TACOPAJ

Det närmar sig kräfttider nu och vad passar inte bättre då än att komma med tips på goda tillbehör. Pajer har vi flera olika när det bjuds på kräftskiva. För kors i taket, så finns det faktiskt inte dem som är så jätteförtjusta i kräftor.
Så vi brukar bjuda på västerbottenpaj, kantarellpaj och även denna goda tacopajen.
Denna går hem även hos de små familjemedlemmarna 🙂
.Fotograf: Ulrica Pousette / recept från min senaste bok ”Middagstipset”.

.

Det här behöver du till pajdegen :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk

Till fyllningen:
800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross

Topping:
tomater
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
Persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter .

Serveras med en krispig sallad.

3
2 kommentarer

Födelsedagsfest

Hej där,

I går var det inte en lugn sekund på hela dagen.
Vi hade ju kalas för 18 åringen i familjen. Vi var uppe i ottan och sjöng för födelsedagsbarnet med tårta & paket, och sedan har vi fixat med tält, dukning och det där vanliga som hör till när det är kalas.


Vi hann färdigt med nöd och näppe innan folket började droppa in.
Med släkt och vänner var vi över trettio personer, och det bjöds på exotisk planka, kaffe & tårta.
Tyvärr missade jag ( eller hann inte )  att fota, men det var supergott. Thelmas pappa fixade med mat & tårtan då han även jobbar lite med catering. Lyxigt!

I dag var det en nöjd Thelma som vaknade upp 18 år och en dag! Och nu har hon och kompisarna åkt till Växjö igen.
Nu blir det intensiv pluggande för henne några dagar innan det är dags för uppskrivning & uppkörning.
Woop woop 

Här i Kalmar ska allt nu plockas iordning och städas.
Så ja, det är nog det jag kommer göra största delen av dagen.

.
Ska försöka kika förbi bloggen lite senare.
Hej svejs

0
2 kommentarer

HEMMAGJORDA FISKPINNAR

En favorit i många hem och hus är fiskpinnar. I allafall om man frågar barnen i huset.
Och ibland vill man kanske laga lite nyttigare än halvfabrikat, så därför provade jag att göra egna fiskpinnar.
Mycket godare än köpe, såklart!! Och man vet precis vad man får på tallriken.

Fotograf: Ulrica Pousette 

 

För 4 personer behöver du : 
400 gram torskfile
2 ägg
2 dl mjöl + salt
2 dl ströbröd
smör

Gör så här :
Vispa äggen lätt och lägg upp i en djup tallrik, och ta fram en tallrik med mjöl och salta  och ströbröd.  Skär den tinade torskfilen i lagom stora bitar. Och börja med att doppa fisken i mjöl, sen i ägg och sist i ströbrödet och lägg upp de panerade fiskbitarna på en tallrik medan du värmer upp en panna med rikligt med smör.
Stek fiskpinnarna frasiga och fina på varje sida.
och servera med potatismos
.

Skolans kalla dillsås:
4 dl gräddfil
3 msk majonäs
2 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
salt

Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt fram till servering.

3
6 kommentarer

Maybeautys FootMask- TIPS FÖR ATT FÅ LENA & MJUKA FÖTTER

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED MAYBEAUTY

.

Hej,

 

Tänk att det redan är Augusti, och så fort Juni & Juli försvann ändå. Hoppas ni haft och har en lika härlig sommar som jag! Ett av mina längsta och samarbeten på den här sajten har jag haft med Maybeauty, och det för att jag verkligen gillar deras produkter. Det gör stor skillnad, och man märker av resultatet snabbt. Som deras Foot Mask. Jag vet att ni också är många som uppskattar dessa busenkla och smidiga masker.

Kanske har ni precis som jag har i Kalmar utsatt fötterna för massa sol, bad och springa runt barfota i trädgården. Detta märks ju snabbt av på fossingarna. Man blir torr, fnasig och får förhårdnader, och det vill man råda bot på.

Så det blev en omgång av denna behandling.
Sätt fötterna i ett fotbad i tio minuter. Klipp sedan upp ”strumporna” och trä på dem, fäst dem med tejpremsorna.
.

Sedan låter du maskerna verka i cirka 90 minuter. Perfekt att unna sig en avkopplande stund med ett bra magasin, eller en kopp kaffe framför tv:n.
När tiden gått, ta av dem och skölj noga bort krämen efteråt. Inom 3-7 dagar kommer du sedan tappa all död hud. 
Nu passar jag på att varnar känsliga läsare.
Rulla inte ner om du är kvackelmagad. Men så här ser det ut när den döda huden trillar av.
Och under är bara den lena mjuka som kommer fram. Man ska inte dra bort huden, utan låta allt ske i egen takt. För att skynda på processen kan man ta en fotbad då och då efter behandlingen.


Och resultatet då?
Jo, mjuka lena fossingar som klarar att sola, bada och springa lite mer barfota i sommargräset.
Och nu har ni turen att få en rabattkod av mig. Med koden ”jenny30augusti” får ni 30 % rabatt på dessa.
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ERBJUDANDET
.

Ordinarie pris är 249 kr men Ni får den för 174 kr

0
Kommentera

<3

.

Forget the butterflies,
I feel the whole zoo when I am with you.

.

0
12 kommentarer

Veckomatsedel

Tjingeling, 
Hoppas ni fått en härlig start denna söndag.
Jag ville bara kika förbi er med lite tips på veckomatsedel

Måndag: Pestopasta med sparris och valnötter
Tisdag Somrig sallad med varmrökt lax & kräftor
Onsdag Kasslerstroganoff med ris
Torsdag Godaste lasagnen
Fredag Krämig biffstroganoff

Det här behöver du till 4 personer:
smör
800 gram lövbiff
4 msk tomatpure
3 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche

Gör så här:
Strimla lövbiffen i cm långa längder.
Hetta upp en stekpanna och fräs köttet tills det får färg. Rör ner tomatpure och fräs runt.
Vänd i vattnet och låt sjuda på svag värme i 1 1/2 – 2 timmar med lock. Nästan allt vattnen ska ångats bort.
Då vänder du i oxfond, soja grädde och crème fraîche.
Låt allt sjuda ihop servera sedan med kokt potatis och en god sallad.

* * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Nutellabakelser med jordnötssmör

Till 6 bakelser:
6 rektangulära smördegsplattor
nutella
jordnötssmör

1 uppvispat ägg
flagad mandel
florsocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.


Kavla ut de tinande smördegsplattorna något.
Klicka ut en matsked nutella eller två på långsidan. Och även en klick med jordnötssmör. 
Rulla ihop dem med ”öppningen nedåt.
Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.
Skjuts in i ugnen i 15 minuter eller tills bakelserna fått en vacker färg.

Klart att servera.
Låt dem svalna något, men servera dem ljumna

0
Kommentera

Jennys Havrekakor

Kikar förbi med ett smarrigt kakrecept. Ingredienser som nästan alltid finns hemma i skafferiet.
Kanske vill du baka dem redan idag? 
.
Cirka 20 kakor

3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
Garnering:
100 g mörk choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör samman till en deg.  Forma till en rullad längd. Dela längden i cirka 20 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda dem mitt i ugnen 15-20 minuter.  Smält chokladen i micron ( eller över vattenbad ). Ringla chokladen över kakorna med en liten sked.

3
6 kommentarer

Citronsorbet

Syrliga efterrätter är bland det godaste som finns på sommaren.
Och när jag köper glass på stan så köper jag gärna fräscha sorbeter. Nu ville jag prova att göra egen med smak av citron.
Den blev supergod! Receptet lånade jag från Jamie Olivers.
Tack!

Du behöver: 
200 gram socker
2 dl vatten
2 st citroner, pressade
1 st citronskal
1 msk mascarponeost, rågad

Gör så här:
Ta fram en låg form på 20–25 cm och sätt den i frysen. Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter tills sockerlagen är klar. Ta av från värmen och låt svalna ca 15 minuter. Tillsätt citronsaft och citronskal och därefter mascarponen. Rör om tills det är helt blandat. Smaka av. Om citronerna är mycket sura kan det behövas lite mer socker. Häll blandningen i den frysta formen och ställ tillbaka i frysen igen. Ta fram den efter ungefär 1 timme och rör om med en gaffel. Fortsätt att röra om en gång i timmen de närmaste tre timmarna, sedan är den färdig att servera.

2
3 kommentarer

Poolhäng

God eftermiddag,

.
Här har jag stått i köket och bakat och lagat mat sedan sist jag uppdaterade. Vädret har ju inte varit det bästa över Kalmar idag.
Men det struntade tydligen töserna i, så medan jag har bakat här i köket så har de badat. Så där fick jag ingen hjälp med varken kakorna eller matlagningen.

.
.

Elsa & Nomi, bästisar sedan Växjö.

”Mamma, ta bilder när vi springer & hoppar i”.

Jajamän. 
Sen avslutade med värmande spabad, innan det var mat.
Jag vet inte hur det är med er andra som har bubbelkopp, använder ni era bubblor mycket? Vi gör typ aldrig det, tycker det dånar alldeles för mycket. Jag vet när vi letade efter spabad så kollade man mycket efter vilka som hade mest bubblor, så meningslöst egentligen… Haha…

Klockan närmar sig fem och jag hade behövt att åka till affären en sväng.
Orkar egentligen inte trängas i mataffären just nu , men det är väl lika bra att svida om från myskläderna och köra in till stan.

På återseende bloggisar.

1
4 kommentarer

HJORTRONKAKOR



Tjingeling raringar,

Hur har ni det idag? Bra hoppas jag. Här är huset fullt av barnen och deras vänner. Nomi hade en sleepover med en kompis från Växjö, hon ska stanna tills i morgon. Så härligt med sommarlov, sovmornar, sena frukostar, inga bestämda mattider, och alla kvällsbad. Men idag regnar det över Kalmar, (bilden är tagen tidigare i somras )
Så även om det inte är så bra badväder så är det iallafall härligt bakväder! Vi ska ställa oss och baka lite småkakor här idag, jag och tjejerna.
Återkommer med dem senare.

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl valfri sylt ( te.x hjortron )

Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svala innan du skär upp kakan i bitar

 

0
Kommentera