Onsdag it is,
och jag måste in till stan och laga min telefon för femtioelfte gången på en månad. Man märker hur mycket man vanligtvis använder mobilen, när man är utan den. Galet egentligen. Jag borde införa ett mobilförbud hemma om kvällarna…. Men gissar att det röstas ner av resten av familjen. Haha. Förresten, jag efterlyste ju tips på trevliga Glampingar på Instastory, och nu har vi boka en sådan i helgen. Glamping är alltså ett lite lyxigare Campingtält. Så missa inte att hänga med oss på det. HÄR kan ni följa alla uppdateringar på Instagram
.
Många av er letar smarriga tips till helgens kräftskiva. Här kommer ett till!
En form på 24-25 cm: 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten 125 gram smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Dekorera den kalla pajen med röd kaviar.
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter (Beror på ugn ) Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Detta hade jag som cravings när jag var gravid första gången. ( Ett av alla cravings 😉 )
Raggmunkar, stekta i rikligt med smör. Så himlans gott va´?
Det är ju dessutom enkelt att göra, och billigt.
Borde definitivt laga detta oftare.
Fotograf: Ulrica Pousette. Recept från min bok ”Middagstipset”
.
Det här behöver du till 4-5 personer:
10 stora potatisar fast sort ( minst 800 gram )
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt
smör till stekning
Gör så här:
Skala & riv potatisen grovt ner i en bunke. Vispa ut mjölet med lite mjölk i taget till en klumpfri smet, och vispa ner resten av mjölk och ägg, salt. Blanda ihop mjölksmeten med de rivna potatisen. Hetta upp stekpanna med smör ( gärna två pannor om du har) och stek två laggar i taget i respektive stekpanna. Några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
Serveras sedan med rårörda lingon
Har ni hunnit ge er ut i skog och mark och plocka några kantareller ?
Jag tillhör ju dem som aldrig hittar några, iallafall inte äkta kantareller. Ni kan ju läsa HÄR, om mitt stora ”skogsfynd” jag gjorde för några år sedan.
*
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna. Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Och under tiden kan du göra fyllningen. Lägg ner den rensade svampen i en varm stekpanna och låt vätskan försvinna, lägg sedan ner ett par msk smör och tills svampen fått lite färg. Pudra över mjölet och rör om tillsätt vätskan under omrörning, och låt sjuda upp till önskad konsistens. Ta bort från värmen och rör ner osten, smaka av med salt och peppar.
Ställ sedan in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, eller tills pajen fått en vacker färg.
Idag är sista dagen innan barnen börjar skolan. Så de fick bestämma vad vi skulle hitta på.Valet föll på simhallen, dock inte Kalmars äventyrsbad. Utan vi styr kosan mot Mönsterås, har inte varit där sedan Jacob & Thelma var små. Så det ska bli kul att besöka.
Här kommer den goda Ost & Skinkpajen som det bjöds på under lördagens kräftskiva. Byt ut skinkan mot Halloumi så blir den vegetarisk. Det här behöver du: 3 dl vetemjöl 100 gram smör 3 msk kallt vatten 100 g rökt skinka 3 dl riven ost med smak 3 ägg 3 dl mjölk 1/2 tsk salt 1 krm peppar 1/2 tsk paprikapulver
Gör så här:
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Sänk värmen till 200°C. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
Ni som följer på Instastory vet ju att vi hade kräftskiva här igår på bryggan.
En sådan där tidig kräftskiva som startade klockan fyra, och slutade klockan åtta. Bästa sort när det är småbebisar med som vill hem och sova i tid.
Vi pyntade med kräftlampor, girlanger och färgglada servetter innan gästerna dök upp.
Och dukade såklart med haklappar, kräfthattar och serpentiner.
.
Som oftast till kräftskiva ( jul, midsommar och påsk ) fick jag på min lott att göra skagencheesecake.
Denna är så lätt att förbereda och försvinnande god.
.
Pajer i olika smaker. ( Recept kommer )
–
Barnbordet där det inte serverades så mycket kräftor.
Istället åt de mer köttbullar, korv & nuggets.
.
Tobias bakade eget focacciabröd.
Mums! En liten del av släkten som fastnade på bild.
Småkusinerna tycker alltid att det är lika roligt när de äldre kusinerna kommer på kalasen.
Fanny med Walter. Han ska döpas om två veckor så då är det dags för kalasligheter igen.
.
Försökte få en bild på alla ”barnen” på bryggan. Svårt att få alla att titta in samtidigt i kameran.
Melvin hann dock smita undan från fotograferingen. Haha.
Ja det var årets kräftskiva det.
I dag blir det att plocka, städa och inventera barnens garderober inför skolstarten på tisdag.
Du behöver till 4 personer:
8 skinkschnitzlar
8 skivor ost
8 bitar rökt skinka
smör
2 vispade ägg
3 dl ströbröd
salt & peppar
serveras med ugnbakade rotfrukter och lite krispiga grönsaker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, skala och klyfta upp rotfrukterna, strö över rapsolja och pudra över ströbröd & flingsalt. Ströbrödet gör klyftisarna extra krispiga & goda. Ställ in i ugnen, i cirka 30 – 40 minuter- tills de är klara. Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. Lägg två skivor ost och en skinkbit på hälften av dem och lägg den andra skinkschnitzeln över. Salta & peppra. Hetta upp en stekpanna med smör, vänd bägge sidor i det uppvispade ägget, och sedan i ströbrödet och lägg ner i stekpannan. Stek varje sida på medellåg värme för att det inte ska brännas.
När schnitzlarna är genomstekta servera genast med klyftpotatis, sallas, en bit citron
och en god bearneiesås.
.
* * * * * * * * * * *
.
Kladdkaka med lingon & kolakräm
Det här behöver du:
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 1/2 dl lingon ( jag hade frysta)
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten. Strö över lingon och fyll på med resten av smeten. Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter.
Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet över natten.
Jag gillar när man kan ta till vara på maten, och slippa kasta i onödan.
Denna riskompott är gjord av gårdagens överblivna ris, och det blev en perfekt vegetarisk rätt som gick hem hos barnen.
Bara tre ingredienser, mums för både mage och plånbok.
Detta behöver du:
ris för 4 personer
1 burk med röd pesto
kokt broccoli
Gör så här:
Rör ihop ris & pesto , skär ner broccolin och servera.
Mumsigt och enkelt.
Tjingeling, .
I dag har jag uträttat ärenden på stan, lagat mat och handlat. Imorgon vankas det kräftskiva här hemma på bryggan med hela tjocka släkten. Ett stort knytkalas fick det bli, det är det bästa när man blir många. Och nu har jag lagat färdigt mina rätter, så nu kunde jag glida ner i soffan en stund och lata mig.
Lunchen käkade vi inne i stan efter att ha sprungit runt i massa butiker. Sen spelar det ingen roll hur mätt man är. Man sparar alltid en extra plats för en liten efterrätt. Så en glass fick det bli innan vi åkte hem igen.
.
Snart blir det seriemaraton, med chips & snacks. Har hunnit smälta glassen 😉
Såg sista delen av Handmaids Tale igår, så nu har vi precis hittat en ny serie att följa.
.
Godkväll i stugorna,
Tittar förbi med denna fina bilden på svanfamiljen. De är här varje år, eller iallafall för tredje året i rad nu.
Ja, torsdagkväll nu, och det är inte många dagar kvar på sommarlovet 2019. På tisdag börjar ”småttingarna” skolan igen. Och inte heller är de särskilt små heller längre, Melvin börjar ju 8:an och Nomi börjar 5:an. Men vi känner oss tankade på energi efter detta lovet, vi har hittat på så mycket roliga saker, haft grillkvällar, vänner på besök och bara hängt hemma vid poolen. En bra kombinerad semester med andra ord. Och nu ska det faktiskt bli riktigt härligt att komma tillbaka till rutiner igen. Jag gillar lov, men vet i tusan om jag inte gillar vardagen bättre.