Gomorron bloggisar, vi vaknade upp till ett pudervitt snötäcke på marken. Såg på Instagram att Nybro / Växjö hade rejält med snö.
Men sådan tur hade inte vi. Idag står det bakning på schemat här i Kalmarhuset. Ska prova ny långpannekaka, småkaka och sockerkaka. Och sedan om det hinns med skulle jag slänga ihop lite tekakor till barnens mellis. Eller ja, Nomis mellis iallfall- hon skulle ta med kompisar hem idag.
Hoppas ni får en riktigt härlig onsdag, och på återseende alldeles snart igen.
Hej svejs.
Nu var det ett tag sedan vi diskuterade kommande resor.
Och under vintern har vi hunnit planera in några stycken spännande resmål. Dock inget alls planerat under sommarlovet, känner än så länge att vi bara vill vara hemma på sommarlovet, med lite mindre dagsutflykter såklart.
Första resan ut är …. tadaaa…..*trumvirvel* ….
Madeira i April.
Bild lånad från ving.se
Madeira ska ha bland den vackraste naturen, så här kommer vi försöka vandra en hel del. Vet inte riktigt hur varmt det kommer vara i månadsskiftet April / Maj, men hoppas vi kan sola och bada lite också.
.
Resa nummer två blir i maj.
Och då går färden till Makedonien – fast med avstickare till Montenegro Bild lånad från Lonelyplanet.se .
Vi flyger ju smidigt, snabbt & billigt till Makedonien från Växjö.
Sist jag var där så bilade vi runt massor där, hann även med Serbien, Kosovo och Albanien. Men… vi hann inte med Montenegro.
Så det blir målet på denna resan. Bila till Montenegro och upptäcka detta vackra land.
.
Resa nummer tre. Jo….. Det blir:
Rumäninen med målet att se Transylvaninen. Bild lånad från vagabond.se
Rumäninen blir det i September, vi landar i Bukarest och ska bila runt i en vecka. Det ska vara väldigt vacker natur här, iallafall vad man kan se på alla bilder. Och kikar man på kartan så ser det inte alls så långt ut att besöka även : Moldavien & Ukraina. Och för mig som samlar på länder så skulle det innebära att jag kommer upp i 66 stycken länder om vi checkar av dem på listan. Så ja… vi får se lite vad vi hinner här under årets gång. 😀
Tisdagar brukar vi äta fisk här hemma i Kalmar. Så här kommer ett av våra favoritrecept på just fisk.
Det här behöver du till 4 personer: 500 gram laxfile ( gärna halvtinad )
200 gram philadelphiost
2 1/2 dl vispgrädde
1 kruka finhackad dill
2 msk konc. hummerfond
2 msk färskpressad citronsaft
salt & citronpeppar
Serveras med: valfri pasta
Gör så här: Koka pasta för 4 portioner enligt anvisningar på paketet.
Gör under tiden laxröran. Skär fisken i kuber cirka 1,5 cm * 1,5 cm.
Hetta upp en djup panna, vänd ner philadelphiaost, grädde, dill, fond, citronsaft, och låt sjuda upp.
Smaka av med salt & citronpeppar. Vänd ner laxen och låt sjuda i 5-8 minuter eller tills laxen är klar.
Vänd försiktigt ner såsen över pastan, vänd om och servera med valfria grönsaker.
Woop woop …
En dag värd att firas, vare sig man orkar baka egna eller knatar ner till bageriet för att köpa sig ett par.
Men vill ni baka egna till fikat så har jag massor på bloggen
Semlor Original finns HÄR
Blåbärssemlor hittar ni HÄR Lingonsemlor hittar ni HÄR Muffinssemlor hittar ni HÄR Saffranssemlor / Lussesemlor HÄR Sockerkakssemla hittar du HÄR
Smunk ( Munk/Semla) hittar du HÄR Nutellasemlor hittar du HÄR Wienersemlor hittar du HÄR Semmelkladdkakan klicka HÄR
Kom precis in efter en långrunda med Charlie. Kall om näsan och rosig om kinderna, ja inte Charlie utan jag då. Det har stormat nästan hela dagen över Kalmarsund men nu framemot kvällen lugnande det ner sej. Så det var härligt att komma ut i friska luften.
Till er som kommit in för att kika på veckomatsedeln, så kommer den här.
Bechamelsås till lasagne:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar
Så här gör du lasagne:
Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Vänd ner tacofärsen.
Blanda sedan i tomatkrossen,och majsen, chilisåsen och salta och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.
Smaklig måltid!!
* * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Sockerkakssemlor
Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde
Vispad grädde
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.
Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera.
Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.
Det är spännande hur smaken förändras med åldern, när jag var ung kunde jag inte äta blodigt kött.
Idag är det alltid Medium rare, som jag beställer in när det gäller oxfile.
Denna plockade vi ut på 58 grader, och lät den vila i bakplåtspapper i 10 minuter innan vi skar upp den. Annars kan man servera en oxfile från allt mellan 55 grader upp till 70.
Ikväll blir det inte oxfile vad jag vet, utan vi ska prova en ny restaurang med ett par kompisar.
Och vi har förbokat avsmakningemenyn.
Spännande.
Råraka kan vara världens godaste förrätt.
Och den är ju busenkel att göra, så varför gör jag inte detta oftare!
Mums.
Till 4 rårakor: 4 medelstora potatisar
smör
salt & peppar
.
Gör så här:
Riv potatisen på grövsta sidan på rivjärnet.
Hetta upp en stekpanna med smör och ta potatisrivet och tryck ut till cirklar i stekpannan.
Fräs dem i 4 minuter på varsin sida, eller tills de fått vacker färg.
Toppa med creme fraiche, löjrom , hackad rödlök och en dillkvist.
.❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Så ett litet tips från mig till dig.
Just nu har de så mycket fina kläder på Bubbleroom Klicka här
Vi lyxade till gårdagen med en torsdagsdejt.
Vi lagade trerätters bara så där.
Så mysigt och gott.
.
Medan man står och lagar mat i köket är det extra trevligt att ha något att snacksa på. Vi gjorde sådana här små stjärnsnittar.
Visst passar de även finfint till mello!
Detta blir sååå gott! Stjärnorna hittar du i chipshyllan i din butik. . Du behöver bara :
Stjärnor ( sour creme )
Creme fraiche
Finhackad rödlök
Stenbitsrom
dill
.
Gör så här:
Lägg ut stjärnorna på en bricka, klicka ut crème fraîche, rom, och strö över finhackad lök &
klipp över färsk dill.
Tjingeling,
.
I förmiddags styrde vi kosan mot IKEA, hade sett på Facebook att de hade brunch sportlovsveckan. Vi gillar ju att testa lite olika brunchställen, så nu var det Ikeas tur. Det kostade 129 : – fast med Ikea-familykortet betalade vi 99 :- stycket för buffén. Barn under 13 år betalar då bara 10 :- styck. Och nå, vad hade de att bjuda på då?
.
Crossainter, bröd, småkakor,
och fikabröd, juice & yougurt.
Kokta ägg, omelett, bacon, pannkakor, veg. köttbullar och vanliga.
Plus några andra varmrätter.
Söta lagom små smoothisar.
Vi tyckte brunchen var över förväntan.
Supergoda nybakade varma frallor. De fick bästa betyget. Omeletten / äggröran var inte så jättegod.
Men förutom den så fick allt godkänt eller mer än godkänt. Så ja, väldigt prisvärt för barnfamiljen.
.
Nu tänkte jag redigera bilder så ni får se lite vad vi åt igår.
Återkommer om en stund igen.
Idag skiner solen över Kalmar, härligt. Man blir sååå mycket piggare av ljuset. Tyvärr är det bara inomhus jobb idag, förutom en snabb tur till stan för att handla rekvisita till ett jobb. Och tänk att det redan är fredag imorgon, då vill jag tipsa om denna galet goda smörgåstårta. Varm smörgåstårta med skinkfyllning. Yum!
Det här behöver du till 5-6 personer: 6 stycken halvmånar av bröd .
Fyllning: 1 purjolök smör till stekning 1 burk med små champinjoner 5 dl creme fracihe svartpeppar 300 gram tunt strimlad rökt skinka
Toppingen: Riven ost tomater oregano .
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Hacka purjolöken, och skär champinjonerna i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör, och fräs löken mjuk. Ta bort från plattan och rör ner svamp, crème fraîche och smaka av med svart peppar. .
Lägg ut två bröd så det bildar en cirkel, på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Fördela hälften av fyllningen på brödet. Strimla skinkan och lägg av hälften av skinkan på brödet.
Lägg på cirkel nummer två och gör samma sak. På cirkel nummer 3 brer du ett lager med smör. Toppa med ost. ( Jag hade olika sorters riven ost, därav den vackra färgen ) Toppa med tomater och torkad oregano.
Ställ in i ugnen tills osten fått en vacker färg. Cirka 15-20 minuter.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så ett dagens TIPS!!! Missa inte skönaste sängkläderna som du nu FYNDAR för halva priset. KLICKA HÄR