel gratäng till kvällens middag?
Varsågoda

Det finns olika sorters ajvar,  jag gillar den starka varianten, men det finns även en mild. 

Du behöver till 4 portioner:
4 stora kycklingfileer
smör att steka i
salt & peppar
2 1/2 sl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk kycklingfond
1/2 dl ajvar
10 cocktailtomater
1 dl riven lagrad ost

Serveras till ris eller couscous

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader. Skär kycklingfileerna i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen med salt & peppar tills den är genomstekt.  Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop grädde, crème fraîche, fond och ajvar och fördela ut över kycklingen. Häll i tomaterna strö över osten och skjuts in i ugnen i 15 minuter.
Strö över ruccola och pinjenötter.
Klart!

5
6 kommentarer