Jennys Havrekakor

Kikar förbi med ett smarrigt kakrecept. Ingredienser som nästan alltid finns hemma i skafferiet.
Kanske vill du baka dem redan idag? 
.
Cirka 20 kakor

3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
Garnering:
100 g mörk choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör samman till en deg.  Forma till en rullad längd. Dela längden i cirka 20 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda dem mitt i ugnen 15-20 minuter.  Smält chokladen i micron ( eller över vattenbad ). Ringla chokladen över kakorna med en liten sked.

3
6 kommentarer

Citronsorbet

Syrliga efterrätter är bland det godaste som finns på sommaren.
Och när jag köper glass på stan så köper jag gärna fräscha sorbeter. Nu ville jag prova att göra egen med smak av citron.
Den blev supergod! Receptet lånade jag från Jamie Olivers.
Tack!

Du behöver: 
200 gram socker
2 dl vatten
2 st citroner, pressade
1 st citronskal
1 msk mascarponeost, rågad

Gör så här:
Ta fram en låg form på 20–25 cm och sätt den i frysen. Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter tills sockerlagen är klar. Ta av från värmen och låt svalna ca 15 minuter. Tillsätt citronsaft och citronskal och därefter mascarponen. Rör om tills det är helt blandat. Smaka av. Om citronerna är mycket sura kan det behövas lite mer socker. Häll blandningen i den frysta formen och ställ tillbaka i frysen igen. Ta fram den efter ungefär 1 timme och rör om med en gaffel. Fortsätt att röra om en gång i timmen de närmaste tre timmarna, sedan är den färdig att servera.

2
1 kommentar

Poolhäng

God eftermiddag,

.
Här har jag stått i köket och bakat och lagat mat sedan sist jag uppdaterade. Vädret har ju inte varit det bästa över Kalmar idag.
Men det struntade tydligen töserna i, så medan jag har bakat här i köket så har de badat. Så där fick jag ingen hjälp med varken kakorna eller matlagningen.

.
.

Elsa & Nomi, bästisar sedan Växjö.

”Mamma, ta bilder när vi springer & hoppar i”.

Jajamän. 
Sen avslutade med värmande spabad, innan det var mat.
Jag vet inte hur det är med er andra som har bubbelkopp, använder ni era bubblor mycket? Vi gör typ aldrig det, tycker det dånar alldeles för mycket. Jag vet när vi letade efter spabad så kollade man mycket efter vilka som hade mest bubblor, så meningslöst egentligen… Haha…

Klockan närmar sig fem och jag hade behövt att åka till affären en sväng.
Orkar egentligen inte trängas i mataffären just nu , men det är väl lika bra att svida om från myskläderna och köra in till stan.

På återseende bloggisar.

1
4 kommentarer

HJORTRONKAKOR



Tjingeling raringar,

Hur har ni det idag? Bra hoppas jag. Här är huset fullt av barnen och deras vänner. Nomi hade en sleepover med en kompis från Växjö, hon ska stanna tills i morgon. Så härligt med sommarlov, sovmornar, sena frukostar, inga bestämda mattider, och alla kvällsbad. Men idag regnar det över Kalmar, (bilden är tagen tidigare i somras )
Så även om det inte är så bra badväder så är det iallafall härligt bakväder! Vi ska ställa oss och baka lite småkakor här idag, jag och tjejerna.
Återkommer med dem senare.

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl valfri sylt ( te.x hjortron )

Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svala innan du skär upp kakan i bitar

 

0
Kommentera

SPAGETTI MED KYCKLING & BACONSÅS

För er som tar en paus från grillen ikväll så vill jag tipsa om denna grymma pastarätt.
Med kyckling och bacon i en krämig sås.

Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar

Serveras med pasta & en krispig sallad

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.  Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.

Servera genast.

2
1 kommentar

Grillkvällar & kylskåpstömning

Innan det är dags att fylla på kyl och frys igen så har jag alltid en liten kylskåpstömning.
Och denna gången blev det ju en mindre festmåltid. Med spett av korv, svamp & paprika och sedan mina marinerade revben. Ni måste prova dessa.

Det här behöver du:
4 msk tomatpuré
3 msk rapsolja
1 msk vatten
5 msk flytande honung
1 tsk chilipulver
2 cm finriven ingefära
1 klyfta pressad vitlök
1 krm salt
3 msk kinesisk soja

Gör så här
Rör ihop allt och pensla över köttet.
Låt gärna dra sig i kylen någon timme innan det grillas.

0
2 kommentarer

Helgens brunchutflykt

Hej där,

.
I helgen var vi runt lite både i Kalmar & Borgholm. Käkade lunch, åt en och annan glass och mest bara strosat runt och kollat in folket. När man så fina sommarstäder, så är det inte synd att turista mer på hemmaplan.
Hemester med andra ord. Fina små gränder i Kalmar, som vi promenerade igenom innan vi nådde ”brunchstället”

.

Det finns några olika ställen som har Brunch eller Frunch här i Kalmar. Detta provade vi på Park Hermina, och om jag ska jämföra detta med ”Kallskänken” där jag brukar äta. Så rekommenderar jag varmt kallskänken, de kostar hälften så mycket och de har en ”riktigt” brunchmeny med bröd, yougurt, juicer, våfflor och till och med smörgåstårta. Men det beror kanske på vad man gillar.

Det var inget fel på denna tallriken, den gick ner. Men det är kanske mer en lunchbuffe i mina ögon, än en brunchbuffe.
Men vi vart mätta när vi rullade ut därifrån. Fast man sparar alltid en liten extra plats för efterrätten. Fick bli lite kulglass från glassbussen.

.

Planerna i dag är inte stora, det är varmt och kvavt ute. Så det lutar åt chill vid poolen.
Och lättar det upp lite så kör vi nog en grill till kvällen.

Hoppas ni har en riktigt fin Måndag.

0
Kommentera

Får det lov att vara lite kladdkaka?

 

Gomorron raringar,
.
Hur är läget denna måndag? Har ni kanske börjat jobba efter semestern, eller har ni en hel härlig vecka kvar?
Vilket som så är det alltid gott med fika, både hemma & på jobbet. Och något som finns gott om på denna sajten är kladdkakor. Mintiga, chokladiga, vita, med bär eller annat gott.
Här nedan kommer ett urval, och vill ni ha fler att välja på så bläddrar ni igenom hela kategorin HÄR

.


Klicka här för att komma till recept

.


Klicka här för att komma till recept 

.

Pollykladdkaka, recept finns här

.

Kärlekmumskladdkaka, recept finns här.

Kladdkaka med nougatganache

Centerkladdis, recept finns här.

.

Bountykladdkaka, recept finns här 


Färgglad kladdis

Klicka här för att komma till recept

0
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Måndag: Grekisk sallad ( veg )
Tisdag: Grillade fiskknyten med potatis
Onsdag: Färgglad falukorv i ugn
Torsdag Järpar med tomat & persilja
Fredag Lax med kräfttzatziki

IMG_1797

Du behöver till 4 portioner :
4 bitar lax
salt & dill
smör

Servera med färskpotatis

Recept kräfttzatziki:

2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )

Bra att ha: Kaffefilter

Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill-  Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.
Klart.

Stek/ grilla fisken med salt & dill
servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.

* * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Blåbärskladdkaka med vit choklad

IMG_8686 (1)

Det här behöver du: 
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl blåbär

Blåbärsgrädde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 1/2 dl blåbär
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.

Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Fördela ut blåbären över smeten och tryck ner dem lite försiktigt med handen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 27 minuter. Märker du att den får för mycket färg, lägg lite folie över under gräddningstiden. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 4-5 timmar i kylskåp eller gärna över natten. Blåbärsgrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.

 

0
Kommentera

LÖRDAGSGODIS


Äntligen Lördag 😉

Tjingeling. 
Startade dagen med en sovmorgon som hette duga. Finns knappt något härligare än att få sova utan att bli väckt av klockan.
Frukosten åt vi på bryggan, men vädret är inte alls lika bra som igår. Så det blir inget poolhäng idag, utan det får bli en sväng över till Öland. Ta en glass och kika lite på folket.

Längtar redan till ikväll har ett avsnitt som väntar på mig ( senaste av Handmaids tales ) och så denna gigantiska godispåse.
Me like!

0
4 kommentarer