VITA KROPPKAKOR

I min familj gör vi oftast bara vita kroppkakor till jul & påsk. Men många gör såklart dessa små delikatesskroppkakor året om. Skillnaden mellan dessa och vanliga öländska kroppkakor är i vita kroppisar har man bara kokt potatis och man steker fläsket. Till skillnad mot de grova/vanliga där man använder rå potatis och fläsk.

.

Det här behöver du till 30 små kroppkakor : 
vatten + salt till kastrullerna
1 kilo mjölig potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllningen: 
150 rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 krm vitpeppar
1/2- 1 tsk finmalen kryddpeppar

Gör så här: 
Skala och koka potatisen mjuk.
Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar.
Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt.
Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor.
Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop.
När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.
Klart!

0
13 kommentarer

POTATIS- & HALLOUMIPLÄTTAR MED BACON

Riktigt mumsigt middagstips kommer här.
Potatisbullar med halloumi och knaperstekt bacon. En favvo för hela familjen.
.

Det här behöver du: 
1 kg mjölig potatis
3/4 dl mjölk
1 ägg
200 gram riven halloumi
4 -6 msk vetemjöl
2 msk smör
1 tsk salt
lite peppar
ströbröd

Gör så här:
Skala och skiva potatisen. Koka skivorna i saltat vatten. Häll av vattnet & mosa potatisen med potatiskross eller elvisp. Riv osten på ett rivjärn. Tillsätt mjölk, ägg, halloumiost, vetemjöl, smör, salt och peppar. Forma till bullar och panera dem i ströbröd. Stek dem tills de blir gyllene och servera dem med knaperstekt bacon. 

2
3 kommentarer

GODASTE PASTASÅSEN MED HALLOUMI

Kickar i gång veckan med ännu en vegetarisk middag.
Denna fick högsta betyg av barnen. Så fem av fem stjärnor.
.

Det här behöver du till 3-4 personer: 
1/2 finhackad gul lök
200 gram halloumi
10 – 12 st körsbärstomater
2 dl creme fraiche ( vitlök & örter )
svartpeppar

Serveras med pasta

Gör så här:
Skär halloumin smått och fräs den tillsammans på hög värme med löken till de fått färg. Lägg åt sidan.
Vänd ner tomaterna och fräs ett par minuter tills de blir lätt mjuka. Vänd sedan ner crème fraîche och låt sjuda upp. Vänd ner halloumin/löken och smaka av med lite svartpeppar.  Serveras genast, gärna med en god sallad.

 

1
7 kommentarer

VECKOMATSEDEL

REKLAM FÖR PERSONLIG ALMANACKA

 .
Hej från Malmö,

Just nu sitter vi i bilen på väg hemåt, han kör och jag jobbar. Bra uppdelningen va ? 🙂
Thelma har varit hemma i huset i Kalmar hela helgen, så det blir raka vägen hem till henne nu. Vi ska laga lite mat och hänga bara hon och jag, och imorgon kommer småttingarna hem igen <3 Och då har veckans matsedel redan planeras, här nedan ser ni vad vi ska äta för gott.  Veckans matsedel är sponsrad av Personlig Almanacka. Kika in HÄR om du också vill designa en egen
fin almanacka där du även kan planera & planera upp din veckomatsedel.

Måndag: Vegetarisk pyttipanna 
Tisdag: Panerad rödspätta med kall dillsås
Onsdag: Pastagratäng med rökt skinka 
Torsdag: Kyckling- & ajvargratäng
Fredag: Krämig köttfärspaj

 


Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllningen :
600 gram köttfärs
smör
1/2 riven gullök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk oregano
2 msk oxfond
2 msk stark chilisås
2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
1 tsk salt

2 dl riven ost + 1/2 dl creme fraiche

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och  vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås ( Mer eller mindre efter smak )  vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar, innan du fyller pajskalet med fyllningen. Rör ihop ost med creme fraîche och fördela ut över fyllningen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.

Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.

* * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Knäckiga hallonsnittar

IMG_5167

Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
valfri fast sylt / marmelad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längre. Platta till och gör en liten grop i mitten på längden och fyll med lite sylt. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

1

 

0
Kommentera

SKABBELUCKER

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

Garnerning : strösocker

Gör så här : 

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

0
Kommentera

En helg i Malmö

Hej hej,
Wooow vilken härlig dag vi hade igår.
Vi checkade in på hotellet vid fyra-tiden. The Lodge som vi bodde på kändes väldigt amerikanskt med sin New England- inredning. Vackra stora rum och mysiga omgivningar. Här kommer en hel kavalkad av bilder, jag vet att ni brukar uppskatta reseskildringarna även här hemma i Sverige. Jag ska definitivt resa runt mer hemma i Sverige i år, finns så mycket vackert att upptäcka här.


Från uppfarten till hotellet så gick vi bara och ”wooow:ade” åt allt.
Omgivningen, restaurangen, rummen, spa:at – allt var verkligen wow 😉


Badkar / dusch i vardagsrummet. Ganska coolt va? 

Sedan besökte vi deras ljuvliga spa, och gick igenom ”Sparituals”.
Det var fotbad, och olika sorters rum med bastu, bad & pooler.
Helt ljuvligt.


Sedan avslutade vi vårt spa:ande i Relaxen.
Med utsikt över trädtopparna, hur drömmigt.

 
Det var vår härliga gårdag. Och nu är vi på plats inne i Malmö, jag har möten inbokat. Men är för tillfället hemma på hotellet en stund och jobbar innan jag ska springa iväg på nästa möte.

Hoppas ni får en härlig Mello-Lördag.

0
2 kommentarer

CHURROS


Gomorron, 
Jag hann inte vara hemma särskilt länge nu, för om ett par timmar åker vi vidare till Malmö. Ska kombinera jobb med nöje. Men innan vi far ville jag uppdatera bloggen så att i har något att läsa till kafferasten  Och jag såg att denna bilden från i somras blev väldigt like:ad på Instagram @jennysmatblogg
Churros är gott och festligt och inte särskilt svårt att göra hemma.
Kanske vill ni prova redan till helgen. Då hittar ni mitt recept HÄR

Hoppas ni gillar!
Kram

0
3 kommentarer

HEMMA IGEN


Gokväll,
Då var jag hemma i lilla Kalmar igen. ”Galakläderna” är ersatta med den vanliga urtvättade pyjamasen. Bästa som finns att komma hem och hoppa i myskläderna. Ikväll blir det serie- & chipsmaraton. Lätt den roligaste träningen enligt mig 😉 Sedan blir det tidigt i säng, imorgon ska jag upp tidigt och fota samarbeten innan vi ska fara iväg igen. Ni vet väl att ni hittar mer bilder / videos och uppdateringar från mig på Instagram. Heter @jennysmatblogg även där.

Hoppas ni får en fin torsdagskväll.

0
Kommentera

GULDBOKSGALAN

Hej hej
Som ni kanske såg igår på min Instastory så var jag ju på Bonnier igårkväll.
Inbjuden till en tjusig Guldboksgala. Så himla häftigt, att lilla jag var där tillsammans med massa stora duktiga (kända) författare.
Det var en mycket trevlig kväll, och Middagstipset fick alltså en egen guldbok. Hur stolt blir man inte liksom…. Och det hade ju aldrig gått utan mitt fantastiska bokgäng. Bästa teamet! Efter den tjusiga galan avslutade vi med att gå och äta på restaurang AG. Magiskt gott kött. Rekommenderas varmt.  Nu sitter vi och jobbar från hotellet, men vi ska snart bege oss hemåt Kalmar igen.

Så på återseende snart igen.
.

 

0
3 kommentarer

FRAMME I STHLM & GALET GOD BRUNCH

Hej igen,
Nu är vi på plats i vår vackra huvudstad.
Och eftersom vi kom lagom till lunchtid och var vrålhungriga så bestämde vi oss för att gå och käka något.
Vad passar bättre än en brunch?
.

Provade ett ställe jag sett på Instagram, hade väldigt höga förväntningar.
Och det var supertrevligt & svingott!

Kolla in dessa grymma milkshakes vi beställde.
Är det nutelladagen så är det 😉
Mäktiga, mumsiga och väldigt mättande.


Kämpade verkligen för att äta upp allt vi beställt in.
Så här blev vi sittande en bra stund.


Mätta och go´a traskade vi sedan bort till hotellet,
och där hade tur att vi kunde få checka in lite tidigare. Så tråkigt och dra omkring på väskorna på stan i tre timmar.
Hehe.
.

Ja och här bor vi över tills imorgon, då vi åker hemåt igen.
Tjusigt va.

Första mötet har jag vid fem,
så fram tills dess ska jag nu sitta och jobba ikapp lite på datorn.

Kikar förbi lite senare.

Ha en superfin onsdag <3

0
Kommentera