PAJ PÅ KÖTTFÄRS

Hej där raringar!
Jag ska precis göra mig klar för att åka till Marika. Jag är gräsänka och hon & Viktor ville bjuda på middag idag. Så vem är jag att tacka nej. Ska bli gott och trevligt.
Något annat som är gott kommer här. Varsågoda.

IMG_4691

När jag skriver fylliga tomater så menar jag de lite bättre, de är fylligare i konsistensen. Till skillnad från de allra billigaste som är rätt blaskiga.

Det här behöver du :

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning
1 finhackad gul lök
400- 500 gram blandfärs
1 pressad vitlök
1/2 burk med fylliga krossade tomater
1 msk oxfond
2 msk chilisås
salt & peppar

Toppingen 
2 1/2 dl creme fraiche ( vitlök & öret hade jag )
2 dl riven mild ost
körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen. Fräs upp smör i en stekpanna och stek den hackade löken glansig och mjuk. Vänd ner färsen och stek den klar. Tillsätt krossade tomater, fond & chilisås och låt allt puttar upp. Smaka av med salt & peppar.
Fyll sedan pajformen med fyllningen.

IMG_4658
Rör ihop osttoppingen som bara består av crème fraîche & riven ost.
Dekorera med körsbärstomater och ställ in i ugnen.

Så där 30 – 35 minuter senare eller tills pajen fått vacker färg.
Ta ut och låt pajen stanna till sig tio minuter innan servering.

Smaklig spis  

16
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

FREDAGSTIPSET

Nu när det är sådant busväder utanför så vill man ju bara börja fixa hemma.
Jag klickade hem lite nya härliga plädar och kuddar förra veckan. Och idag blev det nya påsklakan i flanell, jag har flera stycken sedan tidigare. Och äääälskar dessa för de är så gosiga.
Just nu är priset bara 179 :- Är det inte ett klipp så säg. KLICKA HÄR

Jag har de gröna som du finner på hemsidan här. Även de med renar ( sååå fina till jul )
Och ett par rosa. Rekommenderas verkligen!

4
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

VECKOMATSEDEL

Måndag: Tomatsoppa med knaperstekt bacon & fetaost
Tisdag: Kycklingrullader med mozzarella & soltorkade tomater
Onsdag: Hemgjord gyros i pitabröd
Torsdag: Fiskgratäng med räkor i urgod sås
Fredag: Festlig skogspanna

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

Och så något gott till kaffet! Dumlebrownies

IMG_1872-001

Mums var gott !Tips :  Något jag har lärt mig till nästa gång är att hacka dumlen mycket mindre, så att det är lättare att blanda den i smeten och även fördela över smeten.

Det här behöver du :

Smör & ströbröd till formen
1 dl vetemjöl
100 gram mörkchoklad
2 1/2  msk kakao
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140  gram rumsvarmt mjukt smör
20 dumlekolor ( hälften i smeten och hälften till toppingen

Gör så här :
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke.Hacka Dumlen & den mörka chokladen smått, vispa sedan det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp.  Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den siktade vetemjölsblandningen och blanda sist ner hälften av de hackade dumlebitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. De sista 5 minuterna tar du ut browniesen och strör över den finhackade dumlen/ chokladkrosset  jämnt över hela kakan- ställ tillbaka och låt smälta ner. När du tar ut kakan kan du jämna till toppingen med en gaffel.

Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna brownien var inne exakt 50 minuter. Jag tycker att en brownies ska vara precis så här.

Stå kallt i kylen över natten – och ta fram i god tid före servering så att dumlen hinner bli rumstempurerad- annars blir den lätt lite för hård.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 % 
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.

12
3 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

KÅLPUDDING

Jag ääääälskar husmanskost. Så idag bjuder jag på en klassisk kålpudding, kan det bli bättre så här en tisdag i Oktober.

Det här behöver du till 4-5 portioner :
potatis
1 kg vitkål
olja/ smör
2 tsk kinesisk soya
1 msk ljus sirap

600- 700 gram nötfärs
1 ägg
3 – 4 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
lite peppar

Gör så här: 

Ställ ugnen på 200 grader. Dela vitkålen på mitten , och skär bort mittstocken, strimla sedan kålen tunt.  Har du ingen hushållsmaskin går dete minst lika bra med en osthyvel.
Hetta upp en stor stekpanna med olja, gärna en med höga kanter. Fräs vitkålen mjuk utan att bränna den. Ringla över sirap och soya, stäng av värmen.  Rör ihop nötfärsen med grädde, ägg, timjan, oregano, salt och peppar.
Ta fram en ugnssäkerform och täck botten med hälften av kålen, bred ut färssmeten över och avsluta med de sista av vitkålen.  Ställ in i ugnen och låt stå mellan 30- 40 minuter ( beroende på hur stor form du tagit ) Servera med kokt potatis och lingonsylt. ( En större form = snabbare tid i ugnen )

Smaklig måltid

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 %
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

14
1 kommentar

HEMMAGJORD KEBAB

Här kommer ett supersnabbt recept på god hemmagjord Kebab

Till 6 portioner:  
1 kg nötfärs
1 msk kebabkrydda
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikakrydda

Gör så här:
Blanda färsen med alla kryddor och provstek en liten bit för att smaka så det smakar bra, tillsätt ev mer av det du tycker behövs. Forma färsen till små-små bollar, dom behöver inte vara snygga. Hetta upp en stekpanna med lite smör, lägg i några bollar i taget och platta ut dom så tunna du vill ha dom med en sked, vänd när dom är lagom stekta och stek klart.


Platta ut dem så tunna du önskar med baksidan av skeden. 

Servera sedan med pommes, en god sallad och
såklart världens godaste KEBABSÅS

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och mitt lilla tisdagstips kommer här. Missa inte toppen erbjudandet på Jackor & kavajer nu. För just nu är det upp till 30% RABATT. KLICKA HÄR

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

5
Kommentera

IRONMAN OCH UTHYRNING

Hej där,
Ironman är ett stort event i Kalmar i slutet av varje sommar. Vi brukar vara inne och kika på det, så kul att se hur alla kämpar. Men nästa år ska vi ut å resa, så vi har bestämt oss för att hyra ut denna veckan till en familj det finns plats för två familjer om man vill ta med sig sina vänner.

Huset har fem sovrum med 8 sovplatser, samt en spjälsäng.
1 till 2 sovplatser till, kan lätt ordnas om så önskas. Garage, uppvärmd pool, spabad och det där lilla extra. Stora sällskapsytor både inne och ute.


Vi har även en fundering på att hyra ut en vecka i mitten av sommaren då vi redan nu planerar en vecka till västkusten. Vid intresse så maila mig : jennysmatblogg@hotmail.se

24
1 kommentar

STADE i NORRA TYSKLAND

Hej där,
Hoppas ni fått en fin start på fredagen. Härligt att det snart är helg!
Jag är kvar i Stade, en liten söt ort som jag fått uppleva här nu i veckan. Micke har varit här tidigare, men för mig var det första gången.

Micke jobbar idag också, men sedan börjar bilresan hemåt. Får se om det blir ett stopp på vägen eller om vi orkar köra hela vägen. Medan han har jobbat så har jag promenerat runt i staden. Kollat kyrkor och alla mysiga gator och gränder.

Det är något visst att besöka alla gamla vackra kyrkor, jag gillar det. Och denna gången hann jag med att besöka ett par till. Stannat till och jobbat lite på fiken här i byn, och jag hittade ett ställe som hette ”Saltkråkan”.

Sedan har vi ätit god mat såklart.

Och mestadels har det blivit en liten matkällare ett par kvarter bort från vårt hotell. De har serverat typisk tysk mat- så det har blivit en å annan wienersnitzel på denna resan. Vad annars liksom 😉

Nu dags att packa väskan och göra mig redo. Utcheckningen från rummet är redan klockan elva.
Hej på ett tag!

5
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

HÖSTFIX HEMMA

Hej där,
Det är säkert inte bara jag som blir sugen på att göra om eller fixa till hemma nu när det blir mörkare på kvällarna. Jag har precis klickat hem en ny matta till vardagsrummet och lite nya prydnadskuddar till soffan. Perfekt med rabattkoder och just nu får du 25% RABATT på dyraste varan. Jag använde koden 455755 och det gäller både möbler och kläder. KLICKA HÄR


Dessa blev det i olika nyanser till soffan. Köp tre betala för två:

Ny gardiner till vardagsrummet, mina förra köpte jag 2017 när jag köpte huset.
Så det var dags kan man säga. Dessa blev det


En ny bordslampa, som jag blev kär i klickade jag oxå hem. Jag hittade den här.

Och en ny matta, ville ha en mörkare än den som jag hade sist. Som ändå var ganska ny, men min kisse bestämde sig för att hon skulle föda fram sina fem kattungar på den under soffbordet. Så den åkte till tippen efter det. Denna klickades hem nu.

Sedan kikar jag på ny tv-möbel, men har inte bestäm mig. Får suga på den karamellen ett tag till.
Men nu välkomnar jag hösten med massa tända ljus och sprakande brasor.

Kram på er.

11
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

FRAMME I TYSKLAND

Hej där ,
Då vart vi framme i norra tyskland, närmare bestämt Stade.
Det tog närmare 10 timmar från dörr till dörr. Och bilresan flöt på bra, gjorde ett par mindre stopp för mat och lite glass. Jag bestämde mig först i Söndags att jag skulle följa med, Micke jobbar här hela veckan. Så jag blir ju själv hela dagarna, men det blir lite trevliga restaurangbesök på kvällarna. De kunde jag inte tacka nej till.

Hemma i Kalmar bor lillasyster å Thelma och tar hand om katterna. Och idag flyttar den sista kattungen ut, vår lille Bob. Så det kommer bli ett tyst hus att komma hem till minsann.
Vi stannar i Tyskland till helgen så jag har några dagar på mig att upptäcka stan, i dag blir det nog mest jobb på hotellrummet- för vädret ser inte lovande ut. Men får jag lite mer tur med det imorgon så tänkte jag hyra en cykel och ta mig omkring på. Det blir kul!
❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och mitt lilla tisdagstips kommer här. Missa inte toppen erbjudandet på Jackor & kavajer nu. För just nu är det upp till 30% RABATT. KLICKA HÄR

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

9
Kommentera

BJÖRNBÄRSSAFT

Lyxigt att kunna ge sig ut och plocka bär och sedan få koka saft på dem.

Det här behöver du :

2 liter rensade och sköljda björnbär
3 dl vatten
6 dl strösocker per avrunnen liter saft

Gör så här :
Rensa och tvätta bären.
Häll upp dem med 3 dl vattnen i en djup  kastrull och låt sjuda upp i cirka 10 minuter,
under tiden kan du mosa bären mot kanten. Och efterhand ta bort skummet som bildas med en slev. Sila sedan saften genom en saftsil ( eller liknande ) och låt självrinna, det brukar ta en stund. Mät sedan tillbaka saften och häll i rätt mängd socker. Jag mätte precis upp 1 liter saft, så det blev 6 dl socker. Låt sjuda upp igen på svag värmen och sjuda i tio minuter. Rengör flaskorna som saften ska vara i , och häll upp saften i varma glasflaskor och låt sedan svalna. Saften förvaras i kylskåp.  Om du inte ska ska frysa lite av saften, häll då upp i petflaskor. Servera den kalla saften med önskad mängd vatten och lite isbitar.
Så svalkande och god.

7
Kommentera