SAFARI I SENEGAL

Hej hej, 

Jag passar på att jobba lite på rummet med H är borta i spa:t och får ryggmassage. Vi startade dagen med en sovmorgon, och fortsatte med en frukost ( snarare brunch ) vid poolen. Jag får jättemycket frågor om resan, tänkte vi kunde ha en frågestund om den som jag besvarar när vi kommer hem. Tänkte bara svara på att det inte är ett samarbete, utan detta är en helt vanlig bokad semester. Detta kan nämligen vara den vanligaste frågan som trillar in.

Igår ringde klockan tidigt, vi packade ihop pass / vaccinationskort och vatten och kilade bort till frukosten. Vår guide mötte upp oss utanför hotellet och vi styrde kosan in mot Banjul, där färjan över mot Senegal går. 
Längst vägarna ser man många som åker häst och vagn, eller åsnor som drar vagnarna.


Gambia är som ni förstår ett väldigt fattigt land. Men med det vänligaste folket du kan tänka dig.
De kallas för ”the smiling people”, och det stämmer. Alla tar emot dig med ett leende och alla är väldigt hjälpasamma. Men man bör såklart ändå vara försiktig, ha koll på väskan och lägg inte ifrån dig mobilen. Använd sunt förnuft, det kommer man välfigt långt på. Förhandla alltid pris / guideturer innan ni skakar hand eller sätter er i taxibilen.
Annars kan ni riskera att bli lurade. 

 

Vår guide köpte biljetter både på färjan över till Senegal och hem till Gambia. Det blir billigare när lokalbefolkningen handlar än när vi turister gör det. Väl framme i Senegal så stod vår nästa taxichaufför och väntade på oss i en stor jeep. För att åka mot safari-parken.

 


Här kommer massa bilder från vår safaritur. De hade inga lejon, elefanter eller leoparder. Men de hade små ”Pumba” från lejonkungen, Zebror, giraffer, antiloper, apor och annat roligt att titta på.

Girafferna tyckte jag var mäktigast att se, plus att vi fick se en liten giraffbebis.
Så gulligt. 
Jag hade ju glömt att ta med mig hatt, fick knyta en t-shirt över huvudet.
Vem har tid att få solsting på semestern?


MammaZebra med bäbis.


Skolbarnen tycker det är spännande med turister och de vinkar och skriker från vägkanten.

I dag väntar bara chill & häng vid poolen. Sola, bada och äta gott blir dagens schema.
Imorgon har vi bokat en guide till krokodilparken samt till monkeybeach.

0
5 kommentarer

Gambia

Hej där, 

Här i Gambia är klockan snart åtta på kvällen. Vi har varit i Senegal hela dagen, ska visa er massa bilder från det imorgon. Men tills vidare kan ni kika in på min Instagram @jennysmatblogg
Där hittar ni massa videos på Instastoryn, klicka på min profilbild där. Här kommer istället massa bilder från vår gårdag. En av hotellets restauranger.

.
Middagen intog vi på hotellet. Lyckas inte riktigt ladda upp alla bilder.
Ska se om jag kan ladda upp fler när vi kommer hem efter middagen sedan.
Håll utkik. 


Som jag skrev igår så är internet verkligen uruselt här nere, så det tar lång tid att ladda upp alla bilder.
Men för att vi ska få lite att läsa idag så har jag kämpat upp lite bilder iallafall.
Hoppas ni gillar 🙂
.
Strandpromenaden utanför vårt hotell, ganska vacker va?
Och här är en av poolerna på hotellet. Jag föredrar oftast havet.
Men det är väldiga vågor här, så det är nästan alltid röd flagga. Eller bada på egen risk.
Eftersom många Gambier inte kan simma så avråder de att bada i havet. 

Bilder från vårt hotellrum.
Rummen är väldigt fina här. 
Utsikten från vårt rum. Kunde verkligen haft det sämre. 

Nu står taxin och väntar, dags att åka in till stan och käka lite middag.
Vrålhungriga efter dagens utflykt till Senegal.

På återseende

0
2 kommentarer

GAMBIA

Hej raringar, 

Just nu så verkar nätet fungera för en stund. Så jag har suttit här i skuggan och försökt jobba i kapp lite.
Vi har det bra, lite varmt om man ska gnälla 😉 Närå, det är helt fantastiskt. Vi solar, badar och äter gott. Precis som det ska vara när det är semester.

Vi kom fram till hotellet ganska sent i måndags. Flygtiden hit var ganska exakt ( med direktflyg ) 7 timmar. Vi vaknade upp till en härlig frulle, med allt möjligt gott. Frukosten är a la carte, men man kan beställa in allt möjligt som man är hungrig på. Juicer, smoothies, bröd, crossainter, gröt, pannkakor, våfflor, omeletter.  Ja ni hör ju, typ himmelriket här.


Vi har redan provat det mesta. Men imorgon står bananpannkakor på menyn. Innan vi hoppar in i taxin som bär av mot Senegal, och safari.
Många av er har frågat om vaccinationer och förutom Twinrix så rekommenderas gula febern. Så det har vi , tillsammans med malariatabletter.
.
Här äter vi frukost denna veckan.

Och här kommer vi bada denna veckan när vi inte är iväg på utflykter.

Här år vår milslånga strand. Detta är bara vår tredje dag här, men funderar ni det minsta på att åka hit.
Gör det! Ni kommer inte ångra er. Solsäkert, varmt, god mat och mycket vänliga och glada människor.

Nu dags att göra oss redo för middagen.

På återseende.

1
8 kommentarer

Fläskfile i krämig gorgonzolasås

Hej hej från ett varmt Gambia,

jag har försökt i timmar att uppdatera bloggen från dagen som fått. Men det är så dålig täckning så det har varit svårt att ladda upp bilder, hoppas att det kanske funkar bättre imorgon.

Här kommer istället ett middagstips. På återseende imorgon igen.

Det här behöver du till 4-5 portioner:

6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar

Gorgonzolasås :
2 msk Smör
100 gram god gorgonzolaost
1 liten finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl grädde
1 msk konc. köttfond
salt och peppar

Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfastform och gratinera i ugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och fond och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

8
3 kommentarer

HALLOWEEN PÅ LISEBERG

Hej där,
.
Vi kom hem sent igårkväll, närmare bestämt vid halvtre.
För som ni såg på Instagram @jennysmatblogg  så besökte vi Liseberg. Och vi ville inte åka hemåt innan stängning.
Det var fullproppat med zombies, mumier, clowner och annat otäckt. Förutom för de vanliga karusellerna så fanns det flera ”spökhus” att besöka.


Några av de små vågade sig nära Zombiebussarna.
.

Upplyst och oktoberfint var det med alla lampor, pumpor och blinkande åkattraktioner.
.

Efter många timmars åkning så intog vi middagen på järnvägsrestaurangen inne på Liseberg.
Där serveras man mat i sin tågkupe.

.
Nomi, Tuva, Melvin & Caitlin kollar menyerna och vad de ska beställa.


Minstingarna tog färgad pasta med köttfärsås.
Hur smart att koka pastan i karamellfärg?
Tips till Halloweenfesten.

Melvin & Caitlin tog kycklingen med rostad potatis & grönsaker.
.
En fläsksida på potatisbädd.

Min mumsiga räksallad. 
Barnen fick mjukglassar med blodsprängda ögon.
.
Vi andra beställde in mer oläskiga efterrätter.
Brownie med mjukglass och bär. 
Min äppelpaj i glas var faktiskt den godaste äppelpajen jag ätit.
Så himla god. Recept på den hade man velat ha.


Sedan begav vi oss ut i regnet igen.
Det småregnade hela dagen, men det gjorde faktiskt inte så mycket vi hade regnkläder och var förberedda.
Och ett stort plus var att vi slapp alla köer. 
Vi åkte Radiobilar, Balder, Helix, Loke, Mechanica, diskobilar, stora Pariserhjulet och snabba båtar.
Och så allt på repeat en gång till.

Zombiebussen var läskigast på kvällen! 

Innan vi gick hem besökte vi spökhusen Vinden, Zombies och nyheten skogen.
Riktigt läskigt och välgjort. Helt klart värt ett besök nu i dessa halloweentider.
Och nu är det kalasdags för Tuvas kusiner på Öland, sedan bär det hem och göra klart för resan imorgon.

Klockan sju imorgonbitti börjar resan mot Gambia.

Ha finaste söndagen nu.

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedeln,
Varsågoda.

.

Måndag Ugnspannkaka ( köttfri måndag ) 
Tisdag Panerad rödspätta med skolans kalla dillsås
Onsdag Pasta med bacon- & svampsås
Torsdag Kycklingbiffar i citronsås
Fredag Kålpudding med kokt potatis & sås


Skippa potatisen och servera mer kokta grönsaker så har du en LCHF middag.

Det här behöver du till 4-5 portioner :
potatis
1 kg vitkål
olja/ smör
2 tsk kinesisk soya
1 msk ljus sirap

600- 700 gram nötfärs
1 ägg
3 – 4 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
lite peppar

Gör så här: 

Ställ ugnen på 200 grader. Dela vitkålen på mitten , och skär bort mittstocken, strimla sedan kålen tunt.  Har du ingen hushållsmaskin går dete minst lika bra med en osthyvel. Hetta upp en stor stekpanna med olja, gärna en med höga kanter. Fräs vitkålen mjuk utan att bränna den. Ringla över sirap och soya, stäng av värmen.  Rör ihop nötfärsen med grädde, ägg, timjan, oregano, salt och peppar. Ta fram en ugnssäkerform och täck botten med hälften av kålen, bred ut färssmeten över och avsluta med de sista av vitkålen.  Ställ in i ugnen och låt stå mellan 30- 40 minuter ( beroende på hur stor form du tagit ) Servera med kokt potatis och lingonsylt.störreformen = snabbare tid i ugnen.

Smaklig måltid


* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Vit kladdkaka med hallongrädde

Fina bilden kommer fotografen Ulrika Pousette. Recept från min bok ”Baka med Godis”

Det här behöver du:
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl

Hallongräddde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
125 gram färska hallon
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp. Hallongrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.

1

0
1 kommentar

KÖTTBULLAR FYLLDA MED MOZZARELLA

 

Hej hej,
Efter en lite stressig morgon så sitter vi ni i bilen på väg till Göteborg. Kommit lite drygt halvvägs, och det regnar som bara den.
Men var är det man säger, det finns inget dåligt väder? Idag blir det heldag på Liseberg med barnen, halloween-tema

Till er som söker middagstips denna lördag så tycker jag att dessa mozzarellaköttbullar kunde passa perfekt.
Varsågoda.


Receptet kommer från min bok ” Middagstipset”. Fotograf : Ulrika Pousette
.

För 4 personer. 

Köttbullar: 
600 gram blandfärs
2 msk koncentrerad oxfond
1 ägg
1/2 tsk salt & 1 krm peppar
smör att steka i
150 gram mozzarella ( tärnat i tärningar. )

.

Pressgurka: 
1 gurka
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1/2 dl strösocker
1/2 dl ättiksprit 12 %
4-5 msk finhackad färsk dill
.

Gräddsås: 
steksky från köttbullarna
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
1 tsk rödvinbärsgele
salt & peppar

Serveras med potatismos

Gör pressgurkan så här: 
Tvätta och skiva ner gurkan tunt i en vid skål med hjälp av en osthyvel lägg i en stor skål. Rör ihop alla ingredienser och häll spadet över gurkan, lägg en tallrik och placera en tung på, och ställ in i kylskåp ett par timmar innan servering.

Gör köttbullarna så här:
Rör ihop alla ingredienser utom mozzarellan. Rulla bollar av smeten och gör en grop och fyll med ost, och rulla ihop.
Stek dem sedan i smör tills de är genomstekta.

Gör såsen så här:
Rör ner alla ingredienser i en kastrull, låt sjuda upp ett par minuter, och servera till köttbullarna.

Smaklig måltid. 

0
2 kommentarer

JENNYS JUL – SIGNERADE

 

 

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

 

Godmorgon, 


Härligt med fredag och när helgen står på glänt. Har ni några roliga planer måntro ?

25:e oktober säger kalendern….Kan ni förstå att det är mindre än 2 månader till julafton och bara fem veckor kvar till första advent.
Ljuvligt. Längtar så mycket efter att få börja julpynta, spela julmusik och koka julgodis. Vill ni också ha inspiration till adventsbaket / julstöket så kan ni beställa min signerade bok HÄR

.

Jennys Jul innehåller julmat, glöggmys, pepparkaksbak och massvis med julgodis. 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥



När jag skapar recept så tänker jag traditionellt fast jag ger gärna bakverken eller maten en liten tvist.
Vad sägs om dessa lussekatter med godaste fyllningen. Eller denna juliga omelett med krämigaste räktoppingen.
Julgodis bakade med godaste ingredienserna, och allt efter måttot.  Snabbt, enkelt & GOTT.  Även om det är roligt att stå i köket och julstöka, så vill jag ha så få moment som möjligt när det bakas eller kokas knäck.
För att göra det så lätt & smidigt som möjligt.
.
BESTÄLL JENNYS JUL HÄR 
.

Jennys Jul innehåller recept som räcker hela december och den härliga adventstiden.
Kanske är detta en bra gå-bort-present till advent eller till värdinnan på glöggminglet.
.

 

Ni kan beställa boken med mitt söta julförkläde, eller bara boken som den är.

Ni förbokar ”JENNYS JUL här

 

Fudger, kolor, knäck och tryffel. I min julbok finns julgodis för alla smaker. 

Det är också sista chansen att beställa ”Middagstipset” signerad.
Kanske ge bort som julklapp till sambon, väninnan eller sonen som vill lära sig laga mat.
Alla recept är superenkla.

.

Ni kan beställa signerade Middagstipset HÄR

.

.

0
Kommentera

FLÄSKFILEGRYTA MED ROSEPEPPAR

Barnen är iväg till skolan och jag jobbar på.
Ska snart in till stan en sväng och handla och uträtta ärenden. Kikar bara förbi med ett urgott tips till helgen.
Smakrik fläskfilegryta. Varsågoda.


Fotograf: Ulrica Pousette, recept från min bok ”Middagstipset”
.

Det här behöver du: 

2 fläskfilé, à ca 500 g
smör
200 g philadelphiaost
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad oxfond
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk rosépeppar, grovkrossad
1 tsk svartvinbärsgelé
salt och peppar

Garnering:
rosépeppar, stött
färsk timjan

Servera med potatis & grönsaker

Gör så här:
Putsa fläskfiléerna och skär dem sedan i tunna skivor. Värm upp en stekpanna eller gryta med smör och bryn skivorna på bägge sidor, så att de får fin färg. Vispa ihop philadelphiaost, grädde, fond, soja, sambal oelek och rosépeppar i en kastrull. Koka upp och häll sedan blandningen i pannan. Låt allt puttra på svag värme i några minuter, eller tills köttet är genomkokt. Smaka av med svartvinbärsgelé och salt och peppar. Garnera med rosépeppar och timjan. Servera tillsammans med kokt potatis eller pasta och grönsaker, till exempel kokt sparris.

 

31
7 kommentarer

USA / KARIBIEN OCH ESTA-FRÅGA


Hej där,

Här går tvättmaskin varm, försöker tvätta upp allt. Och sedan är det dags att börja packa lite för Gambia/Senegal. Kollade temperaturerna där nere, och med 32 grader kommer vi iallafall inte frysa. Fick även panikbeställa en bikini igår, har ingen som passar längre. Hoppas den hinner komma innan fredag bara. I värsta fall har jag en snygg baddräkt jag tar med mig, men jag vill bättre på brännan så det är inte helt optimalt.

Och hörrni…. jag tror bestämt att jag glömt bort att berätta att jag pyser till USA nästa månad.
Närmare bestämt så drar vi iväg på karibienkryssning. Jag veeet….. det är helt galet. Blir nästan avundsjuk på mig själv.
.

Det är inte samma kryssning vi gjorde för några år sedan.
Så det ska bli roligt att jämföra. Förra resan var ju magisk, och vilka fina ställen vi besökte.
Jag var faktiskt skeptisk innan vi reste, tänkte att jag skulle bli såååå uttråkad. Men det blev jag inte, fanns hur mycket som helst på båten, och maten sen. Den var amazing, superfräscha buffer och läckra efterrätter. Ja sedan alla dessa stopp på vackra öar, att kryssa är ett fantastiskt sätt att upptäcka världen.

.

Denna gången blir det 2 stopp i Mexico på olika ställen : Costa Maya och Cozumel.
Även ett stopp i Belize och slutligen Honduras.

Förresten många av er har så himla bra koll. Så jag slänger ut frågan här: 

Jag kollade mitt ESTA nyss och det är giltigt t.om den 10 december 2019.
Vi åker hem den 1 december, och mitt pass går inte ut förän 2021. Inte ska jag behöva
ansöka om nytt ESTA för denna resan då?
.

0
5 kommentarer