JULBORD PÅ IKEA

Hej igen.
Jag har ju haft en önskan om att prova på lite olika ställen och julbord detta året. Och igår blev det IKEA som åkte på ett besök av oss.
Tänkte ni kanske skulle tycka att det vore roligt med en utvärdering. Så här kommer bilder och lite vad vi tyckte om maten.
För det första så kostar julbordet 249 :- per person, har man IKEA-familykort kostar det 149 :-
Bra pris.


Det fanns sill, ägg, rödbetsallad, leverpastej, julkorv och olika röror.

Janssons:en var god, kanske skulle de haft lite mer ansjovis i.
Men den var krämig och god.

Första tallriken. Skinkan var god, rostbiffen mindre god.


Andra tallriken. Varmt + julskinka.
Saknade revben och delikatesskroppkakorna. Köttbullarna borde varit hemmagjorda, men isterbandskorvarna var jättegoda.

På gottebordet fanns ris a la malta, lingon paj och ostkaka.
Supergott, men saknade knäck och kanske några olika sorters julgodis.


Summeringen blir att det var prisvärt.
För 149 :- var det faktiskt superbra. Men det man saknar är såklart det där julmysiga, ombonade och ”hemma hos”- känslan.

Men maten helt ok.

0
Kommentera

Gårdagens soluppgång


Hej,

I går vaknade vi upp med den vackraste himlen. Så jag var bara tvungen att ge mig ut och fota åt er.
Man kan ju inte se sig mätt på den här utsikten. I dag ringde klockan tidigt, vi tassade upp & fixade frukost. Och som alltid i December så kollade vi på julkalendern,  lite tradition innan de ska iväg till skolan. Ja, Melvin kollar ju inte längre, går man i åttan så är det inte så intressant längre. Haha. Idag ska jag ge mig ut och göra klart det allra sista in för jul- & födelsedagsfirandet. Den matbloggande mamman fyller ju hela 39 bast på måndag, nästa år är det halvvägs till 80… woop woop 😉

Men nu dags att ta morgonrundan med Challe.

Hörs.

0
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

SALT KOLAFUDGE

.

Nu kommer den supergoda saltkolafudgen.
Denna bara måste ni prova snarast.

 Detta behöver du:
3
dl vispgrädde
2 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 vaniljstång
100 gram vit choklad
50 gram smör
1,5 tsk flingsalt + extra till garnering

Gör så här: 
Koka upp grädde, socker, sirap och frön från en urskrapad vaniljstång samt vaniljstången i en vid kastrull. Rör om då och då. Låt koka tills temperaturen uppnår 120C. Ta sedan kastrullen från värmen och fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner vit choklad bruten i bitar, smör och flingsalt. Rör tills smeten är jämn och fri från klumpar, och häll sedan över smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Sprinkla gärna över lite extra flingsalt på toppen efter ett par minuter. Förvara i kylen tills fudgen stelnat helt, skär den sedan i bitar. Förvara i kyl.


❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Måste ju bara komma in med ett dagens tips. Speciellt riktat till er som är på jakt efter någon särskild möbel. För just nu får alla nya kunder 40% RABATT på dyraste varan hos Jotex. Klicka här: https://c.klar.na/al/88Xp/

Ska man ändå köpa möbel så är det väl supertrevligt med 40 % RABATT,
Me liiiike!

 

9
8 kommentarer

ÅRETS MEST SÅLDA KOKBOK


Hej igen,

Var bara tvungen att kika förbi igen.
Jag fick alldeles nyss de mest fantastiska nyheterna. Bokgänget i Stockholm började skicka bilder & videos till mig från Stockholm. Där de fick ta emot en fantastisk tårta, och utnämningen att Jennys Jul blivit ”årets mest sålda kokbok”. ( Kom ni ihåg att middagstipset fick den utmärkelsen förra året ? ) <3
Hur jäkla coolt är inte det… Kan knappt fatta : Jennys Jul släpptes ju i november. Jag är överraskad, pirrig och känner stor tacksamhet. Tack till dig, dig och dig där ute. Tack från djupet av mitt hjärta.

Nu ska jag nypa mig i armen och fortsätta med julgodis-verkstaden.

Kramar <3

0
10 kommentarer

GOD MORGON FRÅN KALMAR


.
Hej hej ,

Gårdagen här i Kalmar bjöd på pepparkaksbygge, julmusik och så drog vi igång julgodis-verkstaden.
Saltkolafudgen blev magisk. Recept kommer under dagen. Sedan fortsätter vi med familjetraditionen att lägga klart julens 1000-bitars puzzel,
vi har ett nytt varje år. Och årets är bra mycket enklare än de vi brukar ha. Dock får vi se om alla bitar finns kvar tills det är dags att avsluta. Både Ninja och Charlie är expert på att få bitar att försvinna, har redan fiskat upp två bitar som Charlie halvt har tuggat upp.
Idag får jag finbesök av min systerdotter och hennes son efter lunch, ska fika och skvallra ikapp lite. Och i eftermiddag blir det middag på stan, och bio med barnen. Mysigare onsdag med andra ord.

På återseende senare.

0
1 kommentar

Ris a la malta

Några måsten kring jul är ostkaka och Ris a la Malta.
Så gott!

Du behöver till ca 4 portioner :

3 dl kall risgrynsgröt
1 1/2 dl grädde
2 – 4 msk florsocker
1-2  tsk vaniljsocker

Garnering : Klyftade / delade apelsiner

Gör så här :
Vispa grädden till ett rätt så hårt skum, smaka av med florsocker, och vaniljsocker.
Tillsist vänder du ner 3 dl kall risgrynsgröt
( köpt eller hemlagad )

Serveras sedan med apelsinbitar

0
1 kommentar

FEM GODA JULGODISAR UNDER VECKAN

För att det inte ska bli så stressigt i veckan har jag tänkt att koka en julgodis per kväll.
Kanske är det något som passar er också.

Här kommer mina 5 måsten på gottisbordet. Ja och plus hederlig gammal knäck då,
men den har jag blivit lovad att han med stor H ska koka.

Krämig sötsyrlig citronkola

IMG_2425

Använd gärna  en juicepress för att få ur alla citonsaft.

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5  3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)

Behövs : kökstermometer

Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.

Fungerar utmärkt att frysa.

IMG_2434

Saffranskola med rostad kokos.

IMG_1090 (1)

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
50 gram smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
2 kuvert med saffran ( = 1 gram )
1 1/2 dl kokos

Gör så här
Blanda grädde, smör, socker & sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Låt detta sjua upp till 120 grader, eller tills kolan klarar kulprovet.* Under tiden rostar du kokosen i en torr stekpanna, så att den får lite lätt gul ton. När smeten är klar tar du bort den från värmen, vänd ner saffran och kokos och blanda väl. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ svalt. Skär upp lagom stora bitar när den svalnat.

* Kulprovet gör du genom att droppa ner några droppar av smeten i ett glas med iskallt vatten. Kan du sen forma kolasmeten till en kula är den klar.

* * *
Oreotryfflar med vit choklad.

IMG_1143 (2)

 

Det här behöver du:
154 gram oreokex ( 1 förpackning )
100 gram färskost

Garnering :
200 gram vit choklad
Polkagriskross

Gör så här: 

Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med en brökavel.
Rör ihop smulorna med knappt 100 gram och forma 10-12 bollar av smeten. ( Det är kladdigt och ska va kladdigt )
Ställ i frys i 20 minuter.  Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Ta ut kulorna och doppa dem i choklad, låt dem rinna av innan du lägger tillbaka dem på bakplåtspappret. Strö över lite krossade polkagrisar och låt svalna.

* * *

Snickerstryffel

img_2247
Det här behöver du till denna gudomliga snickerstryffel:
1 dl vispgrädde
200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta jordnötter

Topping lite choklad och jordnötter

Gör så här: 
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner jordnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite jordnötter och hackad choklad.

1
.
Mintkakor


IMG_1280IMG_1252

Cirka 25 stycken:
1 äggvita
5-6 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker ( cirka )

Garnering : Mörk choklad

Gör så här:
Vispa äggvitan till ett skum, droppa i mintoljan.
Vänd ner vanilj och florsocker, så mycket som behövs för att få en deg som ska gå att kavla ut.
Strö florsocker över bakbordet och kavla ut degen till knappt 1 cm tjockt ( alltså lite tunnare)
Tryck ut runda kakor med en pepparkaksform eller mindre glas, tryck ut så många som går. Kavla ihop och gör samma sak tills degen är slut. Lägg kakorna i frysen och smält chokladen.
doppa dem i chokladen, låt överskottet rinna av, och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt kakorna stelna i kylskåp innan du packar ner dem i en burk / kakburk.
Förvaras i kyl, och fungerar bra att frysa ner.

 

0
1 kommentar

SÖTSUR GRYTA MED CHILI & PAPRIKA

Denna grytan kan både göras med kött eller kyckling.
Välj det du gillar bäst. 
Recept kommer från min bok ”Middagstipset”, Fotograf Ulrica Pousette.

Det här behöver du till 4 personer:
1 gul lök
rapsolja att steka i
1 msk tomatpure
600 gram strimlat fläskkött ( te.x fläskytterfile )
3 dl vatten
1 dl sweetchilisås
1 liten strimlad röd paprika
ca 200 gram konserverade bambuskott
1 ring med konserverad ananas + 4 msk spad
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 msk maizena

Till servering jasminris

Gör så här:
Skär löken i klyftor
Värm upp en stekpanna med olja och fräs den glansig. Vänd ner tomatpure och fräs ytterligare en minut.
Vänd ner köttet och fräs tills det fått vacker färg. Tillsätt vatten, sweetchilisås, paprika och bambuskott. Skär ner ananasen och vänd ner tillsammans med spadet. Låt allt sjuda tills köttet är genomstekt, Smaka av grytan med vitvinsvinäger, och ev. maizena för tjockare gryta.

Servera med jasminris.

1
2 kommentarer

Veckomatsedel


Godkväll,

Kikar förbi med en liten veckomatsedel.

 

Måndag Vegetariska Majsplättar
Tisdag : Korvstroganoff a la Thai
Onsdag: Spagettigratäng 
Torsdag Kycklingkebabsallad 
Fredag: Skagenrulltårta 



Det här behöver du:
4 landgångsbröd

Skagenfyllningen: 
2 finhackade hårdkokta ägg
170 gram finhackade kräftstjärtar
100 gram färskost med dillsmak
1 msk röd rom / kaviar
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs

Alternativt leverpastejsfyllning  ( som mina barn gillar här hemma ) 
200 gram leverpastej
1 1/2 sl creme fraiche
1/2 dl bostongurka

Grundröran till smörgåstårtan:
1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Förslag på topping:
räkor
kallrökt lax
citron
dill
gurka / grönsaker

Så här gör du:
Börja att ta fram en skärbräda och lägg ut landgången där. Jag skär bort en del av kanterna ( torr smörgåstårta är inget kul)
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred ut. Låt stå och safta till sig en kvart, medan du förbereder toppingen. Rulla sedan ihop från långsida till långsida ( som en rulltårta ) Fördela ut grundröran runt om hela och placera den sedan på ett snyggt uppläggningsfat. Dekorera skagenrulltårtan med allt du tycker är är gott!

Klar att serveras, men den är ännu godare dagen efter.

* * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet: Kokosrutor på browniebotten.

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

0
1 kommentar

Bong Touch Of Taste

REKLAM FÖR BONG TOUCH OF TASTE

 

Ni som följt mig på bloggen ett tag vet att jag lagar alla mina såser med fonder. Jag tycker att fonden är det godaste och enklaste sättet att lyckas med en sås eller gryta. Sedan är det lätt & smidigt och man slipper hålla på och stöka med vatten & buljongtärningar. Med fonder kan man bara lätt smaka av såsen med en liten skvätt till koncentrerad fond. Hur enkelt som helst, och så slipper man ju massa disk.
.
I dag vill jag ge er receptet på godaste såsen till köttbullar å kokt potatis.
Värsta goda husmanskosten, och detta är även en barnfavorit.

Bong Touch of Taste har även en fantastiskt bra receptbank på sin hemsida, så gå in och sök HÄR så kan du få tips på goda recept till just din favoritfond.  De har ju dessutom hur många olika fonder som helst, så det är lätt att variera sig. Kycklingfond, Kalvfond, Köttfond, Hummerfond, Fiskfond, Grönsaksfond. Här finns det fonder för alla smaker. Vill än en gång tipsa om :”Brynt scharlottenslökfonden”! Den är suverän för de som vill ha löksmak i maten, men har barn som är livrädda för att hitta lökbitar.

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
800 gram blandfärs
2 msk Bong Touch Of Taste kalvfond
salt och peppar

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk Bong Touch Of Taste kalvfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
1 tsk rödvinbärsgele
ev. lite maizena

Gör dina köttbullar så här;
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna , gärna ett par timmar innan de ska stekas och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram och rulla till lagom stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör & stek sedan köttbullarna tills de är gyllene. Under tiden gör du såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde, soya och Bong Touch Of Taste kalvfond och låt sjuda ett par minuter. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. .När du är nöjd med kryddningen så lägger du ner alla köttbullar i kastrullen med såsen och låter allt sjuda upp på svag värme tills köttbullarna är klara.
Servera med kokt potatis, lingon och inlagd gurka.

0
1 kommentar