Veckomatsedel

Hej,

Här kommer veckomatsedel & tips för veckan.
.


Måndag:
Vegetarisk Pyttipanna
Tisdag: Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag: Ajvargratäng med falukorv
Torsdag: Potatis- & köttfärsgratäng
Fredag: Fylld schnitzel med ugnsrostade rotgrönsaker

Du behöver till 4 personer:
8 skinkschnitzlar
8 skivor ost
8 bitar rökt skinka
smör

2 vispade ägg
3 dl ströbröd
salt & peppar

serveras med ugnbakade rotfrukter och lite krispiga grönsaker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, skala och klyfta upp rotfrukterna, strö över rapsolja och pudra över ströbröd & flingsalt. Ströbrödet gör klyftisarna extra krispiga & goda. Ställ in i ugnen, i cirka 30 – 40 minuter- tills de är klara. Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. Lägg två skivor ost och en skinkbit på hälften av dem och lägg den andra skinkschnitzeln över. Salta & peppra. Hetta upp en stekpanna med smör,  vänd bägge sidor i det uppvispade ägget, och sedan i ströbrödet och lägg ner i stekpannan. Stek varje sida på medellåg värme för att det inte ska brännas.

När schnitzlarna är genomstekta servera genast med klyftpotatis, sallas, en bit citron
och en god bearneiesås.

IMG_0746

.

* * * * * * * * * * *

.

Kladdkaka med lingon & kolakräm
IMG_4822

Det här behöver du: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 1/2 dl lingon ( jag hade frysta)

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten. Strö över lingon och fyll på med resten av smeten. Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter.
Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet över natten.

0
Kommentera

Vegetarisk snabbmat

Jag gillar när man kan ta till vara på maten, och slippa kasta i onödan.
Denna riskompott är gjord av gårdagens överblivna ris, och det blev en perfekt vegetarisk rätt som gick hem hos barnen.
Bara tre ingredienser, mums för både mage och plånbok.

    

Detta behöver du:
ris för 4 personer
1 burk med röd pesto
kokt broccoli

Gör så här: 
Rör ihop ris & pesto , skär ner broccolin och servera.
Mumsigt och enkelt.

0
Kommentera

Det finns alltid plats för en liten efterrätt

Tjingeling,
.
I dag har jag uträttat ärenden på stan, lagat mat och handlat. Imorgon vankas det kräftskiva här hemma på bryggan med hela tjocka släkten. Ett stort knytkalas fick det bli, det är det bästa när man blir många. Och nu har jag lagat färdigt mina rätter, så nu kunde jag glida ner i soffan en stund och lata mig.
Lunchen käkade vi inne i stan efter att ha sprungit runt i massa butiker. Sen spelar det ingen roll hur mätt man är. Man sparar alltid en extra plats för en liten efterrätt. Så en glass fick det bli innan vi åkte hem igen.
.

Snart blir det seriemaraton, med chips & snacks. Har hunnit smälta glassen 😉
Såg sista delen av Handmaids Tale igår, så nu har vi precis hittat en ny serie att följa.
.

Ville bara kika in och önska er en trevlig kväll,

0
1 kommentar

Godkväll från Kalmar

 

Godkväll i stugorna,
Tittar förbi med denna fina bilden på svanfamiljen. De är här varje år, eller iallafall för tredje året i rad nu.
Ja, torsdagkväll nu, och det är inte många dagar kvar på sommarlovet 2019. På tisdag börjar ”småttingarna” skolan igen. Och inte heller är de särskilt små heller längre, Melvin börjar ju 8:an och Nomi börjar 5:an. Men vi känner oss tankade på energi efter detta lovet, vi har hittat på så mycket roliga saker, haft grillkvällar, vänner på besök och bara hängt hemma vid poolen. En bra kombinerad semester med andra ord.  Och nu ska det faktiskt bli riktigt härligt att komma tillbaka till rutiner igen. Jag gillar lov, men vet i tusan om jag inte gillar vardagen bättre.

.
Hej hopp, hörs imorgon.

♥ ♥ ♥

0
Kommentera

Lunch- & fikadejt

Hej hej, 

jag vet att ni tycker att jag har varit lite ”off” här i sommar. Och som ni säkert förstod, så hade det ju sina förklaringar. Jag har ju träffat världens finaste kille å de då va. Naaaaw, och jag erkänner att det har varit lite svårt att koncentrera sig till hundra procent på jobbet då, när allt man vill göra är att bara hänga med honom. Men jag ska bättra mig, redan nu på måndag är det vanligt jobbschema igen!

.
Och vad har jag haft för mig idag undrar ni då säkert?

Jo, jag åkte över till Öland och tog en lunchdejt & fikadejt med Ingela.
.

Jag har ätit på alla restauranger i Borgholm denna sommaren, ville prova något nytt.
Så vi åkte upp till slottsruinen, och åt på restaurangen där på höjden.
Superfin utsikt om vädret är rätt.
,
Jag tog in en kycklingsandwich, mest för att jag var sugen på pommes å bea.
Har typ levt på det i sommar, detta är ännu en anledning till att det ska bli trevligt med vanliga vardagsrutiner igen.
Hemlagad husmanskost! Maj gadd så jag saknar det.
.
Ingela tog en räksallad.

och jag hamnade på bild.
Lyckades visst matcha kaffekoppen med min turkosa tröja.

Vi avslutade skvallerstunden med en fika,
valde mellan silviakaka & bountykaka. Å det blev det senare.

Ja, en trevlig eftermiddag minsann.
Sedan stressade jag hem för att skjutsa Nomi till ridningen och snart ska jag in till stan och hämta Melvin & hans kompisar.

Hoppas ni haft en finfin torsdag.

0
16 kommentarer

FLÄSKFILEGRYTA MED SAMBAL OELEK

Tips på en god fredagsmiddag.
Fläskfilegryta som du serverar med ugnsrostade rotgrönsaker.

.

Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.

Gör så här: 
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker

25
1 kommentar

LCHF PIZZA

Här kommer en busenkel LCHF-pizza

Räcker till 1 – 2 personer, beroende på hur hungrig man är.

Det här behöver du till en stekpanna :
4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar

Topping:
1/2 msk chilisås + 1 tsk tomatpure
ost
1 dl färdigstekt tacofärs
gul lök
jalapenos
.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen) med lite olja
Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Blanda ihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela ost, tacofärs, skivad lök  & jalapenos  och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.

Färdig att servera med lite god sallad.

2
1 kommentar

Färsbiffar med grönpeppar

Nu när hösten närmar sig så blir man allt mer sugen på att stå och laga mat inomhus.
Här kommer riktigt goda biffar med smak av grönpeppar.

Till 8 biffar behöver du: 
800 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
2 msk grönpeppar finhackad
1 st ägg
.

Till såsen: 
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
1 msk oxfond
2 msk hel grönpeppar
1 tsk lingonsylt
:

Gör så här: 
Blanda färs, grädde, salt, grönpeppar och ägg. Rör ihop tills allt är väl blandat. Forma till 8 stora biffar alternativt 16 små.
Stek biffarna i omgångar i smör tills de är genomstekta. Mät upp alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt sjuda upp. Servera detta med kokt potatis eller potatismos.

Smaklig måltid.
.

5
4 kommentarer

Linsgryta som hela familjen kommer gilla

Måndag och idag är vi många som äter köttfritt.
Har ni inte provat denna linssoppa innan så tycker jag att ni ska göra det nu.
.Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 finriven morot
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
1 nypa strösocker
2 1/2 dl röda linser ( torra )
8 dl- 1 liter vatten
1 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
1/2 – 1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
peppar

Gör så här:
Skala & hacka löken, finriv moroten, och hacka vitlöken.
Fräs detta i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpure & fräs runt under omrörning.
Vänd ner krossade tomater, 1 liter vatten, socker, sköljda linser, sambal oelek, chilisås. Låt sjuda upp i 10- 15 minuter.
Vill du ha den mindre fyllig spä på med ytterligare lite vatten,
Smaka sedan av med vinäger, salt & peppar

Serveras med en klick creme fraiche
och ostsmörgåsar.

0
1 kommentar

LAXPLANKA MED RÄKOR

Kanske tips på den kommande söndagsmiddagen?

Fotograf: Ulrica Pousette. Recept från min senaste bok ”Middagstipset”.
.

Det här behöver du till 4 st Laxplanka:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)

4 fina färska laxbitar
Kokad sparris ( både grön & vit)
citron
färsk dill
handskalade räkor

Citronsåsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
2 msk nypressad citronsaft

Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen.

Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.  Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen. Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskapade stora räkor.

Smaklig spis. 

1
3 kommentarer