FIRANDE I DAGARNA TVÅ

Hej där fina,
Ursäkta lilla frånvaron, men jag antar att ni också har haft mycket att stå i nu. Jag hade ju familjen här den 23:e, firade min dag.
Vi gjorde det enkelt med att bjuda på skinksmörgås och tomtegröt. Lite svårt att laga mat åt nästan 30 personer, och ännu svårare att ordna med sittplatser. Fast så mysigt att ha familjen samlad.


Här kommer bilder från festligheterna i dagarna två.
.


Och från födelsedagsfirande till julaftonsfirande.
Vi hade alla barnen samlade och det var prat, julmusik och trångt & stökigt i köket.
Precis som jag vill ha det på julen.


Årets juldukning, som barnen hjälptes åt med.
Enkelt och gulligt tyckte jag. 
Charlie har så rolig stil. Är det vanligt att Golden vilar så här?  🙂

Förberedelserna med julmaten.
I år försökte jag verkligen att bara ha det allra viktigaste. Det är så tråkigt att kasta mat.
.
Köttbullar, kroppkakor , revben och prinskorv.
Och så Janssons såklart, gjorde även en liten potatisgratäng till de små som inte äter ansjovis.
.

Jag missade att fota resten av dagen, men vi fortsatte julafton med Kalle Anka efter middagen.
Julklapparna, och sedan spelade vi sällskapsspel tills barnen var så trötta att de själv valde att gå och lägga sig.


En mysig julafton blev det. Och tänk nu är snart år 2019 snart slut.
Kom på att det snart är dags att skriva den årliga årsresumen igen.
Men just nu önskar jag er en fortsatt fin julledighet.

Och vi hörs alldeles snart igen,

Kraaaam

0
2 kommentarer

Vit chokladbräck

Av den chokladen jag får över när jag bakar eller chokladdoppar,
så gör jag chokladbräck. 

.
Bred ut den smälta chokladen tunt på ett bakplåtspapper,
strössla ut krossad polkagris. Låt kallna i kylen, och bryt sedan lagom stora
mumsbitar.

Klart.

0
2 kommentarer

OREOKULOR DOPPADE I VIT CHOKLAD

Sista-minuten-godisar, 
både goda & enkla att göra. 
Det här behöver du:

154 gram oreokex ( 1 förpackning )
100 gram färskost
.

Garnering :
200 gram vit choklad
Polkagriskross
.

Gör så här: 

Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med en brökavel.
Rör ihop smulorna med knappt 100 gram och forma 10-12 bollar av smeten. ( Det är kladdigt och ska va kladdigt )
Ställ i frys i 20 minuter.  Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Ta ut kulorna och doppa dem i choklad, låt dem rinna av innan du lägger tillbaka dem på bakplåtspappret. Strö över lite krossade polkagrisar och låt svalna.
.

( Funkar utmärkt att frysa)

2
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

VARM SMÖRGÅSTÅRTA

 

Hej där,

Barnen brukar gilla denna varma smörgåstårtan bättre, har ni provat? Den är både busenkel och god.
Kanske ett recept ni kan ta med er efter all julmat ( denna går finfint att göra av resterna av julskinkan också)
Låt mig presentera en riktigt smarrig varm smörgåstårta.

.

Det här behöver du till 5-6 personer: 
3 stycken cirklar med halvmånebröd
smör
.

Fyllning: 
1 purjolök
smör till stekning
1 burk med små champinjoner
5 dl creme fracihe
svartpeppar
300 gram tunt strimlad rökt skinka

Toppingen: 
Riven ost
tomater
oregano
.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Hacka purjolöken, och skär champinjonerna i skivor.
Hetta upp en stekpanna med smör, och fräs löken mjuk. Ta bort från plattan och rör ner svamp, crème fraîche och smaka av med svart peppar.
.


Lägg ut första cirkeln med bröd på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
Fördela hälften av fyllningen på  brödet.
Strimla skinkan och lägg av hälften av skinkan på brödet.
Lägg på cirkel nummer två och gör samma sak. På cirkel nummer 3 brer du ett lager med smör.

Toppa med ost. ( Jag hade olika sorters riven ost, därav den vackra färgen )
Toppa med tomater och torkad oregano.
.

Ställ in i ugnen tills osten fått en vacker färg.
Cirka 15-20 minuter.

.

Servera den varma smörgåstårtan med en god sallad.
.

Psssst….
Letar ni ny snygg Höst- & Vinterjacka så har Cellbes REA just nu
Klicka här för att kika runt bland massa fina nyheter!
Kram


7
3 kommentarer

RUND SMÖRGÅSTÅRTA

 

REKLAM FÖR POLARBRÖD

.

Hej där,

Hur har ni det mitt i julstöket? Bara två dagar kvar till julafton, och jag hoppas ni får njuta lite av juletiden. Jag har kokat godis och lagat mat hela veckan, så jag känner oss rätt så redo för både kalas & julafton nu. Men jag ville bara kika förbi med den här ljuvligt goda smörgåstårtan vi gjorde i fredags. Tycker det är festligare med runda smörgåstårtor, trevligare att kunna servera så här på tårtfat. När jag gör smörgåstårta använder jag alltid Polarsbröd jubileumskaka, det är den godaste! Polarbröd är ett norrländskt familjeföretag i femte generationen!
.

Visste ni dessutom att Polarbröd har egna vindkraftverk som producerar lika mycket grön el som bagerierna använder. Plus att deras återvinningsbara förpackningar baserade på sockerrör.

Det här behöver du:
3 hela Polarbröd Jubileumskaka

Grundröra
1 dl vispgrädde
2 dl majonäs
1 1/2 dl creme fraiche
100 gram färskost
.

Lager 1: 
200 gram leverpastej
1/2 dl gurkmix  ( bostongurka )
1 dl av grundröran
.

Lager 2 
300 gram rökt skinka
2 msk klippt persilja
2 dl av grundröran

Dekorera med : ost, skinka, kokt ägg, sallad, grönsaker, skinka.

Gör så här:
Börja med grundröran. Vispa grädden tills den bildar toppar.
vänd ner majonäs, crème fraîche, färskost och vispa tills den blir slät.
Börja bygg ihop smörgåstårtan. Lägg ut polarbrödet på ett tårtfat.
Rör ihop lager ett i en skål, fördela ut på brödet.
Lägg på nästa lager med Polarbröd, klipp ner skinkan och och rör ihop lager 2 i en skål.
Fördela ut och lägg på sista brödet. Fördela ut det sista av grundröran, och börja dekorera.
.

Ät och njut!

Vill ni ha fler härliga recept inför julen så kan ni kika in på Polarbröds receptsida eller under kategorin Julrecept här på min blogg.

0
1 kommentar

Kroppkakor till julbordet

I går gjorde vi vita kroppkakor till vårt julbord. 
Gillar du ?

 

Det här behöver du till 30 små kroppkakor : 
vatten + salt till kastrullerna
1 kilo mjölig potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllningen: 
150 rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 krm vitpeppar
1/2- 1 tsk finmalen kryddpeppar

Gör så här: 
Skala och koka potatisen mjuk.
Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar.
Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt.
Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor.
Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop.
När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.
Klart!

Vid servering till julafton delar vi dem på mitten och steker dem lätt tillsammans med prinskorvarna & köttbullarna. 

2
1 kommentar

IDEAL OF SWEDEN

 

 

REKLAM FÖR IDEAL OF SWEDEN

 

Tjingeling,
Hur har ni det i stugorna? Här i Kalmar julpysslas det för fullt, kylskåpet är fullproppat med julgodis och all inhandlad julmat. Och jag kan numera skryta med att jag äntligen har fått klart alla julklapparna. ( Hoppas jag )  Så himla skönt! Nu börjar verkligen juletiden infinna sig.
Helgen ska vi bara skrota omkring här hemma och julmysa, kanske sätta en saffransdeg på jäsning hade varit gott med saffransgifflar med vit choklad. Ja vi får se vad vi det blir.



”Granen står så grön och grann i stugan. Granen står så grön och grann i stugan.
Tralalalala, tralalalala, tralalalala, lala! ”

Något som kanske kan finns under vår gran i år är de här snyggelisnygging skalen.
Det här med blingbling på skalen tycker jag e sååå fint.


Men just nu är ändå favvisen mobilskal & plånbok i ett.


Denna stora militärgröna plånboken är inte heller dum.
Här får du plats med både mobiltelefon, kontokort och ett litet läppglans eller så. 

Om du också vill fynda ett snyggt skal eller läcker plånbok inför det nya året
så har jag en grym rabattkod. Ange JENNYDEC så får du 20 % på hela köpet.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL IDEAL
.

 

.
Ps. missa inte alla snygga powerbanks och laddare.
.

0
4 kommentarer

ÄGG- & RÄKCHEESECAKE TILL JULBORDET

Ett måste på ALLA julbord är denna skagencheesecake.
Ett av mina allra mest populära recept, krämig, smakrik och dessutom busenkel att göra.

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, röd rom, gravad lax, ägg eller vad ni tycker om.

32
14 kommentarer

KNÄCK MED MANDEL

Något som ALLTID måste finnas på ett julgottis-bord är knäck
Så är det bara. De kan vara lite för mjuka, lite för sega eller ibland för hårda. Jag gillar alla, men dessa är ett måste till jul.
Nu lyckades vi iallafall göra HELT perfekta knäck i förrgår, utan termometer… Ibland har man tur 😉

.

Detta behöver du när du ska laga knäck : 
2 dl sirap
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
50 hackad mandel

Knäckformar + termometer

Så här kokar du knäck :

Mät upp sirap, socker, och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp till 122-123 grader, och ta bort från plattan. Rör ner smöret & den hackade mandeln, och fördela ut det i knäckformarna. Kan varmt rekommendera en ”knäck-tratt” gick så smidigt att fördela ( finns blanda annat på citygross )
Förvaras svalt.

1
Kommentera

Tomteskumfudge

Godkväll i stugorna.
Som ni ser är puzzlet borta från köksbordet nu, vi hann nämligen lägga klart det på rekordtid. Så vi funderar på att vi ska köpa ett till, och lägga klart under jullovet. Då har man ju gott om tid.

Hur är det hemma hos er idag då, bakas det och kokas julgodis för fullt nu hos er? Här har vi hunnit med en del, men tänker ändå att vi ska hålla oss till lagom mycket mat & godis i år. Allt för att slippa kasta eller slänga sedan. Nu ikväll provsmakade vi godiset vi bakade igår.
Rosa tomteskunfudge.

 

Det här behövs till tomteskum fudge :
12-14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
.

Gör så här :
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom. Förvaras i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.
Sedan har du färdigt julgodis, eller advenstgodis att servera.

2
6 kommentarer