Kyckling med terayaki

Snabbt och gott är min melodi.
Har man stressiga vardagar och maten ska gå fort, då är detta så smidigt.
Barnen gav terayakismaken tummen upp, det smakar som kycklingen på thaibuffen sa dem. Bra betyg.
.

Det här behöver du :
Majskyckling
Terayaki
Sesamfrön

Tillbehör nudlar eller wookade grönsaker.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den tinade kycklingen i en ugnsfast form. Pensla över terayaki och strössla över sesamfrön.
Skjuts in i ugnen. Efter en kvart tar du ut och penslar med mer terayaki.
Koka nudlarna enligt anvisning. Eller fräs grönsakerna, jag hade i ett par msk av terayaki även i grönsakerna.
Blev supergott! Servera när kycklingen är genomstekt.

3
4 kommentarer

HEMGJORDA CHICKEN NUGGETS MED BASILIKASÅS

Hemgjorda chicken nuggets, kan det bli godare ?
Detta är en återkommande middagsfavorit hemma hos oss.


Fotograf Ulrica Pousette. Recept kommer från min bok ”Middagstipset”
.

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis: 
Potatis
rapsolja
örtkrydda
flingsalt

Basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa.  Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik.  Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa. Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast

0
Kommentera

THAIGRYTA MED RÄKOR

Gillar du räkor?
Då tycker jag absolut att ni ska prova denna goda räkrätt.
.


Jag provade en krämigare variant av kokosmjölk. Nämligen kokosgrädde, kan rekommenderas. 
.
Du behöver till 4 personer:
500 gram oskalade räkor
( ca: 300 gram färdigskalade)
pasta för 4 personer
olja
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosgrädde
1 tsk sambal oelek  ( 1 msk – om du gillar hetta )
1/2 msk hummerfond
50 gram sockerärter
1 burk med bambuskott
1 röd paprika
10 stycken champinjoner
1 lime

Gör så här:
Skala räkorna. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med olja, fräs löken mjuk och pressa ner vitlöken. Vänd ner kokosmjölk, sambal oelek, hummerfond. Låt sjuda upp medan du grovhackar grönsakerna. Vänd ner den i den sjudande grytan. Dra bort från värmen och pressa ner limen under omrörning.
Vänd ner pasta, räkor och rör runt.

Serveras genast.

 

2
6 kommentarer

PASTA MED HEMGJORD PESTO

Måndag idag och det betyder köttfritt för många svenska hem.
Detta är en klassiker hemma hos oss, enkel att göra, god samtidigt som det känns lite festligt.

.Fina bilder är Ulrica Pousette fotograf till, receptet är från min bok ”Middagstipset”
.
Detta behöver du till Peston: 
2 krukor färsk basilika
50 gram pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 1/2 – 2 dl olivolja
100 gram riven parmesanost
2 nypor flingsalt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Plocka basilikabladen. Rosta pinjenötterna i en torr panna och mixa dem sedan hastigt i en matberedare.
Grovhacka vitlöken, och lägg ner tillsammans med basilikan. Mixa ihop och tillsätt olivoljan i en stråle, tills du får den konsistens du vill ha.
Rör till sist ner parmesanen. Smaka av med salt & peppar.

Klart att servera,

1
1 kommentar

TACOKÖTTFÄRSSÅS

Godermorgon,
Här kommer veckans första middagstips.
En barnvänlig middag som är perfekt att göra om du får mycket tacos över!

 

Det här behöver du till 4 personer : 
500 gram färdigkryddad tacofärs
smör
1/2 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 1/2 dl vatten
1 msk skvätt chilisås
1 msk koncentrerad oxfond
1 burk med majskorn
1/2 tsk oregano & timjan
salt och malen svartpeppar

Gör så här:
Skala och hacka löken. Smält smöret i en kastull / stekpannan och fräs löken mjuk.
Rör ner tacofärsen och de krossade tomaterna, chilisås, vatten, fond och smaka av med salt, oregano och peppar.
Låt sjuda upp några minuter, innan den serveras.

Serveras sedan tillsammans med en god sallad och pastan.

Har du lite tacochips hemma, krossa över lite innan servering.

1
3 kommentarer

En bättre helg

Godkväll raringar,
Nu är jag hemma och har landat i tv-soffan efter att ha varit ute och ätit thaibuffe med barnen. Thelma har varit här denna helgen, och barnen fick välja vart vi skulle äta innan Thelma körde till Växjö. Inte förvånad över att de valde thai, de flesta i familjen gillar deras friterad banan, med sirap & mjukglass. Fast nu backar vi bandet lite till igår, för då efter lunch packade vi väskan och styrde kosan hela 20 minuter bort. Det är faktiskt väldigt trevligt att slippa åka långt när man vill unna sig en dag på spa eller en natt på hotell.


Vi styrde kosan till Stufvenäs, detta gästgiveri är en av mina favoriter. Fast detta var första gången jag bodde över, har bara varit här på mat innan.
Vi åker nämligen hit en gång om året på julbord med hela släkten. Detta är det bästa julbordet jag har besökt hittills.
Rekommenderas varmt. Har ni några bra julbord att tipsa om?
I år vill vi hinna med flera olika julbord.

.

Vi checkade in på rummet, så himla mysigt.
Och badrummet var cool i svart. 

I källaren på gästgiveriet finns ett urmysigt spa också.

Dags för avsmakningsmeny och det var så himla trevligt och mysigt nere i deras vinkällare.
Vi var tolv gäster som satt vi samma bord, och fick prova rätt efter rätt.

Mycket mat blev det.
Nedan får ni se ett litet urval av alla smaskigheter.


Åt ostron för 2:a gången i mitt liv.
Det var gott med lite smaker på, det ostronet jag åt på Mauritius smakade mest som en saltvatten. 
Denna hjorten var min favorit av alla rätter.
Magiskt god och fint komponerad. 
Magen stod åt fyra hörn efter denna festmåltid.
Och så trevligt att sitta och lära känna lite andra gäster så här över en bit mat.
Vi sov riktigt gott sen kan jag lova, och var är inte lyxigare än att vakna och få frukosten serverad i en vacker matsal.
Älskar hotellfrukost.

Ja, det var mycket god mat denna helgen. Och den färskpressade juicen som man pressar själv blev så himla god, om jag får skryta lite.
Pressade i ordentligt med citron i min. Syrliga juicer är väl sååå gott!?

Ja det var ett väldigt bra avslut på en mysig helg.
Måndag i morgon, med massa ny energi!

Kram på er.

0
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Tjingeling,
Igår blev det en mysig avstickare till ett av mina favoritställen.
Ska skriva mer om det senare. Först kommer veckomatsedeln.

Varsågoda.

Måndag Broccoli- & ädelostpaj ( veg )
Tisdag Stekt torskrygg toppad med knaperstekt bacon
Onsdag Wallenbergare på blandfärs
Torsdag  Pizzarulle med pizzasallad
Fredag Kycklingkebab

 

IMG_6814

Det här behöver du till 5- 6 personer:
1 kilo kycklingfile
Rapsolja
hemmagjord kebabkrydda
salt

Tillbehör : Pommes och en god sallad

Gör så här: 
Strimla den tinade kycklingen i lagom stora strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner kycklingen.
Krydda den med kryddmixen under tiden, och när kycklings nästan är färdig salta & smaka av med mer krydda.

Serveras sedan genast !

 

Och hemmagjordsås, som smakar precis som på pizzerians. 

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

* * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Tobleronetryfflar

IMG_0902

Till 20 tryfflar
1/2 dl vispgrädde
200 gram toblerone
1 msk smör

Garnering: Kakao

Gör så här:
Mät upp grädden i en kastrull , bryt ner chokladen och smält på svag värme.
Vänd ner smör och rör smeten blank. Ställ sedan svalt ett par timmar innan du formar dem till tryfflar / bollar.
Rulla dem i kakao och servera.

 

1
1 kommentar

Tacolasagne

Hej där, 
Fredagen försvann fasligt fort, efter skolan hämtade vi ”Kusinvitamin” på buss-stationen. Och sedan var det skoldisco för Nomi & Lova. Hämtade töserna inne i stan vid nio, så fortsatte vi fredagen med filmkväll. I dag var det sovmorgon och långfrukost som startade dagen. Bästa bästa. Gräddade våfflor till ett helt fotbollslag kändes det som, och de gick åt.
Hoppas ni också har en riktigt fin lördag. Och fick ni gott om tacofärs över från igår så har jag ett smidigt och gott middagstips.

Godaste lasagnen de ätit sa tre barn igår. Och jag kan hålla med. Riktigt gott! 

Lasagne till 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram färdigstekt & kryddad färs
smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
1 liten burk med majskorn
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås till lasagne:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du lasagne: 

Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Vänd ner tacofärsen.
Blanda sedan i tomatkrossen,och majsen, chilisåsen och salta och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra  och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!

Perfekt krämig tacolasagne

5
5 kommentarer

PLANKA MED FLÄSKFILE & OXFILE

Är ni inne och letar tips på helgmiddag?
Då har ni kommit helt rätt. Idag bjuds det på festlig planka här till er.

Varsågoda! 

Bea:n köpte jag i butik men pepparsåsen provade jag från Mannerströms recept. 
Fick googla fram vad estragon, betydde. Du finner det i välsorterade matbutiker. 

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet. Sparrisen lindade jag bacon runt och fräste  i stekpannan.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

1
3 kommentarer

JENNYS JUL

 

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

 

Woop woop,
Vad roligt att ni verkar gilla nya boken, fast än har ni såklart inte bläddrat i den. Den kommer ut i handeln vecka 46.
Vad jag läser på Facebook, Instagram och här i kommentarerna så verkar ni superlike:a julbilderna och julkänslan.
Så roligt att höra!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Boken är proppfull med saffransbak, julmat och julgodis.
Nyheter och gamla godingar från bloggen.

Boken innehåller recept som räcker hela december och den ljuvliga adventstiden.
Kanske är detta en bra gå-bort-present till advent eller till värdinnan på glöggminglet.
.

 

Ni kan beställa boken med mitt söta julförkläde, eller bara boken som den är.

Ni förbokar ”JENNYS JUL här

 

Fudger, kolor, knäck och tryffel. I min julbok finns julgodis för alla smaker. 

Det är också sista chansen att beställa ”Middagstipset” signerad.
Kanske ge bort som julklapp till sambon, väninnan eller sonen som vill lära sig laga mat.
Alla recept är superenkla.

Ni kan beställa signerade Middagstipset HÄR
.

0
5 kommentarer