Gokväll i stugorna, .
Hoppas ni haft en härlig onsdag. Jag har lagat massa nya recept och fotat idag, sedan var jag och barnen nere på polisstationen och fixade nya pass. Tur att jag kollade datumen sist vi var i London, det är så lätt att missa utgångsdatumen. Men nu är det nya på gång, och så får vi se vart nästa resa med kidsen går.
.
Dagens middag idag blev vegetariskt, och satan i gatan sååå gott.
Det smakar verkligen inte vegetariskt, utan kött….. hade aldrig gissat om jag inte visste vad som stod på förpackningen.
Detta kommer köpas fler gånger.
Yummi.
Serverades som tacos, med olika sorters såser såklart. Kommer vara mätt i en vecka känns det som.
.
Och som den lill-lördag det faktiskt är idag skämde jag såklart bort mig med en stor bukett rosor.
Köpta på Ica, och ibland har jag sådan tur med dessa rosor, så hoppas de kommer stå länge nu.
Härligt rosa-lila kvistrosor.
Till mej från mej.
.
Nähe, nu står Charlie vid dörren och vill ta sin kvällsrunda.
På återseende!
Till vissa middagar passar lite fräschare efterrätter.
Något som inte är för sött och mäktigt. Och då är denna busenkla cheesecake i portionsform helt perfekt.
.
Här har jag bara :
Vaniljkvarg ( för desserter)
Hallonkvarg ( för desserter )
Krossade digestivkex
Färska bär.
Gör så här:
Varva allt och servera.
Såååå gott!!
.
Hej där,
Vi hade ju ett ordentligt kroppkakskok i söndags, så himla gott alltså. Bjöd in hela släkten, och de som var friska och inte jobbade dök ju upp så klart. Festligare mat än kroppkakor kan man ju inte bjuda ölänningar på… Haha.
Detta receptet måste ni prova hörrni.
Vi kokade dubbelsats, och fick knappt 60 stycken. .
Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo fast potatis ( bintje tex )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet
Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl
Gör så här : Det är ett tips att förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.
Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent.
Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål det kan behövas att tillsätta lite av den sen till smeten och sen lägger sig potatisstärkelse på botten som man senare ska tillsätta till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl , denna gången hoppade vi över detta. Och tillsatte bara potatisstärkelsen tillbaka i smeten. Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och askobinsyra. Det sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.
.
Sedan är det klart att serveras med lingonsylt, smör och ovispad grädde.
Så här gör du:
Använd den färdiga pizzadegen i butik.
toppa med tex.
ost & skinka
Lägg ner lite krut på en god tomatsås istället.
Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här
Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.
Riv över cirka 200 gram mild ost över pizzan, klipp över cirka 100 gram rökt skinka.
Rulla ihop till ett börd, pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10- 15 minuter på 225 grader, eller tills brödet fått en vacker färg.
Skiva upp och servera genast.
* * * * * * * *
Och så något gott till kaffet: Kolapaj
Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
100 gram smör
250 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen ( den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering. Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.
Så enkelt att äta vegetariskt , och barnen märker ingen skillnad.
Vi använder oss ofta av vegetariskt färs, och kryddar den som vanligt med tacokrydda.
.
Något som är ett måste på tacos förutom de traditionella grönsakerna är olika sorters smaksatta såser,
kan inte förstå mig på dem som bara vill ha gräddfil på deras tacos… haha. Och vilka såser har vi då?
Jo här kommer bästa tipset : Vi avvänder oss av chipsdipperna, så smidigt.
Favvisarna vi har är sourcreme, cheddar och taco-smakerna.
Men idag blir det inte tacos, idag blir det chinamat,
sååå gott!
På återseende bloggisar.
Detta är en av mina supersnabba middagar när maten måste gå fort fort fort.
Och med så få ingredienser att barnen, inte kan lyckas peta bort någonting. En av deras favoriträtter…. Ni vet hur det kan vara ibland med lökbitar eller grönsaker. Hahah… Det är nämligen bara sås & kyckling, passar fint till både kokt ris eller potatis.
Det här behöver du till 6 personer:
1 kilo majskyckling
smör
salt & peppar
Gör så här:
Strimla den halvtinade kycklingen och stek den i en stor stekpanna tills den är klar. Under tiden gör då såsen här nedan.
Det här behöver du till såsen:
4 msk smör 4 msk vetemjöl 8 dl vatten
3 msk kalvfond 1/2 dl vispgrädde 1 msk kinesisk soja 1 msk svartvinbärsgelé nymald vitpeppar & salt
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och se till att det blandar sig väl. Tillsätt vattnet lite i taget under ständig vispning. Låt såsen koka upp mellan varje spädning.Tillsätt fonden, grädde och soja. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Rör då och då. Rör ner svartvinbärsgelén, Smaka av med peppar och salt. Vänd allt över kycklingen och låt sjuda ihop i fem minuter, skulle såsen kännas för ”tjock” rör då ner mer vatten.
Hej,
Hoppas ni fått bästa starten på dagen.
Jag smög upp innan sju och stamplade ut hjärtsmörgåsar och dukade fint till de små. Ja jag vet att Melvin inte är så liten längre, men det är väl ändå roligt att uppmärksamma dagar som dessa. Han uppskattade dock nutellagodiset mer än smörgåsarna i morse. Ikväll kommer Thelmis hit igen, hon är här så ofta hon hinner, det tycker vi är mysigt. Sedan blir jag tydligen utbjuden på middag ikväll, vaddå lyxigt? Ja det var min dag i korta drag
Hoppas ni alla får en jättefin dag,
Å jag kikar in om en liten stund igen, men nya recept.
Nästa vecka har vi sportlov här i Kalmar och ingen snö så långt ögat kan nå.
Istället har min trädgård börjat stå i blom, och det är väl fantastisk på sitt sätt. Men jag hade velat få ett par veckor med riktig vinter & snö innan det var dags. Nästa år blir det absolut en vecka i fjällen, så vi får någon sorts snögaranti. Satt igårkväll och kikade runt på nätet efter lediga fjällstugor, finns ju massor av fina. Kom då på den briljanta iden att kanske någon av mina läsare har en större trevlig fjällstuga med ”ski-in & ski-out” som kanske kan tänka sig att byta bort en sommarvecka i Kalmar mot en vintervecka i fjällen. 😉 Vemdalen, Åre, Funäsdalen eller vad som helst som har fina barnvänliga backar. Vi kikar på vecka 1.
Något smarr till helgen?
Prova då dessa. Receptet kommer härifrån.
Det här behöver du till 4 pannacotta:
5 dl vispgrädde
1,2 dl gelesocker
1 tsk vaniljsocker
1 burk med sötad kondenserad mjölk
en nypa salt
Bananfluff
1 påse tutti frutti Bananas
3 dl vispgrädde
Sockergarnityr 2 dl strösocker
Gör så här: Ta bort etiketten från burken och koka den i en kastrull med vatten i en timme. Viktigt att vattnet täcker under kokningen.
Ta ur och låt svalna. Häll grädde i en kastrull tillsammans med gelesocjer, vaniljsocker+ salt. Låt sjuda upp i cirka 30 sekunder. Tillsätt halva burken med kondenserad mjölk och rör till en slät smet. Häll upp i fina glas och ställ kallt i minst 4 timmar ( gärna över natten) Du kan förbereda fluffet samt sockergarnityren. Innan servering toppa dem med fluff, sockergarnityr, mandelbiskvier och lite pudrad kakao.
Fluffet gör du så här:
Mät upp grädde i en kastrull och vänd ner godiset, låt sjuda under omrörning.
Mixa sedan allt slätt. Ställ kallt, gärna över natten. När det är dags att garnera vispar du fluffet och spritsar ut över pannacottan
Sockergarnityr gör du så här: Mät upp strösocker och smält i en torr stekpanna. Vänd över ett bakplåtspapper. När de svalnat bryter du loss lagom stora bitar att dekorera med.
Vet ni … på fredag är det alla hjärtans dag.
Tillhör ni dem som gillar att fira dessa dagar, eller gillar ni att få uppvakta lite extra ?
.
Tips på alla hjärtans dag frukost / brunch.
Gör sötaste ♡ Sconesen
.
Det här behöver du till 8-10 hjärtan :
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 tsk salt + lite kardemumma ( kan uteslutas )
3 dl mjölk
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i 8-9 högar och platta ut dem och kavla cirka 1- 1 1/2 cm tjock. Tryck ut 8-9 stora hjärtan och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast
Baka vaniljhjärtan i långpanna. Detta kommer bli allas favorit <3
Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.
Blir helt galet saftig och med krispig toppen.
* * * * *
Det här behöver du till cirka 16 st :
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 gram smör
Garnering : florsocker
Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader
Rör ihop alla ingredienser till degen, och knåda ihop till en deg. Ställ gärna kallt i en halvtimme, under tiden kan du göra vaniljfyllningen. Ta fram en kastrull, mät upp socker, majsstärkelse, gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna och blanda ner i kastrullen, rör ner äggulorna, värm upp och vispa under tiden ner gräddmjölken. Vispa om under tiden tills vaniljsåseb har tjocknat. Ta av från plattan och låt svalna i ett vattenbad medan du rör ner smöret. Smöra och mjöla formarna ,tryck sedan ut degen i hjärtformarna. Tips är att kavla ut degen tunnt och lägga över fyra formar och sedan forma hjärtan. Det går snabbare.
Fördela sedan krämen i formarna och ställ dem tätt. Kavla ut resten av degen och lägg som ett täcke över dem och kavla lätt över för att få en fin form på dem. Och tryck ut varje form för sig. Ställ alla på en ugnsplåt och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
När du tar ut de nygräddade kakorna så stjälper du upp dem på ett galler så att de får svalna. Pudra över florsocker precis innan servering.