VECKOMATSEDEL

Tjoho,
Här kommer veckomatsedeln. Hoppas ni hittar lite ni gillar 
.

Måndag : Vegetariska piroger 
Tisdag : Kycklingburgare med currydressing 
Onsdag : Laxsida i ugn 
Torsdag : Falska wallenbergare 
Fredag :  Festlig skogspanna

 

Fotograf Ulrica Pousette, recept från min senaste bok ”Middagstipset”

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

* * * * * * *

Något gott till kaffet: Gräddkola-snittar
IMG_7070

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
150 gram ako-kola ( gräddsmak )

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.

Nu kan du baka in den hackade kick-kolan . Dela i tre och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

 

0
Kommentera

JENNYS GULASCH

Idag regnar det över Öland och skördefesten. 
Vad passar då bättre att bjuda på än en mustig soppa. 

.

Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 liter vatten
7-8 små fasta potatisar
4 msk oxfond
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, fond, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

 

 

1
5 kommentarer

LOPPIS OCH SKÖRDEFIKA

Hej fina, 

I går var jag på Öland och hjälpte till att förbereda barnens loppis de ska ha nu under skördefesten. Synd att Ölands skördefest och bokmässan krockar i år, nästa år ska jag banne mig lyckas att ta mig till Göteborg på mässan. Förhoppningsvis med min nya bok, alltså så overklig med en fjärde bok på gång. Men tillbaka till Öland, de har ju skördefesten denna helgen. Ja egentligen invigdes den igår, men det är mest folk under fredagen och lördagen. Så då kom barnen / ungdomarna på den briljanta iden att ha en loppis, de kommer även bjuda på äppelpaj, kaffe och hembakade kakor. Inte illa va? Har ni vägarna förbi Borgholm imorgon så finns loppisen vid mejeriviken där hoppborgen står.

Hoppas vi ses 🙂 Har ni bok ni vill få signerad, så kom förbi vetja.


Dessa kladdkakemuffins kommer Nomi bjuda på under helgens skördefest.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

0
2 kommentarer

Schweizernötspaj med crunch


Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från ”Middagstipset”. 

Det här behöver du:
200 gram digestive kex
75 gram smält smör

Fyllning: 
400 gram karamelliserad mjölk

Tryffeltäcke: 
1 1/2 dl vispgrädde
400 gram schweizernötschoklad
2 nypor med flingsalt

Topping
2 dl vispgrädde
kakao

Till servering: 
Färska bär

Gör så här: 
Krossa kexen till smulor och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut i en rund springform ( 24 cm ) .
Låt stå i kylen i 20 minuter. Bred sedan ut den karamelliserade kolan över kexen, låt stå svalt medan du gör toppingen. Koka upp grädden i en kastrull. Ta bort från plattan, och bryt ner chokladen och låt den smälta under omrörning. Bred sedan ut tryffeln över kolan, nyp över lite flingsalt om så önskas, ställ in i kylen i minst 4 timmar. Vispa sedan grädden och spritsa över kakan, pudra över kakao över topparna.

Klart att servera med lite färska bär.

5
1 kommentar

SMAKRIK KÅLSOPPA

Kikar förbi med ett sent middagstips.
Måndag betyder köttfritt hemma hos oss. Denna Kålsoppa med rotfrukter är supergod.
Prova vetja

Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min bok ”Middagstipset”.

Det här behöver du till 4 portioner 
1/2 vitkål
1 gul lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 potatisar
rapsolja
2 msk med tomatpure
400 gram krossade tomater
1 1/2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar  ( 3 msk konc. fond )
1/2 röd paprika
1 msk hackad persilja
1/2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
salt & peppar

Gör så här:

  1. Skala & strimla/ hacka vitkål, lök, vitlök, potatis, morötter, i mindre bitar.
  2. Hetta upp en kastrull  med rapsolja och fräs alla grönsaker/ löken utom paprikan på medelsvag värme, rör om då och då.
  3. Pressa ner tomatpuren och vänd om några gånger innan du tillsätter vattnet, tomatkrossen.  
  4. Smula ner grönsaksbuljongerna, låt sjuda i en 10 minuter- en kvart tills alla grönsaker är mjuka.
  5. Skiva paprikan i strimlor och lägg ner, dessa ska inte koka länge, då försvinner krispigheten.
  6. Smaka nu av soppan med persilja, soja, salt & peppar. Jag ville ha lite mer hetta så jag smakade av med sambal oelek.
3
2 kommentarer

Ninja Skutt 2 veckor

Snart lunchtid,

Jag ( precis som många andra ) vaknade upp till beskedet att resebolaget vi bokat med gått i konkurs. Inte så jättekul, faktiskt riktigt skittråkigt om man ska vara helt ärligt 🙄 Men vi får väl avvakta ett par dagar innan vi vet vad som händer, mest hade vi väl velat få pengarna tillbaka nu och bokat en ny resa. Men vem vet? Kanske blir resorna av iallafall? Ingen aning….. Något roligare att tänka på är iallafall Ninja Skutt, idag har lillskruttan bott hos oss i två veckor. Hon har bekantat sig med huset, och börjar känna sig bekväm. Hon är uppvuxen med hund, så hon är inte helt livrädd för Charlie även om hon mest iakttar henne på avstånd. Hon ”pratar” mycket mot tidigare katter jag haft. Speciellt när man häller upp mat eller klappar henne. Hon sover i min säng varje natt, men vaknar gärna tidigt och vill leka ( fossingar utanför täcket ligger risigt till )

Nu dags att fixa lunch,

på återseende!

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Måndag : Karamelliserad lökpaj (vegetarisk)
Tisdag : Lax med krämigt gräslökstäcke
Onsdag: Pasta med bacon – & svampsås
Torsdag : Järpar med tomat & persilja
Fredag: Tacopizza på tortillabotten

 

img_3515-1

Detta behöver du: 
mjuka tortillabröd
pizzazåsen gör du så HÄR
ost
tacofärs
majs
jalapenos

Topping: 
guacomole gör så HÄR
salsasås

Gör så här
Ställ ugnen på 250 grader.
Bres pizzasåsen över tortillabröden. Strö över ost, färs, majs & jalapenos.
Grädda i mitten på ugnen i några minuter tills osten smält.
Klicka ut såserna och servera genast.
* * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Saftig äppelkaka med kardemumma
img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

 

0
Kommentera

Halmstad och Tylösand

Hej hej, 
Nu börjar vi att tuffa på, hem mot Småland igen.
Det mysiga med sånna här roadtrips på hösten är ju att man inte behöver förboka någonting.
Man kan bara styra husbilen dit näsan pekar och hitta små fina guldkorn längst vägen. Så mysigt.
.
Vårt första stopp blev Halmstad, promenerade lite på stan.  Det var en trevlig matfestival på stan, doftade gott av brända mandlar och barbeque. Vi tog en mjukglass och strosade vidare, Charlie är lite väl matglad för att kunna vistas på sådana matställen och uppföra sig samtidigt. Haha.

Eftersom vi inte hade riktigt bestämt oss för vart vi skulle ta vägen igår, så gick jag igenom era bästa tips.
Och många rekommenderade Tylösands camping. Så det fick det bli.
.

Campingen var halvtom, och det är faktiskt det som gör det rätt mysigt att åka så här när det inte är säsong .
Ingen trängsel någonstans, det är svalt ute, man får tända massa värmeljus och det är tyst och lugnt.
Nu låter jag som en riktig pensionär, men jag uppskattar det. 
Han <3

På vägen hem ska vi stanna till i Växjö och luncha med stora barnen.
Sammanfattningsvis en supermysig helg. Kommer definitivt roadtrip:a och campa mer nästkommande år.

Och håll utkik på bloggen,
alldeles strax kommer en veckomatsedel dyka upp där.

0
3 kommentarer

Torekov & Båstad

Hej hej,

I går startade vi vår lilla husbilssemester.
Vi styrde kosan mot Helsingborg, där vi lunchade. Sedan bar det av mot Torekov, efter era tips.
Det var ganska blåsigt och kallt igår. Men det var vackert där iallafall. Promenerade en sväng runt vattnet och den berömda badbryggan.
.
Såg tyvärr inte skymten av Hugh Grant,
han ska ju ha ett sommarhus här.


Vi ställde upp husbilen på Torekovs enda camping?
Hade inte förbokat något, och hade tur att komma fram fem minuter innan de stängde receptionen.
Haha… Snacka om flyt.

 


Fick en jättefin ställplats precis nere vid havet.
Perfekt för Charlie också, hon älskar att gå strandpromenader.
.

Efter sovmorgon och frulle så packade vi ihop oss och åkte ner till Båstad.
Jag har aldrig varit där, och det var kul att få se. Inga turister, så man behöver inte trängas när man är här i September.
.
Vi har lite bättre väder idag än vad det var igår. 
Så vi funderade på att köpa en glass nere vid hamnkiosken.

Men kände oss plötsligt hungriga istället,

Så vi började leta efter ett trevligt lunchställe. 
Beställde in två pulled pork burgare. 
Och nu en timme senare så sitter vi nu i husbilen igen. Nästa stopp blir Halmstad, får se om vi stannar där tills imorgon eller om vi åker vidare. 

Bye bye Båstad. 

0
2 kommentarer

STORA KANELBULLAR

Tjingeling. 

Då är vi alldeles strax på väg, vi ska bara packa in det sista i husbilen innan vi drar. Riktigt mysigt att ge sig iväg på lite camping så här under lågsäsong. Och enligt väderrapporterna så skulle vädret bli okej denna helgen. Lucky us!
Kommer uppdatera flitigt från Instagram, du hittar mig HÄR
.

Jag blev ju bjuden på supergoda bullar i går hos systeryster.
Självklart tiggde jag till mig receptet.
Så här kommer det: 

Till ca 30-40 bullar :
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
15-16 dl vetemjöl

Kanelfyllning :
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma . Sedan häller du ner mjöl och arbetar degen ( alternativ. använder bakmaskin ) Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar från skålen, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

3
Kommentera