Ny header

Godkväll i stugorna, 


Fredagskväll, och jag och Charlie landat i tv-soffan efter en långpromenad. Nomi är hos en kompis och ska sova där, och Melvin är på väg hemåt. Jag planerar att fortsätta att plöja serier i kväll, just nu är det ”Divorce” med Jessica Parker. Sååå rolig! ( 4 av 5 stjärnor ) Ja ,som några av er märkt så har vi jobbat på ny header här på bloggen. Det blev lite klipp & klistra till att börja med, sen bytte vi bilder fram och tillbaka innan vi insåg att vi måste nog fota något helt nytt. Så det resulterade då i bilden här ovan.
Även om bilden här nedan kanske bäst stämmer överens med mig, mobilen är ju mitt viktigaste jobbverktyg. Haha.
.
Men nu ska jag svänga ihop lite dipp till chipsen,
sedan blir det seriemaraton.

*

0
Kommentera

MINGEL / PLOCKMAT

Detta gör vi ofta, nästan var och varannan helg.
Gott att smaska lite på med medan man står och lagar mat.

.

Du behöver bara lite goda chips.
Jag hade smaken Sour Crème, på med en klick crème fraîche, lite god röd kaviar/rom & en dillkvist.
Även gott med finhackad rödlök.
.

Prova det redan i kväll vetja. 

0
2 kommentarer

MAMMAS KYCKLINGGRYTA

Godmorgon raringar, 
Hoppas ni fått en riktigt fin start på dagen. Här vaknade Nomi och jag tidigt och tassade upp och fixade frukost.
Melvin hade sovmorgon, och sover fortfarande gott på övervåningen. Men det är snart dags att väcka honom också. Sedan bär det av till Nybro för mig, ska luncha med en kompis. Och efter det ska vi möta upp Charlies hundkompis och låta dem leka av sig, bästa sättet att trötta ut sin hund. 🙂 Sedan blir det hem och laga mat och skjutsa Nomi till ridningen. Torsdag är våra stalldagar.
.

Men till er som letar middagstips så kommer här kommer min mammas smarriga kycklinggryta som hon bjöd mig på förra veckan. Mums.


Det här behöver du : 
700 gram kycklingfile
2 msk kinesisk soja
1 gul lök
200 gram champinjoner
2 msk riven ingefära
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 1/2 msk kalvfond
smör
2 tsk rödvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
maizena
salt & peppar

Gör så här:
Strimla kycklingköttet och blanda det med soja. Skala och hacka löken, och dela svampen. Fräs kycklingen, löken och svampen i smör i omgångar. Salta, peppra och lägg över det i en gryta. Tillsätt ingefära. Häll över vatten och fond och låt grytan sjuda 10 min. Rör ner gelé, sambal oelek och grädde red av grytan med maizena. Låt sjuda ytterligare några minuter innan servering.

Serveras med grönsaker och kokt potatis.

 

0
1 kommentar

FÄRSBIFFAR MED FETAOST & GRÄDDSÅS

Hej där bloggisar,
Letar ni middagstips så här innan lunchtid?
Då har ni kommit alldeles rätt. Här kommer dagens förslag på en rätt som blir uppskattad av stora
som små.


Recept kommer från min bok : Middagstipset och fotograf Ulrica Pousette.
.

Det här behöver du:
700 gram nötfärs
smör
1 klyftor pressad vitlök
1 ägg
2  tsk torkad oregano
150- 200 gram smulad fetaost
Salt & nymalen peppar

Såsen: 
1 dl vatten
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1 msk svartvinbärsgele

Gör så här: 
Häll upp samtliga ingredienser till till biffarna och rör så att det blandar sig. Forma stora biffar av smeten, och stek i en stekpanna med rikligt med smör. Under tiden ställ ugnen på 125 grader. Och där stoppar du in biffarna, i en ugnssäkerform, allt eftersom de börjar bli färdiga. Av stekfettet efter biffarna gör du sedan såsen. Vänd ner 1 dl vatten och vispa ur stekpannan. Sila ner detta i en gryta, tillsätt alla ingredienser och låt allt sjuda upp. Då är det klart att servera med kokt potatis,

1
1 kommentar

PERSONLIG ALMANACKA

REKLAMSAMARBETE MED PERSONLIG ALMANACKA

 


Äääntligen har den kommit,
jag har sprungit och kollat i brevlådan i flera dagar nu. Så nyfiken på hur den blev. . . . Ja jag beställde alltså för ett tag sedan en personlig almanacka.För att få bättre koll på mina möten, tider och veckomatsedlar. Barnen var med och valde bilder till den, och hjälpte till att designa den.
Det bestämdes att mamman skulle vara på framsidan, medan hon lagade mat.
Och så blev det.

 

Jag tycker baksidan var allra finast.
Bilder från när vi fotade till julboken. 

.

Jag tror inte att jag är den enda som gillar att ha en almanacka i pappersformat. Så mycket enklare att hålla koll på allting när man har det samlat.  I denna skriver vi ner alla tider som rör familjen : tandläkare, utvecklingssamtal, storhandling, och såklart planeringen av veckomatsedeln.
Så smidigt.
.

Barnen är med vid matplaneringen och får välja minst ett par rätter var.
På så vis är det lättare att få hjälp av dem när det är dags för matlagningen också… Haha.
I slutet av almanackan har jag alltså valt till 52 veckor med ”Veckomatsedlar”. Jag vill tro att genom planering blir matlagningen både nyttigare (d.vs. ingen hämtmat) , billigare och absolut enklare. Planeringen är ändå A och O när det gäller vardagsmaten,
tycker inte ni?

.

Nästkommande veckan ser ut så här än så länge… Men den kommer fyllas på allt eftersom.

Med koden: JENNYSMATBLOGG får ni 10 % på en egen Personlig Almanacka, och det är alltid fri frakt.
Man väljer alltid sin egen startmånad, dv.s om ni vill att den ska gå från februari till nästa februari. Du designar så mycket eller lite du vill och väljer storlek, och upplägg. Men framför allt väljer du egna bilder, och varför inte ge bort en personlig almanacka till någon du tycker om.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER.
.
Erbjudandet är tidsbegränsat och gäller to.m den 15 februari.

♡♡♡

0
12 kommentarer

TIPS KARLSKRONA


Bild lånad från ”visitkarlskrona”

Hej igen,
Jag berättade väl att jag fick en hotellvistelse i födelsedagspresent av äldsta dottern. <3
Så om ett par veckor ska hon & jag åka iväg, och destinationen blev Karlskrona.
Varför just dit? Jo men för det första är det ganska nära, och sedan har vi aldrig varit i Karlskrona. Vi har åkt förbi massor av gånger men aldrig stannat till.  Så nu vill vi ha tips på trevliga restauranger / utflykter och mysiga fik. Bring it on.

För jag har säkert några läsare i där i trakterna väl ?

Kram

0
21 kommentarer

Charlie 2 år


.
Hej där,
.
Tisdag den 14:e Januari säger kalendern. Det betyder att om 10 dagar blir denna damen 2 år.
Bläddrade igenom bloggarkivet för att hitta lite bilder på henne, och jag hittade massor.
Och här kommer några av de pluttigaste jag hittade. Jisses så mysigt det är med valpar,
men just nu räcker det med en hund och ja… en galen katt.
.

 


När Charlie såg snö för första gången. Hon tyckte det var väldigt spännande, 
dök ner i snön med nosen och sprang långa spår. 
.


Chill i tv-soffan som valp,
och man kunde nästan se hur fort hon växte från dag till dag. 


Några månader orkade man lyfta henne, innan hon började väga för mycket.
.


Som blivande 2 åring har hon blivit lugnare, även om hon fortfarande är väldigt busig.
Hon är väldigt glad barn, så fort hon ser dem spela boll eller springa omkring så vill hon också vara med.
Hennes ABSOLUTA favoritsyssla är att äta, och det godaste hon vet är rå köttfärs eller grisöron. Hon gillar att åka bil, skogspromenader och leka med sina hundkompisar. Och i sommar tror och hoppas jag att hon kommer bli ännu gladare i vatten. Hon började uppskatta det nu på sensommaren, så vi får se till våren när det börjar bli varmare igen.
.
Charlie 1 år, fotomodell till senaste boken ”Jennys Jul” .

0
2 kommentarer

IDEAL OF SWEDEN

 

 

REKLAM FÖR IDEAL OF SWEDEN

 

Tjingeling,

Helgen som passerat bjöd inte bara på god mat, utan också på massa fika, kaffe och chill. Kolla in den här fikakorgen!
Mums, vad mycket gott. Synd att man inte orkar äta en av varje bara.

Under fikan gick vi igenom snyggaste nyheterna från Ideal Of Sweden
Hur snyggt är det inte med vinrött?
.


Detta skalet nedanför är också en nyhet,
”Claret Agate”

Nu finns det även matchande mobilhållare. Både Melvin & Nomi använder mobilhållare flitigt,
det är så smidigt när man kollar serier på mobilen eller spelar.
.


Fast hörrni…
Nu kommer nog det snyggaste bland nyheterna, denna perfekt lagom stora väskan.
Här får man plats med det viktigaste, samtidigt som den liksom är så liten och smidig.
Finns i flera olika färger. Och levereras i en lyxig presentförpackning.

Och just nu är det köp 3 betala för 2 hos iDeal,  klickar HÄR och ange koden: JENNY10 så får ni ytterligare 10 % på alla produkter.

 Koden gäller på alla produkter & kan även kombineras med köp 3 för 2 erbjudandet.
Koden är giltig en vecka från nu!
.


 

0
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Söndag och veckomatsedel it is…
.
Måndag : Halloumistroganoff (veg)
Tisdag Omelettrulle med laxröra 
Onsdag Allt-i-ett-panna med bacon
Torsdag Tex-mex lasagne 
Fredag Plankstek

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet. Sparrisen lindade jag bacon runt och fräste  i stekpannan.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

* * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Sega Dumlekakor

Det här behöver du till 14 kakor: 
2 äggvitor
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
17 grovhackade dumlekolor

Gör så här: 
Ställ ugnen på 170 grader.
Vispa ihop äggvitor med florsocker med en elvisp. Vispa tre minuter.
Rör sedan ner kakao + grovhackad dumle. Fördela ut smeten med en sked.
Max sju kakor på varje, lägg dem glest. Ställ in i mitten och grädda cirka 10-12 minuter, håll ett koll på dem så de inte blir brända.

 

0
Kommentera

GÅRDAGENS MIDDAG


Godkväll,

Hoppas ni har en härlig lördag. Här hamnade jag visst i tv-soffan för att kolla fotboll… haha. Fotboll är inte det bästa jag vet, så då passar jag på att kika in till er istället. Och jag tänkte ta och visa lite bilder från gårdagens brakmiddag. Sådan här enkel mat som ändå blir otroligt festlig.
Först hade vi tänkt oss att laga en bit kött, men sen kom vi på att vi inte orkade stå och laga mat. Så vi åkte ner till mataffären och handlade upp massa gott till en ”exotisk planka”. Plockmat är alltid gott & trevligt.

. Olika frukter & bär, en grekisk sallad, några såser, potatissallad, torkad korv, oliver & ostar. Häll upp en skål med lite nötter, skiva upp en baguett, ställ fram lite ost & smör.  Ja och så är det såklart gott med lite olika kallskuret kött & kyckling till detta.

.

Hittade olika marinerade kycklingspett som passade fint till vår fredagsmiddag.
En sådan här planka är väldigt smidigt att bjuda på när man ska få gäster och inte vill stå och laga mat hela dagen.
Utan det räcker att duka upp, och sedan servera.
.

Jag brukar beställa tunt skivad rostbiff, skinka och salami i köttcharken.
Finns alltid lite roliga nyheter där som man inte provat. Sedan kan personalen alltid tipsa om vad som passar och hur mycket som behövs till antalet personer.

.

Enkelt & gott!
Tack för alla serie-tips förresten, vi valde att börja titta på ” Älska Mig” av Josephine Bornebusch.
Jag tycker verkligen att den är superbra, H är inte lika övertygad. Men jag kan än så länge ge den 4 av 5 stjärnor.
Men då har vi ett par avsnitt kvar innan den är slut.

Fortsatt trevlig kväll Hörrni.

0
4 kommentarer