SNITTAR MED PANERAD RÖDSPETTA

Hej hej

Här kommer tips till helgens bjudning.
Detta är så vansinnigt gott. Välj bröd efter eget smak & tycke, likaså med färskosten.
.

Till paneringen:
1 dl vetemjöl
2 vispade ägg
1 dl panko

salt & citronpeppar

Gör så här:
Dela fileerna, 2 till 3 bitar på varje är lagom. 
Doppa ner filéerna ( bägge sidor)  i först mjöl, sedan ägg och sist panko.
Stek fileerna i rikligt med smör.

Låt filéerna svalna lite.
Lägg det sedan på valfritt smörat bröd, jag hade Pågenlimpa som jag delade på diagonalt för lagom storlek.
.

Skeda upp en kula med valfri färskost.
Jag hade smaken dill & örter.
.

Sedan är det klart att servera. Mums! 

0
2 kommentarer

Jennys Julkakor

Hej där finingar,
Dagen igår gick åt att fylla på kyl och frys, läsa läxor och städa hemma. Plus att jag hann med en snabb runda på stan och kollade in julavdelningarna. Majj gaaaad vad jag längtar nu! När barnen somnat satte jag mig för att jobba igen, och då hittade en del recept som jag inte hunnit lägga upp från förra året. Dessa kakor provbakade jag för senaste boken, men kakavsnittet blev väl stort så vi fick sålla.
Så detta receptet behöll jag till bloggen, enkla goda havrekakor med russin i.

Självklart går de baka även innan jul, men russinen ger dem lite extra julkänsla. Tycker inte ni? 

.

Cirka 20 kakor

3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
80 gram russin (valfritt)

Garnering:
100 g mörk choklad

.

 

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret, och russin och rör samman till en deg.  Forma till en rullad längd. Dela längden i cirka 20 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda dem mitt i ugnen 15-20 minuter.  Smält chokladen i micron ( eller över vattenbad ). Ringla chokladen över kakorna med en liten sked.

0
3 kommentarer

MARKNAD OCH MIDDAG HOS BUBBA

Här kommer sista uppdateringen för resan.
Sammanfattningsvis är Gambia ett väldigt fattigt land, troligtvis det fattigaste jag besökt. Och de behöver turismen för att kunna växa, bygga och asfaltera riktiga vägar. Funderar ni på att åka hit, gör det! Jag kommer alltid minnas Gambia som ett fantastiskt äventyr, med vänliga människor och vackra stränder.

Vår guide Bubba ( maila mig eller skicka DM för att få han mobilnummer ) visade oss de lokala marknaderna där man köper kryddor, ris och kött.
Vi fick provsmaka och han berättade i vilka rätter hans fru brukar använda de olika ingredienserna.

Spännande att höra hur de lagar mat.
Mina två favoriträtter från Gambia är Yassa & Domoda. Prova att beställa in dessa när ni kommer hit, de kan tillagas med kött, fisk & kyckling.
En fin middag för 2 pers på restaurang,  med dryck kostar cirka 1000 gambiska, vilket är ungefär 200 kronor. Sedan går det äta mycket billigare än så.
.

Att åka runt med en lokal guide har sin fördelar, för de prutar duktigt åt en på marknaden.
Och de håller koll så man inte blir lurad.



Efter marknaden så åkte vi hem till Bubba och hans familj. Barnen mötte oss redan vid taxin och ville hälsa och ta i hand.
På denna innergården är alla barnen välkomna, så alla är inte Bubbas. Han har två söner och en dottern. En dag i veckan är han ledig, vi frågade vad han gjorde när han var ledig? Då umgås han bara med barnen och sin familj. De andra dagarna i veckan ser han kan skymten av barnen, då de sover när han åker till jobbet, och sover när han kommer hem. Bubba har nästan 1 mil att cykla till jobbet varje dag, på sandiga vägar. Så den lediga dagen han har vill han bara vara med dem, spela fotboll, läsa läxor och öva på deras engelska.


Bubba har precis börjat guida turister, egentligen städar han rum på hotell och sköter trädgård. Han är en av alla lågbetalda / fattiga personer i Gambia. Men han är också rik eftersom han har en stor familj, och ser positivt på livet. En mer positiv människa en Bubba har jag aldrig träffat.
Eftersom Bubba var tvungen att hoppa av skolan tidigt, och fått jobba för att försörja fru & barn  så drömmer han om att sakta med säkert kunna klättra i karriär.


Bubbas fru bjöd på en fantastisk måltid, framdukad på vackraste uppläggningsfaten och finaste duken. 
Till skillnad från oss så äter folket här maten med händerna.
De skedar in maten, lite coolt ändå.
Efter massa god mat och fått kika runt i deras enkla boning så gick vi ut och sparkade lite fotboll med barnen.
Vi hade med oss lite enklare gåvor då vi blev hembjudna. Att ta med ris är alltid uppskattat, så blir ni hembjuda under er resa så uppskattar alla här att få ris.
Till barnen köpte vi en fotboll, godis, tandkräm & tandborstar.
Alla var så tacksamma och glada för den lilla godisbit de fick. 

Detta är en middag som jag kommer bära med mig länge i hjärtat, så gästvänliga människor.
Så glada och tacksamma fast de inte äger någonting.

Mitt tips är att om ni åker till Gambia,
Stanna inte på hotellet! Ni måste ut och se landet, prata med människorna och ät den riktiga maten.
Att stanna på hotellet stödjer bara resebolaget / hotellet. Pengarna som vi turister gör av med gör bättre nytta hos folket.
Så ger er ut på stan, åk taxi, boka en guide. Och ge lite dricks, det uppskattas så mycket här.

Jahopp det var min reseskildring. Denna veckan blir det att jobba ikapp medan barnen är i skolan.
Nästa vecka är det stockholm & signering. Galet mycket böcker som är förbokade nu, kan knappt förstå att ni en och en har beställt alla dessa.
Får gåshud av att bara tänka på det.

Men nu önskar jag er en riktigt fin dag.

0
7 kommentarer

GAMBIA OCH UTFLYKTER

 Sorry för dålig uppdatering, men vårt internet på hotellet stendog de två sista dagarna.
Helt omöjligt att försöka arbeta. Men nu sitter vi i bilen hem från Köpenhamn, några timmar försenade på grund av bagagestrul / mellanlandningar.
Men snart är jag hemma hos kidsen igen, längtar! Min barnvecka = bästa vecka.

.

Här kommer massa bilder från våra senaste dagar.


Vi åkte till MonkeyPark, kostar inte många kronor att gå in. Här lever aporna helt fritt, så de kommer och går som de vill. Många av dessa aporna brukar komma över till vårt hotell på kvällarna / tidig morgon och hoppas på at bli matade. När vi kom in i skogen så var det var fullt med söta apor överallt.  Det ska finnas 3 olika slags apor här berättade vår guide, vi stötte på två stycken.
.
Denna lite större röda apan, som är aningen mer försiktig än de små gulbruna.
Man kan mata den med frukt och nötter, men sen är den nöjd.

Dessa gulbruna aporna är väldigt vänliga och vill gärna komma fram när de hör människor.
De äter gladeligen ur handen och klättrar upp på din axel om du lockar den med nötter.

Om ni köper med er jordnötter tänk på att ta dessa nötter som aporna kan skala själva.
De gillar de bäst. 
På vägen ut mötte vi på söta getter.
Dessa gillar också jordnötter. 

Efter det så åkte vi vidare för att kika på krokodilerna. Jag kan tycka att varannan dag med utflykt, varannan dag vid poolen / stranden är helt perfekt. Man slipper bränna sig och man får uppleva väldigt mycket.
.
Hittade även ett elefantträd som vi var tvungna att fota såklart.

Krokodilerna i Gambia är ganska små om man jämför med alligatorerna i Miami,
Men kul att få ha sett dem.
Vår guide Bubba har vi också här på bilden nedan.  Eller Bob The Builder som han kallar sig själv. Vi blev hembjudna till hans familj på middag efter denna utflyktsdagen.  Det var en fantastisk upplevelse, och vi har fått nya vänner för livet. Jag ska uppdaterad det så fort jag hunnit med att lägga över bilderna på datorn.
.

Så ska ni till Gambia och behöver en duktig guide, då ska jag ge er Bubbas mobilnummer. Han har så mycket att berätta om landet, hur de lever och hur allt fungerar. Visste ni att en vanlig medellön i Gambia är cirka 400-600 svenska kronor efter skatt ? Och många är dessutom arbetslösa under ett halvår när turismen inte är så stor.
Han pratar mycket bra engelska, och även några ord svenska har vi lärt honom. 🙂

0
Kommentera

PERFEKT KLADDIGA KLADDKAKEMUFFINS

Den perfekta kladdkakemuffins:en tycker jag ska vara kladdiga i mitten,
och hårda/ lätt knapriga på toppen. Med detta receptet är de lite rinninga när de är nygräddade, men när de svalnat blir de perfekta.
Här kommer mina favvo-kladdisar.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

 

6
2 kommentarer

Belissas Whitening

 

 I REKLAMSAMARBETE MED BELISSAS WHITENING

 

Hej hej,

Hoppas allt är fint med er, vi har haft det så himlans bra i Gambia. Kunde lätt stannat några dagar till, rekommenderar det starkt. Något annat som jag också verkligen kan rekommendera är detta tandbleknings-set. Ja för er som önskar vitare tänder det vill säga.
Jag har provat flera olika, både hos tandläkaren och hemma. Men man bleker inte tänder för evigt, utan de gulnar med tiden. Jag har provat bra och mindre bra. Så därför är det extra roligt att Belissas ville samarbeta med mig, för de är de bästa jag har provat.

Deras produkter är extra skonsamma, även om ni ska se upp med att få blekmedlet på tandköttet. Det är såklart aldrig bra.
Men med deras lampa får blekningen en extra skjuts.

Hur går då denna tandblekningen till?
Jo, först formar man skenorna genom att doppa dem hett vatten, och formar dem sedan noga efter varje tand med händerna.  Sedan borstar man tänderna noga. Applicera gelén en tunn linje längst framsidorna på skenorna. Ta inte för mycket gel, för den ska inte hamna på tandköttet.
Placera skenorna på tänderna och bit ihop. Slå på lampan och låt verka i 20 – 40 minuter.
När behandlingen är klar, skölj munnen noga och borsta tänderna så att inte blekningsgelen ligger kvar mellan tänderna.

Repetera under ett par tre dagar för att uppnå bästa resultat.

Vill du också bleka dina tänder så är det bara att passa på att köpa Be-White Super Kit PRO med koden JENNY50 som ger hela 50% rabatt så långt lagret räcker. Klicka på länken här: http://bit.ly/2OYqwe8

Belissas har även 100% nöjd kund garanti som gör att du får tillbaka dina pengar om du inte är nöjd med deras produkter, sånt gillar jag =).

Kram på er!

0
4 kommentarer

SAFARI I SENEGAL

Hej hej, 

Jag passar på att jobba lite på rummet med H är borta i spa:t och får ryggmassage. Vi startade dagen med en sovmorgon, och fortsatte med en frukost ( snarare brunch ) vid poolen. Jag får jättemycket frågor om resan, tänkte vi kunde ha en frågestund om den som jag besvarar när vi kommer hem. Tänkte bara svara på att det inte är ett samarbete, utan detta är en helt vanlig bokad semester. Detta kan nämligen vara den vanligaste frågan som trillar in.

Igår ringde klockan tidigt, vi packade ihop pass / vaccinationskort och vatten och kilade bort till frukosten. Vår guide mötte upp oss utanför hotellet och vi styrde kosan in mot Banjul, där färjan över mot Senegal går. 
Längst vägarna ser man många som åker häst och vagn, eller åsnor som drar vagnarna.


Gambia är som ni förstår ett väldigt fattigt land. Men med det vänligaste folket du kan tänka dig.
De kallas för ”the smiling people”, och det stämmer. Alla tar emot dig med ett leende och alla är väldigt hjälpasamma. Men man bör såklart ändå vara försiktig, ha koll på väskan och lägg inte ifrån dig mobilen. Använd sunt förnuft, det kommer man välfigt långt på. Förhandla alltid pris / guideturer innan ni skakar hand eller sätter er i taxibilen.
Annars kan ni riskera att bli lurade. 

 

Vår guide köpte biljetter både på färjan över till Senegal och hem till Gambia. Det blir billigare när lokalbefolkningen handlar än när vi turister gör det. Väl framme i Senegal så stod vår nästa taxichaufför och väntade på oss i en stor jeep. För att åka mot safari-parken.

 


Här kommer massa bilder från vår safaritur. De hade inga lejon, elefanter eller leoparder. Men de hade små ”Pumba” från lejonkungen, Zebror, giraffer, antiloper, apor och annat roligt att titta på.

Girafferna tyckte jag var mäktigast att se, plus att vi fick se en liten giraffbebis.
Så gulligt. 
Jag hade ju glömt att ta med mig hatt, fick knyta en t-shirt över huvudet.
Vem har tid att få solsting på semestern?


MammaZebra med bäbis.


Skolbarnen tycker det är spännande med turister och de vinkar och skriker från vägkanten.

I dag väntar bara chill & häng vid poolen. Sola, bada och äta gott blir dagens schema.
Imorgon har vi bokat en guide till krokodilparken samt till monkeybeach.

0
5 kommentarer

Gambia

Hej där, 

Här i Gambia är klockan snart åtta på kvällen. Vi har varit i Senegal hela dagen, ska visa er massa bilder från det imorgon. Men tills vidare kan ni kika in på min Instagram @jennysmatblogg
Där hittar ni massa videos på Instastoryn, klicka på min profilbild där. Här kommer istället massa bilder från vår gårdag. En av hotellets restauranger.

.
Middagen intog vi på hotellet. Lyckas inte riktigt ladda upp alla bilder.
Ska se om jag kan ladda upp fler när vi kommer hem efter middagen sedan.
Håll utkik. 


Som jag skrev igår så är internet verkligen uruselt här nere, så det tar lång tid att ladda upp alla bilder.
Men för att vi ska få lite att läsa idag så har jag kämpat upp lite bilder iallafall.
Hoppas ni gillar 🙂
.
Strandpromenaden utanför vårt hotell, ganska vacker va?
Och här är en av poolerna på hotellet. Jag föredrar oftast havet.
Men det är väldiga vågor här, så det är nästan alltid röd flagga. Eller bada på egen risk.
Eftersom många Gambier inte kan simma så avråder de att bada i havet. 

Bilder från vårt hotellrum.
Rummen är väldigt fina här. 
Utsikten från vårt rum. Kunde verkligen haft det sämre. 

Nu står taxin och väntar, dags att åka in till stan och käka lite middag.
Vrålhungriga efter dagens utflykt till Senegal.

På återseende

0
2 kommentarer

GAMBIA

Hej raringar, 

Just nu så verkar nätet fungera för en stund. Så jag har suttit här i skuggan och försökt jobba i kapp lite.
Vi har det bra, lite varmt om man ska gnälla 😉 Närå, det är helt fantastiskt. Vi solar, badar och äter gott. Precis som det ska vara när det är semester.

Vi kom fram till hotellet ganska sent i måndags. Flygtiden hit var ganska exakt ( med direktflyg ) 7 timmar. Vi vaknade upp till en härlig frulle, med allt möjligt gott. Frukosten är a la carte, men man kan beställa in allt möjligt som man är hungrig på. Juicer, smoothies, bröd, crossainter, gröt, pannkakor, våfflor, omeletter.  Ja ni hör ju, typ himmelriket här.


Vi har redan provat det mesta. Men imorgon står bananpannkakor på menyn. Innan vi hoppar in i taxin som bär av mot Senegal, och safari.
Många av er har frågat om vaccinationer och förutom Twinrix så rekommenderas gula febern. Så det har vi , tillsammans med malariatabletter.
.
Här äter vi frukost denna veckan.

Och här kommer vi bada denna veckan när vi inte är iväg på utflykter.

Här år vår milslånga strand. Detta är bara vår tredje dag här, men funderar ni det minsta på att åka hit.
Gör det! Ni kommer inte ångra er. Solsäkert, varmt, god mat och mycket vänliga och glada människor.

Nu dags att göra oss redo för middagen.

På återseende.

1
8 kommentarer

Fläskfile i krämig gorgonzolasås

Hej hej från ett varmt Gambia,

jag har försökt i timmar att uppdatera bloggen från dagen som fått. Men det är så dålig täckning så det har varit svårt att ladda upp bilder, hoppas att det kanske funkar bättre imorgon.

Här kommer istället ett middagstips. På återseende imorgon igen.

Det här behöver du till 4-5 portioner:

6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar

Gorgonzolasås :
2 msk Smör
100 gram god gorgonzolaost
1 liten finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl grädde
1 msk konc. köttfond
salt och peppar

Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfastform och gratinera i ugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och fond och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

8
3 kommentarer