HOTELLFRUKOST HEMMA


Välkommen härliga Fredag,
.
Jag gillar alla dagar i veckan, men fredagar är nog ändå allra bäst. Man vet att man har en hel lat helg framför sig.
Eller har ni stora planer i helgen?  Annars… varför inte lyxa till det med en hotellfrukost hemma? Bästa som finns är vardagslyx, att sätta en liten guldkant på vardagarna.
.
”Fyll dina dagar med liv, 
och inte livet med dagar”

.

Helgfrukostarna är det bästa tycker jag, gärna om de fått starta med en sovmorgon först också.
Duka fram allt man hittar i kylskåpet, och sedan plussar man med nygräddade våfflor & sylt å grädde.  Duka fram med färska frukter, färgglada grönsaker, goda ostar och olika sorters bröd. Färskpressade juicer och o´boy.
Volia… en fantastisk hotellfrukost. Nu kan man sitta och äta länge, och prata om veckan som varit.
.

Bilderna är från Växjöhuset, herreguuud så små Melvin & Nomi var här.
Pluttisar <3


I kväll blir det tacos här hemma hos oss i Kalmar efter barnens önskemål.
Tätt följt av Talang och en familjefilm. Ja, nu några veckor är vi många som bor här, H renoverar både kök & badrum i sitt hus. Så då får de stanna här tills det är klart. Ska bli så spännande att se resultatet när det är klart.

Hoppas ni får en riktigt härlig fredag. 

2
6 kommentarer

LUNCHDEJT OCH RÄKMACKA


Gokväller, 


Det märks att vi går mot ljusare tider nu när det inte är becksvart klockan fem. Underbart. Jag mötte upp Marika på stan tidigare idag och vi traskade in på Hamncafeet och beställde oss en varsin räkmacka. Fy fasen så jäkla gott. Jag har varit sugen på räksmörgås hela veckan. Så den slank ner fortare än blixten, med kaffe och liten twixkaka till efterrätt. Vi har inte setts på jättelänge känns det som, så vi hade massa att prata om och timmarna bara tickade på. Vi tog en liten shoppingrunda också innan vi åkte åt varsitt håll. Jag hittade bara såååå fina doftljus på HM.
På vägen hem svängde jag förbi IKEA och köpte ett par nya kroppkaksgrytor. I helgen kommer även de stora barnen hem med respektive, så då ska vi käka kroppisar. Mysigt när hela familjen är samlad!
Men nu dags att börja med middagen.

Hej svejs.


Twixkakan var inte äcklig direkt. Tvärtom faktiskt, speciellt gott var det med lite flingsalt på toppen.
Mums.

0
1 kommentar

DUBBELMARINERAD KYCKLING MED LJUMMEN COUSCOUSSALLAD

Woop woop – då var det torsdag igen.
Idag ska jag in till stan på några jobbmöte på förmiddagen, och sedan blir det lunch på stan med bästa inredningsfrun. Myyys!
Annars innebär torsdagar stallet för oss, och sedan är det läxförhör. Nomi har nästan alla sina läxor till just fredagar. Tycker det är bra att man har hela veckan på sig att plugga. Middagen idag hos oss blir kyckling, pommes och ”fusk-bea” efter barnens önskemål. Något som jag hellre hade ätit idag igen är denna goda kycklingen som kommer här:

Galet god dubbelmarinerad kyckling.
Prova snart vetja.

Du behöver: 
800 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
.

Marinad nummer 1:
1 tsk soja
2 msk olivolja
1 st pressad vitlöksklyfta
4 msk sweet chilisås

Marinad nummer 2:
1 dl olivolja
Saft från 1 liten pressad citron
1 msk konc. kycklingfond
1 msk flytande honung
salt och peppar
1/2 kruka med valfri ört. ( basilika, koriander, timjan eller oregano )

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i första marinaden i en plastpåse, och lägg ner kycklingen där. Knyt och ställ in i kylskåpet över natten. Låt filéerna sedan rinna av lite. Och stek dem då med salt och peppar i en panna tills de får vacker färg och tills de är klara ( 70 grader ). Lägg sedan i en form och rör ihop marinad två. vänd marinaden över kycklingen och låt vila i en kvart – tjugominuter innan du servera. Under tiden kan du göra couscoussalladen.
.
.
Det här behöver du till couscoussalladen:
Couscous
paprika i olika färger
blandad sallad
röd lök

.

Gör så här:
Koka couscousen enligt instruktioner på förpackningen. Häll bort vattnet och låt svalna något, hacka ihop paprikan, lök och rör sedan ihop couscousen med detta och en blandad sallad.

Klart att servera.

Önskar man en god kall röra till detta så hittar ni min favorit här.
Min fetaoströra

 

 

0
Kommentera

KRISPIGA TULPANER OCH SNABBMAT


.
Titta här,
vilka söta spretiga krispiga tulpaner som står och pryder mitt bord. Blir alltid lite extra glad av en bukett hemma, speciellt när man inte ens köpt den själv 🙂  Nu har jg har precis röjt av köket efter förmiddagens bak-kaos. Det blir ju lite disk när man ska röra runt i skålarna och vispa maränger. Men det blir nog himla bra, doftar iallafall magiskt från ugnen just nu. Lunchen åkte jag ner till Ica och inköpte, var så sugen på kebab, pommes å vitlökssås. Så det fick det bli.
.

Vad blev er lunch idag? 
.

0
5 kommentarer

BAKNING PÅGÅR

Gomorron bloggisar,
vi vaknade upp till ett pudervitt snötäcke på marken. Såg på Instagram att Nybro / Växjö hade rejält med snö.
Men sådan tur hade inte vi. Idag står det bakning på schemat här i Kalmarhuset. Ska prova ny långpannekaka, småkaka och sockerkaka.  Och sedan om det hinns med skulle jag slänga ihop lite tekakor till barnens mellis. Eller ja, Nomis mellis iallfall- hon skulle ta med kompisar hem idag.
Hoppas ni får en riktigt härlig onsdag, och på återseende alldeles snart igen.
Hej svejs.

Fotograf Ulrica Pousette

0
1 kommentar

DE TRE KOMMANDE RESORNA

Hej igen,

Nu var det ett tag sedan vi diskuterade kommande resor.
Och under vintern har vi hunnit planera in några stycken spännande resmål. Dock inget alls planerat under sommarlovet, känner än så länge att vi bara vill vara hemma på sommarlovet, med lite mindre dagsutflykter såklart.
Första resan ut är …. tadaaa…..*trumvirvel* ….

Madeira i April.

 


Bild lånad från ving.se

Madeira ska ha bland den vackraste naturen, så här kommer vi försöka vandra en hel del. Vet inte riktigt hur varmt det kommer vara i månadsskiftet April / Maj, men hoppas vi kan sola och bada lite också. 
.

Resa nummer två blir i maj.
Och då går färden till Makedonien – fast med avstickare till Montenegro

Bild lånad från Lonelyplanet.se
.

Vi flyger ju smidigt, snabbt & billigt till Makedonien från Växjö.
Sist jag var där så bilade vi runt massor där, hann även med Serbien, Kosovo och Albanien. Men… vi hann inte med Montenegro.
Så det blir målet på denna resan. Bila till Montenegro och upptäcka detta vackra land.
.
Resa nummer tre. Jo….. Det blir:
Rumäninen med målet att se Transylvaninen.

Bild lånad från vagabond.se

Rumäninen blir det i September, vi landar i Bukarest och ska bila runt i en vecka.  Det ska vara väldigt vacker natur här, iallafall vad man kan se på alla bilder. Och kikar man på kartan så ser det inte alls så långt ut att besöka även : Moldavien & Ukraina. Och för mig som samlar på länder så skulle det innebära att jag kommer upp i 66 stycken länder om vi checkar av dem på listan.  Så ja… vi får se lite vad vi hinner här under årets gång. 😀

Men detta är resorna som står på tur.

Några tips på vad vi inte får missa? 

0
26 kommentarer

KRÄMIG LAXPASTA

Tisdagar brukar vi äta fisk här hemma i Kalmar. 
Så här kommer ett av våra favoritrecept på just fisk. 

 

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram laxfile ( gärna halvtinad )
200 gram philadelphiost
2 1/2 dl vispgrädde
1 kruka finhackad dill
2 msk konc. hummerfond
2 msk färskpressad citronsaft
salt & citronpeppar

Serveras med: valfri pasta

Gör så här:
Koka pasta för 4 portioner enligt anvisningar på paketet.
Gör under tiden laxröran. Skär fisken i kuber cirka 1,5 cm * 1,5 cm.
Hetta upp en djup panna, vänd ner philadelphiaost, grädde, dill, fond, citronsaft, och låt sjuda upp.
Smaka av med salt & citronpeppar. Vänd ner laxen och låt sjuda i 5-8 minuter eller tills laxen är klar.
Vänd försiktigt ner såsen över pastan, vänd om och servera med valfria grönsaker.

1
2 kommentarer

IMORGON ÄR DET FETTISDAGEN 2020

Woop woop … 
En dag värd att firas, vare sig man orkar baka egna eller knatar ner till bageriet för att köpa sig ett par.

Men vill ni baka egna till fikat så har jag massor på bloggen

IMG_7128

Semlor Original finns HÄR
Blåbärssemlor hittar ni HÄR
Lingonsemlor hittar ni HÄR
Muffinssemlor hittar ni HÄR
Saffranssemlor / Lussesemlor HÄR
Sockerkakssemla hittar du HÄR
Smunk ( Munk/Semla) hittar du HÄR
Nutellasemlor hittar du HÄR
Wienersemlor hittar du HÄR
Semmelkladdkakan klicka HÄR

Kanelbullesemlor <3

0
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Hej där,

Kom precis in efter en långrunda med Charlie. Kall om näsan och rosig om kinderna, ja inte Charlie utan jag då. Det har stormat nästan hela dagen över Kalmarsund men nu framemot kvällen lugnande det ner sej. Så det var härligt att komma ut i friska luften.
Till er som kommit in för att kika på veckomatsedeln, så kommer den här.

.

Måndag Vegetarisk Pastasås
Tisdag  Ceasarsallad med räkor & knaperstekt bacon
Onsdag Lufsa med bacon
Torsdag Ostfylld choritzo med potatismos
Fredag Tacolasagne

Lasagne till 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram färdigstekt & kryddad färs
smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
1 liten burk med majskorn
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås till lasagne:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du lasagne: 

Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Vänd ner tacofärsen.
Blanda sedan i tomatkrossen,och majsen, chilisåsen och salta och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra  och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Sockerkakssemlor

IMG_6267 (1)

Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde

Vispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.

Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera.

Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.

Smaklig fika!

 

 

0
Kommentera

OXFILE MEDIUM RARE

Hur gillar ni er oxfile?

Det är spännande hur smaken förändras med åldern, när jag var ung kunde jag inte äta blodigt kött.
Idag är det alltid Medium rare, som jag beställer in när det gäller oxfile. 


Denna plockade vi ut på 58 grader, och lät den vila i bakplåtspapper i 10 minuter innan vi skar upp den.
Annars kan man servera en oxfile från allt mellan 55 grader upp till 70.

Ikväll blir det inte oxfile vad jag vet, utan vi ska prova en ny restaurang med ett par kompisar.
Och vi har förbokat avsmakningemenyn.
Spännande.

1
2 kommentarer