Det här behöver du till 8st biffar: 800 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt 2 msk grönpepparfinhackad 1 st ägg .
Gör biffarna så här: Blanda färs, grädde, salt, grönpeppar och ägg. Rör ihop tills allt är väl blandat. Forma till 8 stora biffar alternativt 16 små.
Stek biffarna i omgångar i smör tills de är genomstekta. Under tiden gör du såsen
Kryddig brunsås: 2 dl vispgrädde
2 vatten ( plus ev. steksky)
3 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1/2 msk rödavinbärs gelé
ev. maizena
salt & peppar
Gör såsen så här:
Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar.
Vill du ha såsen tjockare, red av med lite maizena.
.
Nu sitter jag i Växjö och jobbar lite på ett fik.
Ska snart förbi Jacob & hans flicksväns nya lägenhet.
De flyttade in förra helgen, så nu blir det inflyttningsfika. Spännande!
.
Även sett att jag fått flera önskemål om LCHF-snacks.
Så här kommer ett både enkelt & gott sådant tips. Passar finfint till helgens ”Mellomys” Gör så här:
Lägg ut önskad mäng salami på en bakplåtsklädd ungsplåt.
Jag valde tryffelsalami ( sååå gott )
Ställ ugnen på 225 grader.
Skjuts in i ugnen i 5- 10 minuter eller tills salmain blivit krispig.
Håll koll bara, för den kan enkelt brännas.
.
Låt svalna och lägg upp i en fin skål.
Klart att serveras.
I går blev det biokväll här för oss i Kalmar.
Såg på The invisible man – huuur bra? Kanske mest för att jag tycker att Elisabeth Moss är världens bästa skådespelare, spännande film och absolut sevärd om man gillar thriller. Först hade vi tänkt att lyxa till det och gå ut och käka också, men vi valde att spara de hundralapparna, och istället slänga ihop lite rester från kylen hemma. Och det blev riktigt gott. Här kommer receptet :
Det här behöver:
1/2 ring falukorv
några buketter broccoli
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk lökpulver
1 msk chilisås
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
1 dl god riven ost
.
Gör så här Skiva upp korven i en ugnssäkerform.
Blanda ihop grädden med kryddor och chilisås. Häll över korven. Fördela ut broccoli.
Toppa med en god riven ost och skjuts in i ugen på 225 grader tills allt är gratinerat och klart ( 15-20 minuter)
Servera med en god sallad eller kanske ris?
Smaklig spis.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 % på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.
Välkommen måndag <3
Vilken mysig dag vi hade igår. Det blev kroppkaksmiddag här igen.
Från början var det bara vi och barnen med respektive, men ju närmare söndagen vi kom… ju fler hade blivit inbjudna eller bjudit in sig själva.
Så vi slutade med 15 personer runt kroppkaksgrytorna. Jag har köpt en ny maskin just för kroppkakor, så jag gissar att vi kommer koka rätt ofta nu. Haha…. Får återkomma med det tipset lite senare.
.
Idag kommer ett vego-tips. Denna grytan är sååå god.
Prova vetja.
Det här behöver du till 3-4 personer:
1/2 finhackad gul lök
200 gram halloumi
10 – 12 st körsbärstomater
2 dl creme fraiche ( vitlök & örter )
svartpeppar
Serveras med pasta
Gör så här: Skär halloumin smått och fräs den tillsammans på hög värme med löken till de fått färg. Lägg åt sidan.
Vänd ner tomaterna och fräs ett par minuter tills de blir lätt mjuka. Vänd sedan ner crème fraîche och låt sjuda upp. Vänd ner halloumin/löken och smaka av med lite svartpeppar. Serveras genast, gärna med en god sallad.
Gör så här:
Skär upp filen och stek i rikligt med smör tills köttet är genomstekt.
Man steker köttet lite i taget i stekpanna, blir det för mycket kött så kokas det istället.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, och låt sjuda upp,
Gör så här Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör samman till en deg. Forma till en rullad längd. Dela längden i cirka 20 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda dem mitt i ugnen 15-20 minuter. Smält chokladen i micron ( eller över vattenbad ). Ringla chokladen över kakorna med en liten sked.
Godmorgon, Den 29:e Februari idag, det känns väl lite speciellt. Nu är det 4 år tills nästa gång.
Här är ni inne och kikar iallafall, så…. sitter ni kanske och funderar på vad ni ska äta ikväll ?
Låt mig då komma med detta enkla och goda middagstipset.
. Kycklingburgare med hemgjord sötpotatispommes.
Burgaren är lika enkel som den låter.
Hamburgerbröd, kycklingfile, cheddarost, dressing & sallad, tomat , lök.
.
Detta behöver du till sötpotatispommesen :
1 stor sötpotatis
2-3 msk potatismjöl
rapsolja
flingsalt
Gör dina sötpotatisstrips så här: Skrubba din sötpotatis och skär den i tjocka strimlor. Precis som pommes strips.
Lägg dem i kallt vatten i cirka 15 minuter, ställ ugnen på 225 grader. Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda dem med ett par- tre msk potatismjöl, och lägg sedan ut dem på en plåt. Nu råkade mitt bakplåtspapper vara slut, men lägg dem gärna på bakplåtspapper.
Ringla över lite matolja. Lägg dem inte i en hög utan rada upp dem så att de inte nuddar varandra.
Skjuts in i ugnen, och låt den bakas där i 20 minuter ( mer eller mindre beroende på hur tjocka du gör dem)
Strö över flingsalt och servera.
Välkommen härliga Fredag,
. Jag gillar alla dagar i veckan, men fredagar är nog ändå allra bäst. Man vet att man har en hel lat helg framför sig.
Eller har ni stora planer i helgen? Annars… varför inte lyxa till det med en hotellfrukost hemma? Bästa som finns är vardagslyx, att sätta en liten guldkant på vardagarna.
. ”Fyll dina dagar med liv, och inte livet med dagar”
.
Helgfrukostarna är det bästa tycker jag, gärna om de fått starta med en sovmorgon först också.
Duka fram allt man hittar i kylskåpet, och sedan plussar man med nygräddade våfflor & sylt å grädde. Duka fram med färska frukter, färgglada grönsaker, goda ostar och olika sorters bröd. Färskpressade juicer och o´boy.
Volia… en fantastisk hotellfrukost. Nu kan man sitta och äta länge, och prata om veckan som varit.
.
Bilderna är från Växjöhuset, herreguuud så små Melvin & Nomi var här.
Pluttisar <3
I kväll blir det tacos här hemma hos oss i Kalmar efter barnens önskemål.
Tätt följt av Talang och en familjefilm. Ja, nu några veckor är vi många som bor här, H renoverar både kök & badrum i sitt hus. Så då får de stanna här tills det är klart. Ska bli så spännande att se resultatet när det är klart.
Det märks att vi går mot ljusare tider nu när det inte är becksvart klockan fem. Underbart. Jag mötte upp Marika på stan tidigare idag och vi traskade in på Hamncafeet och beställde oss en varsin räkmacka. Fy fasen så jäkla gott. Jag har varit sugen på räksmörgås hela veckan. Så den slank ner fortare än blixten, med kaffe och liten twixkaka till efterrätt. Vi har inte setts på jättelänge känns det som, så vi hade massa att prata om och timmarna bara tickade på. Vi tog en liten shoppingrunda också innan vi åkte åt varsitt håll. Jag hittade bara såååå fina doftljus på HM.
På vägen hem svängde jag förbi IKEA och köpte ett par nya kroppkaksgrytor. I helgen kommer även de stora barnen hem med respektive, så då ska vi käka kroppisar. Mysigt när hela familjen är samlad!
Men nu dags att börja med middagen.
Hej svejs.
Twixkakan var inte äcklig direkt. Tvärtom faktiskt, speciellt gott var det med lite flingsalt på toppen.
Mums.
Woop woop – då var det torsdag igen.
Idag ska jag in till stan på några jobbmöte på förmiddagen, och sedan blir det lunch på stan med bästa inredningsfrun. Myyys!
Annars innebär torsdagar stallet för oss, och sedan är det läxförhör. Nomi har nästan alla sina läxor till just fredagar. Tycker det är bra att man har hela veckan på sig att plugga. Middagen idag hos oss blir kyckling, pommes och ”fusk-bea” efter barnens önskemål. Något som jag hellre hade ätit idag igen är denna goda kycklingen som kommer här:
Galet god dubbelmarinerad kyckling.
Prova snart vetja. Du behöver:
800 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
.
Marinad nummer 1:
1 tsk soja 2 msk olivolja 1 st pressad vitlöksklyfta 4 msk sweet chilisås
Marinad nummer 2:
1 dl olivolja
Saft från 1 liten pressad citron 1 msk konc. kycklingfond 1 msk flytande honung salt och peppar
1/2 kruka med valfri ört. ( basilika, koriander, timjan eller oregano )
Gör så här: Blanda alla ingredienser i första marinaden i en plastpåse, och lägg ner kycklingen där. Knyt och ställ in i kylskåpet över natten. Låt filéerna sedan rinna av lite. Och stek dem då med salt och peppar i en panna tills de får vacker färg och tills de är klara ( 70 grader ). Lägg sedan i en form och rör ihop marinad två. vänd marinaden över kycklingen och låt vila i en kvart – tjugominuter innan du servera. Under tiden kan du göra couscoussalladen.
.
. Det här behöver du till couscoussalladen:
Couscous
paprika i olika färger
blandad sallad
röd lök
.
Gör så här:
Koka couscousen enligt instruktioner på förpackningen. Häll bort vattnet och låt svalna något, hacka ihop paprikan, lök och rör sedan ihop couscousen med detta och en blandad sallad.
Klart att servera.
Önskar man en god kall röra till detta så hittar ni min favorit här.
Min fetaoströra
.
Titta här,
vilka söta spretiga krispiga tulpaner som står och pryder mitt bord. Blir alltid lite extra glad av en bukett hemma, speciellt när man inte ens köpt den själv 🙂 Nu har jg har precis röjt av köket efter förmiddagens bak-kaos. Det blir ju lite disk när man ska röra runt i skålarna och vispa maränger. Men det blir nog himla bra, doftar iallafall magiskt från ugnen just nu. Lunchen åkte jag ner till Ica och inköpte, var så sugen på kebab, pommes å vitlökssås. Så det fick det bli.
.