Hellu,
I dag regnar det som bara den över Kalmar. Trist eftersom det är massa jippon på stan idag. Men det blir lättare att motiveras med en heldag av matlagning & bakning inomhus 😉 Och även korrläsningen av den kommande boken känns lättare när det inte är sol. Så lite fördelar finns det med dåliga väder.
.
Dessa köttbullar rullade jag ihop till lunchen. Kan man någonsin tröttna på köttbullar? Nix, tror inte det.
Det här behöver du till 4 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar
.
Fyllning: ost i små kuber & hackad jalapenos
.
Gör så här:
Rulla och fyll upp köttbullarna. Jag rullar dem, plattar till dem med tummen och fyller med några små bitar i varje. Nyper ihop dem och rullar ihop dem. Stek dem sedan i smör, tills de är genomstekta.
Här kommer en riktigt smarrig laxrättsom fredagstipset.
Smaklig spis. Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min senaste bok ”Middagstipset”
Det här behöver du till 4 personer: 1 gul lök 500 gram laxfile ( gärna halvtinad )
smör att steka i
3 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 kruka finhackad dill
2 msk konc. hummerfond
2 msk färskpressad citronsaft
salt & citronpeppar
Serveras med : valfri pasta
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Gör under tiden laxröran. Finhacka löken, skär fisken i kuber cirka 1,5 cm * 1,5 cm.
Hetta upp en panna med smör och fräs löken mjuk. Vänd ner laxen och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt crème fraîche, grädde, dill, fond, citronsaft, och låt sjuda upp.
Smaka av med salt & citronpeppar.
Vänd försiktigt ner såsen över pastan, vänd om och servera med valfria grönsaker.
Go´ eftermiddag bloggisar, .
I dag skiner solen över Kalmar, så himla härligt.
Gårdagen ägnades åt kontorsjobb och storstädning…. Mest storstädning, så jag har massa jobb att ta igen idag.
Denna veckan blir det sena kvällar för att komma ikapp. Det märks även nu på mailen att många är tillbaka efter semestern, det plingar till med nya mail nu i väldans fart.
Nystädat och blommor överallt kommer jag få njuta av i helgen iallafall.
Thelma fick massor av buketter när hon fyllde, så nu står det blommor i alla rum å vrår.
Inte mig emot.
Söta polkagrisfärgade blommor.
Men nu knorrar magen, så jag behöver slänga i mig en lunch innan det är dags att dyka ner i kontorsjobb igen.
Vad käkade ni till lunch idag? Rester i matlådan eller kanske rent av utemat?
Berätta! 🙂
Det närmar sig kräfttider nu och vad passar inte bättre då än att komma med tips på goda tillbehör. Pajer har vi flera olika när det bjuds på kräftskiva. För kors i taket, så finns det faktiskt inte dem som är så jätteförtjusta i kräftor.
Så vi brukar bjuda på västerbottenpaj, kantarellpaj och även denna goda tacopajen.
Denna går hem även hos de små familjemedlemmarna 🙂
.Fotograf: Ulrica Pousette / recept från min senaste bok ”Middagstipset”.
.
Det här behöver du till pajdegen : 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk
Till fyllningen: 800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter .
I går var det inte en lugn sekund på hela dagen.
Vi hade ju kalas för 18 åringen i familjen. Vi var uppe i ottan och sjöng för födelsedagsbarnet med tårta & paket, och sedan har vi fixat med tält, dukning och det där vanliga som hör till när det är kalas.
Vi hann färdigt med nöd och näppe innan folket började droppa in.
Med släkt och vänner var vi över trettio personer, och det bjöds på exotisk planka, kaffe & tårta.
Tyvärr missade jag ( eller hann inte ) att fota, men det var supergott. Thelmas pappa fixade med mat & tårtan då han även jobbar lite med catering. Lyxigt!
I dag var det en nöjd Thelma som vaknade upp 18 år och en dag! Och nu har hon och kompisarna åkt till Växjö igen.
Nu blir det intensiv pluggande för henne några dagar innan det är dags för uppskrivning & uppkörning.
Woop woop
Här i Kalmar ska allt nu plockas iordning och städas.
Så ja, det är nog det jag kommer göra största delen av dagen.
.
Ska försöka kika förbi bloggen lite senare.
Hej svejs
En favorit i många hem och hus är fiskpinnar. I allafall om man frågar barnen i huset.
Och ibland vill man kanske laga lite nyttigare än halvfabrikat, så därför provade jag att göra egna fiskpinnar.
Mycket godare än köpe, såklart!! Och man vet precis vad man får på tallriken.
Fotograf: Ulrica Pousette
För 4 personer behöver du :
400 gram torskfile
2 ägg
2 dl mjöl + salt
2 dl ströbröd
smör
Gör så här :
Vispa äggen lätt och lägg upp i en djup tallrik, och ta fram en tallrik med mjöl och salta och ströbröd. Skär den tinade torskfilen i lagom stora bitar. Och börja med att doppa fisken i mjöl, sen i ägg och sist i ströbrödet och lägg upp de panerade fiskbitarna på en tallrik medan du värmer upp en panna med rikligt med smör.
Stek fiskpinnarna frasiga och fina på varje sida.
och servera med potatismos
.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED MAYBEAUTY
.
Hej,
Tänk att det redan är Augusti, och så fort Juni & Juli försvann ändå. Hoppas ni haft och har en lika härlig sommar som jag! Ett av mina längsta och samarbeten på den här sajten har jag haft med Maybeauty, och det för att jag verkligen gillar deras produkter. Det gör stor skillnad, och man märker av resultatet snabbt. Som deras Foot Mask. Jag vet att ni också är många som uppskattar dessa busenkla och smidiga masker.
Kanske har ni precis som jag har i Kalmar utsatt fötterna för massa sol, bad och springa runt barfota i trädgården. Detta märks ju snabbt av på fossingarna. Man blir torr, fnasig och får förhårdnader, och det vill man råda bot på.
Så det blev en omgång av denna behandling.
Sätt fötterna i ett fotbad i tio minuter. Klipp sedan upp ”strumporna” och trä på dem, fäst dem med tejpremsorna.
.
Sedan låter du maskerna verka i cirka 90 minuter. Perfekt att unna sig en avkopplande stund med ett bra magasin, eller en kopp kaffe framför tv:n.
När tiden gått, ta av dem och skölj noga bort krämen efteråt. Inom 3-7 dagar kommer du sedan tappa all död hud.
Nu passar jag på att varnar känsliga läsare.
Rulla inte ner om du är kvackelmagad. Men så här ser det ut när den döda huden trillar av.
Och under är bara den lena mjuka som kommer fram. Man ska inte dra bort huden, utan låta allt ske i egen takt. För att skynda på processen kan man ta en fotbad då och då efter behandlingen.
Och resultatet då?
Jo, mjuka lena fossingar som klarar att sola, bada och springa lite mer barfota i sommargräset.
Och nu har ni turen att få en rabattkod av mig. Med koden ”jenny30augusti” får ni 30 % rabatt på dessa. KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ERBJUDANDET
.
Ordinarie pris är 249 kr men Ni får den för 174 kr
Det här behöver du till 4 personer:
smör
800 gram lövbiff
4 msk tomatpure
3 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
Gör så här:
Strimla lövbiffen i cm långa längder.
Hetta upp en stekpanna och fräs köttet tills det får färg. Rör ner tomatpure och fräs runt.
Vänd i vattnet och låt sjuda på svag värme i 1 1/2 – 2 timmar med lock. Nästan allt vattnen ska ångats bort.
Då vänder du i oxfond, soja grädde och crème fraîche.
Låt allt sjuda ihop servera sedan med kokt potatis och en god sallad.
* * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Nutellabakelser med jordnötssmör
Till 6 bakelser:
6 rektangulära smördegsplattor
nutella
jordnötssmör
1 uppvispat ägg
flagad mandel
florsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Kavla ut de tinande smördegsplattorna något.
Klicka ut en matsked nutella eller två på långsidan. Och även en klick med jordnötssmör.
Rulla ihop dem med ”öppningen nedåt.
Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.
Skjuts in i ugnen i 15 minuter eller tills bakelserna fått en vacker färg.
Klart att servera.
Låt dem svalna något, men servera dem ljumna