FLÄSKFILEGRYTA

Fredag it is. Yap.
Ikväll kommer Thelma och Emma hit och ska äta tacos med oss. Mys.
Men för er som inte planerat att käka taco, så kanske denna gryta med fläskfile kan vara något för er.
.


Du behöver:
1 putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Gör så här :
Skiva fläskfilen i cm-stora medaljonger.
Stek dem i smör med salt & peppar, tills de får färg. När de är klara lägg dem på en tallrik och börja med såsen nedan.
.

Det här behöver du till såsen:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl vatten
3 msk kalvfond
1/2 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
1/2 msk rödvinbärsgelé
nymald vitpeppar & salt

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och se till att det blandar sig väl. Tillsätt vattnet lite i taget under ständig vispning. Låt såsen koka upp mellan varje spädning.Tillsätt fonden, grädde och soja. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Rör då och då. Rör ner svartvinbärsgelén, Smaka av med peppar och salt. Vänd allt över köttet och låt sjuda ihop i fem minuter, skulle såsen kännas för ”tjock” rör då ner mer vatten. Lägg i köttbitarna och låt allt sjuda upp tillsammans i fem minuter.

Servera med potatis eller ris.

Smaklig spis.

6
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

RAGGMUNKAR I VÅFFELJÄRNET

Går det verkligen att göra raggmunkar i våffeljärnet undrar ni ?
Jajamän, det funkar alldeles ypperligt. Och gott blir det!! 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Ett annat tips kommer här eftersom ELLOS har grymmaste erbjudandet nu. Så är det ett särskilt plagg du letar efter, en möbel eller något inom parfym och skönhet. Passa på HÄR
några av mina favoriter är dessa här nedan : 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

.

Det här behöver du till 4-5 personer:
10 stora potatisar fast sort ( minst 800 gram )
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt
smör till stekning.

Gör så här:
Skala & riv potatisen ner i en bunke. Jag valde de mindre hålen på rivjärnet. Vispa ut mjölet med lite mjölk i taget till en klumpfri smet, och vispa ner resten av mjölk och ägg, salt. Blanda ihop mjölksmeten med de rivna potatisen. Hetta upp våffeljärnet med smör och fyll på med ca: 1 dl smet, grädda raggmunksvåfflorna i några minuter. De ska få vacker färg. Klart att servera.
Gärna med bacon & lingonsylt.

4
4 kommentarer

Helgblommorna


Hej hej,
.
Helgblommorna fick flytta in redan idag. <3
Jag köpte en dubbel bukett med rosor på Ica, får se om jag har tur så att de är fina länge. I dag började jag dagen med att stiga upp tidigt, kanske inte helt frivilligt. Men H´s alarm ringde & ringde så den väckte mig, ( har jag nämnt att jag inte är morgonpigg? ) men jag tassade upp iallafall och åt frukosten i ottan. Sedan har jag fått massor gjort, betat av mailen, fotat samarbeten och ringt och jagat mina hantverkare… Haha. Och nu har jag precis diskat undan lunchen och ska ge mig in till stan och uträtta ärenden.

Ville bara kika förbi er och önska er en trevlig lunch.

På återseende.

0
2 kommentarer

VEGETARISK SOPPA MED KIKÄRTER

Gillar ni soppor?
Jag äääälskar det, tycker det är både roligt att koka och så gott att äta.
Bästa är att man kan koka dubbla portioner och frysa in, till dagar när det är lite stressigare.
Här kommer en superdupergod vegetarisk soppa.

Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk tomatpure
1 förpackning passerade tomater (à 500 g)

1 förpackning krossade tomater 
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond ( alt. kyckling ) 
1 nypa strösocker
timjan
1 förpackning förkokta kikärtor 
1 röd paprika 
svarta oliver 
Valfri rostade nötter 

Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den i en kastrull i oljan och rör ner tomatpurén efter någon minut och fräs ytterligare ca 1 minut. Tillsätt passerade, och krossade tomater, vatten fond och lite timjan. Vänd ner kikärtor, skiva ner paprikan och vänd ner svarta oliver i soppan.  Låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Toppa med lite rostade nötter. ( Och gärna smulad fetaost om ni har det hemma )

Smaklig spis.

1
Kommentera

KÖTTFÄRSBIFFAR MED KRYDDIG SÅS & RIS

Kikar förbi med ett onsdagstips.


Det här behöver du till 8st biffar:
800 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
2 msk grönpeppar finhackad
1 st ägg
.
Gör biffarna så här:
Blanda färs, grädde, salt, grönpeppar och ägg. Rör ihop tills allt är väl blandat. Forma till 8 stora biffar alternativt 16 små.
Stek biffarna i omgångar i smör tills de är genomstekta. Under tiden gör du såsen

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 vatten ( plus ev. steksky)
3 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1/2 msk rödavinbärs gelé
ev. maizena
salt & peppar

Gör såsen så här: 
Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar.

Vill du ha såsen tjockare, red av med lite maizena.
.

1
5 kommentarer

SALAMICHIPS

Hej igen, 

Nu sitter jag i Växjö och jobbar lite på ett fik.
Ska snart förbi Jacob & hans flicksväns nya lägenhet.
De flyttade in förra helgen, så nu blir det inflyttningsfika. Spännande!
.

Även sett att jag fått flera önskemål om LCHF-snacks.
Så här kommer ett både enkelt & gott sådant tips. Passar finfint till helgens ”Mellomys”
Gör så här: 
Lägg ut önskad mäng salami på en bakplåtsklädd ungsplåt.
Jag valde tryffelsalami ( sååå gott )
Ställ ugnen på 225 grader.
Skjuts in i ugnen i 5- 10 minuter eller tills salmain blivit krispig.
Håll koll bara, för den kan enkelt brännas.

.

Låt svalna och lägg upp i en fin skål.
Klart att serveras.

0
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

KORV I UGN

Hej hej,

I går blev det biokväll här för oss i Kalmar.
Såg på The invisible man – huuur bra? Kanske mest för att jag tycker att Elisabeth Moss är världens bästa skådespelare, spännande film och absolut sevärd om man gillar thriller. Först hade vi tänkt att lyxa till det och gå ut och käka också, men vi valde att spara de hundralapparna, och istället slänga ihop lite rester från kylen hemma. Och det blev riktigt gott. Här kommer receptet :


Det här behöver:
1/2 ring falukorv
några buketter broccoli
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk lökpulver
1 msk chilisås
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
1 dl god riven ost
.

Gör så här
Skiva upp korven i en ugnssäkerform.
Blanda ihop grädden med kryddor och chilisås. Häll över korven. Fördela ut broccoli.
Toppa med en god riven ost och skjuts in i ugen på 225 grader tills allt är gratinerat och klart ( 15-20 minuter)
Servera med en god sallad eller kanske ris?
Smaklig spis.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 % 
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.

16
4 kommentarer

HALLOUMIGRYTA

Välkommen måndag <3 
Vilken mysig dag vi hade igår. Det blev kroppkaksmiddag här igen.
Från början var det bara vi och barnen med respektive, men ju närmare söndagen vi kom… ju fler hade blivit inbjudna eller bjudit in sig själva.
Så vi slutade med 15 personer runt kroppkaksgrytorna. Jag har köpt en ny maskin just för kroppkakor, så jag gissar att vi kommer koka rätt ofta nu. Haha…. Får återkomma med det tipset lite senare.

.

Idag kommer ett vego-tips. Denna grytan är sååå god.
Prova vetja.

Det här behöver du till 3-4 personer: 
1/2 finhackad gul lök
200 gram halloumi
10 – 12 st körsbärstomater
2 dl creme fraiche ( vitlök & örter )
svartpeppar

Serveras med pasta

Gör så här:
Skär halloumin smått och fräs den tillsammans på hög värme med löken till de fått färg. Lägg åt sidan.
Vänd ner tomaterna och fräs ett par minuter tills de blir lätt mjuka. Vänd sedan ner crème fraîche och låt sjuda upp. Vänd ner halloumin/löken och smaka av med lite svartpeppar.  Serveras genast, gärna med en god sallad.

0
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedeln.
Varsågoda.
.

Måndag : Vegosoppa  med kål
Tisdag : Fisktacos 
Onsdag : Kasslergratäng med curry
Tordag:
Lax- & Kräftpasta
Fredag: Fredagsmiddag

Till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
2 tsk rödavinbärs gele

Serveras med kokt potatis och massa brysselkål.

Gör så här: 
Skär upp filen och stek i rikligt med smör tills köttet är genomstekt.
Man steker köttet lite i taget i stekpanna, blir det för mycket kött så kokas det istället.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, och låt sjuda upp,

Serveras genast.

* * * * * * *

Något gott till kaffet: Havrekakor


Cirka 20 kakor

3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
Garnering:
100 g mörk choklad
.

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör samman till en deg.  Forma till en rullad längd. Dela längden i cirka 20 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda dem mitt i ugnen 15-20 minuter.  Smält chokladen i micron ( eller över vattenbad ). Ringla chokladen över kakorna med en liten sked.

 

0
2 kommentarer

BURGARE MED KYCKLINGFILE & SÖTPOTATIS


Godmorgon,
Den 29:e Februari idag, det känns väl lite speciellt. Nu är det 4 år tills nästa gång.

Här är ni inne och kikar iallafall, så…. sitter ni kanske och funderar på vad ni ska äta ikväll ?
Låt mig då komma med detta enkla och goda middagstipset. 

.
Kycklingburgare med hemgjord sötpotatispommes. 
Burgaren är lika enkel som den låter.
Hamburgerbröd, kycklingfile, cheddarost, dressing & sallad, tomat , lök.
.

Detta behöver du till sötpotatispommesen :
1 stor sötpotatis
2-3 msk potatismjöl
rapsolja
flingsalt

Gör dina sötpotatisstrips så här:
Skrubba din sötpotatis och skär den i tjocka strimlor. Precis som pommes strips.
Lägg dem i kallt vatten i cirka 15 minuter, ställ ugnen på 225 grader. Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda dem med ett par- tre msk potatismjöl, och lägg sedan ut dem på en plåt. Nu råkade mitt bakplåtspapper vara slut,  men lägg dem gärna på bakplåtspapper.
Ringla över lite matolja.  Lägg dem inte i en hög utan rada upp dem så att de inte nuddar varandra.
Skjuts in i ugnen, och låt den bakas där i 20 minuter ( mer eller mindre beroende på hur tjocka du gör dem)
Strö över flingsalt och servera.

Magiskt gott och de blir perfekt krispiga.

0
2 kommentarer