Support Your Local #kvarteretgiraffen

 REKLAM FÖR KVARTERET GIRAFFEN

 

.
Hej där,
.
Hoppas ni har vaknat upp till en riktigt fin Torsdag. Vaknade upp proppmätt från igår, först en härlig middag som sedan avslutades med våfflor, sylt & grädde. Åt som om det inte fanns någon morgondag. Haha… I går så blev det en liten utflykt till Kvarteret Giraffen, där vi planerat att prova den nya restaurangen. Som ni reda vet är viktigt att stödja våra lokala handlare just nu. Det är nu man ska passa på att unna sig den där extra jobblunchen ute, antingen på plats eller ”take away”
Är man frisk är man varmt välkommen. Annars stannar man hemma, det är sedan gammalt.

Vi var lite tidiga ( jag & barnen ), så vi hann gå runt och kika lite innan resten av sällskapet dök upp.
Esters är en nyöppnad klädbutik här på Giraffen, den finns i Borgholm sedan tidigare.
En butik som jag ofta handlar i, så jag är jätteglad att den har kommit hit till Kalmar också.
.


Massa snygga vårkläder och öppningserbjudande denna veckan.
De öppnade ju upp portarna så sent som i Fredags.
.

Esters finns även som webshop för er som håller er inomhus.
Klicka här för att komma dit.
.

Efter lite shopping så dök H och company upp och då styrde vi kosan mot nyöppnade:
Bastards Burgers. Det finns få saker som är så gott som en riktigt fin tillverkad burgare.
.


.
Självklart går det att ta med som ”Take away” också.
Jag beställde in burgaren Texas- kan varmt rekommendera.
Yummi!

Pommes med extra allt gick inte heller av för hackor.
Denna kan absolut delas på 2, för man fick väldigt mycket.
.

Nu ska jag och Charlie ut på morgonrundan,
solen skiner och det doftar vår ute.
Ljuvligt.
.

Önskar er en underbar dag,

0
4 kommentarer

VÅFFELDAGEN & TRANDAGEN

Hej hej,

Vi började med att fira Trandagen imorse, detta är en väldigt småländsk & lokal tradition. Trandagen som då alltså inträffar den 25:e Mars, samma dag som våffeldagen. När tranan åter syns på himlen efter vintervistelsen betyder det att våren & ljuset har kommit tillbaka. Och tranan som är rätt skygg kommer hem och hälsar på under natten, och lämnar godis till barnen innan de vaknar. Hemma hos oss gömmer tranan gärna godiset, eftersom han är lite busig. Ibland lämnar han smutsiga fotspår efter sig från murspisen / braskaminen där han kommer in, och han brukar lämna en och annan fjäder efter sig också. I natt hade han lämnat godis i raggsockorna och hängt på barnens dörrhandtag. Firar ni tranan?

Förutom detta så är det Våffeldagen. Och det ska fira.

Många våfflor blir det av detta,
men det går bra att halvera receptet
 :

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Sedan är hemligheten för att få dem fraisga är att använda smör i järnet när man gräddar dem . Och låta våfflorna gräddas länge. Då blir de riktigt krispiga.
.

Fast jag tror att jag kommer servera dem så här:

KLICKA HÄR
för att komma till recept.

0
3 kommentarer

NYA VAL

Tjingeling,

Fick hem lite olika färgprover idag, jag är ju på gång att göra om lite här hemma. Vill ha bort de vita väggarna, och få mer jordnära toner. Vårt innertak är inte helt vitt utan mer laserat, tycker det är svårt att se framfor mig hur det ska bli tillsammans med färgerna. Vad tror ni om dessa? Den mörka, och gröna & den allra ljusaste tror jag går bort…. eller ?
.

De mörkblåa gardinerna vill jag så småningom byta ut till något mer brun/beiget i sammet tänker jag. Och gardinstängerna blir klart snyggast svarta. Benen till soffan borde vara smidigt att olja upp lite mörkare. Hade velat ha en mörkare soffa också, men den får allt hänga med ett par år till.

Nu dags att börja med middagen.

På återseende senare.

0
13 kommentarer

HUSMANSKLASSIKER

En god klassiker som fallit i glömska länge nog hemma hos oss.
Mjölkstuvade makaroner…. Sjukt gott till både korv & köttbullar.

.
På ett ungefär till 4 portioner: 
5 dl okokta ideal makaroner
5 dl mjölk
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk socker
riven muskotnöt
salt
.

Gör så här:
Koka makaronerna nästan klara, häll bort vattnet.
Vänd tillbaka makaronerna i grytan, häll i mjölk och pudra över vetemjölet under omrörning.
Låt alt sjuda upp ett par minuter.
Smaka av med socker, muskotnöt & salt.

Klart att servera.

2
7 kommentarer

KESOPLÄTTAR

God eftermiddag,
.
Jag slängde ihop lite plättar mellis idag, hittade en burk med Keso i kylen som snart skulle gå ut.
Detta blev bara så gott! Man kan lätt göra detta till LCHF, om man önskar.

Inte så snyggt på bild, men väldans gott i magen
Önskar ni göra dem LCHF, byt ut vetemjölet mot 1 msk fiberhusk. Stek dem i kokosolja,
och servera med färska bär.
.
Det här behöver du till 8 -10 plättar: 

1 burk med naturell keso ( 250 )
2 ägg
3 msk vetemjöl
en nypa salt
.
Serveras med vispad grädde & sylt.
.
Gör så här:
Rör ihop keso med ägg och vetemjöl. Smaka av med lite salt.
Hetta upp en stekpanna och och stek upp plättarna ett par minuter på varje sida.
Servera genast med sylt & grädde.

1
Kommentera

STORKOK OCH FRYSA IN

Godmorgon,
Är ni kanske hemma från jobbet och har gott om tid just nu.Då kan det ju vara perfekt att laga storkok, inför mer stressade veckor. Med läxläsning, fritidsaktiviteter och möten.
Jag tillhör dem som ÄLSKAR att koka grytor för att sedan frysa in.

All mat går att frysa in såklart, men det blir ju mer eller mindre gott att tina upp.
Här kommer mina favvisar.


Här kommer mina tips på grytor & annat gott:

.
Köttfärssås är en av de enkla middagarna man kan göra storkok på.
Korv stroganoff är också tacksamt
Gulaschsoppa, kan vara bland det godaste som finns
Krämig baconröra med champinjoner.
Linssoppa är också supersmidigt att koka extra av
Chili con carne är gott att ha i frysen också.

Köttbullar som du fryser ni i god brunsås
Piroger med olika fyllningar
Tacosoppa lika gott till lunch som middag
Krämig Halloumisås till pasta
Pastasås med kassler & broccoli

1
1 kommentar

FRÄSCH BRYSSELKÅLSSALLAD



Det här behöver du:
ca 350 g grönkål
ca 500 g brysselkål
olivolja (till stekning)
1 apelsin
ca 50 g pinjenötter
1 granatäpple

Gör så här:
Repa grönkålen från stammen, skölj sedan i kallt vatten och torka i salladsslunga.
 Dela brysselkålen och stek dem på båda sidor i lite olja i en panna tills de mjuknar. Låt dem få lite färg utan att bli brända. Skala apelsinen och ta bort även det vita. Skär ut skinnfria klyftor med en vass kniv, se tipset nedan.
Rosta pinjenötterna i en torr varm panna tills de får lite färg, men se upp så att de inte blir brända!
Dela granatäpplet och kärna ur det genom att slå hårt med en träslev på skalet så att kärnorna lossnar och faller ner i en bunke.
Lägg upp grönkålen i botten på en skål. Fördela brysselkålen över grönkålen och lägg ut apelsinklyftorna.Toppa med pinjenötter och granatäppelkärnor.

 

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer lite förslag till veckan som kommer,
.

Måndag Vegetarisk pyttipanna med stekt ägg
Tisdag Krämig laxpanna 
Onsdag Paj med ost-skinka & broccoli
Torsdag : Baconinlindad kyckling i ugn
Fredag Grillade högrevsburgare

img_0397

 

Det här behöver du till 8  burgare :
1 kilo högrevsfärs
2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause
salt och peppar

Goda hamburgerbröd
Sallad, tomat, gurka och dressing *

Dressing: 
1 dl creme fraiche
4 msk majonäs
4 msk bostongurka
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 tsk senap
salt

Gör så här:
Rör ihop och ställ kallt fram till servering.

Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Jag vill ha mina lite rosa i mitten – men det är en smak sak.

Servera med bröd , grönsaker och en god dessing.

* * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Äppelkaka

img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

 

 

 

0
Kommentera

Helgen som gått

Hej,
Här kommer lite bilder från helgen som gått.
Vi hade som sagt inte hunnit nås av nyheten att man skulle undvika resande även inom landet. Vi åkte hemifrån tidigt i fredags och missat att hålla oss uppdaterade. Men vår helg bestod av jobb i studion och sedan häng på hotellrummet. Det har med andra ord inte gått någon nöd på oss.  Vi har undvikit folksamlingar, inte tagit i hand och valt att hålla avstånd från folk på stan.


Boken är nu så pass klar att alla bilder & recept är satta. Känns så pirrigt. Boken kommer bli så fin.
Jag sitter nu här på vägen hem och filar på förordet.
.
Och här bodde vi i helgen
.
Stor härlig balkong så att vi kunde njuta av kvällssolen .
Vi fick två fina kvällar här. Helt ljuvligt. 
Något som var ännu ljuvligare var frukosten.
Ingen frukost buffe ( så klart ) utan man fick beställa in det man önskade.

En fantastisk frukost fick avsluta vår lite annorlunda helg i Stockholm.
Nu är det hem och damma av grillen. Blev så sugen på att grilla lite, vädret är ju helt fantastiskt idag. 

0
9 kommentarer

SEMESTER HEMMA I SVERIGE

Hej
Just nu sitter jag i bilen på väg upp mot huvudstaden. Ska snart stanna till och äta lite frukost/lunch.
Det lilla man kan göra nu för att få Sverige att fortsätta rulla är att stödja restaurangägarna, detta genom att äta ute/alternativt beställa med sig Take away.  De flesta restaurangägare är så utsatta nu och behöver varenda beställning för att få det att gå runt. Så det är vad jag kommer göra även resten av veckan. Igår var jag & Nina i Nybro och käkade, väldigt trevlig lunchbreak och såklart för att gynna våra småföretagare. I helgen är vi som sagt i Stockholm, där vi bokat in restauranger, planerar fik – och så har vi bokat nytt hotell för denna gången. Följ mej på Instagram så kan ni se vilket det blev.
.

Och eftersom våra semesterplaner utomlands blev omkull svepta, så har vi roat oss med att boka flera trevliga utflykter/boende hemma i Sverige. Även här för att stötta, och såklart vill jag se upptäcka mer guldkorn här hemma. Bland annat har jag och H ett par spa-dagar inplanerat, sen har vi bokat en hel helg med Glamping för oss & barnen ( de är så taggade ) + vovve. Nu funderar jag på ännu mer ställen nära Kalmar / Öland – hemester är väldigt trevligt tycker jag. Att bara få komma iväg, äta gott, kanske spa:a och sedan ha en tjugo minuter hem. Hur smidigt?
.

Vi planerar att dra iväg en vecka med husbil, och upptäcka mer av vårt vackra land och trevliga campingplatser.
Där tar vi gärna emot tips, bästa /roligaste campingplatserna ( gärna med närhet till havet )
Vi kan tänka oss att åka ner mot Skåne, Västkusten men även uppåt landet.
Kom gärna med massa förslag!
.

Föresten jag har äntligen fått tummen ur- nu har jag anmält mig till blodgivare. Ska försöka få med mig H också. Han är dock väldigt spruträdd… Men vem är inte det? Min uppmaning till DIG, är att anmäl dig DU oxå. Det är blodbrist på många ställen i Sverige nu.
.

Pssst. andra saker du kan göra för att stödja nu. Ge bort presentkort på till frisören/ manikyr/ restauranger / butiker & hotell.
Som även kan lösas in till och efter sommaren <3

Kram på er.

0
35 kommentarer