.
Hej hej ,
Gårdagen här i Kalmar bjöd på pepparkaksbygge, julmusik och så drog vi igång julgodis-verkstaden.
Saltkolafudgen blev magisk. Recept kommer under dagen. Sedan fortsätter vi med familjetraditionen att lägga klart julens 1000-bitars puzzel,
vi har ett nytt varje år. Och årets är bra mycket enklare än de vi brukar ha. Dock får vi se om alla bitar finns kvar tills det är dags att avsluta. Både Ninja och Charlie är expert på att få bitar att försvinna, har redan fiskat upp två bitar som Charlie halvt har tuggat upp.
Idag får jag finbesök av min systerdotter och hennes son efter lunch, ska fika och skvallra ikapp lite. Och i eftermiddag blir det middag på stan, och bio med barnen. Mysigare onsdag med andra ord.
Gör så här :
Vispa grädden till ett rätt så hårt skum, smaka av med florsocker, och vaniljsocker.
Tillsist vänder du ner 3 dl kall risgrynsgröt
( köpt eller hemlagad )
För att det inte ska bli så stressigt i veckan har jag tänkt att koka en julgodis per kväll.
Kanske är det något som passar er också.
Här kommer mina 5 måsten på gottisbordet. Ja och plus hederlig gammal knäck då,
men den har jag blivit lovad att han med stor H ska koka.
Krämig sötsyrlig citronkola
Använd gärna en juicepress för att få ur alla citonsaft.
Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5 3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)
Behövs : kökstermometer
Gör så här: Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.
Fungerar utmärkt att frysa.
Saffranskola med rostad kokos.
Det här behöver du: 3 dl vispgrädde
50 gram smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
2 kuvert med saffran ( = 1 gram )
1 1/2 dl kokos
Gör så här Blanda grädde, smör, socker & sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Låt detta sjua upp till 120 grader, eller tills kolan klarar kulprovet.* Under tiden rostar du kokosen i en torr stekpanna, så att den får lite lätt gul ton. När smeten är klar tar du bort den från värmen, vänd ner saffran och kokos och blanda väl. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ svalt. Skär upp lagom stora bitar när den svalnat.
* Kulprovet gör du genom att droppa ner några droppar av smeten i ett glas med iskallt vatten. Kan du sen forma kolasmeten till en kula är den klar.
* * * Oreotryfflar med vit choklad.
Det här behöver du:
154 gram oreokex ( 1 förpackning )
100 gram färskost
Garnering : 200 gram vit choklad
Polkagriskross
Gör så här:
Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med en brökavel.
Rör ihop smulorna med knappt 100 gram och forma 10-12 bollar av smeten. ( Det är kladdigt och ska va kladdigt )
Ställ i frys i 20 minuter. Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Ta ut kulorna och doppa dem i choklad, låt dem rinna av innan du lägger tillbaka dem på bakplåtspappret. Strö över lite krossade polkagrisar och låt svalna.
* * *
Snickerstryffel
Det här behöver du till denna gudomliga snickerstryffel: 1 dl vispgrädde 200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta jordnötter
Topping lite choklad och jordnötter
Gör så här:
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner jordnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite jordnötter och hackad choklad.
1
. Mintkakor
Cirka 25 stycken: 1 äggvita
5-6 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker ( cirka )
Garnering : Mörk choklad
Gör så här: Vispa äggvitan till ett skum, droppa i mintoljan.
Vänd ner vanilj och florsocker, så mycket som behövs för att få en deg som ska gå att kavla ut.
Strö florsocker över bakbordet och kavla ut degen till knappt 1 cm tjockt ( alltså lite tunnare)
Tryck ut runda kakor med en pepparkaksform eller mindre glas, tryck ut så många som går. Kavla ihop och gör samma sak tills degen är slut. Lägg kakorna i frysen och smält chokladen.
doppa dem i chokladen, låt överskottet rinna av, och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt kakorna stelna i kylskåp innan du packar ner dem i en burk / kakburk.
Förvaras i kyl, och fungerar bra att frysa ner.
Denna grytan kan både göras med kött eller kyckling.
Välj det du gillar bäst.
Recept kommer från min bok ”Middagstipset”, Fotograf Ulrica Pousette.
Det här behöver du till 4 personer: 1 gul lök
rapsolja att steka i
1 msk tomatpure
600 gram strimlat fläskkött ( te.x fläskytterfile )
3 dl vatten
1 dl sweetchilisås
1 liten strimlad röd paprika
ca 200 gram konserverade bambuskott
1 ring med konserverad ananas + 4 msk spad
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 msk maizena
Till servering jasminris
Gör så här: Skär löken i klyftor
Värm upp en stekpanna med olja och fräs den glansig. Vänd ner tomatpure och fräs ytterligare en minut.
Vänd ner köttet och fräs tills det fått vacker färg. Tillsätt vatten, sweetchilisås, paprika och bambuskott. Skär ner ananasen och vänd ner tillsammans med spadet. Låt allt sjuda tills köttet är genomstekt, Smaka av grytan med vitvinsvinäger, och ev. maizena för tjockare gryta.
Så här gör du: Börja att ta fram en skärbräda och lägg ut landgången där. Jag skär bort en del av kanterna ( torr smörgåstårta är inget kul)
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred ut. Låt stå och safta till sig en kvart, medan du förbereder toppingen. Rulla sedan ihop från långsida till långsida ( som en rulltårta ) Fördela ut grundröran runt om hela och placera den sedan på ett snyggt uppläggningsfat. Dekorera skagenrulltårtan med allt du tycker är är gott!
Klar att serveras, men den är ännu godare dagen efter.
* * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet: Kokosrutor på browniebotten.
Det här behöver du:
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker
Gör det här: Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm) och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.
Ni som följt mig på bloggen ett tag vet att jag lagar alla mina såser med fonder. Jag tycker att fonden är det godaste och enklaste sättet att lyckas med en sås eller gryta. Sedan är det lätt & smidigt och man slipper hålla på och stöka med vatten & buljongtärningar. Med fonder kan man bara lätt smaka av såsen med en liten skvätt till koncentrerad fond. Hur enkelt som helst, och så slipper man ju massa disk.
.
I dag vill jag ge er receptet på godaste såsen till köttbullar å kokt potatis.
Värsta goda husmanskosten, och detta är även en barnfavorit.
Bong Touch of Taste har även en fantastiskt bra receptbank på sin hemsida, så gå in och sök HÄR så kan du få tips på goda recept till just din favoritfond. De har ju dessutom hur många olika fonder som helst, så det är lätt att variera sig. Kycklingfond, Kalvfond, Köttfond, Hummerfond, Fiskfond, Grönsaksfond. Här finns det fonder för alla smaker. Vill än en gång tipsa om :”Brynt scharlottenslökfonden”! Den är suverän för de som vill ha löksmak i maten, men har barn som är livrädda för att hitta lökbitar.
Till köttbullarna behöver du : Smör att steka i
800 gram blandfärs
2 msk Bong Touch Of Taste kalvfond
salt och peppar
Till såsen :
Steksky från köttbullarna
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk Bong Touch Of Taste kalvfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
1 tsk rödvinbärsgele
ev. lite maizena
Gör dina köttbullar så här;
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna , gärna ett par timmar innan de ska stekas och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram och rulla till lagom stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör & stek sedan köttbullarna tills de är gyllene. Under tiden gör du såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde, soya och Bong Touch Of Taste kalvfond och låt sjuda ett par minuter. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. .När du är nöjd med kryddningen så lägger du ner alla köttbullar i kastrullen med såsen och låter allt sjuda upp på svag värme tills köttbullarna är klara.
Servera med kokt potatis, lingon och inlagd gurka.
Hej hej, Den 14:e December idag, och här lyser snön fortfarande med sin frånvaro. Hade så gärna velat få lite snö till julafton. *Hoppas hoppas*
I går gick färden mot Smålands mörka skogar, vi styrde kosan mot Hestra och deras lilla värdshus där.
Julbord nummer två för detta året.
.
Vi hade bokat så vi kunde stanna över i en av stugorna på plats.
De påminde nästan lite om små fjällstugor.
Tycker ni inte?
Klockan 19 var det sittning för julbordet. Och jisses vad vi åt! Här kommer bilder från kvällen.
Tyvärr hann jag inte fota Luciatåget som skred in.
Och det var väldigt stämningsfullt!
–
Maten dukades fram i en gammaldags miljö.
Precis som jag tycker julbord ska vara.
Lite så där Bullerbykänsla.
Köttbullarna och revbenen var supergoda.
Saknade dock delikatesskroppkakorna 😉
.
Första tallriken
Andra tallriken.
Och sist men inte minst. Tredje tallriken.
Ett ordentligt julgottisbord.
Ris ala malta, ostkaka, knäck, julgodis, lingonmousse och karameller.
.
Knappt att vi var hungriga i morse till frukosten.
Men lite hotellfrukost går alltid ner. Och nu sitter vi i bilen, på väg mot Växjö. Ska stanna till och handla lite julklappar.
Stora barnen jobbar bägge två idag, så de hade inte tid att ses.
Hej där,
. Så himla härligt med fredag idag. Vi är precis nu på väg till Hestra ( i Småland ) för att käka julbord. Vill ju hinna med några olika även detta året. Det sägs ju redan nu att årets julklapp kommer bli böcker.
Det känns ju extra roligt! Med tanke på att jag jobbar rätt mycket med just detta nu för tiden.
.
Därför blir ju detta ett superbra:igt tips nu i juletiderna.
.
Woop woop…. Min JULBOK är dessutom på REA nu. Ni beställer den fraktfritt här
.
Sedan har vi ju MIDDAGSTIPSET
Och BAKA MED GODIS
.
De blir dina för runt hundralappen. Kanske ett bra tips till paketleken?
( Böckerna är såklart på svenska, att det står dansk band har med formatet på boken att göra 😉 )
Till servering: hamburgerbröd, pitabröd eller tortillabröd.
Valfria grönsaker.
Gör så här:
Skär rödlöken tunt,
Mät upp vatten, socker & ättika i en kastrull och låt sjuda upp.
När den svalnat så häll över löken. Och förvara i en burk med lock.
.
Sätt ugnen på 100-120 grader, Ringla lite olja i botten på en gjutjärnspanna.
lägg ner köttet och krydda med salt & peppar. Hacka lök och vitlök och lägg i formen.
Fördela barbequesåsen över köttet lägg på locket och skjuts in i ugnen i 4-5 timmar.
Det är klart när du kan dra sönder det med en gaffel.
Blanda alla ingredienser till såsen och sedan är det klart att servera.
Godkväll eller…
tja klockan är ju bara halvfyra men det är redan mörkt ute så det känns som kväller. Ska snart iväg till Nomis skola och kolla Lucia. Mys!
Jag har fått frågor om vad vi shoppade i USA, och det enda som jag faktiskt shoppade var amerikanskt godis.
Det var det som barnen önskade sig. Så innan vi skulle till flyget åkte vi förbi Walmart, och köpte på oss så mycket godis vi bara fick ner i resväskorna.
.
Detta var det mest amerikanska jag hittade.
Men alltså dessa Cheetos, så jäkla goda!!
Tur att de inte vägde så mycket för jag fyllde halva resväskan med dem.
.
Shoppingen i London då ? Ja förutom att jag köpte mig en jultröja så handlade jag inget mer. Kändes som att jag liksom gick ”all in” på Ullared. Så det fanns inget mer jag behövde liksom. Men barnen handlade desto mer i London, både kläder, julklappar och julsaker.