VECKOMATSEDEL

Godmorgon från stockholm,
Här kommer en liten veckomatsedel. Hoppas ni gillar.

Måndag Pasta med godaste tomatsåsen (vegetariskt)
Tisdag Smörstekt röding med grönsaker 
Onsdag : Chicken con carne 
Torsdag Shepherd Pie 
Fredag KRYDDIG LAX MED VAXBÖNOR

 

Det här behöver du:
4 bitar lax
valfria kryddor
( Jag hade chilimix + citronpeppar + dill)
skivad citron
vaxbönor
3 msk rapsolja
3 msk smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader krydda laxen, skiva över citron och skjuts in i ugnen. Cirka 20 minuter ska laxen va i ugnen.
När det är cirka 10 minuter kvar ta fram vaxbönorna ( jag hade frysta ) hetta upp en stekpanna med smör och olja och fräs på vaxbönorna så att de blir lite friterade. Strö över flingsalt och servera genast.
Vill ni ha en kall sås till så passar en god aioli prima.

Smaklig måltid.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet <3

 

Jag brukar baka dubbelsats och frysa in. Perfekt att ta fram en påse när man får oväntat besök.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
15 stycke nougatbitar

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Tryck ner en nougatbit i varje mufffins, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen

 

 

0
Kommentera

FRUKOSTMÖTE, LUNCHMÖTE & FIKADEJT


Hej hej,

Hoppas ni har en härligt helg.
Här tyckte jag att gårdagen försvann i en raslig fart. Och vips så vart det redan lördag. Möten som avlöste varandra, mycket spännande som är på gång nu. Bokideer har malts och vi har flera riktigt bra idéer. Mycket pågrund av vad Ni har efterfrågat här på bloggen. Och nu vi får se vad Kerstin lyckas sälja in till resten av gänget på Bonnier. Det är väldigt många som är delaktiga i ett sådant här projekt, många ska tycka och tänka saker innan en bokide´ blir verklighet. Spännande !


Jag klämde in en fika dejt mellan mötena. Hittade ett ställe i närheten av hotellet där vi bor.
Mycket gott, och trevligt. Men fy sjuttsingen så dyrt det är att leva i Stockholm.
.

En hallongrotta 32 :- (!!!) hallå, man får en hel burk med hallongrottor för 32 spänn. Ännu mer om man bakar dem själv förståss.
Men jaja, ibland får man unna sig.

Jag valde en sommarbulle (tror jag den hette.)
Vetebulle med vaniljkräm och hallon. Den var god.

Idag blir det ännu mer fikadejter, vi ska möta upp min fina Nina & hennes Tony alldeles snart.
Känns som en mindre evighet sedan vi träffades, ska bli så kul!

Kikar förbi lite senare,
hoppas ni får en fortsatt härligt lördag!

Kraaaaam

0
Kommentera

STOCKHOLM


Hej hej,

I går bar det av mot huvudstaden. Vi skulle ha flugit till Bromma, men en timme innan vi skulle åka fick jag ett sms om att flyget vart inställt. Men vi blev ombokade till Arlanda, så det var inte hela världen.
.

Och för er som är nyfikna på hur det ser ut där vi bor denna gången.
Så ser det ut så här. Trevligt med en gammal fungerande LP-spelare, vi spelade skivor hela kvällen igår.
Så mysigt.
.

Jag gillar verkligen det hamrade kaklet i badrummet,
har varit inne på att välja det i mitt egna badrum.


Nedanför hotellet ligger Kasinot, ser coolt ut eller hur.
Är dock inte mycket för att spela bort pengar.


Denna fredagen har möten att erbjuda hela dagen lång.
Bland annat har jag dejt med Bonniergänget, nu ska det allra sista med den tredje boken avslutas. Sen ska jag träffa adlibris för att prata om släppet inför den. Senare väntar möte med Kerstin, min redaktör. Den nya boken ska diskuteras, kan ni förstå att hur häftigt. Bok nummer 4, vilken dröm. Och jag har världens BÄSTA bästa bokide´. Nu hoppas jag hoppas jag att Kerstin också ska förstå hur bra den är! 😉 Jag ska försöka sälja in det till henne. Jag vet ju att hon också har massa tankar och bokideer, så vi får se vem som ”vinner”.
.

Sen är det middagsmöte, och diskuterar nya projekt inför hösten/ vintern. En rolig, men lång dag.
.


Tur att frukostbuffen var så bra på hotellet.
Åt hur-mycket-som-helst. 
Färska frukter, massa goda frallor , croissanter,
och bacon! De där tunna superkrispiga som jag gillar bäst.

Hoppas ni får en riktigt fin helg,

Kikar förbi så snart jag hinner. Psst… håll tummarna för mig idag, min bokide´är nämligen grym.

Kram kram 

0
5 kommentarer

Avokadopizza

Hej hej,

Vi försöker äta mindre kött hemma, och det är inte svårt att välja grönare alternativ nu för tiden.  Som att beställa in falafel när man hämtar snabbmat, en halloumiburgare istället för en ”vanlig” eller göra tacos med vegfärs. Precis lika enkelt är det att göra en avokadopizza, istället för någonting annat.
.
Denna var bara sååå god! Så detta tycker jag att ni ska testa till helgen. 
.

Det är inte fel att ta genvägar ibland.
Köp ett pizzakit i mataffären så går denna middagen supersnabbt.
.

 
Du behöver : 
1 pizzakit
massa valfri ost
2 mogna avokado
1 valfri pesto
chili explosion
.

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Baka ut pizzadegen på en plåt, fördela ut tomatsåsen. Riv över rikligt med ost.
In i ugnen och gratinera 15-20 minuter eller tills osten börjat bubbla. Ta ut pizzan, skiva upp avokadon och fördela ut den i något tjusigt mönster. Klicka ut pesto, dra ett par varv med chili explosion.

Klart att servera.

0
1 kommentar

Lite höstnytt

Hallå där,
.
Hur har nu det där ute ? Här är det helt strålande toppen, svävar ju omkring på moln. Mysig känsla.
I går åkte jag iväg och fixade naglarna. Jag som alltid fegar och väljer vita tippar, vart tydligen tuff och vågade på mig lite rosa.
Man blir gladare av färg. Tycker ni inte.

Härligt med hösten att man nu kan få rota fram alla stickade tröjor.


Beställde mig lite nya doftljus.
Det är också ett tydligt hösttecken. Älskar doftisar.
Dessa snygga köpte jag på H&M ( nej, inget samarbete )
De doftar gott, men tycker att de borde vara lite större storlek på dem.
Gillar när de är lite mer robusta, vilket är svårt att se när man klickar hem dem på nätet.
.

Denna i smaragdgrönt var fin,
svårt att se på bilden men det hänger en liten tofs på sidan.

Dessa söta ljushållare fyndade jag på Rusta i somras.
Men tror de fortfarande finns kvar.
.

Nu ska jag bara invänta ett paketbud,
sedan blir det att fara över till Öland på Onsdagsdejt.

Hoppas ni får en riktigt fin kväll,

Hörs snart igen.

0
1 kommentar

KÖTTFÄRSFYLLD SURDEGSLIMPA

Hej hej,
.
Det är svalare ute denna veckan, jag gillar`t. Nu är det mycket lättare att motivera sig att stå inomhus och röra runt i grytorna.
När jag gjorde köttfärsås förra veckan kokade jag dubbelt så mycket, för att jag planerade att göra fylld köttfärslimpa dagen efter. Jag gillar ju att göra det enkelt för mig 😉 Detta är en sådan favvo hemma.
Försvinnande god.

Planerar du som jag att koka bade köttfärsås och denna limpan så dubblar du bara receptet 🙂 


Du behöver:
1 valfri limpa
1 finhackad gullök
500 gram blandfärs
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
2 dl smaksatt creme fraiche ( paprika & chili te.x )
1 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soja
1 dl grädde
2 dl riven ost
några finhackade tomater
1 kruka basilika

Serveras med valfri en god sallad.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör, fräslöken gyllene.
Vänd ner färs, tomatpure och pressa ned vitlöksklyftan. Stek tills färsen är klar.
Vänd ner crème fraîche, fond, soja, grädde och låt puttra ihop. Riv ner massor av ost, tomater och basilika.
Låt allt sjuda ihop.

Under tiden skär du av locket på limpan.Gröp ur innehållet så att du får plats att fylla den med den krämiga röran.
Fyll den med köttfärsen och toppa med massa ost.. Lägg på locket och skjuts in i ugnen på 20 minuter.
Eller tills den får en fin färg.

Smaklig måltid

3
Kommentera

ÄGGMACKA MED SKAGENRÖRA


Hej igen,

I dag har jag jobbat av det mesta av mailen, det trillar alltid in massor under helgen.
Dagens lunch blev lite allt möjligt gott som jag hittade i kylen.
Tekakor med skagenröra och kokta ägg en stor kopp kaffe och apelsinjuice. Extra plus att jag fick äggen perfekt krämiga.
Eftersom frågorna kommer komma så svarar jag innan 😉 Kaffekopparna med tillhörande fat tror jag kommer från City Gross. Det blå porslinet är från Gerbera. Älskar blått porslin <3

 

Men nu ska jag stänga ner datorn för en stund, Nomi kom precis hem så vi ska ta en långgrunda med Charlie,

På återseende bloggisar.

0
2 kommentarer

BROCCOLI- & ÄDELOSTPAJ

Godmorgon raringar,

Ny vecka, och måndagar försöker vi starta med att äta vegetariskt. Därav dagens paj!
Denna veckan är det mycket jobb och farande. Det blir Stockholm under några dagar, ska gå på massa möten och träffa kommande samarbetspartners till sajten. Därav frågade jag er om tips på instagram, önskade tips på trevliga restauranger i huvudstaden, nu har jag fått massor och ska ringa imorgon och kolla efter bord.

Här kommer en urgod vegetarisk paj!

Fotograf Ulrica Pousette, recept från min senaste bok Middagstipset. 

.

Det här behöver du till en större pajform :
150 gram smör
3 1/2 dl dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllning : 
500 gram fina broccolibuketter
10 körsbärstomater
140 gram ädelost
4 ägg
4 dl grädde
2 dl riven ost

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Tärna smöret i en skål och mät upp övriga ingredienser – arbeta ihop till en deg och ställ svalt i 20 minuter.
Tryck sedan ut i en form, picka med gaffel och förgrädda i 10 minuter. Fyll sedan med broccolibuketterna och delade tomater, tärna ner ädelosten och vispa ihop rädde & ägg- salta och peppra lite ( men tänk på att mögelosten är salt i sig ) Riv över ost och grädda i cirka  20- 30 minuter.
Servera genast med en god sallad.

 

1
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Välkommen söndag & 1 september.
Här kommer en veckomatsedel för er som ömskar middagstips inför veckan. 

.
Måndag
: Bakad sötpotatis i micron med god fetaoströra 
Tisdag: Panerad rödspätta med kokt potatis & äggkräm
Onsdag: Kycklingstroganoff med ris
Torsdag: Köttbullar i brunsås med kokt potatis
Fredag: FREDAGSPIZZA

 

Det här behöver du till pizzadegen:

Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Fyllning : Ost, skinka och toppa med bea-sås när den är färdiggräddad.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

 

0
Kommentera

PEKANNÖTPAJ MED SMAK AV SÖTT & SALT

Hej fina,

Jag inväntar de stora barnen från Växjö, vi ska samla ihop oss och åka på dop alldeles snart.
I dag är det lilla Walter som ska döpas. Ville bara kika förbi med recept på den här goda pecannötpajen till, så ni har något gott att baka till lördagsmyset.

Fotograf: Ulrica Pousette, recept från min senaste bok ”Middagstipset” 

Detta behöver du :
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmått salt
3 msk kallt vatten

Fyllningen :
125 gram smör
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovado socker ( fungerar även med vanlig socker )
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 gram pecannötter

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader
Mät upp mjöl i en bunke, tärna ner smöret, och rör ner vatten och salt.
arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en form ( 22 – 24 cm )
Förgrädda i ca 10 minuter. Under tiden gör du fyllningen.
Mät upp smör i en kastrull, häll i sirap socker vetemjöl, salt och låt detta sjuda upp. Låt det sjuda under omrörning i ett par tre minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lättvispade äggen, vaniljsocker i kolasåsen. Och häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 35- 40 minuter. Märker du att pajen får för mycket färg under gräddning, täck den med grillfolie/ ugnsfolie.
När pajen är färdiggräddad, ställ den kallt i kylskåpet och låt den svalna innan servering.

1
1 kommentar