Lunch- & fikadejt

Hej hej, 

jag vet att ni tycker att jag har varit lite ”off” här i sommar. Och som ni säkert förstod, så hade det ju sina förklaringar. Jag har ju träffat världens finaste kille å de då va. Naaaaw, och jag erkänner att det har varit lite svårt att koncentrera sig till hundra procent på jobbet då, när allt man vill göra är att bara hänga med honom. Men jag ska bättra mig, redan nu på måndag är det vanligt jobbschema igen!

.
Och vad har jag haft för mig idag undrar ni då säkert?

Jo, jag åkte över till Öland och tog en lunchdejt & fikadejt med Ingela.
.

Jag har ätit på alla restauranger i Borgholm denna sommaren, ville prova något nytt.
Så vi åkte upp till slottsruinen, och åt på restaurangen där på höjden.
Superfin utsikt om vädret är rätt.
,
Jag tog in en kycklingsandwich, mest för att jag var sugen på pommes å bea.
Har typ levt på det i sommar, detta är ännu en anledning till att det ska bli trevligt med vanliga vardagsrutiner igen.
Hemlagad husmanskost! Maj gadd så jag saknar det.
.
Ingela tog en räksallad.

och jag hamnade på bild.
Lyckades visst matcha kaffekoppen med min turkosa tröja.

Vi avslutade skvallerstunden med en fika,
valde mellan silviakaka & bountykaka. Å det blev det senare.

Ja, en trevlig eftermiddag minsann.
Sedan stressade jag hem för att skjutsa Nomi till ridningen och snart ska jag in till stan och hämta Melvin & hans kompisar.

Hoppas ni haft en finfin torsdag.

0
16 kommentarer

FLÄSKFILEGRYTA MED SAMBAL OELEK

Tips på en god fredagsmiddag.
Fläskfilegryta som du serverar med ugnsrostade rotgrönsaker.

.

Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.

Gör så här: 
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker

26
1 kommentar

LCHF PIZZA

Här kommer en busenkel LCHF-pizza

Räcker till 1 – 2 personer, beroende på hur hungrig man är.

Det här behöver du till en stekpanna :
4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar

Topping:
1/2 msk chilisås + 1 tsk tomatpure
ost
1 dl färdigstekt tacofärs
gul lök
jalapenos
.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen) med lite olja
Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Blanda ihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela ost, tacofärs, skivad lök  & jalapenos  och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.

Färdig att servera med lite god sallad.

2
1 kommentar

Färsbiffar med grönpeppar

Nu när hösten närmar sig så blir man allt mer sugen på att stå och laga mat inomhus.
Här kommer riktigt goda biffar med smak av grönpeppar.

Till 8 biffar behöver du: 
800 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
2 msk grönpeppar finhackad
1 st ägg
.

Till såsen: 
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
1 msk oxfond
2 msk hel grönpeppar
1 tsk lingonsylt
:

Gör så här: 
Blanda färs, grädde, salt, grönpeppar och ägg. Rör ihop tills allt är väl blandat. Forma till 8 stora biffar alternativt 16 små.
Stek biffarna i omgångar i smör tills de är genomstekta. Mät upp alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt sjuda upp. Servera detta med kokt potatis eller potatismos.

Smaklig måltid.
.

5
4 kommentarer

Linsgryta som hela familjen kommer gilla

Måndag och idag är vi många som äter köttfritt.
Har ni inte provat denna linssoppa innan så tycker jag att ni ska göra det nu.
.Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 finriven morot
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
1 nypa strösocker
2 1/2 dl röda linser ( torra )
8 dl- 1 liter vatten
1 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
1/2 – 1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
peppar

Gör så här:
Skala & hacka löken, finriv moroten, och hacka vitlöken.
Fräs detta i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpure & fräs runt under omrörning.
Vänd ner krossade tomater, 1 liter vatten, socker, sköljda linser, sambal oelek, chilisås. Låt sjuda upp i 10- 15 minuter.
Vill du ha den mindre fyllig spä på med ytterligare lite vatten,
Smaka sedan av med vinäger, salt & peppar

Serveras med en klick creme fraiche
och ostsmörgåsar.

0
1 kommentar

LAXPLANKA MED RÄKOR

Kanske tips på den kommande söndagsmiddagen?

Fotograf: Ulrica Pousette. Recept från min senaste bok ”Middagstipset”.
.

Det här behöver du till 4 st Laxplanka:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)

4 fina färska laxbitar
Kokad sparris ( både grön & vit)
citron
färsk dill
handskalade räkor

Citronsåsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
2 msk nypressad citronsaft

Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen.

Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.  Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen. Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskapade stora räkor.

Smaklig spis. 

1
3 kommentarer

Köttbullar med chilicheese

Hellu, 
I dag regnar det som bara den över Kalmar. Trist eftersom det är massa jippon på stan idag. Men det blir lättare att motiveras med en heldag av matlagning & bakning inomhus 😉 Och även korrläsningen av den kommande boken känns lättare när det inte är sol. Så lite fördelar finns det med dåliga väder.

.

Dessa köttbullar rullade jag ihop till lunchen. Kan man någonsin tröttna på köttbullar? 
Nix, tror inte det.

Det här behöver du till 4 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar

.

Fyllning: ost i små kuber & hackad jalapenos

.

Gör så här: 
Rulla och fyll upp köttbullarna. Jag rullar dem, plattar till dem med tummen och fyller med några små bitar i varje. Nyper ihop dem och rullar ihop dem. Stek dem sedan i smör, tills de är genomstekta.

.

0
2 kommentarer

KRÄMIG LAXPASTA


Här kommer en riktigt smarrig laxrätt
 som fredagstipset.

Smaklig spis. 
Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min senaste bok ”Middagstipset”

Det här behöver du till 4 personer:
1 gul lök
500 gram laxfile ( gärna halvtinad )
smör att steka i
3 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 kruka finhackad dill
2 msk konc. hummerfond
2 msk färskpressad citronsaft
salt & citronpeppar

Serveras med : valfri pasta

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Gör under tiden laxröran. Finhacka löken, skär fisken i kuber cirka 1,5 cm * 1,5 cm.
Hetta upp en panna med smör och fräs löken mjuk. Vänd ner laxen och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt crème fraîche, grädde, dill, fond, citronsaft, och låt sjuda upp.
Smaka av med salt & citronpeppar.
Vänd försiktigt ner såsen över pastan, vänd om och servera med valfria grönsaker.

19
4 kommentarer

NYSTÄDAT OCH BLOMMOR ÖVERALLT

Go´ eftermiddag bloggisar,
.
I dag skiner solen över Kalmar, så himla härligt.
Gårdagen ägnades åt kontorsjobb och storstädning…. Mest storstädning, så jag har massa jobb att ta igen idag.
Denna veckan blir det sena kvällar för att komma ikapp. Det märks även nu på mailen att många är tillbaka efter semestern, det plingar till med nya mail nu i väldans fart.


Nystädat och blommor överallt kommer jag få njuta av i helgen iallafall.
Thelma fick massor av buketter när hon fyllde, så nu står det blommor i alla rum å vrår.
Inte mig emot.

Söta polkagrisfärgade blommor.

Men nu knorrar magen, så jag behöver slänga i mig en lunch innan det är dags att dyka ner i kontorsjobb igen.

Vad käkade ni till lunch idag? Rester i matlådan eller kanske rent av utemat?
Berätta! 🙂

0
9 kommentarer

BANANA SPLIT

En klassiker som man bara inte kan tröttna på!
Enkelt att bjuda på och så himla goooood!

Blanda härligheterna i en skål och servera : 

banan
glass
vispad grädde
chokladdoppade jordgubbar
kex, rån , maränger
chokladsås
stössel

0
1 kommentar