Syltgrottor med choklad.
Dessa kan du fylla med vad du gillar bäst. Mjölkchoklad, nougat eller nutella.
.
Det här behöver du:
4 1/2 dl vetemjöl 1 dl socker 1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Fyllning : choklad + valfri fast sylt.
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på en plåt. Gör en grop i varje kaka och lägg ner en chokladruta och klicka i lite sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Här kommer ett gott mellanmål eller kanske något gott minglet eller buffén.
Man kan fylla dessa med vad man vill. Te.x resterna från gårdagens tacos.
Eller som i detta fallet, en krämig ost- & baconröra.
. Det här behöver du: 2 mjuka tortillabröd
2 dl riven ost
100 gram philadelphiaost
1 förpackning bacon
. Gör så här:
Strimla och stek baconet knaperstekt. Rör ihop osten, baconet och philadelphiaosten.
Lägg tortillabröd nummer ett i en torr stekpanna. Fördela ut ett tunt lager av fyllningen.
Lägg på locket och ställ gärna en jämn tyngd på brödet.
Stek på medelvarm värme. Vänd på bröden med hjälp av en tallrik, håll tallriken mot bröden och vänd upp & ner och lägg lägg tillbaka så att du steker bägge sidor.
När de fått vacker färg och fyllningen smält är det klart. Klipp lagom stora bitar med en stor sax.
Ni gillade verkligen halloweentipsen jag delade för lite sen. Kul!
Därför ville jag även skriva om dessa dösöta små serveringsskålar.
Enkla att göra och fina att bjuda på glass i , eller annan efterrätt.
.
Skär av toppen på apelsin, gröp ur fruktköttet och sedan skär du ut ögon och mun.
Precis som när man gör pumpor. Jag serverade glass i mina, då kan jag tipsa om att frysa ner apelsinerna innan du fyller dem med glass.
Så håller de kylan ännu bättre.
Kan tänka mig att de är roliga att servera fruktsallad i också.
.
Godmorgon, eller snarare god förmiddag,
Här ringde klockan tidigt idag, och det behövdes många koppar kaffe för att vakna till. Ser fram emot helgen och lite sovmornar.
Har jobbat med bilder, redigerat och skickat iväg utkast. För jag ägnade gårdagen åt att provlagade massa nya rätter. Ska sätta mig och jobba med de inläggen också här innan lunch. Behöver tidsinställa massa recept tills vi åker, för än så länge sägs vår resa bli av och att flygen ska gå som planerat. Vi reser ju om 1 1/2 vecka, börjar få lite resfeber. Spännande med Gambia och Senegal. Jag kommer uppdatera massa från den resan, men följ mig gärna på Instagram också. Kommer uppdatera ännu flitigare där. Du hittar mig här
Nu en ska jag ta en paus med hundpromenad,
och podd i öronen.
Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min bok ”Middagstipset”.
. Du behöver:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
Lyxig hasselbackspotatis: 10 medelstora potatisar ( fast sort )
smält smör att pensla med
140 gram strimlat knaperstekt bacon
ostskivor
Ädelostsås: stekfettet från bacon
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
ca 150 gram ädelost
1 tsk flytande honung
peppar ev. salt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt om tills den fått vacker färg. Lägg köttet i en ugnsform med en kötttermometer i den tjockaste delen. Skölj noga av potatisen och skiva tunt, men inte helt igenom. Lägg dem i en ugnssärkerform och pensla med smör. Ställ in kött och potatis. Gör under tiden baconet & såsen. Strimla och stek baconet knaprigt. Lägg åt sidan och vispa ner vatten i stekpannan, vänd ner crème fraîche, vispgrädde, soja och låt sjuda upp. Smula ner ädelosten och vispa tills allt smält. Smaka av med honung och ev. lite salt & peppar.
Ta ut köttet när de fått en innertemp på 58 grader. och linda in i grillfolie. Plocka ut potatisen efter cirka 45 minuter och stoppa potatisen med ostbitar och ställ in på eftervärmen tills den smält.
Strössla över bacon över, skiva upp köttet och servera.
Så här gör du purén:
Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten. När potatisen / palsternackan är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i röran och rör om tills du fått en fin pure.
Rödvinssky :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
3 msk koncentrerad oxfond
1/2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena
Gör köttet så här:
Putsa fläskfilen och skär i 3 cm tjocka skivor.
Rulla en baconskiva runt och fäst med en tandpetare. Hetta upp en stekpanna i smör och stek tills köttet är klart.
.
Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
Snabbt och gott är min melodi.
Har man stressiga vardagar och maten ska gå fort, då är detta så smidigt.
Barnen gav terayakismaken tummen upp, det smakar som kycklingen på thaibuffen sa dem. Bra betyg.
.
Det här behöver du : Majskyckling
Terayaki
Sesamfrön
Tillbehör nudlar eller wookade grönsaker.
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den tinade kycklingen i en ugnsfast form. Pensla över terayaki och strössla över sesamfrön.
Skjuts in i ugnen. Efter en kvart tar du ut och penslar med mer terayaki.
Koka nudlarna enligt anvisning. Eller fräs grönsakerna, jag hade i ett par msk av terayaki även i grönsakerna.
Blev supergott! Servera när kycklingen är genomstekt.
Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa. Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik. Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa. Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.
Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast
Gillar du räkor?
Då tycker jag absolut att ni ska prova denna goda räkrätt.
.
Jag provade en krämigare variant av kokosmjölk. Nämligen kokosgrädde, kan rekommenderas.
.
Du behöver till 4 personer: 500 gram oskalade räkor
( ca: 300 gram färdigskalade)
pasta för 4 personer
olja
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosgrädde
1 tsk sambal oelek ( 1 msk – om du gillar hetta )
1/2 msk hummerfond
50 gram sockerärter
1 burk med bambuskott
1 röd paprika
10 stycken champinjoner
1 lime
Gör så här: Skala räkorna. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med olja, fräs löken mjuk och pressa ner vitlöken. Vänd ner kokosmjölk, sambal oelek, hummerfond. Låt sjuda upp medan du grovhackar grönsakerna. Vänd ner den i den sjudande grytan. Dra bort från värmen och pressa ner limen under omrörning.
Vänd ner pasta, räkor och rör runt.
Måndag idag och det betyder köttfritt för många svenska hem.
Detta är en klassiker hemma hos oss, enkel att göra, god samtidigt som det känns lite festligt.
.Fina bilder är Ulrica Pousette fotograf till, receptet är från min bok ”Middagstipset”
. Detta behöver du till Peston:
2 krukor färsk basilika
50 gram pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 1/2 – 2 dl olivolja
100 gram riven parmesanost
2 nypor flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Plocka basilikabladen. Rosta pinjenötterna i en torr panna och mixa dem sedan hastigt i en matberedare.
Grovhacka vitlöken, och lägg ner tillsammans med basilikan. Mixa ihop och tillsätt olivoljan i en stråle, tills du får den konsistens du vill ha.
Rör till sist ner parmesanen. Smaka av med salt & peppar.