VECKOMATSEDEL

Då kikar vi förbi med dagens veckomatsedel.

Måndag: Linsgryta för hela familjen
Tisdag: Panerad torsk med kall sås
Onsdag: Pastagratäng med kyckling & rökt skinka 
Torsdag: Ostgratinerad blomkålsgratäng (LCHF) 
Fredag: Fläskytterfile med pommes & sås

Det här behöver du :
1 fläskytterfile el. fläskfile
2 dl grädde
2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost
1 msk soya kinesisk
1 msk oxfond
1 tsk vinbärsgele
salt och peppar

Friterad pommes och en god sallad.

Gör så här :
Skär filen i tunna skivor och stek i en stekpanna med smör tills de är genomstekta.
Häll över vätten, fond, soya och låt puttra upp. Ta upp köttet och vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och gelé .
Och lägg ner köttet igen.

Servera sedan med nyfriterade pommes och en krispig grönsallad

* * * * * * * *

Något gott till kaffet : Strasskakor med sylt

IMG_5315

Det här behöver du:
100 gram rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
Valfri sylt

IMG_5291 (1)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät up det mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker och rör ihop. Vänd ner potatismjölet och mjölet, lite i taget tills du har en kletig smet. Fyll upp stjärnspritsen med smeten och klicka ut lagom stora strasskakor. Grädda i 10- 12 minuter, de ska vara  rätt ljusa i färgen.

Serveras genast med ett stort glas kall mjölk

 

 

0
Kommentera

TACOSOPPA MED PASTA

Hejsan, 

I dag åkte fin porslinet fram till lunch. Lunchen som blev till från gårdagens rester. Resterna från tacos:en är grymt att laga mat på. Kolla in min tacopaj, tacoköttfärssås, tacolasagne. Men alltså denna servis, jag älskar denna juliga servis, det är Maria Montizamis kollektion.
Vi hade den även när vi fotade för julboken. Hur vacker är den inte? Jag älskar den!

Nedräkning till advent nu <3

Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1/2 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram stekt & kryddad tacofärs
1 msk tomatpure
5 dl vatten
2 msk oxfond
2 dl pasta
1/2 msk kinesisk soja
1 burkar krossade tomater
1 burk med majs

Serveras med creme fraiche 

Gör så här:

Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, fond, soja, krossade tomater. Häll bort vattnet från majsen och vänd ner resten i grytan. Låt sjuda upp- och vänd ner pastan, när pastan är färdigkokt så är soppan klar.

12
Kommentera

FYLLD LIMPA

Här kommer tips på en riktigt god köttfärsrätt.

Du behöver:
1 valfri limpa
1 finhackad gullök
500 gram blandfärs
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
2 dl smaksatt creme fraiche ( paprika & chili te.x )
1 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soja
1 dl grädde
2 dl riven ost
några finhackade tomater
1 kruka basilika

Serveras med valfri en god sallad.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör, fräslöken gyllene.
Vänd ner färs, tomatpure och pressa ned vitlöksklyftan. Stek tills färsen är klar.
Vänd ner crème fraîche, fond, soja, grädde och låt puttra ihop. Riv ner massor av ost, tomater och basilika.
Låt allt sjuda ihop.  Under tiden skär du av locket på limpan.Gröp ur innehållet så att du får plats att fylla den med den krämiga röran.
Fyll den med köttfärsen och toppa med massa ost.. Lägg på locket och skjuts in i ugnen på 20 minuter.
Eller tills den får en fin färg.

Smaklig måltid

 

2
Kommentera

Jennys Jul


Hej hej,
Då vart det kväller, och jag har precis landat i tv:soffan. Thelma har precis åkt tillbaka till Växjö efter att ha hängt här hela helgen.
Supermysig helg har vi haft! Samlat massa energi nu inför kommande veckan, vilket är välbehövligt. För imorgon reser jag upp till huvudstaden och börjar signera alla era böcker ni har beställt. De senaste siffrorna jag har hört är att jag har 7500 stycken att sätta tänderna i. Haha… Helt jäkla galet. Jag kommer sitta på lagret från tidig morgon till sena kvällen.
Men följ gärna med på signeringen imorgon via instagram : @jennysmatblogg
.

Denna veckan fick jag också bläddra i julboken för första gången.
Vi har varit många som har jobbat med denna boken, och jag är så nöjd med resultatet.
Det har tagit ett år att få klart denna bok…. Och all den tiden men lagt ner & hur mycket jobb det faktisk är, det glömmer man så fort man håller i den för första gången.

Ulrica Pousette har fotat alla bilder i denna boken också.
Denna här nedan är en av mina favoritbilder från boken.
.

Julboken innehåller 80 stycken recept.
Julmat, julbak och massvis med julgodis såklart.

.

Vill du också ha en egen bok
innan jul:
KLICKA HÄR FÖR ATT KÖPA
.

.

0
5 kommentarer

Nu är alla böcker klara


Woop woop,

Vaknade upp till ett grått och regnigt stockholm, fast jag har sol i sinnet.
Det kändes så fint att vakna upp till känslan att alla böcker nu är signerade och på väg till er. Var lite tveksam att de här dagarna här i storstad och på lagret skulle räcka först, men jag fick massor med hjälp att vika böcker och stapla så då går det snabbt. Vi bodde fint inne i stan, med den grymmaste frukosten jag ätit. Och dessa bullar alltså, sjukt goda. Det var som om de var doppade i smält socker och smör. Åt som om det inte fanns någon morgondag. Så värt!

Men nu väntar en tur på stan, vi måste inhandla en resväska då vår kom bort på flyget hit i måndags.
Hur är det ens möjligt att en väska försvinner på ett inrikesflyg? Har aldrig varit med om det.

Jaja, vi hörs lite senare.

Kram på er.

0
5 kommentarer

Ursäkta tystnaden

 

Ja ni vet ju säkert vad tystnaden beror på.
Jag hinner liksom inte göra mycket annat än signera från morgon till kväll. Men nu tog jag en snabb paus bara för att säga hej.
Och ja….så här glamouröst är mitt liv denna veckan. Jag bor på ett lager från morgon till kväll.

Detta var inte tänkt som ett reklaminlägg, då dessutom alla signerade böcker är slutsålda på adlibris.
Men för säkerhetsskull skriver vi REKLAM här 🙂


Och nej, jag har INTE börjat snusa. Haha… Ifall någon nu trodde det.
Snusdosan på bild är inte min. Utan en av de tre som hjäper mig att vika upp och packa böcker.

Längtar lite till hotellet nu, och få slänga mig på sängen med en påse chips framför tv:n.
Är jag inte värd det idag va?

Kram på er.

0
6 kommentarer

VECKOMATSEDEL

 

Måndag: Vegetarisk pastasås 
Tisdag Godaste fiskgratängen 
Onsdag Baconinlindad kyckling med himmelsk sky
Torsdag Fetaostbiffar i gräddsås
Fredag Langos

.

Fotograf Ulrica Pousette 

 

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis

Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

* * * * *

Något gott till kaffet: Saffransdrömmar

Saffransdrömmar

Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempererat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 kuvert med saffran
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Stöt saffranet med lite socker och tillsätt den ner i oljan, och sedan ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt. Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter.  Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

IMG_0807

 

0
1 kommentar

ÄGGHALVOR TILL JULBORDET

Något som måste finnas på alla julbord, är ägghalvor.
Man kan toppa med lite majonäs, räkor och en dillkvist.

Enklaste och något av det godaste på julbordet. Förutom själva julskinkan då.

2
Kommentera

Tre snabba fikatips till FARS DAG

Tjingeling,
Här kommer lite goda och enkla tips till Fars Dag. Hoppas ni gillar.
.

Kärleksmumssnittar

Det här behöver du till 40 snittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao

Det här behöver du till glasyren:
125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.

.
Snickerskladdkaka
IMG_8947

Det här behöver du för att baka denna kladdis: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Garnering :
 2 rullar med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
2 dl salta jordnötter
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen). Medan kladdkakan är varm så placerar du ut dina två rullar med center. Och ställ sedan kallt.
Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager.
.

Hallonrutor med krämig vaniljfyllning
 

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 1/2 dl Vanilj kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

3 pkt med färska hallon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner hallon i smeten,  Strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor.

Blir helt galet saftig och med krispig toppen.

 

0
4 kommentarer

Fredagsmyset

Hej på er,

Hur har ni det denna lördagen ? Regnar det hos er också kanske.
Gårdagen bjöd på tacos, i vanlig ordning när det är barnvecka. Lite tradition på det kan man väl säga. Men det är mysigt att stå i köket allihopa och laga maten tillsammans. Det är ju så enkelt att bara hacka upp lite grönsaker och fräsa tacofärsen. Man förstår ju varför det är så poppis med tacos.

Efter maten var det halloweendisco för Nomi, och Melvin hängde med kompis. Klockan åtta knackar det på dörren och vi fick oväntat besök…. Thelmis hade bestämt sig för att överraska och komma och hälsa på! Så mysigt, så nästan alla barnen hemma.
.


Hemmagjord guacamole är ett måste när det är tacos.
Recept har ni här

Besticken syns inte så mycket på bilden.
Men jag fyndade dem på loppis, så nöjd,

Vi har startat dagen väldigt lugnt, och kommer fortsätta så.
Har ett restaurangbesök inbokat för att fira ett födelsedagsbarn. Så det kommer bli himlans trevligt.

Önskar er en superhärlig lördag. Jag tänkte kika förbi om en stund med lite godsaker att baka tills imorgon.
Det är ju trots allt Fars Dag.

0
2 kommentarer