EMMAS GODA RÄKSNITTAR

Letar du efter något gott att bjuda på till helgens bjudning?
Då vill jag tipsa om dessa goda räksnittar

.
Till 8 personer
4 rostbröd
smör / olivolja

Till räkröran 
100 gram philadelphiaost
150 gram skalade räkor
1 tsk sambal olek
salt & peppar

Toppa med färsk dill

Gör så här:
Dela rostbröden på diagonalen och stek dem i rikligt med smör eller olivolja.
Låt svalna, under tiden gör du räkröran. Blanda ihop alla ingredienser så är den klar.
Toppa bröden och klipp över dill & rödbetsgroddar.

5
Kommentera

Susannes goda förrätt

Här kommer goda efterrätten vi åt på nyårsafton.

Det här behöver du till ca 10 st ostchips :
100 gram Västerbottenost

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Riv osten och lägg ut till tillsmå runda ostplättar på en ugnsplåt.
Grädda dem tills det har blivit småbubblor över hela ostkakan. Låt svalna.

* * * * *

Till räkröran 
1 paket Philadefia
300 gram skalade räkor.
2-3 tsk sambal olek
salt och peppar

Gör så här: 
Rör ihop allt.

* * * * * *

Till salsan
1 paket små röda tomater
1 halv hackad rödlök
1 msk mild olivolja
1/2 msk Vitvinsvinäger
salt & peppar
ev. salladskrydda.

Gör så här:
Hacka tomaterna och rör ihop alla ingredienser.

.
Servera allt tillsammans på ett salladsblad.

Mums!

0
4 kommentarer

NYÅRSAFTON 2019

Godkväll i stugorna,
.
Hoppas ni hade ett riktigt fint avslut på 2019 och att ni vaknat upp till ett ännu bättre 2020. Jag tror detta året kommer bli grymt, har sådan fin känsla i magen! Vi bjöd hit Susanne & Ben med barn igår, så vi firade in det nya året med dem.
Här kommer vår nyårsafton i bilder.


Vi körde lite maskerad-tema för kvällen, för det tyckte barnen var lite extra festligt.
Så hatt eller mask var det som gällde.

Missade dock att fota min mask,
den var så knölig att se ut igenom så den satt inte kvar så länge.


Bjöd på lite plock under tiden vi lagade maten, lite torkade korvar, chips med topping och nötter.
Susanne och Ben stod för förrätten.  Mumsigt!
.
Till varmrätt gjorde vi det enkelt med potatisgratäng & fläskfile + kycklingfile.
De flesta mindre vid bjudningen uppskattar inte rött kött.
Så varmrätten gick hem. Och efterrätten blev denna 

.
En bild på mig och Susanne, hon är en av mina äldsta vänner.
Vi har alltså känt varandra sedan förskoleklass, det är några år det.


Sista bilden är på Susanne & Ben´s yngsta dotter Elina & en uppklädd Charlie.
Summeringen var att vi hade en jättetrevlig nyårsafton , med god mat & trevligt sällskap.
Klockan blev tolv, och alla fyrverkerier drog igång, och Charlie brydde sig ingenting. Så himla skönt.
.

God fortsättning så hörs vi alldeles snart igen.

1
5 kommentarer

Efterrätt i portionsglas

Dessa tar fem minuter att slänga ihop.
Bästa sista-minuten-tipset.

Det här behöver du till 10 små portioner :
200 gram digestivkex
100 gram smält smör
400 gram karamelliserad mjölk ( 1 burk )
ca 250 gram färska bär
2 1/2 dl vispgrädde
50 gram grovhackad choklad

.

Gör så här:
Krossa kexen till fina smulor.
Lägg smulorna i en skål och rör ihop med smält smör.
Varva smulor, karamelliserad mjölk, bär, grädde i fina portionsglas. Strö över hackad daim, bär.
Klart att servera.

 

9
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

MJÖLKCHOKLAD PANNACOTTA

Här kommer lite sista-minuten-tips om ni vill ändra eller inte riktigt spikat kvällens meny, 
Varsågoda.

 

Det här behöver du till 12 små portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)

Topping: 
Spritsad grädde 1 dubbeldaim

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering spritsa en klick grädde och hacka daimen och fördela över serveringsglasen.

Sedan måste jag ju såklart tipsa om den grymma REAN på MIO just nu.  Sängarna är det bland annat halva priset på. Så tipselitips, om ni ska införskaffa nya möbler.  Klicka här

5
Kommentera

ÅRSRESUME 2019

Imorgon är det årets sista dag.
Vilket innebär att det då är dags igen för den traditionella årsresumen.
Här finner ni tidigare år här:2018 , 2017, 2016 och 2015


Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut?
Ja, jag gjorde något jag aldrig trodde jag skulle våga. Jag dök för första gången och det var en så jäkla cool upplevelse.
Vill gärna göra det igen.
.

Genomdrev du någon stor förändring 2019?
Även att skilsmässan var 2018 så innebar det ju en stor förändring för oss som familj att landa i 2019. Nu bor ju jag och barnen själva varannan vecka. Och den veckan utan barnen är jäkligt tuff, men jag begraver mig i jobb den veckan. Så det går bra. Vi har lärt oss att ta vara på tiden mycket bättre. När det är jag och barnen hemma så hinner vi prata, lyssna och umgås. Jag har världens finaste ungar! <3
.

Blev någon av din vänner föräldrar i år?
Japp, Marika & hennes Victor blev föräldrar till världens finaste Wienna.
.

Vilken händelse från år 2019 kommer du att minnas bäst?
Oj, så många. År 2019 har varit ett händelserikt år. Men en väldigt fin händelse var i somras när vi åkte och ”glampade” på västkusten.
Ni kan läsa mer om det här. Ett annat fint campingminne är när vi & småttingarna åkte med husbilen till äleklinta och campade där. Vi grillade och badade från bryggan. Världens finaste solnedgång fick vi också på köpet. Här kan du läsa mer om det.
.

Vilka länder besökte du 2019 ?
Storbritanien, USA, Mexico, Belize, Honduras, Gambia, Korsika, Mauritius, Tallin, Polen och Norge.

Bästa köpet ?
Oj, jag shoppar ju inte så mycket. Men det skulle kanske vara ”ljusträdet” som vi har på baksidan. Lyser upp härligt nu i vintertid.
.

Vad gjorde dig riktigt glad?
Att ”Jennys Jul” blev årets mest sålda kokbok. Texten nedan skrev jag förra året <3

Att min nya kokbok blev näst bästsäljande hos adlibris år 2018. Och mest sålda kokbok, så himla häftigt ändå!
Att barnen trivs så bra i nya skolorna.
.

Saknar du något under 2019 som du vill ha 2020 ?
Hmm… det skulle vara viljan till trädgårdsarbete 😉 Heheh.. Nästa år blir det mer fix i trädgården.
.

Vad önskar du att du gjort mer ?
Roliga saker, även om jag gjort massor med roliga saker 2019.
Men 2020 önskar jag mig mer biobesök, mer utflykter, mer fikaträffar, mer middagar med vänner. Vem vet hur länge man får vara frisk.
.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Att jag oroat mig, för allt löser sig.
.

Bästa boken jag läst i år ?
Jag har mest lyssnat på dokumentärer, vilket varit jättespännande.
.

 Vad är din största framgång på jobbet?
Det gissar jag är att bok nummer fyra redan är igång.
Och att Jennys Jul sålde så bra.
.

Största framgången på det privata planet ?
Att jag är lyckligare är 2018, att jag är gladare än 2018 att jag känner mig starkare än någonsin.
Och att jag har världens finaste människa att luta mig mot när det blåser, någon som får hjärtat att slå kullerbyttor <3

Största misstaget ?
Jag är nog fortfarande för snäll, men jag vill nog bara tro gott om alla människor.
.

Vad spenderade du mest pengar på år 2019 ?
Resorna.

Något du önskade dig och fick ?
Jag fick en parfym som jag önskat mig <3 Men sedan fick jag så sjukt fina saker som jag inte ens visste att jag önskat mig.
Thelma hade köpt en hotellvistelse för 2- så hon och jag ska åka iväg nu i början av året. Jacob hade köpt så fina örhängen från Michael Kors.
Blir man lite snyftig eller vad? Hade inte räknat med någonting.
.

Något du önskade och inte fick ?
Snö på julafton önskade jag, det fick jag inte.
.

Vad gjorde du på din födelsedag 2019?
Jag fyller ju dagen innan julafton. Så den firade jag med hela familjen/släkten Kalmar, vi firade vår ”lilla julafton”.
Vi var nästan 30 personer här i mitt lilla hus. Antingen måste jag börja bygga ut, eller får jag placera ut oss på olika våningar nästa år 😉



Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?
En lottovinst? Ja det hade inte gjort ont.
.

Vad fick dig att må bra?
Min familj, mina vänner och att det flyter på bra på jobbet.
.

Vem saknade du?
Jag låter denna stå kvar i år igen.
För det är som alltid min storasyster Linda. Hon fattas mig varje dag.
.

Mest stolt över ?
Att jag vågat, att jag kanske inte alltid lyssnar på andras råd.
Utan följer mitt hjärta och litar på att allt kommer bli bra.
Man lever bara en gång.
.

Högsta önskan just nu ?
Att få vara frisk, att min familj får vara frisk och att vi får ett lika fint 2020.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Jag tycker jag har en fin balans just nu, så det blir nog inte så mycket annorlunda. Jag kommer fortsätta att jobba massor när barnen inte är hemma. Sedan kommer jag vara ledig så mycket jag kan när de är hemma. Hoppas på att klämma in en till resa med hela familjen, vi har alltid så roligt när vi åker allihopa.


Så bring it on.

 

Sedan hade vi Thelmas 18 års fest att minnas, vilken toppendag det blev. Vackert väder och det blev så lyckat med alla samlade, min släkt och Thelmas pappa och hans släkt. Så fint när man kan ordna sådana här saker för barnen.

0
13 kommentarer

RÄKSNITTAR TILL NYÅR

Här kommer ett till litet tips på plock- eller mingelmat till nyår. Räksnittar toppade med rom & dill.
Jag gjorde min favvo skagenröra, på 1 kilo räkor. Lite blir över med det är gott till fisken eller på smörgåsen. 

Så det går ju fin-fint att spara i kylen. 

.

Du behöver 
Tunnbröd
Skagenröra * se nedan
röd rom
dill

Skagenröra
1 kg oskalade räkor
1 msk dill
1/2 dl majonnäs
200 gram philadelphiaost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök

Gör så här:
Tina och skala sedan räkorna. Skala och hacka rödlök. Se till att så mycket som möjligt av vätskan från räkorna rinner bort, grovhacka dem och lägg i en skål. Blanda i majonnäs, philadelphiaost och rör ihop. Smaka av skagenröran med dill, salt, peppar och skalet av en citron.

* * * * *

Ta fram tunnbröden och fyll dem med skagenröran rulla ihop dem på längden och skär lagom stora munsbitar.
Toppa med lite kaviar och dill.

Klart att servera.

0
Kommentera

NYÅRSMINGEL MED POLARBRÖD

 

REKLAM FÖR POLARBRÖD

.

Hejsan svejsan,
.
Jag vet att många av er nu är inne här nu denna veckan och letar tips till nyår.
Så passande då! För idag har jag något riktigt gott mingeltips till er.
Busenkelt dessutom.

Ut med julstjärnor och tomtar. Nu vill man ha in ljus och krispiga tulpaner.
Eller tillhör ni dem som har kvar pyntet länge?


Polarbröds tunnbröd Sarek är perfekt till dessa snittar,
eller borde kanske kalla dem rullar.

Du behöver: 
Polarbröd Sarek
Rostbiff
Färskost ( naturell )
Färskost pepparrot
sallad

Gör så här:
Bred ett rikligt lager med färskosten på tunnbröden
Lägg ut rostbiff och sallad och bred ett lager med den smaksatta färskosten.
Rulla ihop allt på längden och skär lagom stora munsbitar.
Klart.
.

Svingott! Och så enkelt att göra.
Till de minsta brukar jag göra dessa rullar med ost & skinka.
Enkelt & gott.
.

0
6 kommentarer

OXFILE MED POTATISGRATÄNG

Hej där,
.
Hoppas ni haft en riktigt fin julledighet. Och man har knappt hunnit fira jul, för än det är dags att fira nyår? 
Japp, bara tre dagar kvar till nyårsafton. Jag sitter och filar lite på det sista av menyn.
Har ni bestämt er för vad ni ska äta ? 
Tipsa gärna i kommentarsfältet.

1
15 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

WIENERBRÖDSTÅRTA

Här kommer ett smarrigt och gott tips 

.

Smördegen köper du ark i kyldisk.

Du behöver :
2 ark med stora smördegsplattor
marsanpulver ( ej kokbar )
4 dl vispgrädde
färska bär
florsocker

.

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att rulla ut ett ark i en bakplåtsklädd ugnsform. Och skjuts in i ugnen i 15-18 minuter eller tills smördegen är gyllene.
Under tiden rör du ihop vaniljkrämen. Jag hade cirka 7 dl mjölk med 12- 14 msk marsanpulver. Prova er fram till önskad konsistens. ( Det tar en liten stund för krämen att stelna, så ta lite i taget. ) Ta ut smördegen och låt svalna, så gör du samma sak med den andra smördegesplattan. Skjuts in i ugnen tills den blir gyllene och sen ut.
När den första smördegen svalnat så breder du ut vaniljkrämen. Vispa grädden fluffig.
Toppa med den svala smördegen, fördela ut grädden.
Strö över bären och pudra över florsocker.

Voila! Klar att servera.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Och så dagens tips! Det lyxigaste handdukarna med hotellkänsla. 
De hittar ni HÄR, Lyx, lyx, lyx ❤️ 


14
8 kommentarer