I min familj gör vi oftast bara vita kroppkakor till jul & påsk. Men många gör såklart dessa små delikatesskroppkakor året om. Skillnaden mellan dessa och vanliga öländska kroppkakor är i vita kroppisar har man bara kokt potatis och man steker fläsket. Till skillnad mot de grova/vanliga där man använder rå potatis och fläsk.
.
Det här behöver du till 30 små kroppkakor :
vatten + salt till kastrullerna
1 kilo mjölig potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllningen:
150 rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 krm vitpeppar
1/2- 1 tsk finmalen kryddpeppar
Gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk.
Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar.
Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt.
Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor.
Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop.
När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.
Klart!