Hej där godingar, Frös in en bit sockerkaka från jag bakade sist. Och som ni vet är jag inget fan av bara vanlig sockerkaka. Utan vill gärna göra det lite mer festligt för gommen. Och var är då bättre att toppa denna sockerkaka med extra allt? Denna är dessutom lätt att göra till många. Har ni inte sockerkaka hemma är det lika gott med krossade kakor eller digestivkex. Typ så här : Innehållet i glaset är: smulad sockerkaka blåbär lättvispad grädde + vaniljsocker hallon karamelliserade mjölk ( kolakräm ) krossad mjölkchoklad . Om det var gott? Jo man tackar! Prova vetja. ❤️
Något son jag också vill tips nu är den grymma rean på ELLOS. Just nu får ni 30 % rabatt på dyraste varan. Ange koden: 455721 Klicka här
I dag lyser solen över Kalmar, så vi planerar grillat till middag igen.
Man måste ju passa på 🙂 Men om ni inte har lika fint väder så vill jag verkligen tipsa om denna smakrika kycklingrätt.
Supergod.
.
Du behöver:
800 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
.
Marinad nummer 1:
1 tsk soja
2 msk olivolja
1 st pressad vitlöksklyfta
4 msk sweet chilisås
Marinad nummer 2:
1 dl olivolja
Saft från 1 liten pressad citron
1 msk konc. kycklingfond
1 msk flytande honung
salt och peppar
1/2 kruka med valfri ört. ( basilika, koriander, timjan eller oregano )
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i första marinaden i en plastpåse, och lägg ner kycklingen där. Knyt och ställ in i kylskåpet över natten. Låt filéerna sedan rinna av lite. Och stek dem då med salt och peppar i en panna tills de får vacker färg och tills de är klara ( 70 grader ). Lägg sedan i en form och rör ihop marinad två. vänd marinaden över kycklingen och låt vila i en kvart – tjugominuter innan du servera. Under tiden kan du göra couscoussalladen.
.
. Det här behöver du till couscoussalladen:
Couscous
paprika i olika färger
blandad sallad
röd lök
.
Gör så här:
Koka couscousen enligt instruktioner på förpackningen. Häll bort vattnet och låt svalna något, hacka ihop paprikan, lök och rör sedan ihop couscousen med detta och en blandad sallad.
Klart att servera.
Önskar man en god kall röra till detta så hittar ni min favorit här.
Min fetaoströra
Tjingeling,
Välkommen ny måndag och ny vecka. Vi har passat på att vara lite ”lediga” i helgen. Så jag tog en paus från datorn hela lördagen, kan vara välbehövligt ibland. Vi har fixat lite hemma i H:s hus ( han renoverar ju ) Och sedan fixade vi lite trädgård hemma hos mig, med pooldäcket ochsånt där då. Sen startade vi med målning av nya bordet, ni ska få se sen när det är klart. Men förra veckan provade jag iallafall en ny omgång kakor. Melvin som kom hit extra i helgen gav dem högsta betyg. Han åt på riktigt upp alla i hela kakburken. Det är ett fint betyg det. Haha..
Varsågoda!
Det här behöver du:
1 dl jordnötssmör (slät)
2 msk ljus sirap
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Minireeeses ( alt. Center / Dumle eller Polly )
Garnering: 200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Rör ihop jordnötssmör & sirap . Rör ner ägget. Vänd ner mjöl och arbeta till en deg. Rulla 10-12 bollar och gör en grop baka in en minireeses i varje boll. Lägg dem på en plåt med bakpapper. Platta dem en aning. Grädda i 200 gr i ca 10 minuter.
Smält under tiden chokladen ( antingen försiktigt i micron ) eller över vattenbad.
Chokladdoppa kakorna när de svalnat något.
Duschesspotatis för 4 personer:
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.
Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.
Godaste pepparsåsen: Vispa ur ev steksky med lite vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond
salt och peppar
Gör så här :
Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
* * * * * * * * *
Gott till kaffet: Påskkakor med strössel
Det här behöver du till 15 stycken äggkakor: 100 gram rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Glasyr: 2 dl florsocker
2-3 tsk vatten
+ några droppar karamellfärg
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör och strösocker med en elvisp.
Vänd ner ägget och rör ihop. Blanda ihop torra ingredienser och vänd ner och baka ihop
till en smidig deg. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.
Baka / kavla ut degen på ett annat bakplåtspapper. Tryck ut äggen och kavla om degen, precis som när man bakar pepparkakor. Grädda sedan kakorna i 12 minuter, eller tills de är klara. Låt kakorna svalna helt. Under tiden gör du glasyren. Jag delade på min glasyr & gjorde min i två olika skålar för jag ville ha olika färger.
Bred ut glasyren över kakorna, och strössla över strösslet.
Jajamänsan, här kommer den fantastiskt goda kladdisen <3 Ni bara måste prova! Missa inte att följa mig på Instagram: @jennysmatblogg .
Kladdkakebotten: 3 ägg 3 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 4- 5 msk kakao 2 dl vetemjöl 150 gram smält smör . Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig efter ett par timmar i kylskåp.
Toppingen: 1/2 burk med karamelliserad mjölk 1 skivad banan 2 1/2 dl vispad grädde 50 gram hackad choklad rostad flagad mandel . Gör så här: Bred ut den karamelliserade mjölken ( kolan ) över kladdkakan. Skiva över bananen, och fördela ut den lättvispade grädden. Toppa med rostad flagad mandel och chokladkross.
Smaklig fika,
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens tips kommer från ELLOS, där det just nu är svinbraiga RABATTER KLICKA HÄR Det gäller allt från möbler till kläder
Tips till kvällens middag! Taaadaaa…. * trumvirvel * Råraka.
Vi har typ ätit detta var varannan helg nu, tröttar ju aldrig.
.
Till 4 rårakor: 4 medelstora potatisar
smör
salt & peppar
.
Gör så här:
Riv potatisen på grövsta sidan på rivjärnet.
Hetta upp en stekpanna med smör och ta potatisrivet och tryck ut till cirklar i stekpannan.
Fräs dem i 4 minuter på varsin sida, eller tills de fått vacker färg.
Toppa med creme fraiche, löjrom , hackad rödlök och en dillkvist.
En klassiker om man nu råkar få en liten bit stekt oxfile över. ( Se oxfileplankan i inlägg under )
Yummi Oxfilepasta för 2 personer : 200 gram stekt oxfile (medium)
spagetti för 2 pers.
1 dl vispgrädde
3-4 msk färskost
1 msk oxfond
salt & peppar
.
Gör så här:
Koka pastan nästan helt klar. Häll bort vattnet, och vänd tillbaka pastan.
Vänd ner grädde, färskost och låt sjuda upp på svag värme under omrörning. Smaka av med fond, salt & peppar.
Sist skivar du och vänder du ner köttet. Ta bort från plattan, när allt är genomvärmt serverar du med ruccola och en god parmesan. Smaklig spis.
I dag snickras det för fullt här hemma. Dock inte så mycket av mig, utan av snickarna jag har anlitat.
De gör klart det sista runt poolen och bygger plankbord. Mitt lilla vi hemmasnickrade bord från sommarhuset på Öland kändes alldeles för litet.
Så nu blir det ett rejält istället. Själv står jag inne i köket och bakar kakor på löpande band. Bland annat lite kladdkakor som ska experimenteras med, så att det blir så där extra mycket allt!
Men här kommer grundreceptet som jag utgår ifrån.
Du behöver:
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
. Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig efter en stund.
Servera sedan med lättvispad grädde, eller gräddglass.
Jag använder mina plankor alldeles för sällan alltså!
Det är ju bara så jäkla gott med en plankstek! Tror oftast jag drar på det eftersom det blir så många moment. Nu älskar jag ju hemgjort potatismos, men för de som inte märker skillnad så kan man såklart fuska med pulvermos. Ibland finns det ju enkla genvägar så att säga. Jag fuskar gärna med ” köpe-bea” har en ny favorit där som smakar som den man slungar själv hemma.
Prova detta till helgen vetja! Och följer ni mig inte på Instagram redan.
Gör det : @jennysmatblogg
.
Det här behöver du till 4 plankor: 1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Sparrisen/broccolin kokade jag ett par minuter och la dem på plankorna. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.
Såsen gör du så här: Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn. Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak. Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.
Jag tror vi haft det här snacket innan….Om sockerkakans plats?
För jag tycker att vanlig sockerkaka det kan vara världens tråkigaste fika att bli bjuden på. Eller bjuda på 😉
Men med några enkla medel blir det värsta gofikan. Vispa upp lite grädde och servera med färska bär.
Typ himmelriket, med så enkla medel.
.
Nu råkar jag ju även ha världens bästa recept på saftig sockerkaka med chokladkross i. Den hittar ni här.
Tipselitips.