JULBORD I SMÅLAND

Hej hej,
Den 14:e December idag,
och här lyser snön fortfarande med sin frånvaro. Hade så gärna velat få lite snö till julafton. *Hoppas hoppas*
I går gick färden mot Smålands mörka skogar,  vi styrde kosan mot Hestra och deras lilla värdshus där.
Julbord nummer två för detta året.
.
Vi hade bokat så vi kunde stanna över i en av stugorna på plats.
De påminde nästan lite om små fjällstugor.
Tycker ni inte?


Klockan 19 var det sittning för julbordet. Och jisses vad vi åt! Här kommer bilder från kvällen.
Tyvärr hann jag inte fota Luciatåget som skred in.
Och det var väldigt stämningsfullt!


Maten dukades fram i en gammaldags miljö.
Precis som jag tycker julbord ska vara.
Lite så där Bullerbykänsla.


Köttbullarna och revbenen var supergoda.
Saknade dock delikatesskroppkakorna 😉
.
Första tallriken 
Andra tallriken.

Och sist men inte minst. Tredje tallriken.

Ett ordentligt julgottisbord.
Ris ala malta, ostkaka, knäck, julgodis, lingonmousse och karameller.
.

Knappt att vi var hungriga i morse till frukosten.
Men lite hotellfrukost går alltid ner. Och nu sitter vi i bilen, på väg mot Växjö. Ska stanna till och handla lite julklappar.
Stora barnen jobbar bägge två idag, så de hade inte tid att ses.

Kikar förbi lite senare.

0
1 kommentar

ÅRETS JULKLAPP

 

 

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

Hej där,
.
Så himla härligt med fredag idag. Vi är precis nu på väg till Hestra ( i Småland ) för att käka julbord. Vill ju hinna med några olika även detta året. Det sägs ju redan nu att årets julklapp kommer bli böcker.
Det känns ju extra roligt! Med tanke på att jag jobbar rätt mycket med just detta nu för tiden.

.

Därför blir ju detta ett superbra:igt tips nu i juletiderna.
.
Woop woop…. Min JULBOK är dessutom på REA nu.
Ni beställer den fraktfritt här

.

Sedan har vi ju MIDDAGSTIPSET 
Och BAKA MED GODIS
.
De blir dina för runt hundralappen. Kanske ett bra tips till paketleken?

( Böckerna är såklart på svenska, att det står dansk band har med formatet på boken att göra 😉 )

0
4 kommentarer

PULLED PORK I BRÖD MED PICKLAD LÖK

Kikar förbi med ett litet festligare tips denna helgen.
Pulled Pork med picklad lök? Hur gott är inte det.


Recept från min bok ”Middagstipset” , Fotograf Ulrica Pousette.

Det här behöver du:
1,2 kg fläskkarre
olja till formen
salt & peppar
2 gula lökar
2 1/2 dl barbecuesås ( ej så söt )
1 vitlöksklyfta

Picklad lök: 
2 stora rödlökar
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1 dl ättikssprit 12 %

Vitlökssås:
2 1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1/2 tsk torkad timjan
salt & peppar

Till servering: hamburgerbröd, pitabröd eller tortillabröd.
Valfria grönsaker.

Gör så här: 

Skär rödlöken tunt,
Mät upp vatten, socker & ättika i en kastrull och låt sjuda upp.
När den svalnat så häll över löken. Och förvara i en burk med lock.

.
Sätt ugnen på 100-120 grader, Ringla lite olja i botten på en gjutjärnspanna.
lägg ner köttet och krydda med salt & peppar. Hacka lök och vitlök och lägg i formen.
Fördela barbequesåsen över köttet lägg på locket och skjuts in i ugnen i 4-5 timmar.
Det är klart när du kan dra sönder det med en gaffel.
Blanda alla ingredienser till såsen och sedan är det klart att servera.

Mums!


0
Kommentera

GODIS FRÅN USA

Godkväll eller…
tja klockan är ju bara halvfyra men det är redan mörkt ute så det känns som kväller. Ska snart iväg till Nomis skola och kolla Lucia. Mys!
Jag har fått frågor om vad vi shoppade i USA, och det enda som jag faktiskt shoppade var amerikanskt godis.
Det var det som barnen önskade sig. Så innan vi skulle till flyget åkte vi förbi Walmart, och köpte på oss så mycket godis vi bara fick ner i resväskorna.
.
Detta var det mest amerikanska jag hittade.
Men alltså dessa Cheetos, så jäkla goda!!
Tur att de inte vägde så mycket för jag fyllde halva resväskan med dem.
.

Shoppingen i London då ? Ja förutom att jag köpte mig en jultröja så handlade jag inget mer. Kändes som att jag liksom gick ”all in” på Ullared. Så det fanns inget mer jag behövde liksom.  Men barnen handlade desto mer i London, både kläder, julklappar och julsaker.

Nu dags för rundan med Charlie, hörs senare.

0
2 kommentarer

Årets Första Julbord

Hej där,
Igår provade vi årets första julbord eller jullunch.
Min mormor & morfar har ju ställt upp massor med att passa mina djur när jag har varit bortrest, så det minsta jag kunde göra var ju att bjuda ut dem på en bit mat.


Detta året har vi ”bara” inbokat 2 julbord. Detta och sedan ett till helgen. . . .
Jag hade gärna velat provat ett till. Har ni tips på mysiga ställen i närheten ?

Jag gillar gamla mysiga ställen,
här på Villa Solbacka fick vi hämta maten i köket på den gamla gjutjärnsspisen.


Ju äldre jag blir ju mer gillar jag det kalla på julbordet.
Vuxenpoäng eller vad?
.
Måsten bland det varma är Jansson, köttbullar och revben.
Min mormors honungsglaserade är de allra bästa!
.
Första tallriken….
.
Det varma… och plus lite julskinka.
.
Mina fina morföräldrar, vi har alltid så mycket att prata om.
Och det är så spännande att höra dem prata om hur de levt sina liv, och hur de berättar om saker som hände ”förr”. Jag har idag lärt mig allt om julmat från förr och hur man tillagade hyttsill. Spännande.
.

Min nya jultröja som jag köpte i London. Den blinkar också, men det sparar jag till julafton. 😉


Efterrätten bestod av hallonmousse och knäck.

Mätta som bara den rullade vi ut från restaurangen. Och tror att man aldrig ska bli hungrig igen.
men jo, jag känner jag mig lite småhungrig nu. Ser fram emot helgens julbord….

Men som sagt tipsa om ert bästa julbord i närheten.

Kram

0
5 kommentarer

RÄKTACOS MED GUACAMOLE

Gillar ni räkor så är detta en rätt för dig.
Och denna guacamole är maaaaagiskt god.
.

Recept kommer från min kokbok ”Middagstipset.” Fotograf är som vanligt bästa Ulrica Pousette.

.

Själva räkorna gör man så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt
.

Gör så här:
Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.

.

Det här behöver du till guacamole: 
2 mogna avokado
1 finhackad tomat
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Mosa avokadon med en gaffel tills den är slät.
Rör ner den hackade tomaten, och löken + crème fraîche . Smaka av med vitlök, citronsaft salt och peppar.

0
Kommentera

KYCKLING MED DUSCHESSPOTATIS

Godmorgon,
Här kommer ett smarrigt middagstips.
Kyckling med duschesspotatis. Yummie.


Fotograf: Ulrica Pousette. Receptet kommer från min bok ”Middagstipset”

Duschesspotatis för 4 personer: 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.

Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.

Godaste pepparsåsen:
Vispa ur ev steksky med lite vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond
salt och peppar

Gör så här :

Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

 

0
Kommentera

Godmorgon i stugorna


Godmorgon på er,
.
Hoppas dagen börjat fint.
I morse var det kyligt när jag vaknade,  så jag tände mig en brasa och fick äntligen användning för mina julsockor.
I dag blir det jobb, jobb, jobb…. så jag ska bara dricka upp min kopp kaffe sedan ska jag dyka ner i mailen.
Bästa sättet att få veckorna att gå snabbt är att jobba. Snart måndag igen <3

Ska kika in lite senare med middagstips.

0
1 kommentar

GRÄDDIG LAXPASTA MED SCANPAN

REKLAMSAMARBETE MED SCANPAN

.

När man lagar mat tycker jag att det är viktigt med bra redskap i köket, för att det blir både mycket lättare & godare. Vem minns inte tiden med flagande eller repiga teflonpannor? De var inte speciellt nyttiga att laga mat på.  Sedan all fakta om detta kom upp så har jag föredragit att laga maten på gjutjärn, dock finns det ju ett lite minus. För de är lite för tunga och otympliga att ta fram hela tiden samt har jag saknat ”non-stick” i mina pannor / grytor. Men nu jag har under några månader provat på Scanpans nya serie. Den har den patenterade beläggningen Stratanium+. Beläggningen har en grov textur som påminner jättemycket om ytan på en gjutjärnspanna. Samtidigt har den alla fördelar som kommer med en non-stick-beläggning. Så här är gränsen mellan gjutjärn och non-stick är nästintill utsuddad. En enkel och smidig panna som inte väger bly 😉 Jag verkligen tokgillar denna serien!
.

Stratanium+ är helt fri från skadliga och miljöfarliga ämnen. Scanpan var först i världen med att producera en non-stick-beläggning utan de farliga ämnena PFOA och PFOS.
.

Alla kärlen är ugnssäker upp till 260 grader och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktionshällen.
.

Här kommer en riktigt härlig gräddig laxpasta jag tillagade i min Scanpan.
Enkelt & smidigt precis som jag gillar det. Förutom att jag tycker att pannorna är riktigt bra så tycker jag att designen är riktigt snygg.
Finns i flera olika storlekar och former, de är framtagna av duktiga kockar. Tummen upp för det.
Du hittar allt från Scanpan TechnIQ hos Cervera,
HÄR hittar du stekpannan

.

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram laxfile ( gärna halvtinad )
200 gram philadelphiost
2 1/2 dl vispgrädde
1 kruka finhackad dill
2 msk konc. hummerfond
2 msk färskpressad citronsaft
salt & citronpeppar

Serveras med: valfri pasta

 

Gör så här:
Koka pasta för 4 portioner enligt anvisningar på paketet.
Gör under tiden laxröran. Skär fisken i kuber cirka 1,5 cm * 1,5 cm.
Hetta upp en djup panna, vänd ner philadelphiaost, grädde, dill, fond, citronsaft, och låt sjuda upp.
Smaka av med salt & citronpeppar. Vänd ner laxen och låt sjuda i 5-8 minuter eller tills laxen är klar.
Vänd försiktigt ner såsen över pastan, vänd om och servera med valfria grönsaker.

   

Klart att servera.

Prova detta receptet snartast.
Yummi! 

.

1
6 kommentarer

London del 2

Godmorgon Måndag,

Vaknade upp innan klockan ringde idag, tassade upp och tände en brasa och plockade fram frukosten innan jag väckte barnen.
Denna veckan har gått alldeles för snabbt, känner mig inte alls redo för bytesdag. Inte för att jag någonsin gör det, men nu under jul så känns det lite extra i mammahjärtat. Nomi och jag har planerat lite lussebullsfika efter skolan, så vi får lite egentid innan hon åker till pappa. Melvin har inte tid, han vill hänga med flickvännen efter att ha varit i London hela helgen.
.

Här kommer resten av bilderna från vår resa. Jag hade en röd ”jultröja” på mig, men det blev på tok för varmt på restaurangen, så jag fick ta av den och sitta i Texas t-shirten…. Ville bara nämna det, så ni förstår att jag äger andra kläder också. Haha… Har haft denna på var varannan bild nu  😉


Inte det lättaste att få bord till vårt gäng, men det gick till slut.
8 personer….
.
London är verkligen vackert under december, upplyst och lampor överallt.
.
Självklart besökte vi leksaksaffären Hamleys.
Hur många våningar som helst, och riktigt coolt.
.
Man får prova en hel del av leksakerna.
Tuva hittade en ”bubbelmaskin”.
.
Nöjda barn.

Det var en upplevelse att besöka Londons julmarknad,
Nästa år funderar vi på någon av Tysklands julmarknader.

Någon som varit där?

0
3 kommentarer