VECKOMATSEDEL

Måndag : Karamelliserad lökpaj (vegetarisk)
Tisdag : Lax med krämigt gräslökstäcke
Onsdag: Pasta med bacon – & svampsås
Torsdag : Järpar med tomat & persilja
Fredag: Tacopizza på tortillabotten

 

img_3515-1

Detta behöver du: 
mjuka tortillabröd
pizzazåsen gör du så HÄR
ost
tacofärs
majs
jalapenos

Topping: 
guacomole gör så HÄR
salsasås

Gör så här
Ställ ugnen på 250 grader.
Bres pizzasåsen över tortillabröden. Strö över ost, färs, majs & jalapenos.
Grädda i mitten på ugnen i några minuter tills osten smält.
Klicka ut såserna och servera genast.
* * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Saftig äppelkaka med kardemumma
img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

 

0
Kommentera

Halmstad och Tylösand

Hej hej, 
Nu börjar vi att tuffa på, hem mot Småland igen.
Det mysiga med sånna här roadtrips på hösten är ju att man inte behöver förboka någonting.
Man kan bara styra husbilen dit näsan pekar och hitta små fina guldkorn längst vägen. Så mysigt.
.
Vårt första stopp blev Halmstad, promenerade lite på stan.  Det var en trevlig matfestival på stan, doftade gott av brända mandlar och barbeque. Vi tog en mjukglass och strosade vidare, Charlie är lite väl matglad för att kunna vistas på sådana matställen och uppföra sig samtidigt. Haha.

Eftersom vi inte hade riktigt bestämt oss för vart vi skulle ta vägen igår, så gick jag igenom era bästa tips.
Och många rekommenderade Tylösands camping. Så det fick det bli.
.

Campingen var halvtom, och det är faktiskt det som gör det rätt mysigt att åka så här när det inte är säsong .
Ingen trängsel någonstans, det är svalt ute, man får tända massa värmeljus och det är tyst och lugnt.
Nu låter jag som en riktig pensionär, men jag uppskattar det. 
Han <3

På vägen hem ska vi stanna till i Växjö och luncha med stora barnen.
Sammanfattningsvis en supermysig helg. Kommer definitivt roadtrip:a och campa mer nästkommande år.

Och håll utkik på bloggen,
alldeles strax kommer en veckomatsedel dyka upp där.

0
3 kommentarer

Torekov & Båstad

Hej hej,

I går startade vi vår lilla husbilssemester.
Vi styrde kosan mot Helsingborg, där vi lunchade. Sedan bar det av mot Torekov, efter era tips.
Det var ganska blåsigt och kallt igår. Men det var vackert där iallafall. Promenerade en sväng runt vattnet och den berömda badbryggan.
.
Såg tyvärr inte skymten av Hugh Grant,
han ska ju ha ett sommarhus här.


Vi ställde upp husbilen på Torekovs enda camping?
Hade inte förbokat något, och hade tur att komma fram fem minuter innan de stängde receptionen.
Haha… Snacka om flyt.

 


Fick en jättefin ställplats precis nere vid havet.
Perfekt för Charlie också, hon älskar att gå strandpromenader.
.

Efter sovmorgon och frulle så packade vi ihop oss och åkte ner till Båstad.
Jag har aldrig varit där, och det var kul att få se. Inga turister, så man behöver inte trängas när man är här i September.
.
Vi har lite bättre väder idag än vad det var igår. 
Så vi funderade på att köpa en glass nere vid hamnkiosken.

Men kände oss plötsligt hungriga istället,

Så vi började leta efter ett trevligt lunchställe. 
Beställde in två pulled pork burgare. 
Och nu en timme senare så sitter vi nu i husbilen igen. Nästa stopp blir Halmstad, får se om vi stannar där tills imorgon eller om vi åker vidare. 

Bye bye Båstad. 

0
2 kommentarer

STORA KANELBULLAR

Tjingeling. 

Då är vi alldeles strax på väg, vi ska bara packa in det sista i husbilen innan vi drar. Riktigt mysigt att ge sig iväg på lite camping så här under lågsäsong. Och enligt väderrapporterna så skulle vädret bli okej denna helgen. Lucky us!
Kommer uppdatera flitigt från Instagram, du hittar mig HÄR
.

Jag blev ju bjuden på supergoda bullar i går hos systeryster.
Självklart tiggde jag till mig receptet.
Så här kommer det: 

Till ca 30-40 bullar :
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
15-16 dl vetemjöl

Kanelfyllning :
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma . Sedan häller du ner mjöl och arbetar degen ( alternativ. använder bakmaskin ) Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar från skålen, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

2
Kommentera

ALLT-I-ETT-PANNA MED BACON

Go´kväll, 

I dag har dagen susat förbi snabbt som bara den. Jag har jobbat lite här och lite där… men känns inte som jag hunnit med någonting alls egentligen. Så är det vissa dagar, tog en paus efter middagen och åkte ut till systeryster. Vi fikade & skvallrade och tog en lång skogsrunda med Charlie. Så himla härligt, man bara måste gilla denna kalla krispiga hösttid som ligger framför oss nu. Så ja, det var ett fint avslut på denna torsdagen, innan det är dags att krypa upp i soffan och kolla serier.
Imorgon? Ja då bär det av ner mot Skåne, vi tänkte ge oss ut på en liten minitrip med husbilen.
Har ni några trevliga campingar att rekommendera?

.

Här kommer ett litet sent med smarrigt middagstips.

Detta behöver du till 4 personer:
2 pkt bacon
1 liten gul lök
1 klyftor vitlök
2 1/2 dl grädde
200 pasta
300 g frysta gröna ärtor
Salt & svartpeppar
2 dl riven parmesanost

Gör så här:
Klipp eller strimla baconet i små bitar. Hetta upp en stekpanna, lägg i baconet och stek på hög värme några minuter till baconet börjar bli knaprigt. Skala och finhacka lök och vitlök och tillsätt i pannan, låt fräsa med ett par minuter så att löken mjuknar, tillsätt grädden. Låt såsen sjuda ihop några minuter. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och vänd de frysta ärtorna när en minut återstår av koktiden. Slå av pasta / ärtor i ett durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt. Vänd sedan ner pasta och ärtor i pannan, rör runt försiktigt och smaka av med salt och med svartpeppar.

 

0
4 kommentarer

Om 39 dagar . . . . .

Denna bilden har inget med Gambia att göra, den fotade jag på Mauritius.
.

…. Bär det av mot Gambia och Senegal. Vi kommer vara stationerade i Gambia, men kommer åka på 1-dags safari till Senegal. Det skulle inte ta så lång tid att köra dit sa de. Spännande. Så i förra veckan var vi och tog sprutor mot ”gula febern” och fick malariatabletter utskrivna. Nu gäller det att hålla kolla på vaccinationskortet, så jag inte missar att ha det i passet när vi ska till USA nästa gång. Det var viktigt, upplyste dem oss om på vaccinationsmottagningen. Denna gången åker vi med ett charterbolag, tyckte direktflyget lockade mer än flera flygbyten längst vägen. Vi blir bara borta 1 vecka, men eftersom tidskillnaden inte är så stor så kommer man inte gå omkring och vara ”jetlaggad”. Och bara det är värt mycket.
Hoppas ni kommer tycka det är roligt att följa med på även denna resan.

0
17 kommentarer

Gryta med fläskfile och champinjoner

Hej hej,

I går till middag blev det en höstig gryta. Det är först nu som matinspirationen kommer tillbaka, efter att ha grillar och ätit ute hela sommaren. Till höstens grytor vill man såklart helst ha ”egen plockad” svamp, som te.x kantareller. Dock hittar jag ju aldrig någon svamp förutom i mataffären.  Så det fick bli en burk med krispiga små champinjoner denna gången. Men det är gott det också.
.

 

Det här behöver du till 4 personer : 
600 gram putsad fläskfile
1 msk tomatpure
1 burk med små champinjoner
1/2 msk kinesisk soya
1 msk oxfond
1/2 riven vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
200 gram philadelphia
2 dl creme fraiche
1 tsk med rödvinbärsgele
.
Serveras med ris eller pasta
.

Så här gör du :
Putsa filen, skär upp den i lagom stora medaljonger , och stek upp den i smör.
Rör ner tomatpure och låt fräsa runt. Öppna burken med svamp och låt rinna av, vänd ner svampen. Vänd ner philadelphiaost, crème fraiche, riv ner vitlöken blanda i soja, oxfond, och smaka till sambal oelek, . Låt sjuda på svag värme och smaka ev. av med lite salt och peppar.

10
1 kommentar

HÄMTMAT OCH VECKOPLANERING


Hej hej,

Har varit iväg på möten hela förmiddagen, så hade varken tid eller lust att ställa mig och laga lunch. Så jag stannade till på pizzerian på vägen och tog med mig en kebabsallad. Denna hösten/vintern har jag sååå sjukt mycket inplanerat, så jag måste sätta mig ner och strukturera upp allt. Eftersom jag skrivit ner möten/resor/signeringstillfällen på olika ställen ( vissa i kalendern, några i mobilen och även på mailen så måste jag få ordning på allt ) Schemat är späckat ända fram till jul nu, och jag vill inte missa något eller råkar dubbelboka mig. När mina vänner har försökt planera något med mig så har jag fått bläddra fram till 2020 i kalendern….Helt galet, hur kunde det bli så här? Haha…

Mycket att göra, men det mesta är bara så roligt som händer denna hösten/vintern.
.
Om en vecka kan ni även börja förbeställa boken! Signerad så klart, om så önskas 🙂
Min tredje bok, vilken dröm som gått i uppfyllelse ändå.

På återseende raringar,

0
4 kommentarer

HALLOUMISTROGANOFF

Hejsan hoppsan,
Hoppas ni fått bästa starten på denna måndag.
Jag har varit liiiite trött jag kan jag erkänna. Har inte blivit så mycket sömn sedan vi tog hem vår nya familjemedlem. Hon lever nämligen loppan på nätterna och gärna tidig morgon. Så jag går mest omkring och gäspar hela dagarna. Men det är så kort tid, så vi överlever nog detta.
.
Här kommer ett till förslag till köttfri måndag! Världens godaste stroganoff.


Fotograf Ulrica Pousette. Recept kommer från min bok ”Middagstipset”

Det här behöver du:
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost
3 msk tomatpure
4 dl creme fraiche
1/2 tsk kinesisk soja
lite cayennepeppar
salt + peppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg. Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig.  Vänd ner, tomatpure, crème fraiche och låt sjuda upp. Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, cayennepeppar + salt & peppar. Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.

Serveras genast med ris.

2
3 kommentarer

PASTA MED KRÄMIG GRÖNSAKSSÅS

Imorgon är det Måndag, och då är vi många som försöker äta grönare.
Varför inte prova en av mina favoriter.
Krämig grönsakssås.

Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min senaste bok ”Middagstipset”

Det här behöver du till 4 personer :
smör
1 riven gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1/2 riven zucchini
2 morötter
2-4 msk ajvar  (stark)
1 burk passerade el. krossade tomater
100 gram färsk babyspenat
1 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Toppa med riven ost

Gör så här:
Riv lök, vitlök morötter & zucchini. Hetta upp en stekpanna & fräs lök och vitlök någon minut tills det doftar nötigt.
Vänd sedan ner morötter & zucchini och fräs i några minuter, vänd ner passerade tomater, babyspenat, ajvar & crème fracihe och smaka av med salt & peppar.

Serveras genast med pasta och nymalen svartpeppar.

2
1 kommentar