Alla <3 -ans dag

Hej,
Hoppas ni fått bästa starten på dagen.
Jag smög upp innan sju och stamplade ut hjärtsmörgåsar och dukade fint till de små. Ja jag vet att Melvin inte är så liten längre, men det är väl ändå roligt att uppmärksamma dagar som dessa. Han uppskattade dock nutellagodiset mer än smörgåsarna i morse. Ikväll kommer Thelmis hit igen, hon är här så ofta hon hinner, det tycker vi är mysigt. Sedan blir jag tydligen utbjuden på middag ikväll, vaddå lyxigt? Ja det var min dag i korta drag
Hoppas ni  alla får en jättefin dag,

Å jag kikar in om en liten stund igen, men nya recept.

0
Kommentera

Vårkänslor och fjällstugor


Hej där,

Nästa vecka har vi sportlov här i Kalmar och ingen snö så långt ögat kan nå.
Istället har min trädgård börjat stå i blom, och det är väl fantastisk på sitt sätt. Men jag hade velat få ett par veckor med riktig vinter & snö innan det var dags. Nästa år blir det absolut en vecka i fjällen, så vi får någon sorts snögaranti. Satt igårkväll och kikade runt på nätet efter lediga fjällstugor, finns ju massor av fina. Kom då på den briljanta iden att kanske någon av mina läsare har en större trevlig fjällstuga med ”ski-in & ski-out” som kanske kan tänka sig att byta bort en sommarvecka i Kalmar mot en vintervecka i fjällen. 😉 Vemdalen, Åre, Funäsdalen eller vad som helst som har fina barnvänliga backar. Vi kikar på vecka 1.

Maila mig gärna på : jennysmatblogg@hotmail.se

0
1 kommentar

PANNACOTTA DELUXE

Något smarr till helgen?
Prova då dessa.
Receptet kommer härifrån.

Det här behöver du till 4 pannacotta:
5 dl vispgrädde
1,2 dl gelesocker
1 tsk vaniljsocker
1 burk med sötad kondenserad mjölk
en nypa salt

Bananfluff
1 påse tutti frutti Bananas
3 dl vispgrädde

Sockergarnityr
2 dl strösocker

Gör så här:
Ta bort etiketten från burken och koka den i en kastrull med vatten i en timme. Viktigt att vattnet täcker under kokningen.
Ta ur och låt svalna. Häll grädde i en kastrull tillsammans med gelesocjer, vaniljsocker+ salt. Låt sjuda upp i cirka 30 sekunder. Tillsätt halva burken med kondenserad mjölk och rör till en slät smet. Häll upp i fina glas och ställ kallt i minst 4 timmar ( gärna över natten)  Du kan förbereda fluffet samt sockergarnityren. Innan servering toppa dem med fluff, sockergarnityr, mandelbiskvier och lite pudrad kakao.

Fluffet gör du så här: 
Mät upp grädde i en kastrull och vänd ner godiset, låt sjuda under omrörning.
Mixa sedan allt slätt. Ställ kallt, gärna över natten. När det är dags att garnera vispar du fluffet och spritsar ut över pannacottan

Sockergarnityr gör du så här:
Mät upp strösocker och smält i en torr stekpanna. Vänd över ett bakplåtspapper. När de svalnat bryter du loss lagom stora bitar att dekorera med.

1
3 kommentarer

TRE SAKER ATT BAKA TILL ALLA <3-ANS DAG

 

Vet ni … på fredag är det alla hjärtans dag.
Tillhör ni dem som gillar att fira dessa dagar, eller gillar ni att få uppvakta lite extra ?
.

Tips på alla hjärtans dag frukost / brunch.
Gör sötaste ♡ Sconesen
.

IMG_0523

Det här behöver du till 8-10 hjärtan :
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 tsk salt + lite kardemumma ( kan uteslutas )
3 dl mjölk

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i 8-9 högar och platta ut dem och kavla cirka 1- 1 1/2 cm tjock. Tryck ut 8-9 stora hjärtan och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.

Serveras genast

IMG_0548

Baka vaniljhjärtan i långpanna. 
Detta kommer bli allas favorit <3

IMG_0416 (2)

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 dl Kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.

Blir helt galet saftig och med krispig toppen.

* * * * *

Det här behöver du till cirka 16 st : 
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 gram smör

Vaniljfyllningen
2 1/2 msk socker
1 msk majsstärkelse ( maizena )
2 äggulor
1 vaniljstång
1 1/2 dl gräddmjölk ( 50/50)
1 msk smör

Formar till kakorna.

Garnering : florsocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Rör ihop alla ingredienser till degen, och knåda ihop till en deg.  Ställ gärna kallt i en halvtimme, under tiden kan du göra vaniljfyllningen. Ta fram en kastrull, mät upp socker, majsstärkelse, gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna och blanda ner i kastrullen, rör ner äggulorna, värm upp och vispa under tiden ner gräddmjölken. Vispa om under tiden tills vaniljsåseb har tjocknat. Ta av från plattan och låt svalna i ett vattenbad medan du rör ner smöret. Smöra och mjöla formarna ,tryck sedan ut degen i hjärtformarna. Tips är att kavla ut degen tunnt och lägga över fyra formar och sedan forma hjärtan. Det går snabbare.
Fördela sedan krämen i formarna och ställ dem tätt. Kavla ut resten av degen och lägg som ett täcke över dem och kavla lätt över för att få en fin form på dem. Och tryck ut varje form för sig. Ställ alla på en ugnsplåt och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.

När du tar ut de nygräddade kakorna så stjälper du upp dem på ett galler så att de får svalna. Pudra över florsocker precis innan servering.

0
1 kommentar

VITA KROPPKAKOR

I min familj gör vi oftast bara vita kroppkakor till jul & påsk. Men många gör såklart dessa små delikatesskroppkakor året om. Skillnaden mellan dessa och vanliga öländska kroppkakor är i vita kroppisar har man bara kokt potatis och man steker fläsket. Till skillnad mot de grova/vanliga där man använder rå potatis och fläsk.

.

Det här behöver du till 30 små kroppkakor : 
vatten + salt till kastrullerna
1 kilo mjölig potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllningen: 
150 rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 krm vitpeppar
1/2- 1 tsk finmalen kryddpeppar

Gör så här: 
Skala och koka potatisen mjuk.
Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar.
Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt.
Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor.
Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop.
När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.
Klart!

0
13 kommentarer

POTATIS- & HALLOUMIPLÄTTAR MED BACON

Riktigt mumsigt middagstips kommer här.
Potatisbullar med halloumi och knaperstekt bacon. En favvo för hela familjen.
.

Det här behöver du: 
1 kg mjölig potatis
3/4 dl mjölk
1 ägg
200 gram riven halloumi
4 -6 msk vetemjöl
2 msk smör
1 tsk salt
lite peppar
ströbröd

Gör så här:
Skala och skiva potatisen. Koka skivorna i saltat vatten. Häll av vattnet & mosa potatisen med potatiskross eller elvisp. Riv osten på ett rivjärn. Tillsätt mjölk, ägg, halloumiost, vetemjöl, smör, salt och peppar. Forma till bullar och panera dem i ströbröd. Stek dem tills de blir gyllene och servera dem med knaperstekt bacon. 

2
3 kommentarer

GODASTE PASTASÅSEN MED HALLOUMI

Kickar i gång veckan med ännu en vegetarisk middag.
Denna fick högsta betyg av barnen. Så fem av fem stjärnor.
.

Det här behöver du till 3-4 personer: 
1/2 finhackad gul lök
200 gram halloumi
10 – 12 st körsbärstomater
2 dl creme fraiche ( vitlök & örter )
svartpeppar

Serveras med pasta

Gör så här:
Skär halloumin smått och fräs den tillsammans på hög värme med löken till de fått färg. Lägg åt sidan.
Vänd ner tomaterna och fräs ett par minuter tills de blir lätt mjuka. Vänd sedan ner crème fraîche och låt sjuda upp. Vänd ner halloumin/löken och smaka av med lite svartpeppar.  Serveras genast, gärna med en god sallad.

 

1
7 kommentarer

VECKOMATSEDEL

REKLAM FÖR PERSONLIG ALMANACKA

 .
Hej från Malmö,

Just nu sitter vi i bilen på väg hemåt, han kör och jag jobbar. Bra uppdelningen va ? 🙂
Thelma har varit hemma i huset i Kalmar hela helgen, så det blir raka vägen hem till henne nu. Vi ska laga lite mat och hänga bara hon och jag, och imorgon kommer småttingarna hem igen <3 Och då har veckans matsedel redan planeras, här nedan ser ni vad vi ska äta för gott.  Veckans matsedel är sponsrad av Personlig Almanacka. Kika in HÄR om du också vill designa en egen
fin almanacka där du även kan planera & planera upp din veckomatsedel.

Måndag: Vegetarisk pyttipanna 
Tisdag: Panerad rödspätta med kall dillsås
Onsdag: Pastagratäng med rökt skinka 
Torsdag: Kyckling- & ajvargratäng
Fredag: Krämig köttfärspaj

 


Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllningen :
600 gram köttfärs
smör
1/2 riven gullök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk oregano
2 msk oxfond
2 msk stark chilisås
2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
1 tsk salt

2 dl riven ost + 1/2 dl creme fraiche

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och  vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås ( Mer eller mindre efter smak )  vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar, innan du fyller pajskalet med fyllningen. Rör ihop ost med creme fraîche och fördela ut över fyllningen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.

Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.

* * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Knäckiga hallonsnittar

IMG_5167

Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
valfri fast sylt / marmelad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längre. Platta till och gör en liten grop i mitten på längden och fyll med lite sylt. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

1

 

0
Kommentera

SKABBELUCKER

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

Garnerning : strösocker

Gör så här : 

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

0
Kommentera

En helg i Malmö

Hej hej,
Wooow vilken härlig dag vi hade igår.
Vi checkade in på hotellet vid fyra-tiden. The Lodge som vi bodde på kändes väldigt amerikanskt med sin New England- inredning. Vackra stora rum och mysiga omgivningar. Här kommer en hel kavalkad av bilder, jag vet att ni brukar uppskatta reseskildringarna även här hemma i Sverige. Jag ska definitivt resa runt mer hemma i Sverige i år, finns så mycket vackert att upptäcka här.


Från uppfarten till hotellet så gick vi bara och ”wooow:ade” åt allt.
Omgivningen, restaurangen, rummen, spa:at – allt var verkligen wow 😉


Badkar / dusch i vardagsrummet. Ganska coolt va? 

Sedan besökte vi deras ljuvliga spa, och gick igenom ”Sparituals”.
Det var fotbad, och olika sorters rum med bastu, bad & pooler.
Helt ljuvligt.


Sedan avslutade vi vårt spa:ande i Relaxen.
Med utsikt över trädtopparna, hur drömmigt.

 
Det var vår härliga gårdag. Och nu är vi på plats inne i Malmö, jag har möten inbokat. Men är för tillfället hemma på hotellet en stund och jobbar innan jag ska springa iväg på nästa möte.

Hoppas ni får en härlig Mello-Lördag.

0
2 kommentarer