PEKANNÖTPAJ MED SMAK AV SÖTT & SALT

Hej fina,

Jag inväntar de stora barnen från Växjö, vi ska samla ihop oss och åka på dop alldeles snart.
I dag är det lilla Walter som ska döpas. Ville bara kika förbi med recept på den här goda pecannötpajen till, så ni har något gott att baka till lördagsmyset.

Fotograf: Ulrica Pousette, recept från min senaste bok ”Middagstipset” 

Detta behöver du :
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmått salt
3 msk kallt vatten

Fyllningen :
125 gram smör
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovado socker ( fungerar även med vanlig socker )
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 gram pecannötter

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader
Mät upp mjöl i en bunke, tärna ner smöret, och rör ner vatten och salt.
arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en form ( 22 – 24 cm )
Förgrädda i ca 10 minuter. Under tiden gör du fyllningen.
Mät upp smör i en kastrull, häll i sirap socker vetemjöl, salt och låt detta sjuda upp. Låt det sjuda under omrörning i ett par tre minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lättvispade äggen, vaniljsocker i kolasåsen. Och häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 35- 40 minuter. Märker du att pajen får för mycket färg under gräddning, täck den med grillfolie/ ugnsfolie.
När pajen är färdiggräddad, ställ den kallt i kylskåpet och låt den svalna innan servering.

1
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Krämig köttfärsröra med massa basilika

Hej hej,

Fredag it is, och jag ska iväg och handla för fredagsmyset.
Tror det blir någon köttgryta med rostad potatis i ugn. Det hade barnen som önskemål i morse.
Själv funderar jag mer på lösgodiset till tv-kvällen, vill ha massa choklad, salt å sura godisar i min godispåse. Mums!

Sen är ju jag är en person som vaknar vrålhungrig på morgonen. Förstår inte de som kan hoppa över frukosten eller vänta i flera timmar, jag mår illa & blir helt matt om inte jag äter med en gång. Fast idag blev det en mer stadig frukost än vanligt kan jag våga påstå. Blev så sugen på köttfärssås, och vill magen ha det så är det precis det den ska få.

Recept kommer här. Och prova att ha i ost i köttfärssåsen, blir såååå gott!


Du behöver: 

1 finhackad gullök
500 gram blandfärs
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
2 dl smaksatt creme fraiche ( paprika & chili te.x )
1 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soja
1 dl grädde
2 dl riven ost
några finhackade tomater
1 kruka basilika

Serveras med valfri pasta

Gör så här: 
Hetta upp en stekpanna med smör, fräslöken gyllene.
Vänd ner färs, tomatpure och pressa ned vitlöksklyftan. Stek tills färsen är klar.
Vänd ner crème fraîche, fond, soja, grädde och låt puttra ihop. Riv ner massor av ost, tomater och basilika.
Låt allt sjuda ihop.

Servera genast.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Dagens tips kommer från HEMTEX där de nu slumpar ut de gosigaste och varmaste sängkläderna i flanell, för bara 149 : – KLICKA HÄR
Jag har tre olika set hemma. Rekommenderas såååååå mycket

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

3
3 kommentarer

Oxfile med kryddig kulpotatis

Börjar ni tröttna på grillat ?
Då kanske det är på tiden att leta dig in i köket och damma av kastrullerna igen.
.
Här kommer en riktigt festmiddag. Gillar ni inte oxfile, kan den bytas ut mot fläskfile. Denna potatisen är sjukt god. Ni måste prova.

Potatisen:
tvättad kulpotatis
rapsolja / flytande smör
flingsalt
timjan & oregano

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Klyfta den tvättade potatisen och ringla över olja & smör.
Krydda med flingsalt, oregano och timjan. Skjuts in i ugnen tills de är gyllene.


Till såsen:

1 finhackad gul lök
1 msk smör
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk koncentrerad oxfond
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, red av med lite maizena

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, soja, vatten, grädde och rosepeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

1
6 kommentarer

DILLIGA POMMES MED KYCKLING

Godkväll i stugorna,
Det har varit oliiiiidligt varmt dag, tycker ni inte det? Charlie och jag har hållt oss i köket med korsdrag & tvärdrag från alla håll & kanter. Men vi har nästan svettats bort ändå.  Pjuuu, nu välkomnar jag hösten och sval krispig luft istället. Till lunch gjorde vi (eller jag då… hehe ) sesamkyckling med dilliga pommes. Blev så sugen på dilliga pommes, var evigheter sedan jag åt dem. Jag åt det alltid när jag yngre, när man hängde vid korvmojen på Borgholms torg.
.

Hederliga köpepommes med en extra skväll olja på.
Kryddade med dillkrydda och salt.

Kycklingen gör du så här:
Tunna kycklingfileer
Teriyakisås
sesamfrön

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen i en ugnsform, pensla över teriyaki och sesmfrön.
Och skjuts in i ugnen i 20 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
Pnsla en sista omgång med teriyaki precis innan servering.

Mums!

0
2 kommentarer

Göra om hemma

Tjingeling, 

När hösten närmar sig blir jag alltid sugen på att göra om hemma.
Det kan röra sig om att möblera om, byta färg på kuddar och filtar men denna gången är det nya tapeter.
Hallen har jag velat göra om länge. Och nu har jag hittat 2 tapeter jag gillar, men kan inte bestämma mig. Jag har beställt en ny stor hallspegel med träram och en hängare i samma stil.

Så vilken tycker ni är finast?

Den första ? 

Eller den andra ? 

Iiiiii, ser fram emot att tapetsera, det var så länge sen. Sedan har jag STORA planer för vardagsrummet i höst.
Men dem tar vi när det närmar sig.

0
19 kommentarer

KORVSOPPA

En mustig korvsoppa passar finfint nu när hösten närmar sig. Även god att äta kall! 
God, enkel & billig för plånboken.

.
Fotograf: Ulrica Pousette. Recept från min senaste bok Middagstipset
.

Det här behöver du:
1 gul lök
2 stora morötter
4-5 medelstora potatisar
1/2 ring falukorv
smör att steka i
4 msk tomatpure
ca 1 liter vatten
2 msk konc. oxfond
1/2 röd paprika
3 msk chilisås
2 dl grädde
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
paprikapulver
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna, potatis & korv och fräs dem.
Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Tillsätt med vatten om mycket kokar bort, och koka grönsaker mjuka. Smak av med chilisås, grädde timjan, paprikapulver & salt & peppar.

Toppa med lite hackad persilja över.
Servera gärna med något gott bröd till.

18
6 kommentarer

Ideal Of Sweden

REKLAMSAMARBETE MED IDEAL OF SWEDEN

 

Välkommen måndag & ny vecka,

Hur snabbt gick inte första skolveckan efter sommarlovet?
Vips så är man tillbaka till rutinerna och vardagen igen. Vi bokade ju oss en resa nu i höst, då det bär av mot Gambia & Senegal. Så i månadsskiftet Oktober / November pyser vi iväg. Och vad är inte snyggare än ett matchande rese-set när man ska iväg ?


Kolla in in dessa nya skal och passhållare.
Matchar även resväskan.

Och så kan man även matcha mobilskal med sin partner om man tycker det är gulligt.
Och det tycker jag är sött!
.
I Ideal Of Swedens nya kollektion finns även färgglada och andra söta skal.
Detta rosa skalet med vita prickar är en favvo.
.
Blommigt är alltid fint. 
Och marmor tröttnar man heller inte på. 
Ideal of Sweden har master & färger för alla stilar och tillfällen. 
.

Och just nu kan ni under en begränsad tid köpa:
1 produkt och få 1 produkt på köpet.
Vill Ni köpa 2 produkter får ni 2 produkter på köpet
Köper ni 3 produkter får ni 3 produkter på köpet.
.

Galet bra erbjudande! Det finns allt från snygga laddare, powerbanks, skal och andra fina mobiltillbehör på sidan.

Så skynda att fynda. Ni hittar era favoriter om ni KLICKAR HÄR
. .

0
5 kommentarer

Glamping på västkusten

Välkommen måndag,
.
Nu sitter vi i bilen hem på väg mot Kalmar igen. Det tar några timmar, och då hinner jag uppdatera med lite fler bilder från helgen. Tyvärr tog kamerabatteriet slut i Norge igår så jag fick fota resten med mobilen. Typiskt, men jag slänger in de bilderna också.


Lördagkvällen så blev det brasiliansk grillbuffe på campingen.
Väldans trevligt! Doftade kolgrillat hela vägen upp till klippan där vi tältade.


Olika röror med grönsaker, mango och potatis.

Det godaste här var köttbiten och den grillade ananasen. Grillad ananas måste ni prova, det blir så sött & gott.
Det konstigaste på grillbuffen var …. * håll i hatten nu* men tupphjärta. Uhhh, blä och urk. Jag smakade på det, men gillade det inte alls. Hade jag inte vetat var det var så hade jag nog beskrivit smaken som fastare/ mer svårtuggad  kycklingfile. Nej, inte gott. Så nu behöver ni inte beställa in detta vid nästa restaurangbesök.


Efterrätten var hembakad banankaka med banansylt å grädde.
Jag tänkte först hoppa banankakan, för jag är inget fan av sockerkaka. Torrt å trist.
Men denna banankakan var en liten surprice-kaka faktisk. Smakade mer som en banankladdkaka, faktisk den godaste jag ätit på länge. Tummen upp för den.

Mysig miljö, uppdukat med udda porslin.
Känns lite som att fika hemma hos en farmor eller mormor.

Mätta rullade vi upp till vårt tält igen.
Uppförsbacke hela vägen, och med proppfulla magar. Det tog en liten stund och vi var rejält andfådda.
Heheh…


Tältet här på vår lilla ”lejonklippa”
.

Vi somnade tidigt och vaknade med tuppen.
Man sover verkligen bra i dessa tälten. Den friska luften och fågelkvitter är nyttigt för själen.
.
Tidig frulle, mycket kaffe och massa gott att äta.
.
Sedan rullade vi vidare mot Norge.
Första stoppet var i Moss, stannade till och promenerade lite i parken och längst strandpromenaden.
.
Satte oss och solade en stund i solstolarna.

Här valde mitt batteri till kameran att ge upp, så resten är mobilbilder. Men nya mobilen har faktiskt helt ok kamera,
så ni kanske inte hade märkt skillnaden.
*

Vi bilade hemåt efter en glasspaus i Norge.
Stannade till i Fjällbacka. Så vackert.


Sedan styrde vi kosan mot Smögen.
Vi hade letat boende här för helgen, innan vi hittade tältet. Men det var svårt att hitta boende på Smögen. Så planerar man resa hit nästa sommar, var ute i god tid. Tips.


Vi avslutade Smögenvistelsen med en räkmacka. Mums! Smögenräkor med hemmagjord majonäs.
Han med stort H gillar inte skaldjur, så han beställde in en burgare.
Den fick godkänt den också. 

Nu har vi precis åkt förbi Göteborg, och vi har haft en toppen helg. Men borta bra och hemma bäst, och idag startar bästa veckan. Barnveckan <3

.
Jag kikar förbi senare, hoppas ni fått en riktigt fin start denna måndag. Och idag är det frågestund på Instastory, kika förbi där om ni är lite nyfikna.

Kram.

0
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag: Potatisplättar med lingon ( veg )
Tisdag Lax med potatissallad 
Onsdag Ostfyllda köttbullar med potatis & brunsås
Torsdag Pastasås med broccoli & kassler
Fredag Norrländsk älggryta

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele
2- 3 msk messmör
ev. lite maizenaredning
salt, peppar

Toppa med lingon

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, messmör & grädde och smaka av med timjan salt och peppar

* * * *

Något gott till kaffet: Blåbärsrutor med vaniljkräm

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 1/2 dl Vanilj kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

3 pkt med färska blåbär

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner blåbär i smeten.

Strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor.  Blir helt galet saftig och med krispig toppen.

 

 

 

0
Kommentera

Glamping


Gokväll,

Framme i Bohuslän, närmare bestämt Ljungskile. Så himla vackert det är här. Nästa år ska jag semestra ännu mer hemma i Sverige. Vilken fantastisk natur vi har!  Och nu passar vi på att ta till vara på de sista sommardagarna innan hösten gör intåg på riktigt. En vecka kvar tills det är officiellt höst.
.

Vårt superhärliga campingtält.
Hur fint? Kommer definitivt campa på fler sådana här ställen.

.
Här kommer massa bilder så att ni får se hur vi bor.
Med toalett, dusch, kök och riktiga sängar.
Ett litet lyxigare campingtält.

Detta blir vårt hem nu i tre dagar.
Vi åker hem först på måndag.
.


Efter att ha packat upp så åkte vi in till ”stan”.
Vi var lite hungriga så vi valde att fika lite, middagen tänkte vi inta på campingen.
Då de utlovade en helt magiskt god ”Brasiliansk Grillkväll” ikväll. Den vill vi ju inte missa.
.

Hittade ett mysigt fik med en gång.
Cafe Flora! Allt Ekologiskt och hembakat med kärlek.

Svårt att bestämma sig bara bland allt gott.
Så vi beställde in lite allt möjligt. Jag är en gottegris, men HAN är värre. Haha…

Varje gång jag besöker ett cafe så här så blir jag sugen på att starta ett eget.
Det är kanske dit vägen bär om några år, vem vet.
.

Just nu sitter vi med denna magiska utsikten.
Han kanske tittar ut över vattnet och tänker att det är magiskt, men jag… jag har bara ögonen för honom.
Han är den finaste jag vet ♥
.


Ett glas finbubbel för att fira kärleken.
Tänk vad livet blev bra ändå.

0
15 kommentarer