HALLOWEEN PÅ LISEBERG

Hej där,
.
Vi kom hem sent igårkväll, närmare bestämt vid halvtre.
För som ni såg på Instagram @jennysmatblogg  så besökte vi Liseberg. Och vi ville inte åka hemåt innan stängning.
Det var fullproppat med zombies, mumier, clowner och annat otäckt. Förutom för de vanliga karusellerna så fanns det flera ”spökhus” att besöka.


Några av de små vågade sig nära Zombiebussarna.
.

Upplyst och oktoberfint var det med alla lampor, pumpor och blinkande åkattraktioner.
.

Efter många timmars åkning så intog vi middagen på järnvägsrestaurangen inne på Liseberg.
Där serveras man mat i sin tågkupe.

.
Nomi, Tuva, Melvin & Caitlin kollar menyerna och vad de ska beställa.


Minstingarna tog färgad pasta med köttfärsås.
Hur smart att koka pastan i karamellfärg?
Tips till Halloweenfesten.

Melvin & Caitlin tog kycklingen med rostad potatis & grönsaker.
.
En fläsksida på potatisbädd.

Min mumsiga räksallad. 
Barnen fick mjukglassar med blodsprängda ögon.
.
Vi andra beställde in mer oläskiga efterrätter.
Brownie med mjukglass och bär. 
Min äppelpaj i glas var faktiskt den godaste äppelpajen jag ätit.
Så himla god. Recept på den hade man velat ha.


Sedan begav vi oss ut i regnet igen.
Det småregnade hela dagen, men det gjorde faktiskt inte så mycket vi hade regnkläder och var förberedda.
Och ett stort plus var att vi slapp alla köer. 
Vi åkte Radiobilar, Balder, Helix, Loke, Mechanica, diskobilar, stora Pariserhjulet och snabba båtar.
Och så allt på repeat en gång till.

Zombiebussen var läskigast på kvällen! 

Innan vi gick hem besökte vi spökhusen Vinden, Zombies och nyheten skogen.
Riktigt läskigt och välgjort. Helt klart värt ett besök nu i dessa halloweentider.
Och nu är det kalasdags för Tuvas kusiner på Öland, sedan bär det hem och göra klart för resan imorgon.

Klockan sju imorgonbitti börjar resan mot Gambia.

Ha finaste söndagen nu.

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedeln,
Varsågoda.

.

Måndag Ugnspannkaka ( köttfri måndag ) 
Tisdag Panerad rödspätta med skolans kalla dillsås
Onsdag Pasta med bacon- & svampsås
Torsdag Kycklingbiffar i citronsås
Fredag Kålpudding med kokt potatis & sås


Skippa potatisen och servera mer kokta grönsaker så har du en LCHF middag.

Det här behöver du till 4-5 portioner :
potatis
1 kg vitkål
olja/ smör
2 tsk kinesisk soya
1 msk ljus sirap

600- 700 gram nötfärs
1 ägg
3 – 4 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
lite peppar

Gör så här: 

Ställ ugnen på 200 grader. Dela vitkålen på mitten , och skär bort mittstocken, strimla sedan kålen tunt.  Har du ingen hushållsmaskin går dete minst lika bra med en osthyvel. Hetta upp en stor stekpanna med olja, gärna en med höga kanter. Fräs vitkålen mjuk utan att bränna den. Ringla över sirap och soya, stäng av värmen.  Rör ihop nötfärsen med grädde, ägg, timjan, oregano, salt och peppar. Ta fram en ugnssäkerform och täck botten med hälften av kålen, bred ut färssmeten över och avsluta med de sista av vitkålen.  Ställ in i ugnen och låt stå mellan 30- 40 minuter ( beroende på hur stor form du tagit ) Servera med kokt potatis och lingonsylt.störreformen = snabbare tid i ugnen.

Smaklig måltid


* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Vit kladdkaka med hallongrädde

Fina bilden kommer fotografen Ulrika Pousette. Recept från min bok ”Baka med Godis”

Det här behöver du:
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl

Hallongräddde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
125 gram färska hallon
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp. Hallongrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.

1

0
1 kommentar

KÖTTBULLAR FYLLDA MED MOZZARELLA

 

Hej hej,
Efter en lite stressig morgon så sitter vi ni i bilen på väg till Göteborg. Kommit lite drygt halvvägs, och det regnar som bara den.
Men var är det man säger, det finns inget dåligt väder? Idag blir det heldag på Liseberg med barnen, halloween-tema

Till er som söker middagstips denna lördag så tycker jag att dessa mozzarellaköttbullar kunde passa perfekt.
Varsågoda.


Receptet kommer från min bok ” Middagstipset”. Fotograf : Ulrika Pousette
.

För 4 personer. 

Köttbullar: 
600 gram blandfärs
2 msk koncentrerad oxfond
1 ägg
1/2 tsk salt & 1 krm peppar
smör att steka i
150 gram mozzarella ( tärnat i tärningar. )

.

Pressgurka: 
1 gurka
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1/2 dl strösocker
1/2 dl ättiksprit 12 %
4-5 msk finhackad färsk dill
.

Gräddsås: 
steksky från köttbullarna
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
1 tsk rödvinbärsgele
salt & peppar

Serveras med potatismos

Gör pressgurkan så här: 
Tvätta och skiva ner gurkan tunt i en vid skål med hjälp av en osthyvel lägg i en stor skål. Rör ihop alla ingredienser och häll spadet över gurkan, lägg en tallrik och placera en tung på, och ställ in i kylskåp ett par timmar innan servering.

Gör köttbullarna så här:
Rör ihop alla ingredienser utom mozzarellan. Rulla bollar av smeten och gör en grop och fyll med ost, och rulla ihop.
Stek dem sedan i smör tills de är genomstekta.

Gör såsen så här:
Rör ner alla ingredienser i en kastrull, låt sjuda upp ett par minuter, och servera till köttbullarna.

Smaklig måltid. 

0
2 kommentarer

JENNYS JUL – SIGNERADE

 

 

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

 

Godmorgon, 


Härligt med fredag och när helgen står på glänt. Har ni några roliga planer måntro ?

25:e oktober säger kalendern….Kan ni förstå att det är mindre än 2 månader till julafton och bara fem veckor kvar till första advent.
Ljuvligt. Längtar så mycket efter att få börja julpynta, spela julmusik och koka julgodis. Vill ni också ha inspiration till adventsbaket / julstöket så kan ni beställa min signerade bok HÄR

.

Jennys Jul innehåller julmat, glöggmys, pepparkaksbak och massvis med julgodis. 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥



När jag skapar recept så tänker jag traditionellt fast jag ger gärna bakverken eller maten en liten tvist.
Vad sägs om dessa lussekatter med godaste fyllningen. Eller denna juliga omelett med krämigaste räktoppingen.
Julgodis bakade med godaste ingredienserna, och allt efter måttot.  Snabbt, enkelt & GOTT.  Även om det är roligt att stå i köket och julstöka, så vill jag ha så få moment som möjligt när det bakas eller kokas knäck.
För att göra det så lätt & smidigt som möjligt.
.
BESTÄLL JENNYS JUL HÄR 
.

Jennys Jul innehåller recept som räcker hela december och den härliga adventstiden.
Kanske är detta en bra gå-bort-present till advent eller till värdinnan på glöggminglet.
.

 

Ni kan beställa boken med mitt söta julförkläde, eller bara boken som den är.

Ni förbokar ”JENNYS JUL här

 

Fudger, kolor, knäck och tryffel. I min julbok finns julgodis för alla smaker. 

Det är också sista chansen att beställa ”Middagstipset” signerad.
Kanske ge bort som julklapp till sambon, väninnan eller sonen som vill lära sig laga mat.
Alla recept är superenkla.

.

Ni kan beställa signerade Middagstipset HÄR

.

.

0
Kommentera

FLÄSKFILEGRYTA MED ROSEPEPPAR

Barnen är iväg till skolan och jag jobbar på.
Ska snart in till stan en sväng och handla och uträtta ärenden. Kikar bara förbi med ett urgott tips till helgen.
Smakrik fläskfilegryta. Varsågoda.


Fotograf: Ulrica Pousette, recept från min bok ”Middagstipset”
.

Det här behöver du: 

2 fläskfilé, à ca 500 g
smör
200 g philadelphiaost
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad oxfond
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk rosépeppar, grovkrossad
1 tsk svartvinbärsgelé
salt och peppar

Garnering:
rosépeppar, stött
färsk timjan

Servera med potatis & grönsaker

Gör så här:
Putsa fläskfiléerna och skär dem sedan i tunna skivor. Värm upp en stekpanna eller gryta med smör och bryn skivorna på bägge sidor, så att de får fin färg. Vispa ihop philadelphiaost, grädde, fond, soja, sambal oelek och rosépeppar i en kastrull. Koka upp och häll sedan blandningen i pannan. Låt allt puttra på svag värme i några minuter, eller tills köttet är genomkokt. Smaka av med svartvinbärsgelé och salt och peppar. Garnera med rosépeppar och timjan. Servera tillsammans med kokt potatis eller pasta och grönsaker, till exempel kokt sparris.

 

32
7 kommentarer

USA / KARIBIEN OCH ESTA-FRÅGA


Hej där,

Här går tvättmaskin varm, försöker tvätta upp allt. Och sedan är det dags att börja packa lite för Gambia/Senegal. Kollade temperaturerna där nere, och med 32 grader kommer vi iallafall inte frysa. Fick även panikbeställa en bikini igår, har ingen som passar längre. Hoppas den hinner komma innan fredag bara. I värsta fall har jag en snygg baddräkt jag tar med mig, men jag vill bättre på brännan så det är inte helt optimalt.

Och hörrni…. jag tror bestämt att jag glömt bort att berätta att jag pyser till USA nästa månad.
Närmare bestämt så drar vi iväg på karibienkryssning. Jag veeet….. det är helt galet. Blir nästan avundsjuk på mig själv.
.

Det är inte samma kryssning vi gjorde för några år sedan.
Så det ska bli roligt att jämföra. Förra resan var ju magisk, och vilka fina ställen vi besökte.
Jag var faktiskt skeptisk innan vi reste, tänkte att jag skulle bli såååå uttråkad. Men det blev jag inte, fanns hur mycket som helst på båten, och maten sen. Den var amazing, superfräscha buffer och läckra efterrätter. Ja sedan alla dessa stopp på vackra öar, att kryssa är ett fantastiskt sätt att upptäcka världen.

.

Denna gången blir det 2 stopp i Mexico på olika ställen : Costa Maya och Cozumel.
Även ett stopp i Belize och slutligen Honduras.

Förresten många av er har så himla bra koll. Så jag slänger ut frågan här: 

Jag kollade mitt ESTA nyss och det är giltigt t.om den 10 december 2019.
Vi åker hem den 1 december, och mitt pass går inte ut förän 2021. Inte ska jag behöva
ansöka om nytt ESTA för denna resan då?
.

0
5 kommentarer

Gratäng med pasta & kyckling

Kikar förbi med ett smarrigt middagstips.
Denna rätt uppskattas lika mycket av små som stora.


Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min bok ”Middagstipset”
.

Det här behöver du till 4 portioner:
Pasta för 4 portioner
2 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
100 gram rökt skinka

Ostsås
25 gram smör
2 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl finriven ost
1 msk chilisås

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, häll upp den kokta pastan i en ugnssäker form. Strimla kycklingen och smörstek den klar med salt & peppar. Lägg den över pastan, och strimla skinkan och sprid ut över formen. Ta fram en kastrull och börja med ostsåsen, smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen. Häll sedan såsen över gratängen, den blir riktigt krämig och god. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter eller tills gratängen fått en vacker färg.
Servera sedan med en god sallad.

12
2 kommentarer

Måndagen so far

Tjingeling,
.

Snart har denna måndagen också passerat förbi. Jag startade dagen med en långpromenad med Charlie, det är så vackert ute i skogarna nu. Väl hemma bryggde jag kaffe och fixade fram en frukost. Tände en brasa och massa ljus och sedan har jag jobbat med fakturering och pappersarbete nästan hela dagen. Haft sällskap av denna lilla damen.
.


Skulle behövt ge mig ut i trädgården och räfsat löv, men tänker att det är lika bra att vänta.
Eftersom hälften av alla löven fortfarande hänger kvar. Lite höstfint på trappen har jag iallafall, med färgglad ljung och pumpor.

Sen åkte jag in till stan för möte med min revisor, och lämna av papper.
Och när jag ändå var där så uträttade jag lite ärenden på stan. Hämtade ut Malariatabletterna inför resan till afrika, köpte myggmedel och solkräm.
Stannade till på HM och skulle ha ett par shorts och några linnen, kom istället hem med 2 stickade tröjor.

.

Fyndade en velourdress i grått på cubus.
Jag reser gärna i mjukiskläder, bra mycket bekvämare och ledigare än att sitta i jeans.
.

Nu ska jag laga middag här till två hungriga skolbarn.

Ha en fortsatt fin måndagskväll.

0
3 kommentarer

TACOGRYTA

Det var någon förra veckan som blev väldigt irriterad för att jag tipsade om vad man kan göra av tacorester.
Hoppas denne inte läser idag… Haha. Eller att personen ifråga vaknat på rätt sida denna måndag. För jag vill ta tillvara på maten, och tycker INTE att man kastar bra mat. Både för miljöns skull och för plånboken.
Så idag vill jag tipsa om en riktigt god tacosoppa. 

Denna soppan är sååå god. Jag brukar göra en stor kastrull som jag förvarar i kylen,
och sedan gå och hämta en kopp med soppa till både mellis och kvällsmat. Supersmidigt att värma upp i micron.

.

Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1/2 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram stekt & kryddad tacofärs
1 msk tomatpure
5 dl vatten
2 msk oxfond
2 dl pasta
1/2 msk kinesisk soja
1 burkar krossade tomater
1 burk med majs

Serveras med en klick creme fraiche
och klippta örter över.

Gör så här:

Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, fond, soja, krossade tomater. Häll bort vattnet från majsen och vänd ner resten i grytan. Låt sjuda upp- och vänd ner pastan, när pastan är färdigkokt så är soppan klar.

4
9 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej hej, 

I dag skriver jag veckomatsedel nummer 311, det är några års veckomatsedlar det.
Roligt att ni fortfarande gillar dem!

Här kommer veckans förslag.

Måndag Smarrig vegetarisk pizza 
Tisdag Fiskgryta med räkor
Onsdag Falulåda med pasta
Torsdag Köttfärsfylld limpa 
Fredag Kycklinggratäng med ajvar

 


Det finns olika sorters ajvar,  jag gillar den starka varianten, men det finns även en mild. 

Du behöver till 4 portioner:
4 stora kycklingfileer
smör att steka i
salt & peppar
2 1/2 sl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk kycklingfond
1/2 dl ajvar
10 cocktailtomater
1 dl riven lagrad ost

Serveras till ris eller couscous

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader. Skär kycklingfileerna i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen med salt & peppar tills den är genomstekt.  Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop grädde, crème fraîche, fond och ajvar och fördela ut över kycklingen. Häll i tomaterna strö över osten och skjuts in i ugnen i 15 minuter.
Strö över ruccola och pinjenötter.
Klart!

* * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet! Bjud på koladrömtårta.

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
100 gram smör
250 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

 Gör så här:

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen (  den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

 

0
2 kommentarer