KRÄMIG PASTASÅS MED BACON & SVAMP

Här kommer dagens middagstips. 
En krämig pastasås med svamp & bacon. Det här behöver du till 4 personer: 
1/2 finhackad gul lök
2 pkt bacon
15 st champinjoner
3 dl creme fraiche
1- 2 tsk sambal

Gör så här:
Klipp baconet smått och fräs den tillsammans med löken till de är gyllene.
Klyfta och vänd ner svampen och fräs ett par minuter. Vänd sedan ner crème fraîche & lite sambal oelek. Vill du ha pastasåsen lite mindre krämig så tillsätt lite av pastavattnet.

Servera sedan med färsk pasta & god sallad

4
1 kommentar

FRÅGESTUND

Eftersom jag bara är hemma och chillar idag så körde vi igång en frågestund på Instagram
Men ni kan fråga här också om det är något ni undrar över.

Den kommer uppdateras allt eftersom frågor kommer in.

Är du rädd för Corona ? Hur tänker du kring detta ?
Jag är inte rädd för att själv bli smittad, men däremot klart jag är orolig för att isåfall föra vidare smittan till de äldre eller sjuka.
Så håll er hemma om ni känner er sjuka, och tvätta händerna ofta. Jag tycker vi ska försöka leva som vanlig, annars stannar samhället. Lyxa till det med en fika på stan, köp den där blusen du kollat på, unna dig hembakat från din lokala bageri. Är du frisk, och bara undviker alla större folksamlingar så hjälper du samhället att rulla på. Det tänker jag göra. Vi köper hämtmat minst 1 gång i veckan nu för att stötta restaurangägarna.
.

Har du haft resor som ställts in? Och hur tänker du kring det ?
Ja det har jag, en inställd resa än så länge. Den skulle gått till Thailand. Vi får se om Madeira också blir inställd, det är en stund kvar så det enda man kan göra är att avvakta.  Ja vad ska man anse om det?  Jag respekterar såklart alla beslut som UD tar. Vi får planera roliga saker hemikring istället.

Är du orolig för att inte få pengarna tillbaka ?
Nej, det är jag inte. Och jag kommer inte stressa på återbetalningen.
Jag hoppas att staten kliver in och betalar alla inställda resor. Annars kommer resebolagen gå i konkurs.
.
Vet att du har minst 3 resor inbokade, hur tänker du kring dessa?
Jag tar en dag i taget och följer nyheterna. Om UD kommer förlänga sitt beslut med sin avrådan.
Ja då stannar jag hemma, och bokar om till hösten. Det är inte hela världen.
.
Någon restaurang att rekommendera i Nybro / Kalmar? 
Om du ska äta fint så är det Postgatan. Deras avsmakningsmeny är to die for! Om ni ska äta mysigt och god mat så är Rosenlundska källaren supertrevligt.
.

Vad tror du om börsen, vet att du gillat att handla aktier? 
Jag är ingen expert, men jag kommer sitta lugnt i båten och inte sälja.
Däremot tänkte jag köpa på mig lite extra nu.
.
Ingen fråga, men du har fått mig att börja baka. Något jag trodde att jag var dålig på.
Tack!
Åå vad roligt att höra. Klart alla kan baka <3
.
Hur mycket väger du,
jag kämpar med min vikt men lyckas aldrig gå ner ?
Ingen aning, vet inte när jag vägde mig sist. Lyckan sitter inte i kilon. Alla ser olika ut, och har olika förutsättningar.
Glöm inte bort att just du är fantastisk & vacker.
Kram
.
Hur är du som person. Beskriv dig med tre bra egenskaper & tre mindre bra ? 
Mina bra: Lyhörd, självständig och envis.
Mina mindre bra: Konflikträdd, överanalyserande och känslosam.
.
Kan man ersätta socker med sötströ i dina bakverk ? 
Oj, jag vet inte… Någon av er som provat ?


Ingen fråga, …. Dina biskvier i långpanna är bara så goda.
Tack snälla.
.

Vill gärna ser mer inredning. Vilken stil & färger du gillar?
Jag håller på med ett projekt just nu. Det ska bli mitt nya sovrum. Ska ta massor med bilder. Det är väldigt vitt hemma hos mig,
men jag håller på att hitta en röd tråd i huset, för att landa i mer jordnära färger & möbler.
.
Vad är det värsta du ätit / tillagat ?
Värsta jag ätit kan vara tupphjärta eller friterade sjösniglar.
.
Hur länge kan man förvara macarons? Och hur förvarar man dem bäst?
Jag har faktiskt ingen aning. Macarons är inte det jag vanligtvis bakar.
.
Vilken är din favoritdryck ? 
Kaffe och bubbelvatten.
.
Kommer en ny kokbok? 
Japp, den kommer släppas den 4 Augusti. Har precis fått se den färdiga framsidan.
Sååå fin <3
.
Är det sant att din förstfödda är favoritbarnet? 
Hej Jacob… Haha.
.
Vilket resmål har du gillat bäst? 
Det är så många. Men Maldiverna är det ABSOLUT vackraste.


Du skrev att du närmade dig 100 000 sålda böcker. Har du passerat det nu?
Ja det är helt otrolig! Och just i detta nu säger siffrorna : 109 056 stycken sålda böcker.

Vad gillar du bäst, kött eller kyckling?
Jag lagar mycket kyckling hemma. Men uppskattar en riktigt fin köttbit när jag går ut och äter.
.
En hemmakväll eller en utekväll? 
Hemma. Jag tycker det är trevligt att gå ut & äta.
Men mig ser man nog sällan ute efter klockan nio-tio.
.
Rött eller vitt vin? 
Jag föredrar Bubbel.
.

Vad ser du för serie just nu? 
Buhu, alla mina serier är slut.
Så kom med bra tips!
.
Chips eller godis ?
Oj, beror på humör. Skulle säga Lösgodis…
Men mina salt & vinägerchips klarar jag mig inte utan.
.
Är du mörkrädd?
Nej, och det hade ju aldrig funkat. Jag bor ju ensam med barnen.
Men larm och hund är ju ändå betryggande. Inte för att Charlie kanske är så skräckinjagande, men hon är snabb på att berätta om det kommer någon.

Hur känns det att vara fyrbarnsmamma. Och så ung?
Fantastiskt att vara mamma till 4 fina ungar. Och sååå ung är jag ju inte längre.
Jag firar ju 40 år i december.
.

Mötte du mycket fördomar när du var tonåring och mamma ?
Jo, men jag var ju bara 18 år när Jacob föddes, så det är klart att många ”äldre mammor” tyckte de visst bättre. Jag tog studenten i 6:e månaden. Så de äldre mammorna tjänade såklart mer pengar, och hade mer pengar sparat. Men jag tror inte mina barn har saknat någonting, visst så köpte vi en del begagnat och fick spara länge inför semestern. När Melvin & Nomi var små byggde vi hus, och hade råd att börja resa mer. Så jag har gått från lite pengar, till att ha jobbat upp det jag har idag. Och jag tror det är bra, mina barn är väldigt medvetna om vad saker kostar. Och jag vet att jag har varit än närvarande mamma under hela deras uppväxt. Jag har haft fördelen att kunna jobba hemifrån. Det känns ändå som en annan tid då och nu. För jag och ”stora barnens” pappa hade hus, en liten trädgård, och bil och inkomst. Så trots 18 år kändes det som vi hade allt ordnat för att bilda familj. Det är istället nu när de är stora som jag börjat att tänka på min karriär, och det är ju inte för sent än.
.

Vill du ha fler barn?
Jag känner mig väldigt nöjd och tacksam för de barnen jag har. Och jag har redan varit mamma i över halva mitt liv. Jacob blir ju 21 år i år. Herregud. Ja, så snart börjar ju en ny tid, vem vet… Kanske blir jag farmor eller mormor om några år ?

.

.
Jag kommer uppdatera med fler frågor & svar under dagen…

0
9 kommentarer

RESTAURANGTIPS I STOCKHOLM

Ni brukar vara bäst på detta…
Och i veckan ska jag upp till huvudstaden och fota det sista för boken.
Så jag tar gärna emot alla era tips på: bästa , trevliga eller annorlunda restauranger i Stockholm.
Jag gillar allt utom Sushi 😉

.

0
20 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Kikar förbi med en sprillans ny veckomatsedel.
Hoppas ni gillar. Och ps. kom ihåg att inte bunkra mat i onödan nu, den kommer inte ta slut <3
Inte heller pappret 😉 Var rädda om er.
.
Måndag : Pasta med krämig vego-sås 
Tisdag Fiskgryta med rödcurry 
Onsdag Krämig korvgryta
Torsdag Potatisgratäng med köttfärsröra
Fredag : Fredagspizza såklart <3 

 

Receptet på pizzadegen :

Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.


* * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Sega Snickerskakor 

IMG_8330 (2)
Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning:
1/2 burk med karamelliserad kola
150-200 gram salta jordnötter

Chokladdoppa dem i mjölkchoklad
( 200 gram)

Gör så  här:

Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Rör ihop jordnötter med kolakrämen, och fyll kakorna  med röran. Låt dem svalna ytterligare i kylskåpet.
Chokladdoppa dem och servera sedan när de svalnat.

Mums.

 

0
Kommentera

UTFLYKT TILL ÖLAND/ GRÅBORG

Hej hej,
Vilken ljuvlig dag vi haft än så länge, jag har verkligen laddat energi till max.
Solen har strålat hela dagen, och helt vindstilla. Vi packade ut barn och barnens kompisar och styrde kosan mot Öland.
Närmare bestämt Gråborg, för dagens utflykt.


Vi hade ju lyckats att få lite snö i går kväll. Då  ville Nomi och kompisarna bada bubbelbad & rulla sig i snön. Tur att de passade på igår, för idag var det inte mycket snö kvar. Men barnen chansade på att det var mer snö på Öland, så de tog med sig åklappar och pulkor.

Dock inte mer snö här, men det blev en mysig utflykt iallafall.
Ska ni till Öland så är Gråborg värt ett besök, finns en bit utanför Färjestaden.

.

Vi grillade korv, och fikade.
Sällan smaker väl maten så gott som utomhus.
. Elsa från Växjö är här denna helgen.


Ja och efter att ha rastat barnen några timmar var alla rosiga om kinder och trötta.
Så vi har haft en härlig lördag med andra ord. Imorgon har vi tänkt oss en lång sovmorgon, sova kan vara något bland det bästa som finns!
Och sedan fortsätter vi med en liten hotellfrukost på hemmaplan. Låter som en bra helg va?

 

0
2 kommentarer

Där fick vi vår snö….

Men i mitten av Mars?
Vet inte om vi var så sugna på det just nu, nu vill vi ha vår ju!
Fast lite tjusigt är det ju såklart.

.

Istället för trädgårdsfix tänkte vi ta med oss lite korv & bröd och åka över till Öland nu.
Grilla korv där och kolla in omgivningarna.

Hoppas ni får en härlig lördag. 

0
Kommentera

CHIPSKVÄLL


Godkväll,
Extra härligt med helg nu tycker jag. Vi har ställt in helgens planer och det blir en helg hemma. Förhoppningsvis med lite trädgårdsfix och grillning imorgon.  Men ikväll lagade jag tacos med barnen, plus ett par av deras kompisar som blir här i helgen. Vi hjälptes åt att hacka grönsaker och duka fint. Tänk att det alltid är lika festligt med tacos. Disken fick jag ta själv tydligen ;-), men nu har jag röjt köket och dukat fram chips till kvällens Talang.
Fördelen med att gilla lite annorlunda chips är att man får ha dem helt för sig själv… haha. Jag är ju en ”salt & vinäger-ätare”. Sjukt goda, kan ju trycka en hel påse själv. Så syrliga & salta liksom bästa kombon.

Önskar er en fortsatt fin kväll,

0
Kommentera

TACO-KÖTTFÄRSSÅS

I vår familj älskar vi ju allt med taco.
Brukar fräsa upp dubbelt så mycket tacofärs på fredagarna, för att laga något annat med på lördagarna.
Typ som: Fyllda tacofrallor , tacopaj, tacolasagne, tacosoppa, taco- & potatisgratäng, 
tacopizza  och så klart tacoköttfärssås. Denna är så enkel att göra, och blir så god.


Det här behöver du:
600- 700 gram färdig stekt tacofärs
5 dl creme fraiche
1 msk chilisås
2 msk ketchup
1 tsk kinesisk soja
( salt & peppar )
.

Gör så här; 
Fräs upp tacofärsen, rör ner crème fracihe, chilisås, ketchup och soja.
Låt det sjuda upp. Smaka av med salt & peppar.

Servera med en god pasta.

5
Kommentera

Dukat för påsk


Hej hej,
Hur har ni det i blåsten? Här i Kalmar blåser det storm. Huajeda mig.

Det  är en ju en stund kvar till påsk.  Men jag fick så söta påskharar av Jacob & Klara sist vi hade familjemiddag.
Så jag ville ju använda dem med en gång, så nu står de framdukade i väntan på påskdukningen.


Köpte mig även lite mini-påskliljor, på blomsterhandeln för att följa temat.
Och doftljusen jag fyndade på HM matchande ju fint till påskhararna. Så nu är vi ju lite redo för det också.
I går kväll satt jag och nätshoppade lite nya vårkläder, så trött på hela min svart/gråa -garderob just nu.
Nu ska jag bara ta lunchpromenaden med Challe, sen blir det att handla mat för veckan & helgen.

Kram så hörs vi snart.

0
3 kommentarer

PANKOPANERAD RÖDSPETTA

Godkväll, 
Nu är jag hemma efter en dag med möten på stan och även ett frisörbesök.
Ska upp och fota för boken i Stockholm nästa vecka, så ville få ordning på barret innan dess. Fick igår två olika förslag på omslag till boken.
Såååå fina bägge två, vill ju visa er redan nu. Men ni får snällt vänta några månader till.

Här kommer istället en urgod fiskrätt.
Varsågoda.

Detta var en perfekt kylskåpsrensning. Lite kall kokt potatis stektes upp med kryddor. Och en klick med skagenröra fick bli ”såsen.
Mums.

Till paneringen:
5 bitar med rödspätta
1 dl vetemjöl
2 vispade ägg
1 dl panko

Gör så här:
Doppa ner filéerna ( bägge sidor)  i först mjöl, sedan ägg och sist panko.
Stek fileerna i rikligt med smör.

0
8 kommentarer