GRYTA MED KOKOSMJÖLK & RÄKOR

Hej hej,

Här kommer en favorit i repris. En enkel och god gryta med kokosmjölk & räkor.
För mer sting är det gott att tillsätta lite redcurry. Finns i hyllan med asiatisk mat.
.

 

Du behöver till 4 personer:
500 gram oskalade räkor
( ca: 300 gram färdigskalade)
pasta för 4 personer
olja
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosgrädde
1 tsk sambal oelek  ( 1 msk – om du gillar hetta )
1/2 msk hummerfond
50 gram sockerärter
1 burk med bambuskott
1 röd paprika
10 stycken champinjoner
1 lime

Gör så här:
Skala räkorna. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med olja, fräs löken mjuk och pressa ner vitlöken. Vänd ner kokosmjölk, sambal oelek, hummerfond. Låt sjuda upp medan du grovhackar grönsakerna. Vänd ner den i den sjudande grytan. Dra bort från värmen och pressa ner limen under omrörning.
Vänd ner pasta, räkor och rör runt.

Serveras genast.

0
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

RÄKOMELETT

Räkomelett med dillstuvning.  Recept från min bok ”Jennys Jul”, fotograf : Ulrica Pousette.

Till omeletten:  4 ägg 3 msk grädde salt & peppar smör till stekning

Till stuvningen:  1 dl vispgrädde 100 gram philadelphiaost 2 msk finhackad dill salt 1 dl riven ost

Toppa med handskalade stora räkor

Gör så här: Vispa ihop äggen med grädden i en skål. Hetta upp en stekpanna och stek omeletten på medelvärme tills den har stelnat. Under tiden värmer du upp en kastrull och låter grädde, philadelphiaost sjuda upp, smaka av med dill & salt och dra bort från värmen. Vänd ner osten och rör om tills allt har smält.  Häll detta över omeletten och fördela ut räkorna.

Klart att servera.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ Och mitt lilla tisdagstips kommer här. Missa inte toppen erbjudandet på Jackor & kavajer nu. För just nu är det upp till 30% RABATT. KLICKA HÄR

13
6 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

NUTELLASEMIFREDDO

Här kommer en efterrätt som det bjöds på i helgen då vi hade gäster. 
Försvinnande gott. 

Det här behöver du till  nutellasemifreddo på 10 bitar : 
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
3 äggulor
3 äggvitor
2 msk socker
4 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör denna fantastiska glasstårta så här: Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den.  Ta fram en rund form, med avtagbara kanter på cirka 25 cm. Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.  Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Ta fram tjugominuter innan, så att den hinner tina lite.

Gott med friska bär till.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och så dagens tips! Dessa kylväskor är såååå snygga.
Villhöver typ en i varje färg. Men jag hejdade mig och köpte med mig den turkosa hem. Vilken tycker ni är snyggast? Du hittar dem HÄR

4
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Här kommer en ny och färsk veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.
.

Måndag:
Crepes med svampstuvning ( veg.)
Tisdag: Philadelphialax med pressad potatis
Onsdag: Sötpotatis- & kasslergratäng 
Torsdag: Korv- & pastasoppa
Fredag : Fläskfile med ”fusk-bea” 

fläskfile 2

Det här behöver du till 4 personer : 
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

potatis ( jag valde sorten Marilyn )
samt några morötter
rapsolja
ströbröd
flingsalt

Snabb bearneiesås:
1 kruka färsk dragon
1 1/2 – 2 msk vit vinsvinäger
2 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, skala eller skrubba rotsakerna & klyfta upp dem. Ringla över olja, flingsalt & ströbröd och ställ in i mitten på ugnen. Fläskfilen stekte jag i smör med salt & peppar lagom till att rotsakerna var klara. Såsen är klar på 5 minuter , gör så här: mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Knäckig Äppelpaj 

Knäckig Äppelpaj – 6 portioner

4-5 äpplen
150 gram smör
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena.
Lägg i en smord form. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i socker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, & sirap. Fördela havresmeten över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

Servera med vaniljsås,

 

0
1 kommentar

MYSDAG VID ÖRAREVET

Hej svejs,
.
Det är ju Söndag idag och ni är många son kikat förbi och undrat var veckomatsedeln är.
Och den är på väg, vi har bara varit iväg hela dagen.
Så jag tänkte först uppdatera med dessa bilder.


Efter frukosten så packade vi in barn,  hund och fikakorg i bilen,
och styrde kosan mot ”Fulvik / Örarevet”

.
Där mötte vi upp storasyster och hennes familj + vänner.
Och Charlies vän Bobbo.
.

Man får verkligen passa på att vara ute så mycket man hinner nu medan solen tittar fram
för det blir ju becksvart redan in klockan fyra. . .
.

Barn och hundar lekte medan vi väntade på att elden skulle bli klar att grilla på.
.
Har ni vägarna förbi så kan jag varmt rekommendera Örarevet, här finns även så man kan se sälar när man har tur.
En väldigt vacker vandringsled.

Det samlades fina stenar och byggdes stentorn.

.

All frisk luft gör ju dessutom så man blir vrålhungrig.
Och aldrig smakar väl maten så bra som utomhus, en kall och krispig vinterdag.

Charlie tigger så vackert som bara hon kan.
.
Stora barnen hjälps åt att roa de minsta i väntan på mat & fika.
.
Vi stannade kvar tills det blev becksvart.  Ja närmare bestämt till klockan fyra då, men det kändes ju som klockan var tio på kvällen.
Men tiden går snabbt, snart sitter vi där i mitten av Juni igen, med ljusa kvällar och ljumna vindar. Fast innan dess vill jag ha massa snö, skridskoåkning och varm choklad när jag står och huttrar i pulkabacken.

Kram på er ,

och snart på återseende med veckomatsedeln.

0
Kommentera

GRATINERAD HUMMER

I går provade jag att gratinera hummer för första gången. Och det blev riktigt gott.
Hittade receptet på ”Mitt Kök”, men ändrade om lite i måtten så det passade mina smaklökar bättre.
.


.
Du behöver:

2 kokta humrar
.

Såsen:
1 msk smör
3 msk mjöl
2 1/2  msk hummerfond
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk riven ost t ex västerbotten

Gratinering:
2 msk riven ost
.

Gör så här:
Klyv hummern på längden. Börja med att sätta kniven i nacken och skär fram mot ögonen. Lägg sedan ett snitt efter skölden ned mot stjärten. Skär försiktigt, tills hummern är helt delad. Ta bort tarmen och magsäcken. Plocka ut köttet från skalet. Knäck sedan klorna. Lättast är att använda baksidan av ett knivskaft. Peta ut köttet med ett smalt föremål till exempel en potatissticka Smält smör i en kastrull på svag värme och tillsätt mjöl, fräs varsamt. Tillsätt fond och grädde. Låt småkoka ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar. Ta kastrullen av värmen och rör ned äggulor, ost och smör. Låt svalna, blanda sedan i köttet från hummern. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper. Fyll hummern med stuvningen. Toppa med ost. Sätt in plåten i ugnen. Gratinera cirka 5-7 minuter, tills den får gyllene färg. Använd gärna grill, men passa noga så att det inte bränns vid.

 

0
2 kommentarer

EMMAS GODA RÄKSNITTAR

Letar du efter något gott att bjuda på till helgens bjudning?
Då vill jag tipsa om dessa goda räksnittar

.
Till 8 personer
4 rostbröd
smör / olivolja

Till räkröran 
100 gram philadelphiaost
150 gram skalade räkor
1 tsk sambal olek
salt & peppar

Toppa med färsk dill

Gör så här:
Dela rostbröden på diagonalen och stek dem i rikligt med smör eller olivolja.
Låt svalna, under tiden gör du räkröran. Blanda ihop alla ingredienser så är den klar.
Toppa bröden och klipp över dill & rödbetsgroddar.

5
Kommentera

Susannes goda förrätt

Här kommer goda efterrätten vi åt på nyårsafton.

Det här behöver du till ca 10 st ostchips :
100 gram Västerbottenost

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Riv osten och lägg ut till tillsmå runda ostplättar på en ugnsplåt.
Grädda dem tills det har blivit småbubblor över hela ostkakan. Låt svalna.

* * * * *

Till räkröran 
1 paket Philadefia
300 gram skalade räkor.
2-3 tsk sambal olek
salt och peppar

Gör så här: 
Rör ihop allt.

* * * * * *

Till salsan
1 paket små röda tomater
1 halv hackad rödlök
1 msk mild olivolja
1/2 msk Vitvinsvinäger
salt & peppar
ev. salladskrydda.

Gör så här:
Hacka tomaterna och rör ihop alla ingredienser.

.
Servera allt tillsammans på ett salladsblad.

Mums!

0
4 kommentarer

NYÅRSAFTON 2019

Godkväll i stugorna,
.
Hoppas ni hade ett riktigt fint avslut på 2019 och att ni vaknat upp till ett ännu bättre 2020. Jag tror detta året kommer bli grymt, har sådan fin känsla i magen! Vi bjöd hit Susanne & Ben med barn igår, så vi firade in det nya året med dem.
Här kommer vår nyårsafton i bilder.


Vi körde lite maskerad-tema för kvällen, för det tyckte barnen var lite extra festligt.
Så hatt eller mask var det som gällde.

Missade dock att fota min mask,
den var så knölig att se ut igenom så den satt inte kvar så länge.


Bjöd på lite plock under tiden vi lagade maten, lite torkade korvar, chips med topping och nötter.
Susanne och Ben stod för förrätten.  Mumsigt!
.
Till varmrätt gjorde vi det enkelt med potatisgratäng & fläskfile + kycklingfile.
De flesta mindre vid bjudningen uppskattar inte rött kött.
Så varmrätten gick hem. Och efterrätten blev denna 

.
En bild på mig och Susanne, hon är en av mina äldsta vänner.
Vi har alltså känt varandra sedan förskoleklass, det är några år det.


Sista bilden är på Susanne & Ben´s yngsta dotter Elina & en uppklädd Charlie.
Summeringen var att vi hade en jättetrevlig nyårsafton , med god mat & trevligt sällskap.
Klockan blev tolv, och alla fyrverkerier drog igång, och Charlie brydde sig ingenting. Så himla skönt.
.

God fortsättning så hörs vi alldeles snart igen.

1
5 kommentarer

Efterrätt i portionsglas

Dessa tar fem minuter att slänga ihop.
Bästa sista-minuten-tipset.

Det här behöver du till 10 små portioner :
200 gram digestivkex
100 gram smält smör
400 gram karamelliserad mjölk ( 1 burk )
ca 250 gram färska bär
2 1/2 dl vispgrädde
50 gram grovhackad choklad

.

Gör så här:
Krossa kexen till fina smulor.
Lägg smulorna i en skål och rör ihop med smält smör.
Varva smulor, karamelliserad mjölk, bär, grädde i fina portionsglas. Strö över hackad daim, bär.
Klart att servera.

 

9
Kommentera