Hej bloggisar,
Jag fastnade i att bläddra igenom arkivet och hittade dessa bilder från vårt förra sommarhus på Öland.
De är tagna för nästan precis 4 år sedan. Mysigare stuga får man nog leta efter. Och många timmars renovering låg bakom detta. Minns hur jag var uppe halva nätterna och målade lister, tak och golv.
Phuu, men bra blev det.
.
Denna öppna spisen,
där vi eldade så ofta vi bara fick tillfälle.
Och krispiga tulpaner. Vill ni läsa mer om stugan och se före och efterbilder så hittar i det HÄR
Men på tal om något helt annat så bär det alldeles snart upp till Stockholm.
Vissa månader blir det mer jobb / möten i storstan än annars.
Så här ska jag packa ner det sista innan det är dags att fara.
Men håll utkik på Instastorys, där kommer jag uppdatera desto flitigare. @jennysmatblogg
Visste ni att det var Nutelladagen imorgon?
Så dagens första inlägg blir massa tips på vad du kan baka med nutella. Hittar ni inget som föll er i smaken, så kan ni söka efter fler recept i rutan upp till höger.
Varsågoda.
Nutellapannacotta
Till 4 portioner behöver du:
2 dl vispgrädde
1 dl nutella
1 1/2 gelantinblad.
Gör så här: Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter.
Under tiden, mäter du upp grädde & nutella i en kastrull. Låt det värmas upp tills att det nästan kokar.
Ta bort från platan, krama ur gelantinbladen och vispa ner dem i nutellasmeten. Häll upp i vackra glas och låt stelna i minst 4 timmar. Dekorera med grädde & bär. * * * * * * * * *
Nutellabakelser med banan
Till 4 portioner behöver du:
4 smördegsplattor
1 banan
1/2 dl nutella
Garnering: florsocker
Gör så här: Kavla ut smördegen något. Skär banan på längden i fyra delar. Bred över rumsvarm nutella. Vik smördegen på längden, och tryck ihop kanterna med gaffel. Pensla med vatten och skjuts in i ugnen i 10 minuter på 225 grader, tills de blir perfekt gyllene.
Pudra över rikligt med florsocker och servera genast.
Gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
* * * * * * * *
Fattiga riddare med nutella
Till 5 nutellarullar behöver du: 5 rostbröd
5 klickar nutella
färska bär
1 ägg
2 msk mjölk
smör till stekning
Garnering:
socker + kanel
Gör så här: Skär bort kanterna på rostbröden.
Kavla ut dem med en brödkavel tills de blir helt platta. Vispa ihop ägget med mjölken och lägg i en lite tallrik. Förbered äben en tallrik med socker och lite kanel som du rör ihop. Bred över nutella och lite färska bär över de platta toasten. Rulla ihop till små rullar. Doppa runt dem i äggblandningen och stek dem runt om i stekpannan med rikligt med smör. Ta upp och doppa dem i sockerblandningen.
Klart att serva med massor utav färska bär.
* * * * * ** Fyllda nutellasnitt
Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella
Topping: hackade rostade nötter
Gör dina nutellakakor så här:
Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar. Goda att både äta kalla & ljumna. Kan frysas.
* * * * * * * *
Det här behöver du:
100 gram mandelspån
180 gram lätt krossade maränger
6 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk
400 gram nutella
Topping: 1 dubbelnougat
minimaränger
Gör så här: Rosta mandelspånen i en torr stekpanna, tills de får vacker färg.
Ta fram en rund form med avtagbara kanter ( 24 cm ) Täck botten med marängkross.
Lägg resten av marängkrosset i en bunke. I en annan bunke vispar du grädden tills den bildar toppar. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör ihop den till en jämn blandning. Värm nutellan försiktigt i micron tills den blir ljummen. Vänd ner gräddblaningen och nutellan i bunken med marängkross. Du ska inte röra ner den, utan ringla ner nutellan. ( Blir snyggast ) Spara cirka 1/2 dl till toppingen. Varva sedan blandningen och mandelspånen i formen. Täck sedan formen med plastfolieoch låt stå i frysen i minst fem timmar. Ta fram tårtan 20 minuter innan servering.
Toppa tårtan med nutella. Hyvla över dubbelnougaten och strö över minimaränger.
Klart.
* * * * * * *
Saftiga nutellagifflar
Fyllningen kör jag 50 % smör och 50 % nutella.
Det här behöver du till cirka 50 gifflar:
1 pkt jäst för sötade degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl
Gör så här: Smula ner jästen i en stor skål/ bakbunke. Smält smöret, och häll ner mjölken i samma kastrull. Värm upp vätskan fingervarmt och vänd över lite i jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sedan all vätska under omrörning. Vänd ner socker, och mjölet ( lite i taget ) och arbeta degen tills du får en smidig deg som släpper från kanterna, arbeta degen i 5 minuter. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.
Rör ihop nutellafyllningen, så att den är helt klumpfri. Baka sedan ut degen, jag kavlade ut den som en vanlig bulldeg, fast något längre. Sen delade jag degen på mitten/ vågrätt, och fördelade ut fyllningen över dem båda. Sen rullade jag ihop dem, kanske att jag kunde bakat ut bulldegen något mer på längden. För de blev rätt tjocka, men det är en smaksak.Rulla ihop degen och skär i små gifflar.
Lägg på en bakplåtsklädd form och låt sedan jäsa i 30 minuter till. Ställ dem tätt, så att de inte trillar omkring i ugnen när de bakas.
Platta sedan till dem lätt med baksidan av en kniv, för de kommer jäsa mycket i ugnen iallafall.
Grädda i mitten på ugnen i 8 – 10 minuter, eller tills de fått vacker färg. Det kommer dofta helt galet ljuvligt.
Ta ut och pensla dem med smör och doppa dem i en skål med strösocker.
Serveras sedan direkt med ett stort glas kall mjölk
* * * * * * * Nutella-cupcakes
Jag gräddade mina cupcakes i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa. Till 12-13 muffins: 50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 1 nypa salt
Gör dina cupcakes så här: Ställ ugnen på 200 grader. Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten.Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar nutellafrosting på dem.
Gör din frosting så här: Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt, lägg i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp. Tillsätt nutellan, och florsockret och vispa ihop alltsammans till en slät smet. Ställ kallt i 20 minuter innan du spritsar ut det på de svala cupcakes:en. Dekorera med valfritt strössel eller godis.
* * * * * *
Nutellapraliner
Det här behöver du till 25-30 praliner:
25-30 st hasselnötter
350 gram nutella
Gör så här: Ställ in nutellan i kylen eller frysen en stund innan, så är den mer lätthanterad. Rosta under tiden hasselnötterna, på 180 grader i ugnen. Bara några minuter så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna ta bort de skalen som lossnar av nötterna.
ta fram nutellan från kylen/ frysen. Detta moment är kladdigt, men håll ut 🙂
Ta ungefär en halv msk till varje nöt. tryck in nöten och baka ihop till en hyfsat rund boll. Lägg i en form med bakplåtspapper. Och ställ sedan in alla i frysen. Under tiden så smälter du chokladen låt svalna, annars kan den få problem att fästa på nutellan. Och rör ihop chokladen med de hackade nötterna, ta fram nutellabollarna och chokladdoppa dem. Och lägg tillbaka dem på bakplåtspapper, låt chokladen sedan stelna innan du servera dem.
* * * * * * *
Nutella- & Jordnötsgrottor
Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör
Fyllning : Nutella & jordnötssmör
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Tärna smöret och häll ner resten av ingredienserna, arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg. Tryck ut en grop i mitten av dem med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk. Pressa ut groparna försiktigt så att mördegen inte går sönder Låt det svalna något innan du fyller upp dem. 1 msk jordnötssmör i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta.
Klart att servera.
Försöker ni också ha köttfria måndagar?
Då kommer dagens tips på den godaste Pastapeston.
Enkel, snabb & supergrönt.
Detta behöver du till Peston:
2 krukor färsk basilika
50 gram pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 1/2 – 2 dl olivolja
100 gram riven parmesanost
2 nypor flingsalt
nymalen svartpeppar
Toppa med ruccola
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Plocka basilikabladen. Rosta pinjenötterna i en torr panna och mixa dem sedan hastigt i en matberedare.
Grovhacka vitlöken, och lägg ner tillsammans med basilikan. Mixa ihop och tillsätt olivoljan i en stråle, tills du får den konsistens du vill ha.
Rör till sist ner parmesanen. Smaka av med salt & peppar.
Hej där raringar, Då vart det söndag igen, tycker veckorna bara rusa iväg. Rätt som det är så är det ju vår igen ( underbart ) Men innan dess hoppas jag att vi får några veckor med riktig vinter, jag vill ha snö och många krispiga kalla promenader. Och i alla väder så behöver håret massa fukt & omvårdnad för att må bra. Speciellt på vintern så tycker jag att håret blir extra sprött om man inte skämmer bort det. Därför har jag ett kanonbra erbjudande till er nu <3
Lyxa till det & unna er min favorit bland hårkur : Maybeauty´s schampo & balsam.
Produkterna skyddar mot vind, kyla, UV-strålning och fria radikaler.
.
Och hur använder man då detta?
Man gör som vanligt när man shampoonerar, tvättar håret i ljummet vatten. Ta en lagom stor klick av schampot och masserar in det i håret tills du får ett rikligt lödder och skölj ur. Är det så att du vill undvika att tvätta håret för ofta ska du nu i såfall shampoonera det ännu en gång. Då håller sig håret snyggt längre.Applicera sedan balsamet på längderna och topparna eftersom håret är som mest torrt eller slitet där. Undvik hårbotten och rötterna.
Klart!
Jag föredrar att låta håret självtorka. Ett stort plus är att håret doftar riktigt gott av produkterna, en doft som sitter kvar dessutom ♡. Håret känns rent länge, får en naturlig glans och vid regelbunden användning känner man verkligen resultat av produkterna. Håret får en helt ny energi och textur, topparna är lena, håret är lätt att hantera och vårdade och oavsett man har långt eller kort hår så känns håret extremt välvårdat.
.
Ja, nu har den här lilla rackaren bott hos oss i fem månader.
Hon har vuxit som bara den, knappt man kan kalla henne kattunge längre. Får väl se hur stor hon blir när hon växt färdigt. Hon är 80 % Maine Coon och 20 % norsk skogskatt, så jag gissar att hon blir stor. Hon & Charlie funkar bra ihop, det var lite si och så i början. Men nu sover de tillsammans på nätterna och leker hej vilt på dagarna. Och på tal om vilt så är det precis det som hon är på nätterna. Hon bokstavligt talat hänger i gardinerna sådär fram emot 3 – 4 på natten. Eller väcker hon Charlie för att hon vill leka. Galen katt fortfarande med andra ord.
Hoppas hon lugnar ner sig.. Zzzzzz.
.
Men söt som socker är hon och går alltid efter mig som en liten extra svans. När hon inte sitter och kollar fåglar genom fönstret som på bilderna här.
. God förmiddag, I dag så ska Nomi och jag ha mamma-dotter-dag inne i stan. Hon fick en shoppingrunda på stan i födelsedagspresent.
Som vi ska avsluta lite senare på restaurang, en mysigare söndag med andra ord. Men innan vi ska åka vill jag presentera veckans matsedel som är sponsrad av Personlig Almanacka. Kika in HÄR om du också vill designa en egen
fin almanacka där du även kan planera & planera upp din veckomatsedel.
♡
Det här behöver du : 1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt +lite cayenne
2 dl vispgrädde
100 gram räkor
Serveras med en klick creme fraiche
Gör så här :
Skala och hacka lök och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs morötterna + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med salt och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i räkorna.
Serveras genast.
* * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Kärleksmums
Det här behöver du till 30 stora bitar : 200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.
Då var vi hemma igen efter ett mysig dygn i Karlskrona.
Ätit gott, fikat och skrattat. Så kul.
En enkel kycklingburgare med pommes.
Stek en kycklingfile med salt & lite aromat. Toppa med cheddarost. Knaperstekt lite bacon.
Stuva in allt i en burgare och servera med pommes.
Hej där bloggen,
I morgon vankas det hotellfrukost för mig & Thelma, jag fick ju en hotellövernattning av henne i födelsedagspresent. Så efter lunch drar jag mot Karlskrona, hoppas på supergod frulle imorron ( det är halva grejen med att bo på hotell ) Något som annars är minst lika mysigt & gott att göra till helgen är ”scones”. Aldrig fel att lyxa till det med hembakat.
Eller ännu hellre bli överraskad av en sambo som går upp tidigare och förbereder 😉
.
Doftar ju bara såååå gott med nybakat!
Det här behöver du : 3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen till fyra bullar, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 -15 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast
Letar ni efter något gott och trevligt medan man lagar mat ? Eller som gästerna kan roa sig med tills middagen står serverad.
Då vill jag rekommendera det här. . Det här behöver du till din romdipp:
1/2 silverlök 2 dl smetana 1 dl gräddfil 1 tsk finrivet limeskal 1/2 msk färskpressad limejuice 1/2 dl finhackad dill 1/2 tsk salt 1 krm peppar 1 burk stenbitsrom eller sikrom (à ca 80 g)
Gör så här: Finhacka silverlöken. Blanda ihop den med smetana, gräddfil, limeskal och -juice, dill, salt, peppar och rommen (spara eventuellt lite rom och dill till dekoration). Ställ i kylen till servering.
Hej hej, Jag har inte så mycket ”sockerfria” alternativ här på sajten. Och är man ute efter det så finns det många bra bloggar som är inriktade på det. Googla så finner ni 🙂 Men här kommer ett lite nyttigare förslag till efterrätt, inte helt sockerfritt såklart.
Men ett lättare alternativ.
Du behöver
Hallonkvarg
musli-smulor
hallon
kokosflarn