Jag har tjuvstartat med julen (igen), det är få saker som jag ääääälskar så mycket som julen. En tindrande gran, julmust och skinkmacka med senap på. Mys på hög nivå – så varför ska jag vänta i ytterligare i 3 veckor innan jag får sjunka in i julbubblan. Nej nej nej, så jobbar inte Farmor Jenny. Vill man, kan man så ska man. Tror till och med att det finns studier på att julnördar är lyckligare människor. Och det är inte min mening såklart att starta upp någon stress för er, utan jag njuter bara av årets härligaste tid. Och som jag myser, i min nya julpyjamas med raggsocker *nynnar på julmusik* Livet är här och nu!
Gör så här: Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Stek upp fläskfilén så den får stekyta. Finhacka löken och fräs den glansig. Vänd ner tomatpurén och fräs runt. Stek baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får lite färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt. Vänd ner crème fraiche och grädde, häll i fonden. Låt puttra en stund.
Serveras med ugnsrostade rotfrukter och en god sallad.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens tips kommer från Bubbleroom som har årets snyggast jackor. Klicka här
Det här behöver du 1 kilo blandfärs 1 finhackad gul lök 2 st pressade vitlöksklyftor 2 finrivna morötter 1/2- 3/4 dl chilisås 2 msk tomatpure 1- 2 dl vatten 2 msk oxfond 2 1/2 dl creme fraiche salt + peppar 1 nypa socker 1 tsk torkad oregano
Gör så här: Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås och låt detta sjuda upp. Låt puttra på svag värme gärna en bra stund under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort. Rör ner en liten burk med creme fraiche orginal, Smaka tillsist av med salt, peppar , socker och oregano.
Serveras med pastasnäckor , ruccola , oliver och smulad fetaost.
* * * * * * * * * Något gott till kaffet: Saffranskladdkaka med lingongrädde
Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg. Det här behöver du till en form på 22cm:
Vit kladdkaka 100 gram Smör 200 gram vit blockchoklad 2 msk vaniljsocker 1/2 dl strösocker 1 1/2 dl vetemjöl 1 kryddmått salt 3 ägg 3 msk sirap 1 påse med saffran + lite strösocker Ströbröd och smör till formen
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader, Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och .Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering, vill man kan man pudra över lite florsocker,
Servera med lingongrädde ( lättvispad grädde med rårörda lingon + florsocker )
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens tips kommer från HEMTEX där de nu slumpar ut de gosigaste och varmaste sängkläderna i flanell, för bara 179 : – KLICKA HÄR Jag har tre olika set hemma. Rekommenderas såååååå mycket
50 gram jäst 6 dl ljummet vatten 2 tsk salt 2 msk olivolja 9- 12 dl vetemjöl
Garnering : riven ost ( jag hade gouda-ost)
Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över osten. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.
Frallorna på väg in i ugnen.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens tips kommer från HEMTEX där de nu slumpar ut de gosigaste och varmaste sängkläderna i flanell, för bara 179 : – KLICKA HÄR Jag har tre olika set hemma. Rekommenderas såååååå mycket
Gör så här: Rör ihop färsen med aromaten och forma färsen till en ”fläskfile”, plasta in och lägg i frysen ett par timmar. Skiva sedan upp och stek den.
Serveras med kokt potatis och brunsås.
Brunsåsen gjorde jag så här: 1 dl vatten 2 dl creme fraiche 2 1/2 dl vispgrädde 1/2 msk kinesisk soja 2 msk konc. oxfond 1 tsk rödavinbärsgele salt & peppar
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull, låt sjuda upp en minut eller två. klart att servera
Något gott till kaffet kommer här. Marspannacotta,
Det här behöver du till 6- 8 portioner 4 dl vispgrädde 2 1/2 gelantinblad 2 1/2 mars
1/2 mars till topping
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden, hacka marsen smått och vänd ner dem i grädden. Krama ur gelantinbladen och vänd ner, och ta bort kastrullen från värmen & rör tills chokladen smält.
Skulle det bli lite bitar av marsen kvar så gör det inget. Det är nästa bonus, det blir så gott. Häll upp i små serveringsglas och ställ kallt i minst fyra timmar. Kan med fördel förberedas kvällen innan.
Innan servering hacka över marsgodis.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens tips kommer från HEMTEX där de nu slumpar ut de gosigaste och varmaste sängkläderna i flanell, för bara 179 : – KLICKA HÄR Jag har tre olika set hemma. Rekommenderas såååååå mycket
Till 4 personer Pasta för 4 1 schalottenlök 200 gram kantareller ( smör + en nypa flingsalt ) 400 gram oxfile 2 1/2 dl creme fraiche 2 dl vispgrädde 2 msk oxfond 1/2 msk sweetchilisås salt & peppar
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär oxfilen i mindre bitar, fräs den snabbt i en het panna. Den ska bara få lite stekyta. Lägg bort köttet och fräs svampen tills all vätska försvinner. Vänd ner smör i pannan och smaka av med lite flingsalt. Fräs ihop en minut. Vänd ner crème fracihe, grädde, fond och sweetchilisås. Smaka av med salt och peppar. Klart att serveras.
* * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Snittar med nutella
Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar: 220 gram smör 4 msk ljus sirap 5 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1 1/2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker Knappt 3 dl nutella
Topping: hackade rostade nötter
Gör dina nutellakakor så här:
Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Goda att både äta kalla & ljumna. Kan frysas
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Ett annat litet söndagstips är ju Hemtex REA! 50 % RABATT på massor av inredning / möbler och sängkläder. KLICKA HÄR
Det här behöver du till din romdipp: 1/2 silverlök 2 dl smetana 1 dl gräddfil 1 tsk finrivet limeskal 1/2 msk färskpressad limejuice 1/2 dl finhackad dill 1/2 tsk salt 1 krm peppar 1 burk stenbitsrom (à ca 80 g)
Gör så här: Finhacka silverlöken. Blanda ihop den med smetana, gräddfil, limeskal och -juice, dill, salt, peppar och rommen (spara eventuellt lite rom och dill till dekoration). Ställ i kylen till servering.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Ett annat fredagstips är ju Hemtex REA! 50 % RABATT på massor av inredning / möbler och sängkläder. KLICKA HÄR
Det här behöver du: 1/2 ring med falukorv ketchup senap bostongurka 2 dl riven lagrad ost
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader, skiva upp korven och lägg i ugnsfast form. Ringla över ketchup, senap & bostongurka. Riv över osten och gratinera i mitten på ugnen tills osten fått en vacker färg.
Serveras genast
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och just nu vill jag tipsa om värsta söta kläderna KLICKA HÄR
Förra veckan utökade jag smink- & parfymhyllan. Jag är ju extremt petig med parfymer. Och kan bara ha lätta, friska & fräscha dofter. Nu har jag hittat en ny doft som jag ääääälskar. Denna Daisy från Marc Jacobs
Och denna mina vänner är en gammal favorit som ni fick mig att köpa för flera år sedan. Men nu vart den slut så jag klickade hem en ny. Friskt, fräscht och mumsigt. KLICKA HÄR
Sedan blev jag så glad när jag sprang på denna Hugo Boss som jag inte doftat tidigare. Snälla någon så fräsch doft.KLICKA HÄR
Sedan behövde har en lite mörkare foundation / nu när man fått lite solbränna. Så jag slog till på denna godingen och blev jättenöjd med resultatet. Massa glitter & glow i…. så varsågoda – ett bragt budgettips. KLICKA HÄR
Sist men inte minst blev det en Brunutansol produkt- Mina favoriter till kroppen är St Tropez denna för medium solbränna Och denna från st Tropez beställer jag när jag fått bra med färg men ändå vill ”poppa” i någon snygg klänning eller fina shorts, den ger riktigt bra/ mörk färg. Jag använder denna handsken när jag smörjer in kroppen, och jag lovar att det är så mycket enklare och blir jämnare än att använda spray. Säger BUS-proffset 😉
Du behöver till 5- 6 personer pasta eller ris 700 gram kycklingfile smör 1 pkt bacon 3 dl grädde 2,5 dl creme fraiche 1/2-1 dl chilisås ( mer eller mindre efter eget tycke) 2 bananer 1 dl salta jordnötter .
Gör så här : Ställ ugnen på 200-225 grader Skär kycklingen i skivor. Bryn dem färdiga i smör, och lägg dem i en ugnsform. Vispa ihop creme fraiche , chilisås och grädde i en skål. Strimla baconet och bryn det. Lägg på ett hushållspapper, så att överflödet fett rinner av.Skiva bananerna och lägg ut över kycklingen, bred över chilisås- blandningen och ställ in alltsammans i ugnen. Den ska stå i ugnen i ca 15 – 20 minuter , men efter halva gratineringstiden – ta ut och strö över bacon och jordnötter, och ställ tillbaka i ugnen igen Serveras med en god sallad.
Och så något gott till kaffet : Silviakaka
Detta en en långform/ samma djupa som man har till spisen. Innermåttet i min är cirka 40 * 35 cm.Tycker du att det är mycket glasyr kan man minska- men jag vill ha mycket på mina långpannekakor
Det här behöver du : 6 st ägg 6 dl strösocker 6 dl vetemjöl 6 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 3 dl vatten
Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa. Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och missa inte Hemtex REA, Just nu är priset bara 179 :- Är det inte ett klipp så säg. KLICKA HÄR