En mustig korvsoppa passar finfint nu när hösten närmar sig. Även god att äta kall! God, enkel & billig för plånboken.
. Fotograf: Ulrica Pousette. Recept från min senaste bok Middagstipset .
Det här behöver du: 1 gul lök
2 stora morötter
4-5 medelstora potatisar
1/2 ring falukorv
smör att steka i
4 msk tomatpure
ca 1 liter vatten 2 msk konc. oxfond 1/2 röd paprika 3 msk chilisås 2 dl grädde 1/2 tsk timjan 1/2 tsk oregano paprikapulver salt & peppar
Gör så här: Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna, potatis & korv och fräs dem.
Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Tillsätt med vatten om mycket kokar bort, och koka grönsaker mjuka. Smak av med chilisås, grädde timjan, paprikapulver & salt & peppar.
Toppa med lite hackad persilja över.
Servera gärna med något gott bröd till.
Hur snabbt gick inte första skolveckan efter sommarlovet?
Vips så är man tillbaka till rutinerna och vardagen igen. Vi bokade ju oss en resa nu i höst, då det bär av mot Gambia & Senegal. Så i månadsskiftet Oktober / November pyser vi iväg. Och vad är inte snyggare än ett matchande rese-set när man ska iväg ?
Kolla in in dessa nya skal och passhållare.
Matchar även resväskan.
.
Och så kan man även matcha mobilskal med sin partner om man tycker det är gulligt.
Och det tycker jag är sött!
.
I Ideal Of Swedens nya kollektion finns även färgglada och andra söta skal.
Detta rosa skalet med vita prickar är en favvo.
.
Blommigt är alltid fint. Och marmor tröttnar man heller inte på. Ideal of Sweden har master & färger för alla stilar och tillfällen.
.
Och just nu kan ni under en begränsad tid köpa:
1 produkt och få 1 produkt på köpet.
Vill Ni köpa 2 produkter får ni 2 produkter på köpet
Köper ni 3 produkter får ni 3 produkter på köpet.
.
Galet bra erbjudande! Det finns allt från snygga laddare, powerbanks, skal och andra fina mobiltillbehör på sidan.
Så skynda att fynda. Ni hittar era favoriter om ni KLICKAR HÄR
. .
Välkommen måndag, .
Nu sitter vi i bilen hem på väg mot Kalmar igen. Det tar några timmar, och då hinner jag uppdatera med lite fler bilder från helgen. Tyvärr tog kamerabatteriet slut i Norge igår så jag fick fota resten med mobilen. Typiskt, men jag slänger in de bilderna också.
Lördagkvällen så blev det brasiliansk grillbuffe på campingen.
Väldans trevligt! Doftade kolgrillat hela vägen upp till klippan där vi tältade.
Olika röror med grönsaker, mango och potatis.
Det godaste här var köttbiten och den grillade ananasen. Grillad ananas måste ni prova, det blir så sött & gott.
Det konstigaste på grillbuffen var …. * håll i hatten nu* men tupphjärta. Uhhh, blä och urk. Jag smakade på det, men gillade det inte alls. Hade jag inte vetat var det var så hade jag nog beskrivit smaken som fastare/ mer svårtuggad kycklingfile. Nej, inte gott. Så nu behöver ni inte beställa in detta vid nästa restaurangbesök.
Efterrätten var hembakad banankaka med banansylt å grädde.
Jag tänkte först hoppa banankakan, för jag är inget fan av sockerkaka. Torrt å trist.
Men denna banankakan var en liten surprice-kaka faktisk. Smakade mer som en banankladdkaka, faktisk den godaste jag ätit på länge. Tummen upp för den.
Mysig miljö, uppdukat med udda porslin.
Känns lite som att fika hemma hos en farmor eller mormor.
.
Mätta rullade vi upp till vårt tält igen.
Uppförsbacke hela vägen, och med proppfulla magar. Det tog en liten stund och vi var rejält andfådda.
Heheh…
Tältet här på vår lilla ”lejonklippa”
.
Vi somnade tidigt och vaknade med tuppen.
Man sover verkligen bra i dessa tälten. Den friska luften och fågelkvitter är nyttigt för själen.
.
Tidig frulle, mycket kaffe och massa gott att äta. .
Sedan rullade vi vidare mot Norge.
Första stoppet var i Moss, stannade till och promenerade lite i parken och längst strandpromenaden.
.
Satte oss och solade en stund i solstolarna.
Här valde mitt batteri till kameran att ge upp, så resten är mobilbilder. Men nya mobilen har faktiskt helt ok kamera,
så ni kanske inte hade märkt skillnaden.
*
Vi bilade hemåt efter en glasspaus i Norge.
Stannade till i Fjällbacka. Så vackert.
Sedan styrde vi kosan mot Smögen.
Vi hade letat boende här för helgen, innan vi hittade tältet. Men det var svårt att hitta boende på Smögen. Så planerar man resa hit nästa sommar, var ute i god tid. Tips.
Vi avslutade Smögenvistelsen med en räkmacka. Mums! Smögenräkor med hemmagjord majonäs.
Han med stort H gillar inte skaldjur, så han beställde in en burgare.
Den fick godkänt den också.
Nu har vi precis åkt förbi Göteborg, och vi har haft en toppen helg. Men borta bra och hemma bäst, och idag startar bästa veckan. Barnveckan <3
.
Jag kikar förbi senare, hoppas ni fått en riktigt fin start denna måndag. Och idag är det frågestund på Instastory, kika förbi där om ni är lite nyfikna.
Det här hade jag i min älggryta:
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele
2- 3 msk messmör
ev. lite maizenaredning
salt, peppar
Toppa med lingon
Gör så här: Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, messmör & grädde och smaka av med timjan salt och peppar
* * * *
Något gott till kaffet: Blåbärsrutor med vaniljkräm
Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner blåbär i smeten.
Strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor. Blir helt galet saftig och med krispig toppen.
Framme i Bohuslän, närmare bestämt Ljungskile. Så himla vackert det är här. Nästa år ska jag semestra ännu mer hemma i Sverige. Vilken fantastisk natur vi har! Och nu passar vi på att ta till vara på de sista sommardagarna innan hösten gör intåg på riktigt. En vecka kvar tills det är officiellt höst.
.
Vårt superhärliga campingtält.
Hur fint? Kommer definitivt campa på fler sådana här ställen.
.
Här kommer massa bilder så att ni får se hur vi bor.
Med toalett, dusch, kök och riktiga sängar.
Ett litet lyxigare campingtält.
.
Detta blir vårt hem nu i tre dagar.
Vi åker hem först på måndag.
.
Efter att ha packat upp så åkte vi in till ”stan”.
Vi var lite hungriga så vi valde att fika lite, middagen tänkte vi inta på campingen.
Då de utlovade en helt magiskt god ”Brasiliansk Grillkväll” ikväll. Den vill vi ju inte missa.
.
Hittade ett mysigt fik med en gång.
Cafe Flora! Allt Ekologiskt och hembakat med kärlek.
.
Svårt att bestämma sig bara bland allt gott.
Så vi beställde in lite allt möjligt. Jag är en gottegris, men HAN är värre. Haha…
.
Varje gång jag besöker ett cafe så här så blir jag sugen på att starta ett eget.
Det är kanske dit vägen bär om några år, vem vet.
.
Just nu sitter vi med denna magiska utsikten.
Han kanske tittar ut över vattnet och tänker att det är magiskt, men jag… jag har bara ögonen för honom.
Han är den finaste jag vet ♥
.
Ett glas finbubbel för att fira kärleken.
Tänk vad livet blev bra ändå.
♥
.
I går styrde vi kosan mot västkusten, närmare bestämt Varberg. Vi kom fram strax innan middagen. Blev en två-rätters med flankstek och äppelpaj till efterrätt. Rum med havsutsikt, man blir så lugn av havet. Jag vaknade i ottan och öppnade fönstret, och somnade om till vågornas ljud. Höll sen på att försova oss från frukosten, men hann ner en kvart innan de plockade av. Tur, frukosten är typ halva grejen när man bor på hotell.
Spa fanns på hotellet, men vi orkade aldrig. Vi var för mätta efter maten.
Men många av gästerna gick ner och badade vid stranden också. Tuffingar. Det är ju iskallt i vattnet nu.
.
Nej, inget badande i havet för oss. Vi packade ihop oss efter frukosten och nu sitter vi i bilen på väg mot nästa stopp.
Nämligen Ljungskile, där vi ska ”Glampa” i två nätter. Såg på kartan att vi är väldigt nära Norge där, och min dejt han har aldrig varit där. Så imorgon åker vi över gränsen så han också kan bocka av Norge från sin reselista. Check
Glöm inte att följa mig på Instagram om du vilse mer av vår resa.
Du hittar mig HÄR
.
Något gott, frusit och fräscht att bjuda på till kräftskivan?
Ja då har ni kommit rätt.
Fotograf: Ulrica Pousette. Recept från från min senaste bok Middagstipset.
Till botten behöver du:
200 gram digestiv
125 gram smör
Till fyllningen :
2 burkar (a 397 gram) sötad kondenserad mjölk
2 dl nypressad limesaft
skalet av en lime
6 äggulor
Gör så här:
Ställ ugnen på 170 grader.
Mixa kexen till smulor, smält smöret och rör ihop.
Tryck ut i en rund form cirka 25-26 cm, med avtagbara kanter. och grädda i mitten på ugnen i 10 minuter.
Ta ut och sänk värmen till 150 grader. Häll upp kondenserad mjölk i en skål och rör ihop den med limesaften + skal.
Vispa ihop äggulorna innan du rör ihop dem med smeten. När smeten är jämn ( rör inte onödigt mycket ) häll den över botten och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter.
Ställ sedan kallt i minst 4 timmar, men gärna över natten.
I går kväll åkte jag till Öland för att träffa ”han-den-där- som-får mitt-hjärta-att slå-dubblaslag”. Ja, han kommer från ön så det är därför jag hängt lite mer i Köpingsvik än vanligt den sista tiden. ♥
Så himla mysigt att vara så där galet nykär, önskar att alla fick uppleva det.
.
Vi grillade till middag, och vi hade sådan tur med vädret så vi kunde sitta ute. Och när det är fint väder, vill man ju inte bara gå in för vem vet hur länge till det kommer vara sommar. Så vi packade ihop en liten mini-picknick och gick ner till Sinus. Enligt mig en av Ölands bästa strand. Vit sand, klart vatten och väldigt långgrunt.
.
Här brukar det vara proppfullt under semestertiden. Men handen på hjärtat är det nice att alla turister åker hem igen. Slippa köer och trängsel.
Solnedgångarna går så fort nu. Vackert som attans.
Bryggan ut i vattnet.
Är det inte romantiskt va?
Bild över vackra Köpingsvik.
Fått lite frågor kring ”glampingen” vi ska på i helgen. Nej, det är inget samarbete och jag har ingen aning om vad jag kommer tycka om det. De är första första gången jag campar på detta sättet, men det verkar coolt.
Och jag kommer fota & skriva om det på bloggen, och uppdatera flitigt på Instagram.
Så följ mig där också. HÄR
Denna är en sådan klassiker numera.
Julafton, Midsommar, Påsk och såklart kräftskivan.
Det här behöver du till denna räkcheesecake : 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, röd rom, gravad lax, ägg eller vad ni tycker om.
Jag gillar oftast att jobba hemifrån, att slippa göra mig iordning. Oftast lufsar jag omkring i rufsig tofs på huvudet, och mysbyxor hela dagarna. Förstår inte de som har jeans på sig på hemmaplan. Hehe. Why?
Om dagarna är det är bara jag och Charlie hemma, hon är min svans. Finns aldrig längre än ett par meter bort, så jag känner mig egentligen aldrig ensam.
Här hoppas hon på att det var något hon kunde få smaka. Men icke.
Chokladkakor är inte bra för små hundmagar. Annars är hon den perfekta dammsugaren när jag lagar mat eller bakar.
Hon äter allt som landar på golvet, och ibland även det som finns på bänken om jag inte är uppmärksam.
I somras hann hon med att äta upp en halv falukorvsring under tiden jag tog ett samtal och råkade vända ryggen till.
Ops.
Så här ser det ofta ut när vi fotar. Jag i pyjamasbyxor.
.
Förresten jag har blivit nermailad denna veckan om min slutsålda boken. Jag märker upp detta som reklam för säkerhetsskull, även om det inte var tanken.
*REKLAM FÖR MIN BOK *
Middagstipset verkar vara helt slutsåld överallt på nätet. Och jag vet inte när och om den går till tryck igen? Vi väntar nämligen på den lite mindre upplagan av ”Middagstipset” nu, den i mjukband. Fast jag vet att den fortfarande finns kvar i original på City Gross, Åhlens, Ica Maxi och välsorterade
bokhandlar.
* Roligt att den blivit så uppskattad.
Middagstipset har snart sålt i 40 000 exemplar. Hur coolt? <3