Årets Första Julbord

Hej där,
Igår provade vi årets första julbord eller jullunch.
Min mormor & morfar har ju ställt upp massor med att passa mina djur när jag har varit bortrest, så det minsta jag kunde göra var ju att bjuda ut dem på en bit mat.


Detta året har vi ”bara” inbokat 2 julbord. Detta och sedan ett till helgen. . . .
Jag hade gärna velat provat ett till. Har ni tips på mysiga ställen i närheten ?

Jag gillar gamla mysiga ställen,
här på Villa Solbacka fick vi hämta maten i köket på den gamla gjutjärnsspisen.


Ju äldre jag blir ju mer gillar jag det kalla på julbordet.
Vuxenpoäng eller vad?
.
Måsten bland det varma är Jansson, köttbullar och revben.
Min mormors honungsglaserade är de allra bästa!
.
Första tallriken….
.
Det varma… och plus lite julskinka.
.
Mina fina morföräldrar, vi har alltid så mycket att prata om.
Och det är så spännande att höra dem prata om hur de levt sina liv, och hur de berättar om saker som hände ”förr”. Jag har idag lärt mig allt om julmat från förr och hur man tillagade hyttsill. Spännande.
.

Min nya jultröja som jag köpte i London. Den blinkar också, men det sparar jag till julafton. 😉


Efterrätten bestod av hallonmousse och knäck.

Mätta som bara den rullade vi ut från restaurangen. Och tror att man aldrig ska bli hungrig igen.
men jo, jag känner jag mig lite småhungrig nu. Ser fram emot helgens julbord….

Men som sagt tipsa om ert bästa julbord i närheten.

Kram

0
5 kommentarer

RÄKTACOS MED GUACAMOLE

Gillar ni räkor så är detta en rätt för dig.
Och denna guacamole är maaaaagiskt god.
.

Recept kommer från min kokbok ”Middagstipset.” Fotograf är som vanligt bästa Ulrica Pousette.

.

Själva räkorna gör man så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt
.

Gör så här:
Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.

.

Det här behöver du till guacamole: 
2 mogna avokado
1 finhackad tomat
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Mosa avokadon med en gaffel tills den är slät.
Rör ner den hackade tomaten, och löken + crème fraîche . Smaka av med vitlök, citronsaft salt och peppar.

0
Kommentera

KYCKLING MED DUSCHESSPOTATIS

Godmorgon,
Här kommer ett smarrigt middagstips.
Kyckling med duschesspotatis. Yummie.


Fotograf: Ulrica Pousette. Receptet kommer från min bok ”Middagstipset”

Duschesspotatis för 4 personer: 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.

Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.

Godaste pepparsåsen:
Vispa ur ev steksky med lite vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond
salt och peppar

Gör så här :

Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

 

0
Kommentera

Godmorgon i stugorna


Godmorgon på er,
.
Hoppas dagen börjat fint.
I morse var det kyligt när jag vaknade,  så jag tände mig en brasa och fick äntligen användning för mina julsockor.
I dag blir det jobb, jobb, jobb…. så jag ska bara dricka upp min kopp kaffe sedan ska jag dyka ner i mailen.
Bästa sättet att få veckorna att gå snabbt är att jobba. Snart måndag igen <3

Ska kika in lite senare med middagstips.

0
1 kommentar

GRÄDDIG LAXPASTA MED SCANPAN

REKLAMSAMARBETE MED SCANPAN

.

När man lagar mat tycker jag att det är viktigt med bra redskap i köket, för att det blir både mycket lättare & godare. Vem minns inte tiden med flagande eller repiga teflonpannor? De var inte speciellt nyttiga att laga mat på.  Sedan all fakta om detta kom upp så har jag föredragit att laga maten på gjutjärn, dock finns det ju ett lite minus. För de är lite för tunga och otympliga att ta fram hela tiden samt har jag saknat ”non-stick” i mina pannor / grytor. Men nu jag har under några månader provat på Scanpans nya serie. Den har den patenterade beläggningen Stratanium+. Beläggningen har en grov textur som påminner jättemycket om ytan på en gjutjärnspanna. Samtidigt har den alla fördelar som kommer med en non-stick-beläggning. Så här är gränsen mellan gjutjärn och non-stick är nästintill utsuddad. En enkel och smidig panna som inte väger bly 😉 Jag verkligen tokgillar denna serien!
.

Stratanium+ är helt fri från skadliga och miljöfarliga ämnen. Scanpan var först i världen med att producera en non-stick-beläggning utan de farliga ämnena PFOA och PFOS.
.

Alla kärlen är ugnssäker upp till 260 grader och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktionshällen.
.

Här kommer en riktigt härlig gräddig laxpasta jag tillagade i min Scanpan.
Enkelt & smidigt precis som jag gillar det. Förutom att jag tycker att pannorna är riktigt bra så tycker jag att designen är riktigt snygg.
Finns i flera olika storlekar och former, de är framtagna av duktiga kockar. Tummen upp för det.
Du hittar allt från Scanpan TechnIQ hos Cervera,
HÄR hittar du stekpannan

.

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram laxfile ( gärna halvtinad )
200 gram philadelphiost
2 1/2 dl vispgrädde
1 kruka finhackad dill
2 msk konc. hummerfond
2 msk färskpressad citronsaft
salt & citronpeppar

Serveras med: valfri pasta

 

Gör så här:
Koka pasta för 4 portioner enligt anvisningar på paketet.
Gör under tiden laxröran. Skär fisken i kuber cirka 1,5 cm * 1,5 cm.
Hetta upp en djup panna, vänd ner philadelphiaost, grädde, dill, fond, citronsaft, och låt sjuda upp.
Smaka av med salt & citronpeppar. Vänd ner laxen och låt sjuda i 5-8 minuter eller tills laxen är klar.
Vänd försiktigt ner såsen över pastan, vänd om och servera med valfria grönsaker.

   

Klart att servera.

Prova detta receptet snartast.
Yummi! 

.

1
6 kommentarer

London del 2

Godmorgon Måndag,

Vaknade upp innan klockan ringde idag, tassade upp och tände en brasa och plockade fram frukosten innan jag väckte barnen.
Denna veckan har gått alldeles för snabbt, känner mig inte alls redo för bytesdag. Inte för att jag någonsin gör det, men nu under jul så känns det lite extra i mammahjärtat. Nomi och jag har planerat lite lussebullsfika efter skolan, så vi får lite egentid innan hon åker till pappa. Melvin har inte tid, han vill hänga med flickvännen efter att ha varit i London hela helgen.
.

Här kommer resten av bilderna från vår resa. Jag hade en röd ”jultröja” på mig, men det blev på tok för varmt på restaurangen, så jag fick ta av den och sitta i Texas t-shirten…. Ville bara nämna det, så ni förstår att jag äger andra kläder också. Haha… Har haft denna på var varannan bild nu  😉


Inte det lättaste att få bord till vårt gäng, men det gick till slut.
8 personer….
.
London är verkligen vackert under december, upplyst och lampor överallt.
.
Självklart besökte vi leksaksaffären Hamleys.
Hur många våningar som helst, och riktigt coolt.
.
Man får prova en hel del av leksakerna.
Tuva hittade en ”bubbelmaskin”.
.
Nöjda barn.

Det var en upplevelse att besöka Londons julmarknad,
Nästa år funderar vi på någon av Tysklands julmarknader.

Någon som varit där?

0
3 kommentarer

LONDON

Hej från London,
Nu är vi på plats och är vår tredje dag här. Vårt flyg gick rätt sent i torsdag,
vi planerade så att barnen skulle kunna gå i skolan på torsdagen för att slippa ta ledigt för mycket.
Här vart hela gänget incheckade och väntade på boarding.


Vi reser med alla barnen,
så det är 8 personer att hålla koll på under denna resan.
.

Två små tomtenissor på flygplatsen.
Roade sig med klapplekar och ramsor fram tills vi kunde gå på flyget.
.
Vi hade hyrt ett rad hus med 5 sovrum,
Så här är lite av bilderna från vårt boende.
.
Roligt inredda rum.


Vi tog en sovmorgon, och sedan knallade vi iväg ner mot stan för att käka frukost.
Eller kanske snaras lunch.
.
Vi stannade till på ett KFC och bara slängde i oss lite pommes och kyckling,
innan vi hoppade på en dubbeldäckare som tog oss in till city.
.
Mycket att fota, tyvärr var ju Big Ben under renovering.
Så vi såg inte så mycket av den.
.
Som vanligt i London så regnade det en hel del,
men vi stannade till och värmde oss på ett cafe.
.. 


… Innan vi traskade vidare till Winte Wounderland i Hyde Park.
.

Ska ni till London runt jul så rekommenderar jag detta.
Speciellt om ni åker med barn.
Det är ett stort nöjesfält med karuseller, julgodis & churros. Typ 😉


Skridkskorbanan finns också och massa trevliga matställen. 
Vi köpte till marschmallows som vi grillade över öppen eld.
.

Tusentals lampor finns överallt.
.
Vi beställde in nachotallrikar med Pulled Pork.
.
Några av oss ville åka stora Pariserhjulet.
Snacka om fin utsikt!!
.

men nu närmar sig klockan 11.00 här i London.
Dags att ge oss ut och fånga dagen.

Vi börjar med en sen frukost någonstans längst vägen.
på återseende snart.

Kram kram

1
4 kommentarer

FYLLDA SMÅBRÖD

Här kommer tips på något som är snabbt, gott och enkelt. 

 

Denna är busenkel att variera genom att välja smak på ost. Barnen gillar mildost.
För en vuxnare smak välj en starkare ost.
.

Det här behöver du till 4 st:
4 valfria småbröd
220 gram rökt skinka
1 1/2 dl riven ost
150 gram philadelphia

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär av toppen på småbröden och gröp ur det mesta av innanmätet.
Strimla skinkan och rör ihop med ost och philadelphiaost, fyll bröden med röran.
Förpacka dem i folie och skjuts in i ugnen i 25- 30 minuter.
Servera med en god sallad.
.

0
Kommentera

JULMARKNAD I LONDON

Hej hej ,
Ikväll bär det av mot London, med alla barnen. Både mina & hans <3

Ja, jag veeet…. Denna veckan har varit så sjukt hektiskt. Det blir så ibland, att allt roligt är inbokat en och samma årstid. Men det är väl lite det som kallas livet också. Jag gillar kontrasterna annars.  Att leva mitt liv i 110 ena veckan, och sedan bara gå i ide nästa vecka. Typ det bästa enligt mig. Vi planerar iallafall denna weekend med att besöka julmarknaden / Winter Wonderland i hyde park, strosa runt i alla shopping malls, och bara njuta av London så här i juletid. Vi har hyrt ett litet hus i stan, och har hyfsat nära till allt.

Vad får vi inte missa?
.

Dessa coola igloos, försökte vi boka till middag.
Men de var fullbokade. Tyvärr.

Bilder lånade från : aftonbladet.se

0
3 kommentarer

GODER MORGON

 

God morgon. 
Kanske dags att börja plocka in utemöblerna.
Får fixa det efter helgen tror jag allt. Var ute och tog lite bilder i morse.
Kan liksom inte titta mig mätt på havet.
.

Och Nomi och jag ställde klockan lite extra tidigt idag. Då vi ville hinna klart alla morgonrutiner innan julkalendern.
Tradition att titta på innan skolan börjar ju! Vad gillar ni årets kalender?
Jag tycker den är sååå bra.

.

Bilderna är tagna 20 minuter efter varandra.
Hur färggrann vy har inte vi?
.

Nu ska Charlie och jag ut på morgonrundan.
Sedan blir det frukost framför datorn.

På återseende!

0
2 kommentarer