Idag börjar bästa veckan igen, nämligen barnveckan. Har planerat in en tacomiddag tills i eftermiddag, mums.
I går blev det en tur in till stan efter en sovmorgon. Ville lyxa till det med en Frunch på stan
Frunch = Frukost/ Lunch.
.
Bröd, olika pålägg, frukt, grönsaker, smoothies, juicer och annat gott.
En bit smörgåstårta fick det också bli.
.
Lite efterrätt, brownie med grädde och sylt.
Stället vi åt på igår heter ”Kallskänken”, och vi tycker det är superbra. Vi provade brunchen på Park Hermina i sommar, men tyckte kallskänken var bättre. Skillnaden var nog att Park Hermina hade mer en grillbuffe än frukost.
Så det är kanske lite vad man är ute efter med sin brunch / frunch.
Självklart våffla med massa grädde också.
Och lite bacon å köttbullar gick också ner.
Japp det var nog halva vår söndag. Sedan styrde vi kosan mot Öland, och kikade på fotboll.
Eller mysig helg helt enkelt!
Imorgon ska Charlie in på operation, hon ska sövas och steriliseras.
Känner mig lite nervös för det. Men det kommer att gå bra, men det är bara lite olustigt när de ska opereras.
Nu ska jag ta tag i mailen, såg att den var överfylld med mail.
Underbara färger på denna soppa.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.
Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar
Citronailoi: 2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt
Gör aiolin så här: Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.
Gör så här :
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.
Serveras genast.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet.
Både nutellafluffet & kladdkakorna bör förberedas dagen innan, eftersom de ska svalna innan man sätter ihop dem. Jag la mina i frysen för att de skulle bli hårda & lättare att hantera.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar.
Fluffet: Värm upp grädde och vänd ner nutella, rör tills allt är slätt.
Ska inte koka upp. Ställ sedan kallt gärna över natten.
Dekorera med vilka småkakor du vill och gärna hemmagjorda chokladbollar, recept här
Gör så här:
Vispa det kalla nutellafluffet tills det blivit krämigt.
Bygg ihop tårtan med fluffet emellan varje kladdkaksbotten. Vispa grädden hård och spackla tårtan.
Hej på er, .
Hoppas ni har en härlig helg. Vilket ljuvligt höstväder! Kan vara bästa årstiden, känner mig alltid peppad och får massa energi av den vackra naturen. Detta var första helgen på länge när inte kalendern var späckad, vilket kändes riktigt nice.
Så i går kväll var det höstmys med massa tända ljus, gott bubbel framför tv:n med idol. Ja och en och annan skål med chips och lösgodis förståss 😉 Ooops…Såg nu på bilden att jag missat att ta bort klisterlapparna på champagneglasen, detta är big NO-NO har jag fått höra av er läsare. Haha… sorry! Men det är inga skrytglas, eller något särskilt märke.
.
I kväll blir det att hoppa ur myskläderna och kamma till sig. Ikväll är vi bjudna hem till vänner på en bit mat. Mat smakar alltid godast borta!
.
Listan kopierad rakt av från egoinas.se
Jag gillar listor, och ni verkar också uppskatta att läsa dem.
Här kommer en höstlista.
Beskriv din höst i tre ord? Stressig, rolig och givande.
Vad var bäst med sommaren? Att umgås med familjen, alla utflykter och mysiga grillkvällarna.
Känner du dig klar med sommaren? Ja verkligen. Just nu är det jul och advent i min hjärna. med tanke på julboken som snart kommer ut.
Hehe..
Hur mådde du förra hösten? Som ni säkert förstår var hösten inte så jättekul förra året. Men det var samtidigt mycket jobb, så varannan vecka kunde jag begrava mig i arbete. Så hösten gick verkligen över förväntan <3
.
Vad är dina planer för hösten? Vi jobbar redan med bok nummer fyra. Vilket såklart kommer ta massor av tid. Sen ska jag börja på att renovera hemma, vill ju sätta min egen prägel och få in lite mer färg. Och så åker vi till Gambia / Senegal i månadsskiftet.
Hur höstmyser du? Doftljus, tända en brasa och se på serier.
Vad kommer du dricka i höst? Pepparkakslatte, har ni provat?
Recept finns HÄR
.
Vad tittar du på? Handmaid´s tale, Wahlgrens Värld och Hollywoodfruar.
Hur vill du se ut i höst? Mycket stickat, och stora gosiga halsdukar.
Vad är värst, kylan eller mörkret? Egentligen ingeting. Jag gillar när det är kallt och krispigt ute och att det blir mörkt tidigt.
Just för att ”Christmas is coming”
Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan? Besökte USA och Texas med barnen.
Hur förbereder du dig inför vintern? Har precis beställt 1 1/2 kubik med ved. Jippi för att stapla dem nu 😉 .
Vad ser du fram emot just nu? Massor!! Resa, att få hålla i min julbok och bläddra igenom den.
Att signera alla era böcker, tror vi är uppe på nästa 3500 böcker som är förbokade nu. Kommer få skrivkramp 😉
Advent, julbak, julfika och såklart julafton. Men först och främst vill jag bara vara här och nu.
Hösten är fantastisk!
Denna pajen kan du göra med vilka bär du gillar bäst. Funkar både med frysta och med färska.
Den är super god att göra med blåbär, hallon, mango och även med ananas.
Frisk och fräsch i smaken, en riktig favorit.
.
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Skär smöret i tärningar och häll ner det tillsammans med sockret. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut den i 6 springformar ( cirka 9 cm ) eller en stor springform på 24 cm.
Häll av spadet till ananasen, och rör ihop dem med resten av ingredienserna till fyllningen. Utom hallonen.
Häll i smeten i pajformarna och tryck ner några hallon i. Grädda i mitten på ugnen i cirka 40 minuter eller tills pajen fått aningen färg. Låt svalna helt eller kallna innan servering.
Serveras med grädde eller glass.
Fotograf Ulrica Pousette, recept från ”Middagstipset”
. Det här behöver du: 4 laxfilé, bitar, fryst och tinad 400 g torskfilé, fryst och tinad 4 dl vispgrädde 200 g färskost (t ex philadelphia) 2 msk hummerfond, koncentrerad 2 msk dill, hackad 1/2 msk curry salt peppar 250 g körsbärstomater (gärna både gula och röda)
Garnera gratängen med färska räkor
. Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär fisken i 2 x 2 cm stora bitar, och lägg i en ugnsform.Vispa ihop grädde, färskost, fond, dill, curry, salt och peppar i en kastrull. Koka upp lite långsamt och ringla sedan såsen över fiskbitarna. Strö över körsbärstomaterna och ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken är klar och gratängen har fått fin färg. Toppa med räkor och servera med ris, pasta eller potatis samt sparris eller broccoli.
Att något så enkelt kan bli så här festligt & smarrigt.
Perfekt när man få oväntat besök. Har man inte hallon & Blåbär hemma så funkar det lika fint att skiva över banan.
Eller varför inte inlagda mandariner. Mums.
.
Smördegen köper du ark i kyldisk.
Du behöver :
2 ark med stora smördegsplattor
marsanpulver ( ej kokbar )
4 dl vispgrädde
färska bär
florsocker
.
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att rulla ut ett ark i en bakplåtsklädd ugnsform. Och skjuts in i ugnen i 15-18 minuter eller tills smördegen är gyllene.
Under tiden rör du ihop vaniljkrämen. Jag hade cirka 7 dl mjölk med 12- 14 msk marsanpulver. Prova er fram till önskad konsistens. ( Det tar en liten stund för krämen att stelna, så ta lite i taget. ) Ta ut smördegen och låt svalna, så gör du samma sak med den andra smördegesplattan. Skjuts in i ugnen tills den blir gyllene och sen ut.
När den första smördegen svalnat så breder du ut vaniljkrämen. Vispa grädden fluffig.
Toppa med den svala smördegen, fördela ut grädden.
Strö över bären och pudra över florsocker.
Den andra oktober idag, och det kan inte undgått någon att hela Sverige visar upp sin vackraste höstsida. Alla färgglada löv, den krispiga luften och sol från klarblå himmel. Jag har alltid gillat hösten, en av de bästa årstiderna enligt mig.
Och sedan roligt att förnya garderob eller accessoarer lite. Gillar du som jag att handla lite nytt inför nya årstider så kolla in de här snygga höstfina nyheterna! De finns även som mobilskal och ipad-väska.
Så roligt när man kan matcha.
Korthållaren och matchande passfodralet gillar jag bäst.
Mörkgrönt och vinrött, snyggt att även kunna parmatcha med någon man tycker om.
Det var svårt att fånga färgen på den gröna.
Men här tycker jag att jag lyckades bäst.
Ursnygga eller hur?
.
Plånboken är stor och rymlig för både kort och kontanter.
Får även plats med ett litet läppglans om så önskas.
.
Med ”JENNYOKT” får du 20 % på hela köpet.
Det gäller ALLA mobilskal, mobiltillbehör, passhållare och plånböcker.
Så passa på nu om du är på jakt efter något nytt, skynda att fynda.
Hej från frisörstolen, .
Passar på att jobba medan jag sitter och blir fin i håret. Lite ny färg och slingor blir det idag.
Sedan i eftermiddag blir det kalas, Jacob fyller 20 bast idag. Så vi ska gå ut och äta och fira honom.
.
För er som letar efter något gott att baka kommer mitt enkla men ack så goda tips här.
Knäckig blåbärspaj.
Det här behöver du:
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Dessa goda morotsbiffar med halloumi blir mitt middagstips för dagen. Super goda och vegetariska
Smaklig måltid.
Recept från min senaste bok ”Middagstipset”. Fotograf : Ulrica Pousette
Till 4 morotsbiffar 1 förpackning halloumi 250 gram morötter 1/2 tsk salt 2 ekologiska ägg 1 dl ströbröd chiliflakes smör till stekning
Gör så här: Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik. Vänd sedan ner i skålen.Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes. Låt stå i fem minuter. Forma sedan till 4 biffar, och stek dem klara i smör.
Vi serveras med potatismos.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och ett annat Torsdagstips är REAN på Bubbelroom just nu. Massa snygga höst- & vinterkläder till bra priser. Klicka här